Как кметски заповеди вдигнаха 200 пъти цената на две ниви във Варна

Частите от терени, които е трябвало да бъдат отчуждени през 2017 г. на цена 0.97 лв. на кв.м. (в жълто на снимката). Към тях през март т.г. са добавени и оцветените в синьо, но цента им вече е 200 пъти по-висока.

© Дневник

Частите от терени, които е трябвало да бъдат отчуждени през 2017 г. на цена 0.97 лв. на кв.м. (в жълто на снимката). Към тях през март т.г. са добавени и оцветените в синьо, но цента им вече е 200 пъти по-висока.За по-малко от две години без видимо основание община Варна е завишила близо 200 пъти цената, на която за строителството на нова връзка към автомагистрала "Хемус" трябва да бъдат отчуждени две ниви. Това показва сравнението на заповедите, подписани от кмета на града Иван Портних съответно през юни 2017 г. и март т.г. Те се отнасят до едни и същи урбанизирани поземлени имоти, определени и в единия, и в другия случай като земеделска земя.


Терените, чиято цена рязко е скочила


в хода на процедурата по отчуждаване, се намират в западната част на Варна и през тях трябва да премине връзката между ул. "Атанас Москов" и магистрала "Хемус". За първи път местната администрация предприема опит за отчуждаването им в началото на юни 2017 г. Тогава кметът на Варна издава две заповеди, с които отчуждава части от по-големи поземлени имоти – едната от 859 кв. м, а втората от 703 кв.м. Определените за тях цени са съответно 690 лв. и 790 лв. за целите терени. Така сметката показва, че общинската администрация във Варна е определила
средна цена за кв. м от парцелите около 0.96 лв.


Във връзка с двете заповеди Варненският Административен съд образува дело по жалба на собственика на терените "Сибанк" с правоприемник Обединена българска банка. Решението е постановено през май м.г. и с него двете заповеди на кмета на Варна са отменени, а административната преписка му е върната "за произнасяне съобразно дадените указания за тълкуване и прилагане на закона".


Терените, които сега община Варна отчуждава на цена 187 лв. на кв. м. (в синьо).

© Дневник

Терените, които сега община Варна отчуждава на цена 187 лв. на кв. м. (в синьо).


В мотивите към решението на съда е записано, че въпросните две заповеди на Портних не са съобразени "с трайното предназначение на територията, където се намират имотите, което е за земеделска земя". При тяхното издаване са взети предвид само разпоредбите на Закона за общинската собственост, но не и законите за собствеността, ползването и опазването на земеделските земи, както и Закона за собствеността. "При издаването на заповедите административният орган не е извършил преценката според приложимите правни разпоредби при отчуждаване на имоти с предназначение за земеделски земи, а е извършил само тази по Закона за устройство на територията".


След това решение


отчуждаването на частите от двата имота е спряно,


а до втория опит за подновяването минават почти десет месеца. На 5 март т. г. кметът на Варна издава две нови заповеди за отчуждаването вече не на части, а на целите имоти, необходими за изграждането на "Пътна автомобилна рампа на Автомагистрала "Хемус".


Междувременно те вече са преминали в собственост на акционерното дружество "Бляк сенд инвестмент", свързана с бизнесмена Митко Събев през едноличната му компания "Боракай".


Заповедта на кмета на Варна Иван Портних от 5 март т.г., в която цената на кв. м. от терените определени за рампа на автомагистрала "Хемус" вече е определена на 187 лв. на кв. м.

© Дневник

Заповедта на кмета на Варна Иван Портних от 5 март т.г., в която цената на кв. м. от терените определени за рампа на автомагистрала "Хемус" вече е определена на 187 лв. на кв. м.


С двете нови заповеди на варненския кмет Иван Портних се отчуждват отново два поземлени имота, но вече с обща площ 3.5 хил. кв. м, като определеното за тях равностойно парично обезщетение е вече 654.4 хил. лв. Това прави 187 лв. на кв. м, или почти 200 пъти повече от цената определена за кв. м от същите имоти през юни 2017 г.


Заради огромната разлика


"Дневник" изпрати до общинската администрация във Варна няколко въпроса за причините, довели до нея. Според получения отговор през 2017 г. частите от имотите, които са попадали в трасето на автомобилната рампа на магистрала "Хемус", са били остойностени като земеделски земи със съответната категория. "Решаващият съд обаче е преценил, че следва да се оценяват като урбанизирана територия, съгласно преобладаващото предназначение на територията, в която попадат", пише още в отговора.


Пак според неговия текст през 2018 г. община Варна е провела процедура по принудително отчуждаване на терени за реализацията на пътно трасе в близост до бъдещата рампа на магистрала "Хемус", които също са били урбанизирана територия. На базата на съдебни решения за тях са били платени обезщетения средно по 195 лева/кв.м. "Тези цени по съдебните решения бяха ползвани от независимите оценители за определяне на равностойното парично обезщетение за имотите, попадащи в пътния възел (автомобилна рампа на Автомагистрала "Хемус" - бел. ред.).


Сателитна снимка на трасето, през които е минал пробивът на бул. "Сливница" във Варна.

© Дневник

Сателитна снимка на трасето, през които е минал пробивът на бул. "Сливница" във Варна.


Доколко става дума за равностойно обезщетение


обаче е спорно, тъй като терените, отчуждени за реализацията на пътното трасе (т.нар. пробив на бул. "Сливница"), преминават през район, в който се намират няколко големи търговски обекта и дори на метри от няколко от тях. За прокарването на трасето е ликвидирана дори автокъща и е отнета част от индустриална база, показва справка с платформата Google maps.


В същото време на сателитните снимки, поместени в същата платформа, се вижда, че терените, отчуждени за бъдещата рампа на магистрала "Хемус", никога не са били застроявани или използвани за търговски цели. Въпреки това община Варна е решила да повиши цената им 200 пъти в сравнение с постановената пак от самата нея само две години по-рано.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Отчуждаването винаги е мръсна игра.... Не виждам как това може да се реши, винаги едната страна ще е преебана.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Във Варна много отдавна много здраво СМЪРДИ!!!!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 284 Неутрално

  97 ст на квадрат е ок, така ли?

  1.618
 5. 5 Профил на radovel
  radovel
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "niakoi_si":

  Особено, когато участват и корумпираните съдии от Варненския съд

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 7. 7 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  Четох до мутрата Събев и вече нямаше нужда да чета повече. Схема на Събев и Портних за кражба на обществени финанси.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5743 Весело

  Кмет като мед - "за тези, които го пожелаха" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мизийски":"В Габрово има въстание срещу циганите, а "Дневник" не са написали и ред. Който има глава да мисли."

  И още, за нахапаните деца и възрастен човек също си мълчат. Ако бяха кучета щеше да има снимки, комитети, протести. А дайте сега снимки на нахапаните деца и на възрастния.

 10. 10 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 682 Неутрално

  1лв е нищо за такава земя. 200лв е прекалено много. Толкова върви вилната зона и курортите с изглед към морето

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 11. 11 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Да не се безпокоят , и тази година варненци си платиха чинно увеличените данъци , за сметка на това ,че се събират десетки милиони ,харчени неясно , няма да асфалтират нито един сантиметър в кварталите без асфалт по улиците ,като се почне от Бриз ,та до Златните , няма да има смето извозване , няма да има облагородяване ,но ще има 30 милиона за крадене само от тези квартали ,защото рекета продължава ,хората си плащат увеличените данъци под натиск да им опишат и конфискуват и продадат имотите ,за да им откраднат данъците ,това е от години и нищо не може да промени комбинацията о т комунисти , гербаджии и ДПС , за когото и да се гласува ,все ще е същото .

 12. 12 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Авторът, в чието светнало и плешиво теме се оглежда слънцето, си противоречи или на мен така ми се струва. Всъщност направо лъже в заглавието. Ето цитат от сбоствения му текст

  "Във връзка с двете заповеди Варненският Административен съд образува дело по жалба на собственика на терените Сибанк с правоприемник Обединена българска банка. Решението е постановено през май м.г. и с него двете заповеди на кмета на Варна са отменени, а административната преписка му е върната "за произнасяне съобразно дадените указания за тълкуване и прилагане на закона"."

  Т.е. съдът отменя заповедите и ги кара да платят високата цена.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  В Габрово има въстание срещу циганите, а "Дневник" не са написали и ред. Който има глава да мисли.
  —цитат от коментар 3 на Мизийски


  Ако бяха набили някой либерален ентусиаст от БХК или Америка за България щяха да опищят орталъка...ама то пък някаква магазинер в Габрово бит от трима цигани!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#11] от "edin drug":

  Ами така е...Варна си е бил винаги един еснафски град....за съжаление...щом жителите там допуснаха това момче (не родом от Варна) да им е кмет....какво повече да говорим...

 16. 16 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 506 Гневно

  Какво как !?!? С ДЕБЕЛИ ВРЪЗКИ>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 17. 17 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#10] от "zaza":

  То там е "врътката"
  1 - отчуждаваш от банката за 1 лв, притискаш я
  2 - идва един "бизнесмен" и купува на реалната, земеделска земя е 10-15 лв, айде тая е във Варна и 100 може да е, но по-скоро за 50, банката е доволна.
  3 - отчуждаваш от "бизнесмена" за 200
  4 - Делите печалбата

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 18. 18 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#17] от "Канасубиги":

  Нали знаеш, че може да бъде доказано дали в действителност е така?

 19. 19 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 789 Любопитно

  На всички които последните месеци се радваха на апартаментгейт, сега ще разберат до какво ще доведе това.
  Говорителя на НАП, каза днес , че ще искат промяна на законите и актуализиране на данъчните оценки на имотите , включително и панелките до пазарните и съответно това ще доведе до повишение на данъците няколко пъти.
  В момента ако по данъчна оценка тристайна панелка в люлин се води , че е 50 хиляди лева, ще стане 150 хиляди, защото пазарните цени били 800 евро на квадрат.
  Ако плащат хората 150 лева данък, ще стане 400

  Честито на печелившите

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#19] от "001":

  ЦЦ, другото ЦЦ и останалите "набедени" калинки са решили да си отмъщават на електората, като го шамарят през НАП и местните данъци?
  Та да разберат "гражданята", че Гражданите за епичен грабеж на България са си обикновени рекетьори, които, като във Фермата на Оруел са равни и морални. Равни са, но са по-равни от останалия добитък. :)
  Гербер, данъчната оценка е за данъчни цели(за определяне на местен данък и такси), а пазарните цени са за простолюдието. За твоите грабльовци - цени по оценка, та даже и под нея. :)

  Ecrasez l’infâme
 22. 22 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Във владенията на мутрите от ТИМ е така 🖕😠🖕
  —цитат от коментар 6 на aleks ivan


  ТИМ много отдавна не е проблем само на Варна. ГЕРБ ги вкараха и в Конституционния Съд и в Европейския Парламент. Да не говорим за подаръците които Борисов им прави още от първия пре-о-спешен мандат.

  яж бахур
 23. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  Заглавието е силно манипулативна, увеличението е заради съдебно решение както се разбира от самата статия.

 24. 24 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  До коментар [#19] от "001":

  Всяко зрелище има цена, досега беше зрелището, сега идва време за плащането.

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  Човек като знае кой е кмета на Варна, всичко си идва на мястото. А като видим, че става въпрос за намесена банка и крупни "бизнесмени", веднага се навързва поредната схема за милиони ! Тая държава си остана и до днеска комунистическа перачница на пари - било през червени " бизнесмени" направо, било чрез тяхните еквиваленти в ГЕРБ, било чрез кръговете около ДПС или тимаджийте - варианти за корупция, колкото щеш !

 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  До коментар [#10] от "zaza":

  И как го проценихте, съда казва че според независим оценител, съседните парцели вървят по 195лви затова и този трябва да е на толкова.

 27. 27 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Как това, че някой си станал с левия крак и това смъкнало курса на акциите, сме го чували и чели многократно! Е, и? Ами кметът е дете на времето си!

  Мърфи е оптимист!
 28. 28 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#12] от "Тарасконски":

  Странно, защо мойте данъци са по-ниски от миналата година.

 29. 29 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Защо Дневник мълчи за конфликта в Габрово? Цензура? Това тук ли е за първа страница на национална медия?

 30. 30 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Нивата си е нива, ако ще и на Луната да е!

 31. 31 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Защо не отправихте запитвалия и до съда как е определил, че тези зами са урбанизирана територия, а не земеделска земя? Община Варна изпълнява разпореждания на съда! Нали се борите за "правова държава"! В правовата държава решенията на съда се изпълняват! Но великият поръчков журналист Спас Спасов трябва да наплюе община Варна и кмета!
  Айде бутиковата ви "Кмара на геодезистите" с петте си члена да определи каква е земя и след това конфронтирайте съдията издал решението!

 32. 32 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ми такава е традицията в България! За хубави хора, държавата и общината са майка закрилница. За останалите - мащеха!
  Гергов дадоха ли му 43 млн? Дадоха му!
  Но това вече е отдавна занравено.
  Пак ще си ги преизберем. Тях сме си заслужили!

 33. 33 Профил на boras
  boras
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Проблема е че сме загубили доверие във властта. Няма предприето от тях действие, което да не е посрещнато на нож. Не съм сигурен дали ако се смени властта това ще се промени!

 34. 34 Профил на cmx11486762
  cmx11486762
  Рейтинг: 232 Неутрално

  В моите спомени като студент,Варна беше един спретнат град с изглед към морето.А това ,което видях преди няколко месеца беше една застаряла и занемарена Варна. Сигурен съм,че ТИМ са най-големите виновници за това.А бях си казал да не ходя в град където има ТИМ-аджии.

 35. 35 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#31] от "silverman":

  Не се хаби. Половината тук не правят разлика между съд, местна и централна власт. За това и такива статии се радват на популярност тук. Такова е нивото за съжеление.

 36. 36 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 651 Весело

  Пазарната цена няма ли да е тази, която Митко Събев е платил на СиБанк ;)
  Всичко, което вземе над това, което е платил Събев (явно в последната година) ще му дойде подарък от Портних

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 37. 37 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално


  До коментар [#3] от "Мизийски":"В Габрово има въстание срещу циганите, а "Дневник" не са написали и ред. Който има глава да мисли."

  И още, за нахапаните деца и възрастен човек също си мълчат. Ако бяха кучета щеше да има снимки, комитети, протести. А дайте сега снимки на нахапаните деца и на възрастния.
  —цитат от коментар 9 на evtimvz


  лъжете, още вчера имаше текстче

  яж бахур
 38. 38 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 524 Разстроено

  До коментар [#31] от "silverman":Не се хаби. Половината тук не правят разлика между съд, местна и централна власт. За това и такива статии се радват на популярност тук. Такова е нивото за съжеление.
  —цитат от коментар 35 на encor3


  То и не е работа на всеки да прави разлика, но плешивият автор е длъжен да прави и да я показва, и да обяснява. Длъжен е, защото твърди, че е истински журналист, а не озлобен манипулатор.

 39. 39 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Портниха дали не е в комбина със някой от "Решаващият съд", иначе как...

 40. 40 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Според кого това е земеделска земя,според Дневник или според съда?

  sdg
 41. 41 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Как кметски заповеди вдигнаха 200 пъти цената на две ниви във Варна

  Всички , до което по някакъв начин се е докоснала чумавата сянка на Простия и простите , , е безвъзвратно заразено от нелечима болест . Единствения начин е стеромоден , но единствено ефикасен - огън за всичко заразено . Така е по време на чума . Пък което оцелее - оцелее . Алтернатината е - нищо да не оцелее . Това е алтернативата българска - .

 42. 42 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#34] от "cmx11486762":

  Какво означава "застаряла и занемарена"? Проблемът на Варна са некачествените ремонти, но това е болест на всички български градове, просто няма кадърни строители, те измряха или заминаха за други страни. Занемарени във Варна са тротоарите и т.н. "архитектурни паметници", стари къщи умишлено изоставени от собствениците до срутване. Специално по темата, вижда се, че основният виновник за многократното завишаване на цената на "нивите" е съдът, спрял старата заповед на кмета. Трябва да се запита и "независимия оценител" на какво основание оценява земеделска земя на такава цена. Земята наистина попада в територията на града и да се види кой, кога и как и дали изобщо статутът и е променян, за да се иска високата цена. А че тука има врътка някаква, няма спор, защото преобразуването на статута донякъде зависи от кмета. Може би по-евтино ще излезе ако се прокопае тунел под тази земя или се направи естакада над нея.

 43. 43 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 253 Гневно

  До коментар [#38] от "Тарасконски":

  Хайде да прочетете хубаво решението на съда и статията и после да ни обясните на неразбиращите! Съда е отменил заповедта ОК! След това Общината взема едно голямо обезщетение, което е платила за терен, който не е бил със статут на нива, част от него е бил застроен в близост до търговски обекти и го пренася директно тук. Кое не е ясно? Най-нормално беше, да се види цената платена от купувача и нито стотинка повече! Сделката не е много стара и пазарната цена не се е променила! Толкова ли е трудно да се проумее?

 44. 44 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Варна не е България, там властва ТИМ, Портних, Събев.

 45. 45 Профил на MissingPerson
  MissingPerson
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Фактологията е сбъркана, Спасе. Трасето на Сливница не е отнело части от автокъща...

  Caveat lector! "Тоя победен човек да ми вземе кафеварката..."
 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  Нива, почти в рамките на града? Хайде де!

 47. 47 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 253 Неутрално

  https://www.sofia.bg/web/guest/procedures-for-expropriation/-/asset_publisher/XeL4Y872No1l/content/stolicna-obsina-obavava-procedura-po-prinuditelno-otcuzdavane-na-pozemleni-imoti-otredeni-za-ulica-v-v-vr-zka-s-realizaciata-na-obekt-izgrazdane-na-pr?inheritRedirect=false&redirect=https ://www.sofia.bg:443/web/guest/procedures-for-expropriation?p_p_id=101_INSTANCE_XeL4Y872No1l&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=1
  Брех в София цените по-ниски. Май собственикът не е подходящ, за 'вярната' цена!

 48. 48 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 253 Неутрално

  До коментар [#46] от "historama":

  Когато я реституират не е проблем 'нивата' да е в града, сега обаче е? Нещо?

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7904 Неутрално

  Прокуратурата няма най-сетне да се заинтересува и от Портних. Премного му се събра.

 50. 50 Профил на csx30583975
  csx30583975
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Поредната долна и поръчкова статия, която цели да компроментира една добре работеща градска администрация! Засрамете се малко ....

 51. 51 Профил на csx30583975
  csx30583975
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Лъжливи манипулации и платени новини! Спрете да бълвате нета с такива. Няма нищо вярно в това. Просто на някой не му е угодно и пуска "истински" слухове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK