Регулаторно решение ще оскъпи двойно интернета и кабелната телевизия, смята Кънев

Регулаторно решение ще оскъпи двойно интернета и кабелната телевизия, смята Кънев

© Велко АнгеловВодачът на листата на "Демократична България" за изборите за Европейски парламент Радан Кънев предупреди, че със свое решение Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) се опитва да наложи монопол на пазара на интернет и кабелна телевизия. Според него това щяло да доведе до двойно поскъпване на цените за тези услуги.


Тъй като решението на регулатора трябва да бъде съгласувано с Европейската комисия, Кънев изпрати отворено писмо до българския еврокомисар Мария Габриел, която отговаря за цифровата икономика и цифрово общество. В него той я призовава да поеме ангажимент, че ще се противопостави на предложението.


"Аз, а надявам се и Вие, като убеден европеец вярвам, че силна Европа може да защити българите от монополисти и от корупционни актове на администрацията и регулаторите. Бъдете част от силна Европа, а не от корумпираната партийна администрация", пише в писмото си Радан Кънев.


Достъпът до мрежата на БТК
Според зам.-председателя на "Демократи за силна България" (ДСБ) "благодарение на ограничената държавна намеса и добри регулаторни решения в миналото българските граждани се радваме на отличен достъп до интернет и кабелна телевизия на ниска цена".


Това се дължало на задължението на "Българска телекомуникационна компания" (БТК) да осигурява достъп на доставчиците на услугите до тръбната си (канална) мрежа на фиксирани цени. То било вменено с решение на КРС "поради фактическото монополно положение на БТК ЕАД на този пазар", пише още Радан Кънев.


"Точно тази мярка защитава хилядите фирми, доставчици на интернет и телевизия, от нелоялна конкуренция от страна на техния пряк конкурент БТК ЕАД и от злоупотреба с господстващо положение на пазара. Именно тази мярка гарантира и сравнително ниските цени, на които българските потребители и бизнес получават достъп до интернет и телевизия", заявява лидерът на евролистата на "Демократична България".


Отмяна на задълженията на БТК


В писмото си той посочва, че в средата на март регулаторът "отменя всички специфични задължения, наложени на БТК". В обхвата на решението на КРС попада и осигуряването на достъп до мрежата на компанията.


От регулатора допълват, че документа трябва да се изпрати на Европейската комисия, на Органа на европейските регулатори в областта на електроните съобщения и на регулаторните органи на държавите - членки на Европейския съюз, с които да бъде съгласуван и след това приет.


До решението на КРС се стига след извършен анализ на пазара. В него се посочва, че "резултатите от анализа на пазара на едро на локален достъп в определено местоположение дават основание на КРС да го определи като конкурентен", както и, "че не са налице основания за продължаване на действащите задължения, наложени на БТК, и същите следва да бъдат отменени."


"Не е установено предприятие, което да има възможност да действа независимо от своите конкуренти и крайни потребители", пише още в анализа.


От КРС подчертават, че засегнатите страни от изменението "ще получат предизвестие с достатъчен срок за предстоящата отмяна на задълженията". Именно заради това се определя преходен период от 7 месеца до пълната отмяна на специфичните задължения на БТК. През това време компанията няма право да прекратява и/или изменя условията на договорите, сключени при условията на наложените специфични задължения.


Двойно поскъпване на интернет и кабелна телевизия


Според Радан Кънев решението на регулатора ще доведе до рязко поскъпване на достъпа до интернет и телевизия. Освен това можело да се стигне до "фалит на стотици, а може би хиляди фирми от дребния и средния бизнес, които доставят отлична услуга на добра цена на милиони домакинства и фирми".


"Монополизиране на пазара на доставка на интернет и телевизия по кабел от една-единствена компания, при това публично свързвана със сенчест бизнес, политическо влияние и чужди интереси", е друг проблем, който Кънев вижда.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Цените ви даже са много смешни... Има нужда от увеличение, както има нужда от повече играчи, включително и такива, които предлагат лоукост за бедното население.

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 2. 2 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Отдавна трябваше каналната мрежа да се изземе от БТК, на която фактически е подарена от общините. Трябваше да се направи отделен закон за нея и да се отдаде на концесия.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#2] от "Viva la Evolution":

  Точно.
  Не разбирам от материята, но ми се струва, че някой от кабелните оператори трябваше да е изпищял досега?
  Повече от месец е това решение.
  А има сравнително големи компании, които ще са засегнати.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Това ще удари най-вече операторите и потребителите в малките население места!

 5. 5 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Това ще удари най-вече операторите и потребителите в малките население места!
  —цитат от коментар 4 на silverman


  Не. В малките населени места е позволена въздушната мрежа, пък и самите БТК нямат канална такава.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#4] от "silverman":

  Няма, там няма канална мрежа.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 401 Неутрално

  А какво е това БТК ??? Пощата ли, както му викахме едно време, някаква нова компания ли ?

  VD
 8. 8 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#7] от "VD":

  частично пощата, частично вива ком и най-вече Спас Русинов

 9. 9 Профил на jinx
  jinx
  Рейтинг: 227 Разстроено

  Написаното от Радан Кънев не отговаря на истината по много различни начини:

  първо, цитиран е протокол от обществено обсъждане, който е наречен *изцяло грешен и лобистки, изготвен от самата КРС, “анализ на пазара”*,
  второ, говори се за 100% контрол от БТК на last mile, което е смешно, ако разгледаме провинцията,
  трето "- Фалит на стотици, а може би хиляди фирми от дребния и средния бизнес, които доставят отлична услуга на добра цена на милиони домакинства и фирми" - кои са тези фирми и как бяха изброени? По жълтите павета? Пазарът на кабелна телевизия и Интернет е силно агрегиран от поне 5-10 години. Технологично вече е невъзможно да осигуриш достъп от гаража на съседите - защото телекомитеще предложат по-добра цена за по-добра услуга, но това няма общо с достъпа до шахтите, а с цените на оборудването.
  четвърто - КРС не е под контрола или влиянието на Мария Габриел;
  пето - КРС възстановява статуквото до 2015 година; не си спомням през 2015 година цената на Интернет да е била двойна;
  шесто - цената на Интернет достъпа никога не се е влияла от достъпа до шахтите - или влиянието е било 5-10%.

  Препоръчвам на Радан Кънев да се занимава с по-смислени и сериозни теми в кампанията си, вместо да пише за неща, които - видимо - слабо разбира.

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  До коментар [#1] от "LiberalToTheBones":

  Смешни са заради значително по-интелигентната инфраструктура у нас. И няма нито нужда, нито причина да се увеличат.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  До коментар [#9] от "jinx":

  Препоръчвам ти да четеш внимателно какво пише, и когато отговаряш да го правиш с аргументи. А там, където ги има да са придружени поне от минимална достоверност и логика. Успех!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Прав е Кънев.
  Ако всеки оператор трябва да копае канали, София ще заприлича на швейцарско сирене.

 13. 13 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#1] от "LiberalToTheBones":Смешни са заради значително по-интелигентната инфраструктура у нас. И няма нито нужда, нито причина да се увеличат.
  —цитат от коментар 10 на Darth Plagueis

  Инфраструктура ? Къде ? При Вас ? Хахахахахахахахахаха, ти сигурно се шегуваш...В третия свят не съществува инфраструктура..

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 14. 14 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 418 Неутрално

  бтк е собственост на собствениците на "държавата". Съвсем нормално е, те да си сложат такива закони, каквито ще им гарантират монополното положение и постоянно нарастващи приходи.
  В крайна сметка, нашата родна олигархия има нужда всичката рая да я подкрепя и да си плаща всичко поискано.
  Незабавно!

 15. 15 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  В средноголемите градове, областни центрове, където функционират 2-3 големи местни оператора, те си имат собствени подземни комуникации и не ползват шахтите на БТК.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 16. 16 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Вдигайте всичко двойно, да страда гордия и дръжлив български народец. Приходите му ги вдигнете с 11%. След 11 години.

  1.618
 17. 17 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 470 Неутрално
 18. 18 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#1] от "LiberalToTheBones":

  Расистите Бай Ганювци са създали по добър и ефективен модел от либералите по света , ти предлагаш да го разбием , да вдигнем цените изкуствено , и после за бедните да направим субсидиран интернет…. Абе отде ва намират подобни екземпляри.

 19. 19 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#1] от "LiberalToTheBones":

  Расистите Бай Ганювци са създали по добър и ефективен модел от либералите по света , ти предлагаш да го разбием , да вдигнем цените изкуствено , и после за бедните да направим субсидиран интернет…. Абе отде ва намират подобни екземпляри.

 20. 20 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#9] от "jinx":

  Радан Кънев просто се мъчи да влезе в медите .

 21. 21 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 838 Весело

  БТК не е ли вече виваком,за един приятел питам??

 22. 22 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#5] от "Viva la Evolution":

  В момента ограничават и "въздушните мрежи" (които в 100% от случаите минават по стълбовете на ЕРПтата) чрез ограничаване на до 4 оператора на 1 мрежа, а ЧЕЗ например вече има сключен ексклузивен договор с Виваком и А1 за цялата им територия - съответно остават само 2 за оператори извън картела :)

 23. 23 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6776 Неутрално

  Мирише на лобизъм

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 24. 24 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#1] от "LiberalToTheBones":

  Ти винаги ли плещиш глупости?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 25. 25 Профил на Ivan Stoilov
  Ivan Stoilov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И какво точно означава това отворено писмо? Упражнение в неразбиране на тематиката ... Някой направил ли си е труда да прочете така обсъждания анализ на КРС или хайде веднага да примем отвореното писмо и щом РК го казва заначи има някаква истина. Само един факт от този анализ (достъпен е, проверете и се запознайте) - Според Годишния доклад на КРС броят на предприятията на интернет пазара е 636, от които 80% си имат собствена канална мрежа. Къде е монополът тук?

  IvanSto
 26. 26 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 556 Неутрално

  БТК от години плаща рушвети, за да си присвои шахтите и канавките, за да може да наложи най-долен монопол на руска мафиотска структура.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 27. 27 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#8] от "naskom44":

  😂

  VD
 28. 28 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":

  Това е все едно магистралите и пътищата да се дадат на една транспортна фирма. БТК се опитва да се докопа до това откакто не е държавна - повече от 15 години. Имат и документирани подкупи за това.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 29. 29 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 983 Любопитно

  А има и друга скрита цел , фактически ефирните телевизии се раздадоха на партиите ГЕРБ,БСП и ДПС за какво му е на народа интернет и кабелна телевизия .Нека да гледа разни" риалити " предавания за да му се промие и малкото останал мозък.
  Следващата стъпка забрана на интернета , трябва да се следва светлият пример на Северна Корея , Китай и Россия.

 30. 30 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 556 Весело

  До коментар [#13] от "LiberalToTheBones":

  Ти от кое ислямско гето квичиш бе?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 31. 31 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Да е жив и здрав мадридския мушмурок, на когото трябва да благодарим, за приватизацията на бтк и харизването ѝ с все канална мрежа, кули, телефони и един GSM лиценз за разкош.

 32. 32 Профил на jinx
  jinx
  Рейтинг: 227 Неутрално

  До коментар [#9] от "jinx":Препоръчвам ти да четеш внимателно какво пише, и когато отговаряш да го правиш с аргументи. А там, където ги има да са придружени поне от минимална достоверност и логика. Успех!
  —цитат от коментар 11 на Darth Plagueis


  Благодаря за коментара -

  Аз извадих своите аргументи + опит от 10 години в сферата. Кои са вашите аргументи и къде е Вашата достоверност? Благодаря предварително!

 33. 33 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  БТК не е ли вече виваком,за един приятел питам??
  —цитат от коментар 21 на САЩ се управлява от Риад


  Предлагам да си подбирате по-добре приятелите, поне да са IQ с цифрово изражение една идея над стайната температура.

 34. 34 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Абе лидер си е Радн отсекъде.

  Още неизбран веднага фана бика за европейските роги. Личи си размаха да оправиш кабеларките.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 35. 35 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#32] от "jinx":

  Имате 10 години опит в сферата и твърдите, че преди 2015 г. дотъпът до "последната миля" не е бил регулиран??? Лъха на "опит", трупан в една конкретна приватизирана телекомуникационна компания. ;)

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 36. 36 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ivan Stoilov":

  И какъв е делът на собствената канална мрежа на останалите оператори от общата дължина на каналната мрежа в София, примерно? Хайде, бройте и каналната мрежа на Улично осветление. ;)

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 37. 37 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 580 Неутрално

  На ГЕРБерските калинки може да се разчита да прокарат некое лобистко законче

 38. 38 Профил на jinx
  jinx
  Рейтинг: 227 Неутрално

  До коментар [#32] от "jinx":Имате 10 години опит в сферата и твърдите, че преди 2015 г. дотъпът до "последната миля" не е бил регулиран??? Лъха на "опит", трупан в една конкретна приватизирана телекомуникационна компания. ;)
  —цитат от коментар 35 на russian78


  Твърдя, че се отменя решение от 2015. А вие прочетохте ли какво пише в документа на КРС?

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7563 Неутрално

  Ще оскъпи на големите, а колко малки нелегално работят, нелегално пускат кабели и не плащат данъци. Интересното е, че никой държавен орган нито ги търси, нито ги забранява. Пускат си нелегални кабели навсякъде и ощетяват с милиони бюджета. И как няма те да продават евтино.

 40. 40 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Цените ви даже са много смешни... Има нужда от увеличение, както има нужда от повече играчи, включително и такива, които предлагат лоукост за бедното население.
  —цитат от коментар 1 на LiberalToTheBones


  Имате нужда от мозък. Много мозък. Може и наливен като за бедняк като вас.
  ПС.: Чиба!

 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4882 Неутрално

  КРС в полза на руските собственици на БТК...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 202 Любопитно

  Ако под достъп до мрежата се има предвид, купуване на интернет, то тогава не е далеч от истината. БТК са крупен вносител, всички купуват интернет от тях... Същото като с Лукойл.

  unable to join #real-life (address is banned)
 43. 43 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 658 Весело

  Радан Кънев, като виден експерт в телекомуникациите наясно ли е, че БТК, плаща, за да ползва мрежа в градове, като Варна, Пловдив и Русе. Вероятно и в други. Кой ще им ползва допотопните мрежи от преди 40 години? Очаквам с интерес отговора на Мария Габриел да видим дали самия Радан ще разбере какво му се обяснява.

 44. 44 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#42] от "Пешо":

  Пешо, тва беше бая отдавна.Вмомента положение то е различно.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 45. 45 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  БТК не е ли вече виваком,за един приятел питам??
  —цитат от коментар 21 на САЩ се управлява от Риад


  Виваком е търговска марка на компанията БТК ЕАД.
  Едноличен собственик на БТК ЕАД е "Вива Телеком България"АД
  НЯМА компания Виваком.

  Както междувпрочем никога не е имало и компания Мтел...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK