Парламентарната комисия ще чака проверката на прокуратурата за Пламен Георгиев

Председателят на Комисията за борба с корупцията Борис Ячев (вляво) и депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски

© Юлия Лазарова

Председателят на Комисията за борба с корупцията Борис Ячев (вляво) и депутатът от ГЕРБ Спас ГърневскиПарламентарната комисия за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарна етика ще изиска от прокуратурата резултатите от започналата проверка на факти и обстоятелства за имотното състояние на председателя на антикорупционния орган КПКОНПИ Пламен Георгиев. И след като се запознае с резултатите, комисията ще се произнесе по внесеното искане на депутати от БСП за освобождаване от поста на Георгиев и заместника му Антон Славчев.


Това решение единодушно гласуваха членовете на антикорупционната парламентарна комисия в отсъствието на депутатите от БСП.


Искането за освобождаване на Пламен Георгиев беше внесено миналата седмица от Корнелия Нинова и депутати от БСП с мотив разкритията за несъответствия в неговите имотни декларации и документите за собственост. По същото време премиерът Борисов призова замесените в неизяснените имотни сделки са излязат в отпуска или да подадат оставки и в отговор Пламен Георгиев си взе отпуск.
По време на краткото обсъждане днес в комисията предложението да се изчакат резултатите от проверката на прокуратурата беше направено от Спас Гърневски (ГЕРБ). Предлагам да се изчака проверката на прокуратурата и ако се установят обстоятелства за оставка, аз пръв ще гласувам, заяви Гърневски. Той представи данни, които трябваше да уверят депутатите за успешната работа на КПКОНПИ, която за 2018 г. спечелила дела за 13 млн. 117 хил. лв., внесла е искове за 348 млн. лв. и е проверила декларациите на 9 хиляди лица, от които за 778 е открила несъответствия, а сред тях е имало 11 депутати, 28 заместник-министри, 19 началници на митнически бюра. И всички от целия политически спектър, натърти Гърневски, според когото това доказва независимостта на КПКОНПИ.


Пак Гърневски предложи и комисията прие да се възложи на Центъра за парламентарни изследвания да изготви оценка на действието на сегашния Закон за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество и това да стане за 1 месец. Поводът за това решение - посочи Гърневски - било заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, където бил повдигнат въпросът за нов закон за борба с корупцията. Без да сме наясно как действа сегашният закон, не можем да искаме нов, каза Гърневски. Пред журналисти той коментира, че искането на нов закон, с който назначаването на председателя на КПКОНПИ да се прави от "един човек", визирайки президента, означавало, че целта е "да бъде овладян антикорупционният орган".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK