"Виделина" - Пазарджик: Кметът възложил свръхбързо строителство, но го спрял с фалшив мотив

Тодор Попов е бивш председател на Националното сдружение на общините.

© Велко Ангелов

Тодор Попов е бивш председател на Националното сдружение на общините.Кметът на Пазарджик Тодор Попов е спрял строителството на мост, според обясненията му, по предписание на екоинспекцията. Екоинспекцията в града обаче твърди, че не е давала, нито е имала основание да даде такова предписание. За това съобщава местният вестник "Виделина" под заглавието "Тодор Попов за МОСТА, който "Еко Хидро" ще ГРАДИ за 1 месец, но с 80 бона ПО-СКЪПО, за размножаването на ЖАБИТЕ и КОМИЧНИТЕ разсъждения на журналист"


На фона на удължаването на строителството с поне три месеца изданието задава въпроса защо в хода на обществената поръчка общината е предпочела по-скъпата, но с по-кратък срок на изпълнение, оферта. Другият въпрос е защо договорът е сключен така, че дори при неспазване на срока и наложени санкции на изпълнителя, крайната платена от града цена ще е по-висока, отколкото ако беше избран кандидатът, предложил да свърши работата по-бавно, но по-евтино. .


Става дума за проект за пешеходен мост, който да свързва града с остров "Свобода". В поръчката са участвали две компании. Спечелилата местна "Еко-Хидро 90" е дала цена от 1.319 млн. лева с ДДС и едномесечен срок за изпълнение плюс 2 дни за проектиране. Офертата на загубилия конкурент е с 80 000 лева по-ниска цена, но много по-дълъг срок на проектиране и строителство - 2 седмици плюс 200 дни.
В отговор на въпрос на "Виделина" на пресконференция кметът обяснява спирането на строителството с думите: "Проектчето с решение на РИОСВ се спря за 3 месеца, защото сега жабките ще се оплождат (бел. ред. смях и шум в залата). И аз реагирах така по същия начин, когато ме уведомиха, но се оказа че сексът на жабките е по-важен от моста".


Пред изданието обаче екоинспекцията уточнява, че няма каквато и да било заповед или предписание, с които да се спре изграждането на пешеходния мост, защото живеещите по реката жаби не са защитен вид и кметът вероятно се е объркал.


Пазарджишкото издание пресмята, че санкциите за забава, предвидени в договора, са до 35 хил. лв., което означава, че дори изпълнителят да наруши срока, заради който е предпочетен, пак ще получи по-голяма сума, отколкото отхвърленият кандидат. Кметът не оспорва изчислението, секретарят на общината отбелязва, че "двете цени нямат нищо общо", а Попов добавя: "Какво да направим? Сега, има си проектче, има си договорче, информираш се и гледаш".


Запитан от журналиста от "Виделина" защо е приета по-скъпата оферта след като срокът е нереално кратък, кметът отговаря, че обществената поръчка е била обжалвана и Върховният административен съд е одобрил законосъобразността. След коментар на журналиста, че съдът се е произнесъл по законосъобразност, а не по целесъобразност, кметът отговаря: "С твоите комични разсъждения ще останат смешни завинаги. Стига с този трагизъм. Идва Великден, да се настроим малко по-веселко, да се настроим позитивничко. Градът ни се развива успешно, на фона на всички наши градове, с които ние можем да се съизмеряваме. Всичко се развива така, както трябва. Поне тук при нас."


Целия текст на разговора между кмета и журналиста Владимир Николов четете в сайта на "Виделина".

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5016 Неутрално

  Уморително взе да става...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, вследстие на което, на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 2. 2 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 640 Весело

  "Проектчето с решение на РИОСВ се спря за 3 месеца, защото сега жабките ще се оплождат (бел. ред. смях и шум в залата). И аз реагирах така по същия начин, когато ме уведомиха, но се оказа че сексът на жабките е по-важен от моста"
  ---
  Бахти! Позволете ми да припдна демонстративно! Хах, каква шега само! Това сериозно ли е, или се бъзикате с тая статия? :)

 3. 3 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Мисля че, този кмет много скоро ще "гръмне", но за други неща, мостът е само началото.

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 4. 4 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Туй кметче и то се беше прочуло с малко спретнато Къщище. Ама си е кмет. Както много други съмнителни

 5. 5 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 640 Весело

  Като се зачетох внимателно, осъзнах, че това е най-позитивната статия, която съм чел поне близкия месец. Както казва кмета:
  "Стига с този трагизъм. Идва Великден, да се настроим малко по-веселко, да се настроим позитивничко."
  "Сега, има си проектче, има си договорче, информираш се и гледаш".
  ---
  Ще добавя още само: "сексът на жабките е по-важен от моста", но и не само при жабките. Позитивничко ви желая повечко веселко по Великденчето и по-така оргазменичко!
  Но ако бях гад, като Иван искров, щях да кажа - Мйаната му на моста! Важното е да сме живи и здрави!

 6. 6 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 988 Любопитно

  Става дума за проект за мост, който да свързва града с остров "Свобода". В поръчката са участвали две компании. Спечелилата местна "Еко-Хидро 90" е дала цена от 1.319 млн. лева с ДДС и едномесечен срок за изпълнения плюс 2 дни за проектиране. Офертата на загубилия конкурент е с 80 000 лева по-ниска цена, но много по-дълъг срок на проектиране и строителство - 2 седмици плюс 200 дни.

  Проектантите и строителите от местната ,,Еко -Хидро 90" със сигурност са строителни гении - два дни проектиране и месец строителство! И въженият мост е готов!
  А само от любопитство и влизайки в интонацията на градоначалничето - местното прокурорче няма ли да се заинтересува от търгчето и ценичките приети от кметчето?

 7. 7 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 827 Неутрално

  От коя партия е този палячо?

 8. 8 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Поздравление за журналиста! Владимире, желая ти мутрите/властващите да не те пребият! А отговорите на въпросите които се поставят са ясни и на всяко българско първолаче. Дал им е поръчката заради едни пари, спрял е заради същите пари.

 9. 9 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  Мисля че, този кмет много скоро ще "гръмне", но за други неща, мостът е само началото.
  —цитат от коментар 3 на Антони Де ла Реа

  Той гърмян заек. Като феникс е. Или като Цвъки – скандалите около него не му се отразяват.

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5050 Неутрално

  До коментар [#7] от "Kotarak":

  Обзалагам се, че това кметЧЕ е или от БСП, или от БСП2 (ГЕРБ)!

 11. 11 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 382 Весело

  Проектче, договорче, мостче, жабки... Това кмет ли е или 5 годишно момиченце?

  Айде сега с белезничките към панделката! И по-веселко, че идва Великден!

  And all that jazz!
 12. 12 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Като се зачетох внимателно, осъзнах, че това е най-позитивната статия, която съм чел поне близкия месец. Както казва кмета:"Стига с този трагизъм. Идва Великден, да се настроим малко по-веселко, да се настроим позитивничко.""Сега, има си проектче, има си договорче, информираш се и гледаш".---Ще добавя още само: "сексът на жабките е по-важен от моста", но и не само при жабките. Позитивничко ви желая повечко веселко по Великденчето и по-така оргазменичко!Но ако бях гад, като Иван искров, щях да кажа - Мйаната му на моста! Важното е да сме живи и здрави!
  —цитат от коментар 5 на 4u4o


  ++++

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  Два дена за проектиране...всяка уважаваща себе си проектантска организация и за половин ден да го направи (малко вероятно защото колкото и да си приличат някои проекти, вииинаги има едни малки разлики, дето прецакват копи пейста) ще поиска от престиж поне седмица за проектиране, после няколко дни за съгласуване от надзор/възложител и т.н.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 14. 14 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 951 Весело

  До коментар [#10] от "vassilun":

  От село Паталеница е, колега vassilun!

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9216 Неутрално

  Такова чудо, още не сме чували.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9216 Неутрално

  Такова чудо, още не сме чували.

 17. 17 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 846 Весело

  До коментар [#10] от "vassilun":


  [quote#10:"vassilun"]До коментар [#7] от "Kotarak":Обзалагам се, че това кметЧЕ е или от БСП, или от БСП2 (ГЕРБ)![/quot

  И кмета и бизнесмена са от партията на "келепира".
  Кмета беше "гербаджия" само докато стана кмет първия мандат. После стана "независим бизнесмен"- кмет. А бай Гого Делчев(бизнесмена) е от онези с куфарчетата. На него на гости му идват Гошо "архара" и Румен "запалката".

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5050 Неутрално

  До коментар [#17] от "todor._89":

  Демек кметЧЕТО е спечелило първи мандат като кандидат от ГЕРБ (БСП2), а после се е "върнал към корените си" от БСП (БКП)! Не съм сбъркал с предположението си!

 19. 19 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Аааа, щом почнахте да цитирате местни стенвестници......ОФ (общ фронт, по Нинова) в действие!

 20. 20 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 846 Весело

  До коментар [#18] от "vassilun":

  Демек, всеки да го разбира както предпочита. Аз казвам каквото знам, всеки има право да го тълкува както иска.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 21. 21 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Кмета малко нарцисче си пада :) - http://todorpopov.bg

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 22. 22 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 741 Разстроено

  Такъв са си го избрали циганите в общината. Плащач. И по избори, и след избори.

 23. 23 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Ами, всъщност пазарджиклии си го харесват. Създава усещането, че прави неща за града. Излъсква паркове и публични пространства, безплатни концерти, илюминации. Пари за всеки дядо, който се присетил, че иска да издава автобиография. Проспериращ волейболен отбор с доброзорно спомоществователство от местния бизнес.Те хората какво друго да искат от кмета. Не, че и има някаква читава алтернатива. Това че общината е колосално задлъжняла, не се знае, а и досега не се е появило като проблем.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 573 Неутрално

  А за гаранции от 50-100 години при строително-ремонтни работи чували ли сте?
  И това се оказва с най-голяма тежест при класирането.

 27. 27 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 582 Разстроено

  Който познава и малко, тъй нареченият кмат, то той знае каква нагла и безпринципна мутра е.
  Той човекът даже не ходи на работа, също както много наши депутати. Това е действителността, смърдящата и противна действителност!

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 28. 28 Профил на lusilu
  lusilu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#17] от "todor._89":Демек кметЧЕТО е спечелило първи мандат като кандидат от ГЕРБ (БСП2), а после се е "върнал към корените си" от БСП (БКП)! Не съм сбъркал с предположението си!
  —цитат от коментар 18 на vassilun


  На това лице корените са му големи, като бурен е и "смуче" от всички. Преди години "Капитал" го описаха перфектно като "Любимия кмет на Пеевски." . Избран е от инициативен комитет и е като ветропоказател, върти се според вятъра, принципа му е "ако ми платят, мога и да гълтам". Изключително безкруполен, брутален и нагъл. А фирмата изпълнителче на мосчето, ми тя печели всичко в града вече 3 мандата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK