Биопроизводителите готвят нов протест, след като нито едно от исканията им не е било изпълнено

Биопроизводителите готвят нов протест, след като нито едно от исканията им не е било изпълнено

© Анелия НиколоваБългарска асоциация "Биопродукти" обяви, че отново организира протест, след като нито едно от исканията им не е било изпълнено. Преди два дни биопроизводители се събраха пред сградата на земеделското министерство и поискаха оставката на ресорния министър Румен Порожанов.


Недоволството им е заради нова наредба за биологичното производство, с която се въвеждат много високи изисквания както към производителите, така и към фирмите, които ги сертифицират. Те настояват още за създаване на консултативен съвет по биоземеделие, в който проблемите да бъдат обсъждани.


От асоциацията уточняват в отворено писмо до медиите, че са отказали да разговарят с представители на министерството, тъй като през последните месеци многократно са го правили, но след това "не се случваха коментираните и договорени действия, а се предприемаха съвсем други стъпки и се вземаха решения, които изобщо не са коментирани с бранша".
"Недопустимо е цял един бранш да бъде на улицата, а министърът на земеделието да твърди, че не вижда причини за протеста", пише в позицията на биопроизводителите, като се уточнява, че в момента европейските средства за биоферми са блокирани и не се изплащат, въпреки че Порожанов обяви, че те не са блокирани.


Приети в края на миналата година промени в наредба предвиждат, че ако само в една партида биопродукция бъде открито дори минимално количество от неразрешени за биопроизводството вещества, контролният орган веднага трябва да започне процедура по отнемане на сертификата на цялото стопанство. Според производители е възможно въпросното замърсяване да е единичен случай и да се дължи на външен източник, а не на опит за измама от фермера. Текстовете обаче не правят разлика.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK