Десислава Иванчева получи 20 г. затвор и конфискация на първа инстанция (обновена)

Присъдата на Специализирания съд не е окончателна и може да бъде обжалвана.

© Надежда Чипева, Капитал

Присъдата на Специализирания съд не е окончателна и може да бъде обжалвана.Бившият кмет на район "Младост" Десислава Иванчева бе призната за виновна на първа инстанция и осъдена на 20 години затвор, 10 хил. лв. глоба, конфискация на част от имуществото и забрана да заема публична ръководна длъжност за срок от 20 г.


Заместникът й Биляна Петрова също получи присъда - 15 г. затвор, 15 хил. лв. глоба и забрана за 15 г. да заема публична длъжност. Присъдена е и конфискация на част от имуществото й. Петко Дюлгеров е осъден на 12 г. затвор, 12 хил. лв. глоба и конфискация на имущество.


Това реши състав на Специализирания наказателен съд с председател Иво Хинов ден след като изслуша финалните пледоарии по делото. Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.
Според обвинението Десислава Иванчева е поискала общо 500 хил. евро от инвеститора Александър Ваклин за придвижване на забавени негови преписки в общината. За една конкретна преписка Ваклин е дал на Петко Дюлгеров 70 хил. евро, от които той трябвало да вземе своя дял и да предаде останалите на Иванчева.


Точно преди година, на 17 април, Дюлгеров беше задържан с 14 хил. евро. Същият ден при зрелищна акция пред Министерството на спорта в София бяха арестувани Иванчева и Петрова, като в колата, с която се движеха, бяха открити останалите пари.


Съдът видя политически нюанс в процеса


"Процесът имаше политически нюанс и това ще бъде отразено в мотивите". Това бяха първите думи на съдия Иво Хинов, който обясни накратко какви са мотивите на съдебния състав за присъдите.
Съдът призна тримата подсъдими за виновни само по обвинението, че са поискали парите, но не и че са ги взели. За подкуп Наказателният кодекс предвижда от 10 до 30 години затвор и в неделя прокуратурата поиска наказание около средния размер, който е именно 20 години.


Не е имало провокация към подкуп от страна на Ваклин, смята съдебният състав. Наказанията са тежки, защото не може да се пренебрегне мястото, което са заемали в йерархията в администрацията, но не са и прекалено тежки, мотивира се съдът.


Магистратите посочиха, че не може да се подмине въпросът с ареста преди година. Спецсъдът прие, че той е бил незаконен и в нарушение на правата на Десислава Иванчева съгласно Европейската конвенция за правата на човека. Съдия Хинов припомни, че тя е стояла с белезници по време на следствените действия и огледа на автомобила пред Спортната палата часове наред.


Заради това определи на Иванчева да се изплатят 10 000 лв. обезщетение. Сумата се приспада от определената глоба от 20 000 лв. и така тя остава наполовина.


Хинов обясни, че ще се постарае в максимално кратък срок до месец да изготви подробно мотивите към присъдата.


От съдебната зала откараха Иванчева и Петрова в ареста


Веднага след прочитането на осъдителните присъди прокуратурата поиска постоянен арест и за тримата и настоя те да бъдат върнати веднага зад решетките. Адвокатите припомниха, че клиентите им имат здравословни проблеми, за които трябва да се погрижат.


Освен това те са с втората по тежест мярка "домашен арест" и никога не са се отклонявали от нея, изпълняват я стриктно и съвестно идват навреме за всяко съдебно заседание от 22 декември до днес. Иванчева, Петрова и Дюлгеров поискаха по-леки мерки за неотклонение, за да могат да организират достатъчно ефективно защитата си.


"Няма как да се укрия, защото достатъчно много хора ме познават. Не съм обществено опасна", каза пред съда Десислава Иванчева.


"Моля да ми наложите по-лека мярка за неотклонение, която да ми позволи да работя. Сега не мога да се регистрирам дори в бюрото по труда. Имам семейство, за което трябва да се грижа. Освен това заедно с моите пари в банковите ми сметки са блокирани и тези, които дъщеря ми получава като стипендия за висок успех в училище. Нямам достъп до собствени парични средства и това не ми позволява да платя на адвокатите си и да получа качествена защита", заяви от своя страна Биляна Петрова.


Петко Дюлгеров обясни, че прокуратурата не му е позволила да се подложи на трансплантация, тъй като има тежък проблем със зрението. Успял е да организира операцията да се проведе от екип специалисти от Турция, които да дойдат в България и да извършат трансплантацията тук, тъй като му е забранено да напуска страната.


"Живея назаем и с помощ от приятели. Имам и три деца. Не мисля, че сме такива големи престъпници. Това е репресия. Слава Богу, че има съд в Страсбург и ние ще си потърсим правата", заяви Дюлгеров пред съда и помоли да му бъде позволено да разполага с парите си поне от едната сметка, за да може да се изхранва.


Съдът отказа достъп до сметките и на тримата, тъй като в част от присъдата се предвижда конфискация на част от имуществото, което притежават. Съдебният състав реши Петко Дюлгеров да остане под домашен арест, но разпореди Иванчева и Петрова да бъдат задържани, защото има опасност да се укрият. Според съда, двете подсъдими имат поддръжници, които могат да им помогнат да избягат от правосъдието, ако са на свобода.


При Петко Дюлгеров ситуацията е точно обратната – той не се ползва с никаква обществена подкрепа и дори се наложило да сменят адреса, на който да изпълнява мярката си, тъй като нямал подкрепата и на близките си.


Сълзи, викове и принудително извеждане последваха присъдата


"Как не ви е срам? Махайте се от тук. Българино, излез на улицата. Мръсни лъжци! Господ ще ви накаже. Деца имате ли? На кого служите вие? Не сте достойни за този съд. Няма държава тук. А къде са тези с апартаментите? Къде са тези от КПКОНПИ?". Бурни реакции от поддръжниците на подсъдимите, придружени от сълзи и викове към съда и прокуратурата последваха присъдата.


Близки на Десислава Иванчева и Биляна Петрова дойдоха да ги подкрепят в залата, но след присъдите бяха изведени от сградата.

© Надежда Чипева, Капитал

Близки на Десислава Иванчева и Биляна Петрова дойдоха да ги подкрепят в залата, но след присъдите бяха изведени от сградата.


Съдебна охрана многократно опита да предотврати суматохата и евентуални опити за физическа саморазправас предупреждения всички присъстващи, включително и журналистите, да напуснат сградата. Охранителите опитаха да осигурят спокойното провеждане на следващите дела в иначе тесните зали и коридори. Бившият пиар на район "Младост" Петър Кърджилов бе принудително изведен.


Петко Дюлгеров взел хонорар, а не подкуп


В края на делото Дюлгеров се отказа и от първоначалните си показания пред разследващите, според които Иванчева му казала, че цената за придвижване на преписките на Ваклин е 1 млн. евро, но после я намалила на 500 000. След ареста Дюлгеров сам казал, че намерените у него 14 000 евро са част от дадения подкуп.


Днес пред журналисти той обясни подробно, че става дума за "долна провокация, съшита с много бели конци" от страна на Ваклин. "Не знам как спи", коментира Дюлгеров и обясни как парите са попаднали при него.


От думите се разбра, че е бил нает от Ваклин срещу хонорар да съдейства за разрешаване на конфликт, който Иванчева имала с него. Той искал преписките му да бъдат придвижени и завел административно дело заради забавянето в общината, което ядосало Иванчева.


Дюлгеров работил по други общи проекти с Ваклин и решил да посредничи като предложил Валин да оттегли молбата си в Административния съд, а Иванчева да седне на една маса с него и да се разберат. На няколко срещу обаче Ваклин предлагал пари, а днес Дюлгеров обясни, че се чуди как инвеститорът ходи с огромни суми в джоба всеки ден.


Той отново каза и че първоначалните показания дал под натиск и в отсъствието на адвокат. Показанията му били предварително подготвени от служител на антикорупционната комисия. Те му обещали, че ще го пуснат, ако даде правилните показания. Дюлгеров не спомена имена на служителите, но каза, че всичко ще излезе наяве.


Петко Дюлгеров обясни пред журналисти, че е бил притискан от служители на Антикорупционната комисия.

© Надежда Чипева, Капитал

Петко Дюлгеров обясни пред журналисти, че е бил притискан от служители на Антикорупционната комисия.


Имало и среща, на която самият Дюгеров не присъствал, но разказа, че Иванчева и Ваклин се разбрали, че той ще направи дарение и подписал договор за изграждане на детска площадка, а тя ще му предвижи преписката. Оставало и условието Ваклин да оттегли молбата си от Софийския административния съд, но по думите на Дюлгеров, това не се случило.


Прокуратурата твърди, че никой не е притискал Дюлгеров и нямат информация за това някой да го е принуждавал да свидетелства. "Ние натиск по делото не сме усетили", казаха прокурорите на излизане от съдебната зала.


Тримата подсъдими пристигнаха в добро настроение и с надежда


На влизане в съдебната зала, минути преди да чуят осъдителната присъда и в добро настроение, Иванчева и Петрова казаха, че очакват да бъдат оправдани. Според тях всяко друго решение би означавало "крах на държавата".


Иванчева и Петрова отново повдигнаха темата и за това кой ще отговаря за твърденията на прокурорите и по време на пресконференциите след арестите, ако бъдат оправдани по обвиненията. "Функционалният имунитет се ползва превратно. Лъжат, защото знаят, че няма да има последствия и ще плаща държавата", коментира Биляна Петрова и изказа мнение, че не държавата трябва да плаща за осъдителни решения на Страсбург, а отговорните за това хора.


След произнасянето на присъдите, пред представителството на Европейския парламент в София беше организиран протест в защита на Иванчева.

© Велко Ангелов

След произнасянето на присъдите, пред представителството на Европейския парламент в София беше организиран протест в защита на Иванчева.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK