Най-ангажирани с благотворителност са българите до 25 г., сочи доклад

Подкрепата за деца (сираци, тежко болни, деца с увреждания) е най-популярната кауза за българите - над 53% от дарените пари са за тази кауза и 46 на сто от положения доброволен труд и благотворителност, сочат данните от доклада "Дарителството в България", направен от фондация BCause /снимката е архивна/

© Моника Гецова

Подкрепата за деца (сираци, тежко болни, деца с увреждания) е най-популярната кауза за българите - над 53% от дарените пари са за тази кауза и 46 на сто от положения доброволен труд и благотворителност, сочат данните от доклада "Дарителството в България", направен от фондация BCause /снимката е архивна/Мнозинството от българските младежи между 18 и 24 години са участвали под една или друга форма в благотворителни кампании. 82 на сто от младежите са дарявали средства, продукти или са участвали като доброволци в различни кампании и инициативи за последната една година.


Половината от хората (51%) са дарили пари през последните 12 месеца. Средното дарение или спонсорство е на стойност 100 лв. Подкрепата за деца е най-популярната кауза за българите, над 53% от даряващите са подкрепили тази кауза. Най-малко вероятно е българите да предпочетат да доброволстват в подкрепа на каузи извън страната, в подкрепа на научните изследвания и защитата на правата на човека, включително правата на ЛГБТИ общността (общо 2%).


Това сочат данните от доклад "Дарителството в България", направен от фондация BCause, който ще бъде представен днес. Проучването е направено от името на фондация CAF Великобритания, проведени са 1000 онлайн интервюта в периода от 2 до 31 август 2018 година.


Най-ангажирани с благотворителност са българите до 25 г., сочи доклад

© Фондация BCause
Изследването показва, че хората на възраст 18-24 г. са най-голямата група сред ангажираните с благотворителност през последната година – 82%. Те например са по-склонни да даряват средства от хората в по-горните възрастови групи, като през последните 12 месеца 72% от младите са дарили средства. За сравнение, хората на по-висока възраст, даряващи пари, са 49%.


По-младите са също и по-склонни от тези на 35 и повече години да участват в доброволчески инициативи (45% спрямо 30% за последната година).


Половината от хората (51%) са дарили средства през последните 12 месеца – в полза на
благотворителни организации, религиозни организации/църквата или чрез спонсориране на
някого. Даряването на пари в брой е най-популярният метод за даряване (57%), следвано от дарителски кутии в магазини/супермаркети и изпращане на дарителски съобщения (съответно 52% и 46%).


Около една трета (34%) споделят, че са участвали с доброволен труд през последната година, също толкова са се подписали и под някаква петиция.


Подкрепата за деца (сираци, тежко болни, деца с увреждания) е най-популярната кауза за българите - над 53% от дарените пари са за тази кауза и 46 на сто от положения доброволен труд и благотворителност. 32 на сто от хората предоставят средства в помощ за бедните и за хората с увреждания. Подобна е и доброволческата подкрепа в помощ на възрастните хора.


Средното дарение или спонсорство през последната година е на стойност 100 лв. Сред тези, които са направили дарение през последните четири седмици, най-често размерът на дарението е 50 лева, а средната стойност на дарението е 198 лв.


Хората с годишен семеен доход над 36 000 лева е по-вероятно да са дарили през последната година – 73 на сто от тях са предоставяли средства за една или друга кауза. 44 на сто от по-бедните с доход под 12 000 лева също обаче даряват.


Основният фактор за българите да увеличат даряваните от тях средства в бъдеще е да знаят със сигурност как ще бъдат похарчени. Това заявяват две трети от запитаните – 61%. Повече от половината респонденти (54%) казват, че ще увеличат даренията си, ако имат ръст на приходите. По-голяма прозрачност в сектора също е важна причина за една трета (33%) от участните в изследването.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  За съжаление дълги години на доброволчеството се гледаше като наивност или откровена глупост!!!
  Надеждата е в осъзнатите млади хора, които имат визия не само за себе си, а и за обществото, в което искат да живеят и подкрепят важните за тях каузи!!!!

 2. 2 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  "Доброволчестват", стига ве 😁

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 3. 3 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 892 Разстроено

  "доброволчестват",Мили Боже!

 4. 4 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Доброволчеството се появява там, където държавата е абдикирала - деца, пенсионери, болни, социално-слаби, малцинства, бежанци - на кого да помагаш първо? Аз семейството си не мога да изхраня, да си платя сметките и да сложа нормална храна всяка вечер на масата, как да помагам и да дарявам? И пак от време на време го правя. Просто защото не можем да живуркаме в това общество като коне с капаци и чак когато до нашата глава дойде нещастието, да търсим помощ и да се вайкаме. Това не е общество, дори не е животинско

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 5. 5 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Едвам прочетох заглавието на статията, дали не може да бъде редактирано?

 6. 6 Профил на opoziciq
  opoziciq
  Рейтинг: 523 Весело

  МнозинсТото и доброволчестват - Все нови и нови неща научавам от Дневник!!

 7. 7 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  От нас зависи всичко - кой ни управлява, как си възпитаваме децата, в колко нормална обстановка искаме да живеем

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дано да е така, че батковците и каките, бащите и майките, бабите и дядовците на тези младежи са все провалени поколения. Хора, които никога не успяха да разберат какво е това да си европеец и защо европейците живеят по-добре.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 10. 10 Профил на dimitarkotzev
  dimitarkotzev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Чудесна новина! Надеждата ни е в тези хора. Попитай някого дали е направил нещо безвъзмездно за непознат и само така ще разбереш колко струва. Обществата с висок процент на доброволци са тези, които благоденстват. При старите хора тук логиката е съвсем наопаки - дай ми да имам и тогава ще помагам. Тошо "давал", Бойко "дал"... И чакат. Докато не пукнат в мизерия. Най-вече духовна.

 11. 11 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Децата .. всичко за децата трябва да се прави! Най-невинните същества и най-голямата ни мадеждс и бъдеще!

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Отлична новина :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на SETT
  SETT
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Сетих се за един виц: Попитали радио Ереван може ли да се оправи България, а ония мислили, мислили и отговорили - Може ама с нови българи , с тия същите няма да стане.

  ...Та новите българи са новото поколение всъщност. Комунистическата генерация доказаха, че са неспособни на промени и за 30 години само чакаха някой да дойде и да ги оправи, сакън те да не поемат отговорност за нещо. възпроизвеждаха си тодор живков многократно с месиите - царя, бойко. Ся чакаме дали ще активизират следващия месия - Славчо Т.

  Надявам се новото поколение да не е такова бездушно стадо, като предишното.

  1. “Присъщият порок на капитализма е неравното разпределяне на благата; присъщата добродетел на комунизма е равното поделяне на нищетата.” Сър Уинстън Чърчил
 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#4] от "Darcas":

  Доброволчество се появява там, където има хора с нормална социална чувствителност, усещане за солидарност, съчувствие, състрадание, Вяра и Душа!!!!

 15. 15 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Това е добра новина.Младите хора са бъдещето на България!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 16. 16 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Тоест цъкат в социалните мрежи и лайкват.Ама резултати нулеви.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 17. 17 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#16] от "Петър Петров":

  Вие май сте пропуснали да четете статията - даряват, даряват средно по 100лв, не лайкват.

 18. 18 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  До коментар [#16] от "Петър Петров":Вие май сте пропуснали да четете статията - даряват, даряват средно по 100лв, не лайкват.
  —цитат от коментар 17 на skeptichen


  А дали е така?В анонимна анкета всеки може да се изкара и майка Тереза.Чак пък и по 100 лева месечно.Още повече младежи, които нямат собствени доходи.На някои и джобните за месеца не са 100 лв,ама били дарявали по толкова.
  Не казвам,че няма хора, които да даряват,но са много по-малко и са обикновено хора с добри доходи.Имам такива познати и аз също съм дарявал.Щото да дариш 1 или 5 лева е просто поза и нищо друго.

 19. 19 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Хубаво е че даряват и доброволстват - така се развива чувствителност към социалните проблеми на страната ни, оценява и пази това което има, а и човек се чувства по-добре като е помогнал на друг.

  Обществото ни бавно се променя - винаги първо от по-богатите и в големите градове, които могат да живеят модерния живот и да си позволят да пътуват на запад, а не на изток. Все пак на запад са роднините и приятелите им, и там получават ориентир за това как да живеят по нов начин. Може би още 15 години и тези хора и децата им ще са мнозинство в страната ни.

  Зад цялата тази статистика за доброволчество седят на малки доброволчески организации които работят по конкретни инициативи.

  Тук не става въпрос за БЧК, при които добоволчеството е "на килограм", без никаква последваща връзка. Доброволствал съм при тях след земестъса в Перник - не ти вземат контактите за да те канят пак завбъдеще - просто при БЧК всичко е стихийно и нямат процесите и инициативите да поддържат и култивират общност си от доброволци. Това може би повече го имат малките организации които са по-гъвкави и се управляват от млади хора които ползват грантове от евроорганизациите си се учат от тях, докато БЧК е стара институция, където всичко си върви с държавната пара и няма нужда от промени и иновации - и с и без доброволчество, ще има БЧК.

 20. 20 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално


  А дали е така?В анонимна анкета всеки може да се изкара и майка Тереза.Чак пък и по 100 лева месечно.Още повече младежи, които нямат собствени доходи.На някои и джобните за месеца не са 100 лв,ама били дарявали по толкова.
  Не казвам,че няма хора, които да даряват,но са много по-малко и са обикновено хора с добри доходи.Имам такива познати и аз също съм дарявал.Щото да дариш 1 или 5 лева е просто поза и нищо друго
  —цитат от коментар 18 на Мусаши


  Типичните булгури налазиха статията. Все ще "умуват", все нещо повече знаят те, и винаги иде реч да се очерни нещо хубаво. Да се докаже, че не е толкоз хубаво, всъщност.

  Народът "да, ама".

  Еди кой си вземал много пари. Да, ама знаеш ли колко много бачка той за тия пари.

  Еди кой си дарил пари. Да, ама трябвало повече.

  Абе изобщо, българинът си умира да вади кирливи ризи зорлен.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 21. 21 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  [quote#20:"КретенКилър"][/quote]

  Специално ти не си дал и една стотинка дарение.Първо,защото си лош човек.Много злобен и мразиш другите хора.Второ нямаш една стотинка в джоба,защото маминка те издържа.

 22. 22 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Младите хора търсят не само промяна, но и смисъл в живота. Един от тях е да помагаш на хора в нужда, това те прави значим и осмисля сивото ежедневие.

  Друг е въпросът, след като благотворителността е все по -прозрачна, кога държавата все пак ще изгради достатъчно функционална социална система за да се ограничи даряването само до изключителни случаи?


  И не само това, но образователната и социалната система би следвало да са организирани по такъв начин, че да не изключват никого от обществото. Така и средствата могат да се пренасочат за научни изследвания за лечение на рак и СПИН, например.


  Но има още време, и до това ще се стигне.

 23. 23 Профил на toucanmax
  toucanmax
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "Мусаши":

  "Още повече младежи, които нямат собствени доходи."

  Повечето младежи 20-25 всъщност работят и имат собствени доходи.

 24. 24 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  До коментар [#18] от "Мусаши":"Още повече младежи, които нямат собствени доходи."Повечето младежи 20-25 всъщност работят и имат собствени доходи.
  —цитат от коментар 23 на toucanmax


  На тази възраст повечето младежи учат висше образование.Ако пък учат и работят възниква въпросът доколко усвояват преподаваният материал.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  При социализма въобще не знаехме, какво е това.

 26. 26 Профил на toucanmax
  toucanmax
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мусаши":

  70% от студентите които познавам работят съвместно с ученето. Просто защото в София е трудно да водиш нормален живот само на джобни, освен ако нямаш заможни мама и тате.

 27. 27 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Добра новина. Изтича времето на стиснатия, лош българин.

 28. 28 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  Повечето младежи на тази възраст имат работещи баба и дядо, освен родителите и ако са две баби и двама дядовци още по добре. И да, колкото и да сме бедни не можем да подминем гладен или болен човек без да помогнем с каквото можем.

 29. 29 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  "Най-малко вероятно е българите да предпочетат да доброволстват в подкрепа на каузи извън страната, в подкрепа на научните изследвания и защитата на правата на човека, включително правата на ЛГБТИ общността (общо 2%)."
  *
  Напълно естествено.
  Всеки си има приоритети и за мене това са болни деца, деца-сираци и пострадали от природни бедствия или тежки аварии.Много искам да се построи болница за лечение на тежко болни деца за да не ходят на лечение в чужбина, кауза която с удоволствие бих спонсорирала.

 30. 30 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 264 Неутрално
 31. 31 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 437 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK