Историците от България и Северна Македония оставиха за юни въпросите за античната история и Гоце Делчев

Историците от България и Северна Македония оставиха за юни въпросите за античната история и Гоце Делчев

© ReutersЛичността на Гоце Делчев, неговият произход и дейност, евентуални бъдещи общи чествания на живота и работата му за освобождението. Както и написаното в българските и в македонските учебници по история от Античния период. Около това се опитаха да постигнат съгласие и да изчистят дългогодишните си противоречия български и северно-македонски историци и експерти на двудневна среща в София. Въпреки задълбочените разговори обаче българо-македонската комисия по историческите и образователни въпроси не успя да постигне общи решения. И остави темите отворени за следващата среща през юни.


Комисията, оглавявана от българска страна от професора и дългогодишен дипломат Ангел Димитров, трябваше да прегледа българските учебници по история за пети и шести клас и северно-македонските - за шести и седми клас. И да предложат на двете правителства да вземат мерки за изчистване на спорни въпроси в тях. След края на разговорите обаче до общо решение и предложение не се стигна, се разбра от думите на проф. Димитров и на ръководителя на македонската група - проф. Драги Георгиев след срещата. Познаваме вече учебниците, разменили сме нашите оценки, нека да минат нашите разговори, тогава ще говорим по-конкретно, коментира проф. Димитров.


За момента експертите и от двете страни се въздържат от конкретика за това къде се коренят противоречията. Беше споменато само, че от македонска страна например не са били съгласни с интерпретацията на някои географски карти в българските учебници. Българските експерти пък смятат, че трябва да се промени тезата от учебниците в Северна Македония, че идването на апостол Павел в Солун е поставило началото на македонска християнска църква.
Проф. Драги Георгиев определи въпроса за Гоце Делчев като чувствителна тема. А проф. Димитров изрази леко разочарование, че в последните два дни не се е стигнало до консенсус, така че България и Македония да могат например заедно да отбележат смъртта на Гоце Делчев на 4 май.

Двамата съпредседатели изразиха оптимизъм за бъдещата работа и припомниха, че окончателните решения все пак се вземат на политическо ниво.


Това беше петото заседание на съвместната комисия. На предишни разговори беше постигнато съгласие България и Северна Македония да почитат съвместно Свети Наум, Цар Самуил и Свети Климент Охридски. Обсъждат и вече случили се съвместни чествания на Св. Св. Кирил и Методий.

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  Съгласие за съвместни чествания? Че това го могат и политиците. Какво реално е постигнато с въпросите в историята и учебниците? И през следващата година ли ще учат в Македония по тях?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2657 Любопитно

  Доближаване на мненията няма да има цели десетилетия. Жалко, че няма да го доживея...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Любопитно

  Румънците и молдавците решават ли такива въпроси?
  Защо в Молдова след близо 50 години писане на кирилица и говорене на молдавски заявиха, че езика им е румънски и писмеността латиница а във Повардарието даже претендират за македонско малцинство в Бг (че даже си има и бг активисти)
  Какво е различното Румъния—Молдова, България—Македония?
  Смеят ли се румънците на молдовците и викат ли, че не им разбират говора?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 453 Неутрално

  А бе защо въобще се занимавате с тези тъпаци,новоизлюпена държава ще променя нашата история,пълни дупедавци,я погледнете Гърция закучиха се и даже им смениха името,било каквото било оставете ги тези тъпаци да пукат кал и това е.

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Историческата истина е само една и тя е, че историята на двете страни до 1944 е ЕДНА!!!!
  Сега сме просто един народ в две държави!!!
  Успех на братята македонци по пътя към ЕС и НАТО!!!

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2520 Весело

  Много беден е герба на Северна Македония. И някак си прилича на герб на страна от Третият свят,а не на европейска страна с хилядолетна история,с царе и легендарни битки.

 7. 7 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Какво пък ги вълнува нашите историци дали в учебниците пише за началото на християнството в Македония. Да се съсредоточат върху един-два-три ключови символа - като Гоце Делчев, Самуил, Климент Охридски и да не се опитват да дават акъл там, където не е нужно. Това е политическа мисия, а не даскалски изпит.

  И да имат по-реалстична представа за собствената си значимост. България ще подкрепи Македония във всички случаи, така че да вземат това, което могат, по няколко важни символа, а не да разтакават нещата.
  Ако прекаляват за учебниците, макетата могат да направят един учебник колкото за пред комисията, сетне да дадат на учителите свобода демократично плуралистично либерално и европейски да избират по кой учебник на преподават.
  Да определят кое е важно и да гонят него, а не апостол Павел.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 8. 8 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 701 Разстроено

  Политиците щели да решават накрая. Толкова години в пререкания и македонската страна продължава да защитава сръбските и руските интереси. А нашите безгръбначни оставиха вече цяло едно поколение да вярва в глупости.
  Който иска да знае повечко четете тук: https://sparotok.blogspot.com/2015/01/blog-post_31.html?m=1

 9. 9 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Античките югославяни е време да получат учебници по история от България и да започнат да ги изучават. Като ги научат - матури. Всякакви други "дискусии" са загуба на време.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 10. 10 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 492 Неутрално

  "А бе защо въобще се занимавате с тези тъпаци,новоизлюпена държава ще променя нашата история,пълни дупедавци,я погледнете Гърция закучиха се и даже им смениха името,било каквото било оставете ги тези тъпаци да пукат кал и това е."
  ==========================================================================
  Как така оставете ги?!?!? Ние,понеже сме ги оставили още през 1913,та досега, затова се е стигнало до това положение в Македония - всякакви сърбомани и комунистически наследници да вдигат врява и да прокламират идиотските си идеи! Това да не би,да ви е като с вълшебната пръчица- замахваш и готово- целият този период с всички мъки и страдания ,с цялото насилие и тормоз , на който са били подложени македонските българи, да изчезне,да бъде забравен...Е,не може така,не е толкова лесна и проста тази работа! Тя е сложна и изисква търпение, усилия,разбиране и реална работа. Стъпка по стъпка.

 11. 11 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Какво пък ги вълнува нашите историци дали в учебниците пише за началото на християнството в Македония. Да се съсредоточат върху един-два-три ключови символа - като Гоце Делчев, Самуил, Климент Охридски и да не се опитват да дават акъл там, където не е нужно. Това е политическа мисия, а не даскалски изпит.И да имат по-реалстична представа за собствената си значимост. България ще подкрепи Македония във всички случаи, така че да вземат това, което могат, по няколко важни символа, а не да разтакават нещата. Ако прекаляват за учебниците, макетата могат да направят един учебник колкото за пред комисията, сетне да дадат на учителите свобода демократично плуралистично либерално и европейски да избират по кой учебник на преподават. Да определят кое е важно и да гонят него, а не апостол Павел.
  —цитат от коментар 7 на espresso


  ,,България ще подкрепи Македония във всички случаи"

  ----------  Защо във всички случаи, само когато съвпада с интересите ни.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 12. 12 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  ЗАЩО СЕ ПРАВИ ПРОСТОТО СЛОЖНО? вСИЧКИ АВТОНОМИСТИ СА ПРАВИ МАКЕДОНЦИ, ВСИЧКИ ВЪРХОВИСТИ - ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ. МАКЕДОНИЯ ОТКРАЙ ВРЕМЕ Е ХИБРИДНА ОБЩНОСТ ОТ МНОГО НАЦИОНАЛНОСТИ. ЕДИНСТВО И БОРБА НА ПРОТИВОПОЛОЖНОСТИТЕ...
  ВПРОЧЕМ, ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ПРОДАВА МАКЕДОНСКИ ВЕСТНИК, ПЪК ПОЛОВИНАТА НИ ПЕСНИ СА НА МАКЕДОНСКИ ДИАЛЕКТ?

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Любопитно

  Северните макета, трябва да отстъпят по този въпрос. Крайно време е да спрат да лъжат и промиват мозъците на своите деца по часовете по история в Северна Македония.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1923 Любопитно

  Интересно, какви изследвания ще проведат историците през следващите 2 месеца, че после изведнъж да постигнат съгласие?

 15. 15 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Използвайте коректното наименование за нещото : СЕВЕРНА Македония

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 16. 16 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Т. нар. "скопски историчари" просто тупат топката, докато се опитват да се промъкнат напред към членство в ЕС. Тази комисия просто трябва да се закрие, и в Скопие да получат учебници по български език и история.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 17. 17 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  ВПРОЧЕМ, ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ПРОДАВА МАКЕДОНСКИ ВЕСТНИК, ПЪК ПОЛОВИНАТА НИ ПЕСНИ СА НА МАКЕДОНСКИ ДИАЛЕКТ?
  —цитат от коментар 12 на venelingeologia


  Ей го интернет - четете когато искате каквото ви интересува! Аз го правя, когато искам да науча за преобладаващото мнение по някой въпрос (например, по време на скорошните дебати за името), но рядко се появяват такива въпроси.

 18. 18 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1923 Разстроено

  Интересно, какви изследвания ще проведат историците през следващите 2 месеца, че после изведнъж да постигнат съгласие?
  —цитат от коментар 14 на plamen_b


  От самото начало бе абсолютно ясно, че въпросите не са исторически, а политически. Никой историк (а още по-малко - политик) в Северна Македония няма да си позволи да стане "национален предател" като признае, че македонската национална идентичност съществува отскоро, при положение че в продължение на 3-4 поколения нещо толкова лично катотази идентичност е изграждано върху точно обратната легенда. Всеки друг отговор не би бил отхвърлен в Северна Македония. Затова и работата на коммисията ще се протака до безкрайност.

 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Любопитно

  Историческата истина е само една и тя е, че историята на двете страни до 1944 е ЕДНА!!!!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  В големи част от историята на област Македония историята е била обща с България, обаче не през цялото време. Имало е доста столетия, когато тази провинция е била част от Древна Гърция, след това Византия, а по-късно и от Сърбия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Каква антична история, за държава, която допреди 30г. я нямаше на картата?

 21. 21 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Към редакцията:

  Македония е географска област, части от които са в България, Гърция, Албания и Северна Македония. Държавата с която граничим е Северна Македония!

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  До коментар [#18] от "plamen_b":

  " От самото начало бе абсолютно ясно, че въпросите не са исторически, а политически. Никой историк (а още по-малко - политик) в Северна Македония няма да си позволи да стане "национален предател" като признае, че македонската национална идентичност съществува отскоро, при положение че в продължение на 3-4 поколения нещо толкова лично катотази идентичност е изграждано върху точно обратната легенда. Всеки друг отговор не би бил отхвърлен в Северна Македония. Затова и работата на коммисията ще се протака до безкрайност."

  А нашите историци кога ще си признаят колко вредна е тезата, която доскоро ни налагаха за " безписмените" ни предци траките и ще признаят най - сетне, че именно те, със своята уникална и многопластова духовност, култура и вяра във възкресението и отвъдния живот, са в основата на европейската цивилизация и нейните достижения ? Всеки ден светът се изумява пред поредното откритие на артефакти в тази посока, което показва на каква бляскава цивилизация всички ние сме наследници ! Това касае пряко и македонците, а и самата Европа !

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До 21:"gripen"...Македония е географска област, части от които са в България, Гърция, Албания и Северна Македония. Държавата с която граничим е Северна Македония!..."

  Или по-точно историческа римска провинция (административна област), като Мизия, Тракия, Елада, Галия, Валония, Трансилвания, Дакия, Британия, и т.н.
  Една част от нея се е обособила в днешната Република Северна Македония.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Весело

  По "паметниците" им ще ги познаете :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6005 Весело

  До коментар [#6] от "deaf":

  А знамето?
  Вентилатор!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#19] от "Иво":

  Относно "дълбоката история" безусловно сте прав!
  Идеята ми беше, че например преди стотина години дядовците на днешните северни македонци са загивали по фронтовете за коя държава???

 27. 27 Профил на orbifen
  orbifen
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Дали някога ще прочетете малко повече за Македония? Ето например книгата Илинден на Димитър Талев. Та там много ясно се описват такива патреоти като повечето, които коментират тук, знаят си само “Македония е България”, а дори не са си направили труда да се замислят колко е изстрадало населението там след разочарованието от берлинския конгрес, как са започнали още тогава да се борят за автономия и отделна държава, как са станали жертва на политиката и новоизлюпените ни политици, как не са получили почти никаква помощ от братята си по време на Илинденско Преображенското въстание, някой задави ли се тези въпроси?! Нашето разделение с братята ни от Македонско започва още тогава, никаква 1913, никаква 1944. Но няма кой да чете и да мисли. Само патреоти тук. Че вие едва ли знаете Гоце Делчев как изглежда и какво е правиш, да не говорим за Даме Груев и другите революционери.
  Има хиляди причини да сме били единен народ, а сега сме отделни, всеки със своя си път и съдба.
  Ама тъпото си е тъпо и не чете и не мисли.

 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Между другото акцентираме върху различия в учебниците в Македония, и игнорираме подобни проблеми с Румъния. В Румънското княжество до края на 18 в. като официален (държавен език) се е ползвал средновековния български, в много райони от северната страна на р. Дунав се е говорило български почти до края на 19 в. - не случайно нашите хъшове са се чувствали толкова добре в Браила и Гюргево.
  В историческия музей в Констанца бях изненадан, но там има една голяма празнота в годините от средата на 7 в. до 17в. - няма нищо от тези години. НИЩО! Между другото оказва се, че след падането на Търново царство България е владеело територии на север от р. Дунав.
  Време е да се погледне на история на средновековна България от друг ъгъл - ПБЦ и ВБЦ са били империи, като византийската, в които освен българи са живеели и др. народи или племена-близки по произход, но нищо повече. Общото е било, че изповядвали християнството, и плащали някакви данъци на българските владетели, и официалният език в Царството е бил българския, унифициран за нуждите на българската държава от учениците на светите братя. И част от тази империя ( царство) са били съвременните македонци, сърби, албанци, румънци, и разбира се българите. И всички те са дали от себе за издигането и могъществото на Българското царство! То е и тяхно! А и при владетелите е имало различни династии - Дуло (прабългарската на Аспарух), Крум от куберовите българи, имало е куманска династия (Асениди), и т. н.
  С годините първите, които се отделят са сърбите, впоследствие части от Македония и отвъдунавските територии, а след падането на Балканите под османска власт този процес се задълбочил.

 29. 29 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  И след юни нищо нема 'а са разрешили. Пък к'во яденье и пиенье ще са унищожили нема 'а е истина. Колкото по дълго не се решават въпроси, толкоз по-дълго ще се срещат да го разрешават. А това за чиновника е благодат - то не са командировъчни, то не са почивчици на дръж. издръжка, хеле пък със сродни души като макетата...

 30. 30 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Пръво требе се утО§ниме. МАкедонски език нема, оно е развалуен самоковски.

  Па §ек после мое да велимо као ни ке биде историята.

 31. 31 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Румънците и молдавците решават ли такива въпроси?Защо в Молдова след близо 50 години писане на кирилица и говорене на молдавски заявиха, че езика им е румънски и писмеността латиница а във Повардарието даже претендират за македонско малцинство в Бг (че даже си има и бг активисти)Какво е различното Румъния—Молдова, България—Македония?Смеят ли се румънците на молдовците и викат ли, че не им разбират говора?
  —цитат от коментар 3 на DDR


  ше ти кажем:
  ко македонците граничеха с Раша щеха набързо да си признаят че са бугаре

 32. 32 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Македонския народ не бил готов да приеме промяната, т.е. историята такава, каквато е, но ще трябва да го направи. Иначе няма влизане в ЕС. Някак покрай ушите им мина това, което говореха гърците по време на протестите срещу името на Македония. Те крещяха, че Македония е гръцка, но там са се настанили българите.

 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Балканите е бил барутен погреб и заради ретроградното мислене на балканските народи.
  Величието на старата Римска империя е поделено между Италия, Франция, Испания, по подобие на имперските години си имат двукамерен парламент, и нямат никакви проблеми с римското наследство в живота си, кухнята, НК.
  На Балканите наследството на Македонското царство и Източната Римска империя са обсебени от съвременна Гърция, чийто съвременен език няма нищо нито с античния, дори и със средновековния гръцки.
  И ни сме подобни - претендираме история на ПБЦ да е изцяло само наша. Ами не е така.

 34. 34 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 594 Неутрално

  А бе защо въобще се занимавате с тези тъпаци,новоизлюпена държава ще променя нашата история,пълни дупедавци,я погледнете Гърция закучиха се и даже им смениха името,било каквото било оставете ги тези тъпаци да пукат кал и това е.
  —цитат от коментар 4 на anticomunist


  А бе защо не си смениш ника на comunist. Повече ще ти отива. Гледам споделяш техните позиции по въпроса

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 35. 35 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Историците от Северна Македония продължават с анти българската реторика подета от Сърбия в средата на миналия век.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 36. 36 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  Доближаване на мненията няма да има цели десетилетия. Жалко, че няма да го доживея...
  —цитат от коментар 2 на дедо Андро


  Споко дедо, никой нема да го доживее.Тепърва северните българи трябва да си създадат история,ще крадат от нас ще си измислят и т.н......и накрая могат да станат и част Велика Албания.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 37. 37 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 640 Неутрално

  "Македонската история е любим обект на присмех от страна на нашенските народообразуватели. Само че те не го правят в Македония, а пред наша аудитория. Абсолютно същото правят техните македонски колеги спрямо българската пропаганда, но отново само за вътрешна употреба. Освен че е много по-безопасно и доходоносно, то си има и конкретна политическа причина. И тя е че нашите и македонските историци не се борят, а си помагат."

  Цитатът е от "Роля на историята в българската история" на Иван Д. Стоянов

 38. 38 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#16] от "Пипера е много лют":

  Отговорът е даден. Ама няма кой да чете : http://clubz.bg/79933-pazarlyci_sys_syrbomakedonizma_podkvasen_s_ruska_zakvaska_ne_mogat_da_se_pravqt .

  Империята отговори на удара, много преди тези "михлюзи" да почнат да се гърчат по телевизионните екрани. И ударите ще бъдат още по-силни.

 39. 39 Профил на gogo2010
  gogo2010
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "orbifen":

  Ок, дори да вземем Талев, ето какво същият казва на ген. Данаил Николаев в "Илинден":

  — Не, господин генерал. Освобождението на Македония е само нейна грижа.

  — Вие там не сте ли българи бе! — приподигна се генералът.

  — Българи сме, но това е друго нещо. Македония си има вече свой път…

  — Не, не! — удари с ръка генералът по писалището си. — Вас ние няма да ви слушаме! Ако някой там вътре иска да работи за освобождението на Македония, ще може да работи само под наша команда. Ние тук ще направляваме и борбата вътре и като дойде време, ще дигнем цялото население в Македония и Одринско. Политиката на България…

  — А политиката на Гърция и на Сърбия, господин генерал?

  — Това е наша работа — политиката. Какво разбирате вие там, разни…

  — Даскалчета…

  — Точно тъй — даскалчета.

  Делчев стана. Стана и генерал Николаев. Делчев пристъпи, сложи ръка на писалището:

  — Вие не познавате истинското положение в Македония и Одринско. Спомняте ли си авантюрата с четите от миналото лето? Това беше престъпление спрямо поробена Македония, господин генерал Николаев. Ние от вас тук очакваме само братска помощ, но Македония сама ще решава своята съдба. Иначе вие само ще ни пакостите. Вътрешната революционна организация е дело на поробеното македонско население и всеки от нас се подчинява на нейната воля. Ние не признаваме никаква друга воля и команда.

  — Ние пък, млади момко — поприведе се към него над писалището си генералът, — ние пък ще ви превием врата, ако стане нужда.

  — Жалко… — стисна устни Делчев. Той се отдръпна стъпка назад и продължи: — Вие… А народът български никога нема да тръгне да ни превива врата. Вие… кои сте вие всъщност? Офицерите, правителството, князът? Или вие лично… Бъдете сигурен, че нема да успеете да ни превиете врата. За това, което вършите тук във връзка с Македония, за това ще ви държи сметка и тукашният народ. Да, господин председателю на Върховния комитет! — Делчев мина през стаята, сложи ръка на бравата на вратата и пак се обърна към генерала: — Аз разбрах всяка ваша дума; помъчете се и вие да ме разберете добре. Сбогом.

  Т.е. Талев говори само за българи. А какво прави официалната македонска държава през 2015 г.? С финансовата подкрепа на тяхното Министерство на културата правят фалшификация на оригиналния литературен текст, в който думите „българи" и „български" са били подменени с „македонци" и „македонски", а цели пасажи, в които литературните герои изповядват българското си национално самосъзнание, просто са отрязани.

  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/makedonci-sys-skandalen-prevod-na-zhelezniqt-svetilnik-1562778

  Иначе нямам нищо против вместо сега написаното в българските и северомакедонските учебници по история двете държави да се разберат да се изучава Талев, но в оригинал.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4204 Весело

  Голям успех постигнаха нашите преговарящи. Македония най-после призна средновековната история на България. До сега те ни третираха като татари , но вече ни признаха като българска народност. Успех за нас е , че Цар Самуил е бил не само македонски , но и български цар. По този начин македонците признават българския език, макар и като диалектен на македонския, но вече не твърдят , че говорим на татарски език. Македонците освен това признават , че имаме обща история. Българи и македонци векове наред са били в Османската империя, а преди това се били в една държава под скиптъра на цар Самуил.
  Сега трябва да се надяваме македонците да ни простят за зверствата на българските фашисти при окупацията на Македония от българските войски през ВСВ. Българите са колили македонците така , както турчин не ги е клал.
  Редно е в нашите училища да започне изучаване на македонския език , който е кодифициран, както и по нашите радия и телевизии да има предавания на македонски език , за да ни разбират стотиците хиляди македонци, намиращи се в пределите на България като български граждани.
  С тези отстъпки , които непременно трябва да направим , можем да се надяваме най-после македонците да подкрепят нашето кандидатстване за членство в ЕС и НАТО.
  Опс.. Май се обърках. България или Македония кандидатства за НАТО и ЕС?

 42. 42 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#28] от "historama":

  До средата на 19 век официален език във Влашко е българския (наричан и църковно-слявянски от някои) и той бива официално заменен от латинизирана версия на влашкия. Влашкия език като такъв не е бил общ, той е вулгаризиран (счупен) латински, използван в Трансилвания, Влашко и Молдова за лингва франка между различните етноси.
  Виж писмото на Нешко от Дълго поле, считащо се за първото влашко писание - от средата на 14-ти век, на български език.
  Букурещ е основан от габровски и тревненски търговци, и до днес една от най-старите запазени сгради в Букурещ Вечи е Хан Габровени.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 43. 43 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 657 Весело

  Всеизвестно е, че нито във Византийската империя, нито във Ватикана, нито в Българската, Сръбската, Унгарската или други Европейски средновековни държави, нито в Османската империя някой някога е чувал или споменавал за съществуване на „македонска” народност, още по-малко за такава държавност. Възкресяване на името „Македония” като географско понятие става едва след появата на новоосвободената Гръцка държава през 1845 г. по асоциация с нейната антична история и като „аргумент” за нейните националистически амбиции. Реалностите в средата на 19 век, обаче, са такива, че от векове доминиращ етнос в тази геграфска област е вече българският. Добре известно е също, че всички възрожденски и ВМРО деятели от този регион са с открито изразено българско самосъзнание и техните решения, както и цялата им служебна и лична кореспонденция са написани на книжовен български език. Нещо повече, мнозинството от тях са български духовни будители и просветители, български свещенници и учители, български офицери и политици. Отчуждаването на Вардарските българи от вековните им български корени започва с попадането им след 1913 г. под сръбска власт, а „преобразуването” им в нова, несъществувала до тогава „македонска” националност с книжовен език и писменост, различни от официалните български, се извършва след 1944 г. в рамките на бивша Югославия в изпълнение на политическо решение на Тито. И да се разберем веднъж завинаги ! Времето на Тито и Сталин е само спомен. Ние живеем в 21 век. В семейството на Европейския Съюз имат място цивилизовани и еманципирани държави без исторически комплекси, които уважават истината !

 44. 44 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#28] от "historama":

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Брашовско_писмо

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 45. 45 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 657 Гневно

  Какво има да се преговаря за историята на едно Титово творение от 1944 година, от което се пръква държавица преди 28 години ? За каква обща Средновековна, Възрожденска и Национално освободителна (от турскла власт) история може да става дума, след като по ония времена не е съшвствуевала "македонска" народност и писмена култура ? Та това си едно към едно българската история ! Хайде, стига вече сте се влачили по акъла на някакви хитреци !

 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Любопитно

  До коментар [#26] от "selqnin":

  За по новата история си напълно прав. Тя е била свързана точно с България.

  +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Гневно

  Каква античност, какви пет лева. Македонците крадат и преиначават историята, за да я присвоят.

 48. 48 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  Владимир Перев, Скопие

  В Европа няма по-страшна граница от границата между Македония и България. Не става дума само за физическата граница, преградена с телени мрежи и вълчи ями, толкова добре описана в книгата на Анри Пози „Войната се връща”. Сега говорим за менталната граница, за менталните блокади в умовете на хората от двете страни на Осогово, толкова радушно подкрепяни от окупаторите на Македония и България - от великосръбския шовинизъм и руско-съветския империализъм и болшевизъм. И сърбите, и руснаците/съветите, направиха всичко възможно и невъзможно

  да издигнат ментална барикада между македонския и българския народи

  Ние не се познаваме, а нас ни водят хора, които не искат да се опознаем, да разменяме мисли и идеи на ниво по-високо от пазарите на „Илиенци” или борсата за плодове в Струмица. Няма български вестници и списания, няма български телевизии в Македония, Македония няма кореспонденти в София, а България няма кореспонденти в Македония. Само от време на време екипи от София идват в Македония, за да снимат националния срам на македонците, античното Скопие и нещастния мегаломански проект „Скопие 2014”. Това е всичко…

  На 28 февруари т.г. по телевизия „Телма”, в предаването наречено “Win-Win” участваха двама от членовете на смесената македонско-българска комисия за утвърждаването на общите части и личности от нашата история. Това беше съпредседателят на Комисията, д-р Драги Георгиев и членът на Комисията д-р Петър Тодоров. Предаването продължи повече от 1 час, а половината от времето говореше само водещата журналистка, оплаквайки се от

  „опасностите от българския великодържавен национализъм”,

  както и „загрижеността на хората от опасността, че голямата България исторически ще погълне Македония”.

  Уважаваните членове на комисията сдържано и културно отговаряха на обширно зададените въпроси на водещата, въпроси, които съдържаха в себе си изобилие от инсинуации за възможния очакван отговор. Основната нишка беше системата за релативизиране на историческите факти и личности.

  „Светлият пример” беше даден чрез образа на Карл Велики (742-814 г.) да се покаже как него го почитат и французите, и германците, че този пример трябва да се използва за Самуил, забравяйки, че Карл Велики е завладявал територии, а цар Самуил е обединявал един и същ народ, поне що се отнася до неговото управление в България и Македония.

  Любим термин на историците беше „педагогиката на мира”, образ, който остана неразбран от обикновените зрители.

  Но истинското лице на предаването водещата и гостите разкриха при споменаването на великана Григор Пърличев. Разбрахме „старите истини” от комунистическия период, че Пърличев бил славянофил и антипатриаршист, но никъде не се спомена, че е бил българин. Беше спомената и неговата награда от Атина, с ироничната вметка, че някой ден може и гърците да го обявят за свой, бяха споменати и „Сердар” и „Скендербег”, но никой от учените историци или водещата не споменаха, че той е писал и „Автобиография”, в която ясно определя своите национални чувства. Никой не прочете дори тези няколко реда:

  „Да, българин съм, дори варварин, ако искаш. Но тоя варварин... без труд те би – тебе, стария поет. Сега перчи се, колкото щеш, че си от Смирна, т.е. съотечественик на Хомер.
  Наистина, [съучениците ми], ако и да се надграбваха вси над ръкописите ми, за да си препишат, но заради българското ми произношение и заради бедността на дрехите ми, постъпваха почти презрително с мене. Когато костурските майстори вървеха к вечеру пред университета и си говореха българский, те (съучениците ми) казваха: „ἰδοὺ περνοῦν τὰ βῴδια = ево ти минат воловете.“ Късаше ми се сърцето. Оскърбен в народното честолюбие, тлеех от гнева и не можех да го излея...”

  Откакто беше постигнато съгласието, че на Балканите на историята и е нужна политическа подкрепа, беше отворена и любимата тема на македонските журналисти и историци-Холокоста в Македония, участието на България в депортацията на македонските евреи и ролята на Бойко Борисов, българският премиер в тълкуването на събитията. Явно беше прокарано отдавнашното желание на македонските журналисти един български премиер или президент, все едно кой, да излезе с извинение и покаяние към македонския и еврейския народ, за стореното…ясна беше предпоставката, вината за депортацията на македонските евреи,

  да стане колективна вина на целия български народ

  Естествено, беше засегната и темата за македонските „български паспорти” и опасността заради техния голям брой и евентуалното тълкуване на числеността на българската нация в бъдеще в ущърб на македонската.

  Историкът Петър Тодоров ни обясни, че в България има и „либерални историци”, чиито възгледи съвпадат с позициите на македонската историография, а за финал, д-р Драги Георгиев ни обясни, че македонската национална мисъл е по-млада от българската „само” със стотина години и че Паисиевата „История...” изобщо не е била позната в България цели сто години, докато не била открита от Марин Дринов. Но, това са въпроси, които историците ще решават сами, помежду си.

  Предаването придоби мрачен облик, когато д-р Георгиев обясни, че по време на Втората световна война някои македонци били откровени сътрудници на българските власти, водещата спомена думата „колаборационисти”, а историците премълчаха, прехвърляйки вината върху нея. Изобщо, уважаемите доктори-историци се държаха пред водещата като малки ученици, които не са си научили урока.

  Трябва ясно и високо да се каже, че

  в Македония не е имало „колаборационисти с българската окупационна власт”,

  та дори тя да е била и фашистка, както толкова обичат да казват някои. Тези хора са били откровени в своите български национални чувства, с проявеното желание да участват в управлението на „своята” държава.

  Това, че тази държава, Царство България, не проведе редовни парламентарни избори на територията на Македония е само минус за нейната политическа прозорливост. Затова, македонският шовинистичен „Закон за македонската национална чест”, по който бяха съдени македонските патриоти след войната, представлява сръбско-съветска подлост спрямо македонците с български национални чувства. Бяха съдени хора, които имаха и чест, и националност, но не македонистка. В режисираните съдебни процеси, за ужас на населението, бяха издавани и смъртни присъди. Бяха съдени честни хора, само защото се чувстваха македонски българи.

  Кои са „колаборационистите”?

  Дали в тази графа влиза и Кирил Пърличев, синът на Григор Пърличев, който още през пролетта на 1941 година се връща в своя Охрид, където е директор на музея. Там и умира, там е и погребан, до гроба на баща си. Дали е колаборационист ветеранът и герой от Първата световна война Коце Ципушев, който прекарва „19 години по сръбските затвори” (заглавието на неговата книга), за да дойде в Македония в началото на 1941 година. Дали са колаборационисти братята Чкатрови, най-големият Йордан, неофициалният министър на външните работи на ВМРО на Иван Михайлов, или брат му, Димитър, осъден на 10 години в тъмниците на кралска Югославия. И двамата паднаха жертва на македонистко-болшевишка идеология. Тях не ги убиха сърбите, а именно македонистките сърбокомунисти, подтикнати от съветската идея за „социализъм по целия свят”, но без българи от Македония…

  Неясна е задачата и работата на Комисията за общите събития в историята на Македония и България. Много се говори за „общо честване” на личности и дати от историята, засега работата и стигна до Илинден и Самуил. Не, това не е задачата на комисията. Тя трябва да даде оценка, а не да релативизира събитията и личностите, участници в историята. Трябва да даде правилна оценка на вече споменатите личности и събития, трябва да се занимае и с личностите на Димитър Гюзелов, първия директор на Радио Скопие и първият македонски българин, доктор по философия. Да се говори и за Спиро Китинчев, кмет на Скопие, бранител от албанските експанзионистки полувоенни части, както през 1941 година, така и през 1944, след 9 септември.

  Дали тези хора ще получат признание за своята работа, дали ще дочакат посмъртна реабилитация и, разбира се, дали ще им бъде изграден някакъв малък паметник или поне паметна плоча…дали ще се освободим от сърбокомунизма…

  Абе, накрая, дали някой нещо изобщо работи в тази Комисия…

 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4204 Неутрално  Владо Перев

  21
  FEB

  2019


  Отворено писмо от Владо Перев, журналист от Скопие, Република Северна Македония

  До,
  Проф. д-р Ангел Симеонов Димитров, член на Научния съвет на Института по история на БАН и на Общото събрание на БАН. Председател на Общото събрание на учените в Института по история. Член на Съвета за българските читалища към Министерството на културата.

  Уважаеми г-н Димитров,

  Познаваме се повече от 25 години, още от времето на Вашия пръв дипломатически мандат в Скопие. Винаги със задоволство изтъквам, че взаимните ни отношения бяха изпълнени с респект и уважение, а разговорите с Вас бяха приятно и поучително преживяване. Затова и Ви пиша, за да изкажа моето недоумение и неразбиране около Вашата работа в Смесената македонско-българска комисия за преодоляване на разногласията по факти от общата история на нашия/те народ/и.

  Изненадан съм от бездействието и стерилността в работата и, но най-много съм изненадан от липсата на информация за работата на тази "проблематична научно-идеологическа, но и политическа" институция, както наричат някои македонски журналисти комисията. Някои от нас изпитват чувство на сериозна загриженост от позициите на македонските членове на комисията, че Гоце Делчев е "българин" колкото и "македонец", че цар Самуил "не е имал национално съзнание", затова царството му е колкото българско, толкова и македонско и подобни някакви недомислици, каквито няма и в букварите на малките деца.

  Какво прави Вашата комисия, къде сте, има ли "светлина в края на тунела" или пак си

  оставаме в задънената улица на македонското сърбоманство и българското русофилство…

  дали още смятаме да се съобразяваме с политическите и разузнавателните интереси на "големия брат"!?

  Преминаваме през един сериозен момент от общата ни история, по-точно, през "кризисен" момент, когато трябва да реагираме смирено, но целенасочено за осъществяването на идеалите на нашите предци, идеали пълни с творчество, но и напоени с кръв през последните 150 години.

  Не знам как реагират учените в такива моменти, виждам, че реакцията Ви е слаба и неадекватна, и се сещам за една малка история, за това как обикновените, не толкова образовани хора реагират в подобни ситуации.

  Някъде през пролетта на 2005 година, аз и тогава вече бившият председател на МПО (Македонската патриотична организация в САЩ и Канада) Георги Лебамов, заминахме на няколкодневна обиколка из Костурския край от където е семейството на Лебамов. Георги Лебамов е човек от американския елит, сътрудник на полковник Донован и личен приятел на Роналд Рейгън и Буш-баща. Той много държеше, може би за последен път, да посети гробищата в с. Вишени и в с. Блаца Българска, където са погребани неговите дядо и баба, както по бащина, така и по майчина линия, борци от Илинденско-Преображенското въстание и негови жертви. На връщане, на ГКПП-Евзони, гръцкият полицай взе документите ни, отиде в полицейския пункт и след около 20 минути се върна заедно с добре възпитан цивилен, авно агент на гръцката ДС. Цивилния държеше документите ни и започна на английски, с учтив тон: "Извинете, но вие двамата сте много интересни пътници. Единият има американски паспорт, а другият (гледайки мен)пътува с български паспорт. На едния баща му се казва Аргир (на Лебамов) а на другия - Хараламби…обаче, и на двамата майките имат едно и също име - Елена…как обяснявате това нещо?"

  Останах изненадан, че гръцкият полицай знае имената на майките ни, затова мълчах, но Лебамов се обади:

  "Това с имената на майките е съвпадение, аз и Владо сме стари приятели и отиваме да посетим родните места на моите предци".

  "Аха, рече полицаят, значи сте грък".

  Лебамов го погледна и студено му каза: "Не, аз съм роден в Америка, аз съм американец".

  "Да, отговори полицаят, но Вашият баща Аргир е от тук, значи той е бил грък".

  "Не, студено му отговори Лебамов, моят баща беше турчин".

  Полицаят с ужасен поглед, пълен с неверие изгледа Лебамов, после въпросително погледна и мен, а накрая Лебамов, все така спокойно продължи:

  "Знаете ли, баща ми отишъл в Америка когато е бил на 15 години, в далечната 1905 година. Тогава това е било част от Турската империя и неговият паспорт е бил турски, той е бил дете без родители, носел е името Аргирис Султанис, поданик на султана, значи, е бил турчин".

  Полицят ядосано махна с ръка, върна ни паспортите и даде знак да се вдигне бариерата на границата. След това, в продължение на много дни слушах размишленията на Лебамов за проклятието на името, документите, властта и парещото желание да има своята националност в една свободна страна като Америка. Между другото, Аргир Лебамов беше един от основателите на МПО и твърд българин, до последния си дъх привърженик на Тодор Александров и Иван Михаилов.

  Сега, когато слушам изявленията на македонските членове на общата комисия и когато

  "чувам" мълчанието на българската страна,

  оставам с впечатлението, че нещата може да се проблематизират на по-високо ниво.

  Питам се, ако гръцката страна извади кръщелните на Никола и Султана (родителите на Гоце), кръстени в патриаршеската църква и каже, че според това и Гоце Делчев е грък... Напълно вероятно е из турските тефтери и архиви да се намерят документи, че и самият Гоце Делчев след като е пътувал с турски документи е бил ...турчин…

  Дали и тогава ще мълчите, доли и товага академичният мир и миролюбивост ще бъдат позиция за действията на Вашата комисия?

  Неведнъж съм казвал, че ние, македонците имаме илюзии за нашата роля в историята. Мнозина си мислят, че македонците са началото и края на времето, че първият човек е бил македонец, и, следователно, и последният човек пак ще бъде македонец.

  Имаме и други илюзии, но за тях частично вина имат и България, и "вечната българо-съветска дружба". Именно, тази дружба подхранваше илюзията, че ние, македонците сме победителите в две световни войни, а Бугария губеща в двете войни, плюс и една балканска. Някой, знаем кой, притискаше България цели 50 години да не надига глас в защита на своя народ в Македония. Така беше създадена илюзията за "победителите македонци" и "победените българи". Същите тези, заедно със сръбските националисти, комунисти, възпитаници на Белградския университет ни натрапиха "македонската азбука, нация и език".

  Да, ама никой не казваше и все още не казва, че нямаше македонци, а победители бяха сърбите-югославяни като съюзници на победителите, а България не е изгубила войната, а стана жертва на своето съюзничество с Германия.

  Денес вече я няма Югославия, Тито отдавна е умрял, само разголените сръбски певици по българските стадиони продават сръбския "културен" империализъм...

  СССР се разпадна, а Русия, с цялата си военна сила е само бледа имитация, както на СССР, така и на империята на Романови.

  Членовете на македонската част от комисията говорят от позициите на още живия югославизъм, говорят с обиден за българския народ и история тон, а българската страна, конкретно Вашата комисия мълчи, както по времето на съветската окупация на България, времето на димитровския период или живковизма.

  Да Ви информирам, това време отмина...

  Господин Димитров, това е Вашето време, време, за което ще съди или ще ВИ осъди историята. На Вас се е паднала честта да възобновявате и отстоявате традициите за

  единството на българското племе от "Черно море до Охрид"

  Ако Гоце и Самуил са и македонци, и българи, тогава Вие отваряте път, един ден те да бъдат и гърци, и турци.

  Не, аз нямам нищо против гърците, нито против турците, освен отова, което казва за тях историята...но все пак, нека всеки си държи на неговото.

  След петдесет години никой в България нема да помни имената на някакви новоизпечени банкери или мошеници с милиони евро, застреляни на софийските улици. Те никога не са били част от българската идентичност.

  Историята и съдбата са показали благопазположение към Вас и са Ви натоварили с най-сериозната задача, която е получавал български учен през последните 50 години.

  Да, историята е имала милост към Вас, но историята може да биде и безмилостна, ужасно безмилостна…

  Лъвът от българския герб е изправен пред Вас, във Ваша подкрепа. Внимавайте, да не го убиете!

 50. 50 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1185 Любопитно

  коминтерновските решения от тридесетте години на миналия век за създаването на отделна македонска нация и дори отделянето от българската държава на „съветско Петричко”. Тогава по решение и инструкции, т.е. диктат от ИК на Коминтерна, българските комунисти започват да работят в тази насока за осъществяването й, а големият наш поет Никола Йонков Вапцаров, заедно със свои съмишленици-комунисти, създават Македонския литературен кръжок. По това време (1938 г.), когато нашата и чуждата историография премълчава започналото отродяване на македонските българи и създаването под диктата на Коминтерна на македонска нация,
  -----
  Комунисти, сър. И аз пак да попитам, какво направи другаря Лостов за лустрацията?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 51. 51 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  Какво има да се преговаря за историята на едно Титово творение от 1944 година, от което се пръква държавица преди 28 години ? За каква обща Средновековна, Възрожденска и Национално освободителна (от турскла власт) история може да става дума, след като по ония времена не е съшвствуевала "македонска" народност и писмена култура ? Та това си едно към едно българската история ! Хайде, стига вече сте се влачили по акъла на някакви хитреци !
  —цитат от коментар 45 на objective


  За съжаление , вместо да се удари по масата и да се каже на македонските фалшификатори на история , че тяхната история до 1944 година е българската история , че българските царе от средновековието са техните царе , че имаме история на един народ , а не "обща" история , защото с това понятие се спекулира. Обща история имат всички народи в състава на Османската империя. Но за съжаление в състава на комисията от българска страна има хора , които са готови да правят компромиси с истината. Владимир Перев в писмото си до председателя на българската комисия с право ги предупреждава да не се запишат в българската история като поредните национални предатели.

 52. 52 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#49] от "tacheaux":
  До коментар [#51] от "tacheaux":
  ++++++++++++++++++++++++++++

 53. 53 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "tacheaux":

  Уважаеми tacheaux,
  Отлично познавам писанията на въпросния Владо Перев,както и
  политическите внушения прокарвани чрез тях.В цитираните негови публикации,под формата на праведен български патриотизъм се
  атакува работата и въобще съществуването на подобна смесена
  българо-македонска комисия,чийто работен резултат би могъл да бъде
  единствено постигане на историческо междудържавно СЪГЛАСИЕ;съгласиe,
  твърде неприемливо за трети заинтересовани страни.
  ПОДЧЕРТАВАМ:Формалното съдържание на това СЪГЛАСИЕ няма особено
  значение за бъдещите отношения между двете държави.То има значение основно като инструмент,разкъсващ връзките на старите тоталитарни зависимости и като фундамент,трасиращ пътя на Северна Македония към цивилизована Европа - там,при най-висшата свобода,народът ще бъде достатъчно мъдър за да намери сам себеси.И теориите,и плановете за нов "европейски"македонизъм няма да успеят,защото свободата винаги е била и ще бъде смъртен враг на всяка заблуда!


  Хайдушки копнения
 54. 54 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "Пипера е много лют":

  И ти ли,Пипере,повтаряш опорките?

  Хайдушки копнения
 55. 55 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1086 Весело

  До коментар [#54] от "Комита":

  тия опорки аз съм ги създал за да ги повтаряте вие, капиши?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 56. 56 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#11] от "gripen":
  Винаги както и досега, както прави братя на Балканите :)

 57. 57 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#30] от "olimpipanov":
  виждам че се измъчи да пишеш на македонски език, тъй ще ти помогна да е правилно:

  Мора првин да појасниме дека македонски јазик не постои, односно тоа е расипан самоковски.
  Та потем би можеле да зборуваме за историјата.

  Май искаше това да пишеш
  Чудя се що не ти се получава нали уж мк и бг езиците са били едно към едно
  Даже една дума различна няма

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK