Плевнелиев: Президентът Радев играе в отбора на националпопулистите

Плевнелиев: Президентът Радев играе в отбора на националпопулистите

© Анелия НиколоваГолямата битка на предстоящите европейски избори е демократи срещу националпопулисти. И трябва да си даваме сметка днес, че в отбора на националпопулистите в България играе включително и президентът Радев."


Това заяви президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017 г.) по време на конференция на тема "Заплахата от външна намеса за изборите за Европейски парламент 2019". Събитието бе организирано от Европейския съвет за външна политика (ECFR) съвместно с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент в България.


Самият аз бях свидетел на поне две изборни манипулации в България, които ние никога не бива да забравяме, каза още той. Първо Плевнелиев припомни аферата "Костинброд", която според различни оценки е намалила подкрепата за ГЕРБ с между 5% и 7%. В деня на размисъл една удобна медия започна да бомбардира българския народ с измислици с любезното съдействие на прокуратурата и с любезното съдействие на главната опозиционна сила, погазвайки конституционните права на българския избирател и без каквито и да било институционални доказателства, каза той.
На второ място той припомни хакерската атака срещу сайта на ЦИК по време на референдума за електронно управление през 2015 г. Тя бе "инициирана, категорично заявявам, от Русия", каза Плевнелиев и посочи, че целта е била да бъде всято съмнение в референдума, който би накарал 2 млн. българи, живеещи извън страната, да гласуват и това би било против руските интереси в България.


ЕС в сандвич


"Наблюдавам – наричам го за себе си "сандвич" - от едната страна президентът Путин, от другата президентът Тръмп, и в този сандвич ЕС днес се чувства доста некомфортно", каза Плевнелиев. "Аз не вярвам, че президентът Путин гледа сериозно на ЕС като враг. Но той гледа на ЕС като на удобен опонент."


В единия случай се води война, целта е противникът да бъде елиминиран, докато във втория се води безкрайна кампания за отслабване, обясни той и посочи, че Русия няма нито ресурса, нито възможностите, за да води каквато и да е сериозна кампания срещу САЩ и Китай.


Всички популистки формации днес в ЕС по един или друг начин са свързани с усилието на Русия да дестабилизира съюза, каза още той. "Партия "Атака" се оказа финансирана от същите офшорки, от които е финансирана и партията на Матео Салвини в Италия", каза Плевнелиев. Това, което всички популистки лидери от Марин льо Пен до Виктор Орбан говорят за Европа за суверенните нации, е точно това, което Путин говореше през 2011 г., припомни той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK