Експерти: Липсват реставратори. Общините нямат капацитет да се грижат за паметници на културата

Реставратори и експерти по консервация в България почти няма. Не се отпускат и нужните средства за опазване на вече разкритите обекти. В ситуация сме да купуваме модерна техника, а да няма кой да работи с нея. Няма стимули за обучението по реставрация, казаха днес експерти. И поискаха бъдещата стратегия за развитие на културата да запълни тази празнота. На снимката: Тютюневите складове в Пловдив

© Георги Кожухаров

Реставратори и експерти по консервация в България почти няма. Не се отпускат и нужните средства за опазване на вече разкритите обекти. В ситуация сме да купуваме модерна техника, а да няма кой да работи с нея. Няма стимули за обучението по реставрация, казаха днес експерти. И поискаха бъдещата стратегия за развитие на културата да запълни тази празнота. На снимката: Тютюневите складове в ПловдивКато се пишат стратегически документи, е добре да се има предвид не само какво и как ще се прави, но и кой ще го прави, какви специалисти има, за да осъществят набелязаното. Това препоръча директорът на Националния археологически институт с музей към БАН Христо Попов на днешната публична дискусия по проекта на стратегия за развитие на културата в следващите 10 години.


Както той, така и други участници в обсъждането отбелязаха, че става все по-осезаема липсата на експерти в сферата на консервацията, реставрацията и опазването на културното наследство. А планираната в стратегията основна цел - децентрализация на управлението и финансирането на културните дейности, ще завари местните власти и общности неподготвени. И без нужния експертен и научен капацитет. Друга критика към проекта на първото му публично обсъждане, беше, че няма представители на финансовите институции, които да се ангажират с изпълнението на заложените цели.


Експерти, работили по първоначалния вариант на стратегията в назначени от министъра на културата работни групи по отделните направления в стратегията, пък се оплакаха, че след тях някой, неизвестно кой, е променял идеите и написаното. Без особен професионализъм при измененията. Не пожелаха за момента да навлизат в конкретика.
Чуха се и критики, че стратегията не е достатъчно добре структурирана, някои области, като архитектурата например, необосновано са пришити към визуалните изкуства и др. Че няма необходимата яснота кой раздел от културното наследство къде попада. Това се оказа проблемно и за днешната първа дискусия, на която част от участниците не знаеха какво точно ще се обсъжда - движимо, недвижимо културно наследство, архитектура, визуални изкуства или друго.


Първата част от обсъждането днес беше общо по целия документ, а в дискусията бяха набелязани основни проблеми, които трябва да бъдат решени в бъдеще.


Стратегията трябва по-ясно да набележи механизми за развитие на специалистите, все по-ясно се усеща тяхната липса, отбеляза Христо Попов. От думите му се разбра, че все по-проблемни стават опазването и консервацията на вече откритото културно наследство. Няма консерватори и реставратори, в по-голямата част от регионалните исторически музеи такива специалисти липсват, музеите искат да наемат, но няма, отбеляза директорът на археологическия музей. Призова да се работи с министерството на образованието по този въпрос.


Изправени сме в ситуация да можем да си купим скъпа и модерна техника и да няма кой да работи с нея, посочи Попов. Друго, за което той призова, е да се намери механизъм за последващ контрол на резултатите от финансираните археологически разкопки. А не да се раздават средства "по подразбиране", без след това да се прави мониторинг на свършеното.


Освен че регионалните музеи нямат нужните специалисти, такива няма и в общините, на които са делегирани дейности по опазване на културното наследство, се каза още на дискусията. А тепърва стратегията залага още повече да се предоставят дейности на местната власт. За която експертите обявиха, че няма да е подготвена да ги поеме.


Арх. Мария Железова от Камарата на архитектите заяви, че общините не са подготвени и не знаят какво да правят с това, което държавата им е предоставила за стопанисване. Даде пример с малка община край река Дунав, която трябвало да стопанисва ценен археологически обект, който обаче е предоставен на общината, без да е социализиран. Разкритите археологически ценности обраствали в трева, която от общината регулярно палели. Сами можете да си представите какво се случва с експонатите, които биват обгаряни няколко пъти в годината, посочи Железова. И отбеляза, че никой не е обяснил на местните власти какво всъщност трябва и могат да правят и какво е категорично забранено. Затова тя призова държавата да изработи правила и ясни критерии, инструкции по този и подобни въпроси.


Арх. Константин Пеев от Съвета за паметниците на културата и забележителните места - ИКОМОС/България, също посочи, че реставратори за археология в България почти няма. Не се отпускат и нужните средства за опазване на вече разкритите обекти. Пеев отбеляза, че за миналата година например средствата за реставрацията на над 40 хиляди паметника са колкото за разкопките - около 1.5 млн. лв., и това далеч не е достатъчно.


Негови колеги отбелязаха, че за реставрация, консервация и социализация на разкритата археология често се разчита само на обществени поръчки, и то когато има външно финансиране, а държавата не финансира почти тази дейност.


Председателят на асоциацията на реставраторите Иван Ванев също отбеляза, че нищо не стимулира и не развива образованието по реставрация и квалифицираните кадри в сферата. А Законът за културното наследство дава много общи и отворени критерии за включване на хора в списъка на специалистите, които могат да извършват консервация и реставрация и съответно да бъдат назначавани на подобни длъжности. Така в списъка попадали и хора с не особено големи компетенция и професионализъм.


В същото време тези хора могат да бъдат назначавани в общинските комисии, които издават разрешенията за намеси в паметници на културата от местно значение. Това по думите на Ванев оставяло съмнение както за политическата обвързаност на тези комисии, така и изобщо за техния експертен потенциал и възможности за качествени решения.


Представители на останалите видове изкуство също отправиха забележки. От театралната общност поискаха държавата да намери механизъм да стимулира частните театри и инициативи за свободен театър. Никой частен театър не може да си позволи например да постави класическа пиеса, в която участват 14-15 души, това е непосилно икономически, отбеляза Емил Емилов от синдиката на българските артисти. И отбеляза, че след като държавните и общинските театри получават държавна подкрепа, трябва да се намерят такива механизми и за свободните инициативи.


"Може би е по-коректно този документ да се казва за развитието на културните обекти и институции, не на културата", заяви директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров. Ние забравяме, че не сме целта, ние сме средството, въпросът е какво правим за културата, допълни той. И призова основната цел на стратегията да бъде как ангажираните с културата институции да формират културата на обществото, на хората от улицата.


Представителят на Министерството на културата обеща, че ще вземе всички бележки предвид, поиска становища в писмен вид и каза, че те ще бъдат отразени в документа. Предстоят още дискусии по проекта за стратегия, които да разгледат други части на стратегията по професионални направления.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  Обръчите на ГЕРБ могат всичко. Само парите да са повечеко !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1253 Весело

  А, не Чорбаджията Бойко каза, че ще пращаме реставратори в Нотр Дам т.е. имаме много!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Не е вярно ,че лисват! ПИтайте Бойко! ………………..или той вече ги е командировал в Париж!?!?!

 4. 4 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Както той, така и други участници в обсъждането, отбелязаха, че става все по-осезаема липсата на експерти в сферата на консервацията, реставрацията и опазването на културното наследство.""

  Експертите по реставрация и консервация Б.Борисов ги прати в Париж.
  Като се върнат от там ще попълнят липсите.

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  "Добър ден"!!!!!!
  Защо някакви "дълбоки и фундаментални експерти" ни съобщават неща, които ние прекрасно знаем?
  Защо приключват с нивата си на констатации???
  За съжаление сме на принципа :"Всяко чудо за три дни и на всеки три дни чудо"!!!!

 6. 6 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Никой не липсва- при капитализма има "търсене и предлагане"- търсиш човек с дадено умение, вдигаш постепенно предлаганата заплата и в един момент- ето ти го на!

 7. 7 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Липсата се усеща вече навсякъде, а дефицита на доверие - най-вече".
  А може да кажем и в стила на Лозан Панов, че липсите тепърва предстоят. "Ами тогава ... ще си внесем... ", сигурно ще каже някой умник от криб, "...ето ти виетнамци, а защо пък не и папуасци от Нова Гвинеа...ей ги къде са там съвсем наблизо" би завъшил тази гениално мисъл някой друг умник от криб.

 8. 8 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Всичко липсва с изключение на издънки на БКП и прости чалгари.

  1.618
 9. 9 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Общините имат капацитет единствено да назначават "калинки".
  През последните години в сектор Култура персоналът е завишен от 3 до 5 пъти.
  Информацията е достъпна.

 10. 10 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 352 Неутрално

  "Общините нямат капацитет да се грижат за паметници на културата..."

  Е, щом нямат, да централизираме работите!
  Една национално-отговорна комисия начело с Митьо Гестапото, с членове - изтъкнати родолюбци и познавачи като Боян Радев, хора с особено големи компетенция и професионализъм, и нещата ще си дойдат на мястото! Нямат те провинциалистите онова проникновение, онзи размах и онази възрожденска отдаденост...
  А Дани Кирилов ще спретне подходящо законче, и готово!
  Спете спокойно, деца и граждани!

 11. 11 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Бойко каза че има, стига глупости!

 12. 12 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1175 Весело

  Как така липсват? Нали Боцко обеща на Макрон да му прати на помощ реставратори, та по-бързо да възстановят Нотр Дам? Някаква фалшива новина ще да е това?!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 13. 13 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Ама то в готическите катедрали попринцип и стенописи липсват (в ренесансовите има), ама нищо, щом каза премиера, че трябва да се изпращат стенописци реставратори

 14. 14 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  Капацитета отдавана е НАВЪН. След като навсякъде по градовете се проектира и строи от ОБРЪЧИ .... !! Да вземем ОБРЪЧА Ваклин !? Къде в западна страна , ще успее да СТРОИ НЕЩО?? ГЕРБАВО до не знам къде ...

 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Доста трагично звучат нещата в тази сфера. Което явно е резултат от дълги години на неглижиране на материята от страна на държавата, където фокусът на властимащите е лично облагодетелстване, а не опазване и експониране на културните ни ценности. За сравнение във Франция очевидно имат нужните специалисти и си личи къде се мисли държавнически и дългосрочно.

 16. 16 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 237 Неутрално

  За плачевното състояние на жилищните сгради и църквите от началото на 20 в., особено в София, главна вина имаше комунистическата власт. Съображенията бяха просташко декларирани - ненавист към буржоазния строй и религията. Следователно, всички онези стари, изящни сгради от епохата на сецесиона, всички онези наши прекрасни храмове от край на 19 и началото на 20 в. , изписани от най-големите ни тогавашни майстори имаха нерадостната участ да бъдат оставени до срутване, печален е броят на погубените църкви по селата , дори в малките градове, а чудесните къщи по улиците Екзарх Йосиф, Цар Симеон, Пиротска, в кварталите в стария център, от двете страни на бул.Мария Луиза, от Константин Величков чак до Сточна гара постепенно се разрушават, за да бъдат заместени с безлични блокове. Категоричния отказ на правителствата от поскомунистическите партии, до едно съставени от Държавна сигурност, в реставрирането и поддържането на нашите архитектурни паметници постигна своя "апогей" при невероятно долни министри като Рашидов и Банов. Те предпочетоха да хвърлят колосални средства и да "усвояват едни пари" в изграждането на кичозни фалшификати, околкото да се погрижат за погиващи паметници, при това вандалски разрушени тъкмо по време на тяхното управление. Вече 30 години държавата не попълва колекциите на държавните галерии . В същото време Банов подари близо 50 000 лв. на Рашидов, за да си осъществи кефа с платена изцяло изложба в Лондон.
  Долнопробното правителство на ГЕРб, аферата с апартаментните придобивки на ганьовската пасмина около Борисов, вещаят профанско отношение към паметниците на културата и напред, докато трае властта на най-просташкото управление в новата история на България.

  Дедо Крум
 17. 17 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Като писах вчера, че тиквата не знае какво говори като се изказа,

 18. 18 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Като писах вчера, че тиквата не знае какво говори като се изказа,

 19. 19 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#18] от "vhv":

  че ще изпрати реставратори в Париж, въобще не се майтапех. В Италия, където има хилядолетни традиции, ни е трудно да намираме и обучаваме млади хора с данни, мога да си представя какво е в България...

 20. 20 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Но какво опазване на паметниците на културата в Пловдив, за които Рашидов гръмко провъзгласи с дебелашки себехвалби, как лично ще ги реставрира в кратък срок? Ни помен дори от пет лева, инвестирани в реконструкция на изгорелите и съборени тютюневи складове. Вместо това кметът от ГЕРБ Тотев ( сам притежател на съмнителен брой имоти и хотели) ипука за броени минути в кичозен пластмасов спектатъл три милиона лв. , достатъчниза времемен тласък на културата в прекрасния Пловдив. И уж щеше да има проверка от прокурорите, които инак дадоха 20 годишна присъда на Иванчева, сякаш е сериен убиец, а пуснаха с гаранция Местан и му отнеха ВРЕМЕННО книжката за управление на МПС. Каква е тази страна, в какво се превърна? В бантустан на господарите от ГЕРБ?

  Дедо Крум
 21. 21 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 620 Весело

  Ауууу, баце ко ши прай сиа? От де реставратори за франс?!

 22. 22 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Липсват реставратори, но премиерът се изцепи за помощ на Франция след пожара в Париж

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 23. 23 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Как да имаме реставратори,като Бойко ги командирова всичките в Париж да възстановяват изгорялата катедрала..

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Как няма. Борисов вече ги обеща на Франция.

 25. 25 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 529 Любопитно

  "Освен че регионалните музеи нямат нужните специалисти, такива няма и в общините, на които са делегирани дейности по опазване на културното наследство."
  ==========================================================================
  Е,нямат специалисти по опазване на културното наследство,но явно имат специалисти по създаване на ново... Иначе,как могат да се обяснят толкова нови крепости,дворци и сензационното представяне на археологически находки.
  "Небет тепе щеше да се възстанови по една-единствена гравюра от 15 век, Цари Мали град е резултат на творческа хипотеза, както с фантазия по времето на комунизма се е извършила реставрацията на Царевец,истерията покрай костите на Йоан Кръстител в Созопол и други случаи на безкръвно убийство на историческата памет, на духа на предците, на усещането за минало. Реализация на цяла серия от проекти за „социализация“, „реинтеграция“, „визуализация“ на археологически паметници, което в общия случай означава надстрояване на запазените руини. И в цялата страна, от Яйлата в Добруджа до Кюстендил на югозапад, от Мездра до Созопол, по четирите краища на страната тръгнаха камиони с прясно отрязани каменни блокове и с нови тухли, за да затиснат обрушените от времето древни зидове и да обсипят страната с по-малки и по-големи замъци."
  Та,значи,... за подобни дейности имат специалисти,а?...:))))

 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  До коментар [#24] от "Роси":

  Гафовете на Бойко Борисов вече се сипят както в някогашното седмично спортно предаване "Гол след гол".

 27. 27 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  К'ви реставратори ве, Бутафорията не изисква реставратори, а мутро-историци...

 28. 28 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Има майстори от старото поколение. Някои имат сили да работят, други като консултанти. Същото важи и за дизайнери, художници и архитекти.

 29. 29 Профил на Стефан Василев (vassilev12)
  Стефан Василев (vassilev12)
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Липсва воля! Ама не оная на Марешки.

  www.vassilev12.blogspot.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK