Прокуратурата разпореди проверка на три имота, купени от СКАТ и Валери Симеонов

Прокуратурата разпореди проверка на три имота, купени от СКАТ и Валери Симеонов

© Велко АнгеловПрокуратурата възложи на Антикорупционната комисия да провери сигнал за имоти, купени на занижени цени от "СКАТ " ООД, чийто собственик и управител е депутатът и лидер на Национален фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов.


Сигналът е постъпил при главния прокурор днес и в него са описани три сделки за купени имоти на нереално ниски цени, съобщават от прокуратурата, но не посочват кой е подателят на сигнала.


За първата реакция на Симеонов четете тук.
Първият случай е от 2004 г. "СКАТ" ООД получава право на строеж на апартамент с площ 80 кв.м. в "Слънчев бряг" за сумата от 900 лева, при данъчна оценка 856.60 лв.


През 2005 г. дружеството купува офис в "Слънчев бряг" с площ 31.35 кв. м. за сумата от 6 901.10 лв. при данъчна оценка 6 901.10 лв.


Третият случай е от 2008 г. Купен е имот частна общинска собственост с площ 875 кв.м за сумата от 850 815 лв. по решение на Общински съвет – Бургас, чийто председател по това време е Валери Симеонов, председател на комисията за общинска собственост е бил Валентин Касабов – настоящ народен представител от НФСБ. Юрисконсулт е бил настоящият народен представител Християн Митев. За този имот се твърди в сигнала, че не се ползва по предназначение за нуждите на телевизията, а е построен жилищен блок.


В сигнала са изложени и твърдения, че през 2008 г. "СКАТ" ООД, управлявано от Валери Симеонов е купило "База за отдих Пресока" в Златоград, която в момента е хотел "Панорама". Твърди се и че са изградени незаконни постройки – басейн и ресторант, което е потвърдено от влязло в сила решение на Върховния административен съд от 2013 г., както и че са построени без съответните разрешителни и следва да бъдат съборени, а това не се е случило.


Върховната касационна прокуратура е възложила на Антокорупционната комисия да извърши проверка на твърденията в сигнала. Проверката ще се извършва от комисията, тъй като в момента Валери Симеонов е депутат и лидер на НФСБ, а през 2008 г. - председател на Общински съвет в Бургас.


В рамките на проверката ще се проверяват и данните за извършени престъпления от настоящите народни представители Касабов и Митев в качеството им на длъжностни лица в община Бургас през 2008 г.


Предметът на проверката ще обхване и твърденията за това, че не са съборени незаконните постройки в района на Златоград и дали те имат ли връзка със Симеонов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK