Неграмотност или манипулации са причината за притесненията за медийния закон, смята Бетина Жотева

Неграмотност или манипулации са причината за притесненията за медийния закон, смята Бетина Жотева

© Юлия ЛазароваНеграмотност и некомпетентност или манипулации. С това си обяснява членът на Съвета за електронни медии Бетина Жотева появилите се информации, че промените в медийния закон целят контрол на сайтове. Пред Би Ти Ви тя повтори, че става въпрос за директива на ЕС, която България трябва да транспонира до септември 2020 година.


Жотева подчерта, че на регулация ще подлежат само аудио- и визуалната информация в сайтовете, но не и текстовете. Членът на СЕМ посочи, че това се прави, за да бъдат защитени качествените медии от кражби на техни материали и да се противодейства на фалшивите новини.


Коментирайки твърденията, че целта е да се затвори устата на медиите заради апартаментните скандали, Жотева обяви, че това може да го измисли само болен мозък.
"Сегашният Закон за радио и телевизия е на 21 години и е кърпен многократно", каза още членът на СЕМ. Тя посочи, че предстои отговорна и деликатна работа, за да се приеме закон, гарантиращ, че добрата журналистика ще продължи да бъде добра журналистика.


По проекта за нов закон от вчера в Министерството на културата има работна група, съобщи на финала Жотева.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK