Експерти: Липсват реставратори. Общините нямат капацитет да се грижат за паметници на културата

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4377 Неутрално

  Обръчите на ГЕРБ могат всичко. Само парите да са повечеко !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 2341 Весело

  А, не Чорбаджията Бойко каза, че ще пращаме реставратори в Нотр Дам т.е. имаме много!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Не е вярно ,че лисват! ПИтайте Бойко! ………………..или той вече ги е командировал в Париж!?!?!

 4. 4 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Както той, така и други участници в обсъждането, отбелязаха, че става все по-осезаема липсата на експерти в сферата на консервацията, реставрацията и опазването на културното наследство.""

  Експертите по реставрация и консервация Б.Борисов ги прати в Париж.
  Като се върнат от там ще попълнят липсите.

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  "Добър ден"!!!!!!
  Защо някакви "дълбоки и фундаментални експерти" ни съобщават неща, които ние прекрасно знаем?
  Защо приключват с нивата си на констатации???
  За съжаление сме на принципа :"Всяко чудо за три дни и на всеки три дни чудо"!!!!

 6. 6 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Никой не липсва- при капитализма има "търсене и предлагане"- търсиш човек с дадено умение, вдигаш постепенно предлаганата заплата и в един момент- ето ти го на!

  Pederugi kradat Bulgaria. PP - v kausha!
 7. 7 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Липсата се усеща вече навсякъде, а дефицита на доверие - най-вече".
  А може да кажем и в стила на Лозан Панов, че липсите тепърва предстоят. "Ами тогава ... ще си внесем... ", сигурно ще каже някой умник от криб, "...ето ти виетнамци, а защо пък не и папуасци от Нова Гвинеа...ей ги къде са там съвсем наблизо" би завъшил тази гениално мисъл някой друг умник от криб.

 8. 8 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Всичко липсва с изключение на издънки на БКП и прости чалгари.

  1.618
 9. 9 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Общините имат капацитет единствено да назначават "калинки".
  През последните години в сектор Култура персоналът е завишен от 3 до 5 пъти.
  Информацията е достъпна.

 10. 10 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 296 Неутрално

  "Общините нямат капацитет да се грижат за паметници на културата..."

  Е, щом нямат, да централизираме работите!
  Една национално-отговорна комисия начело с Митьо Гестапото, с членове - изтъкнати родолюбци и познавачи като Боян Радев, хора с особено големи компетенция и професионализъм, и нещата ще си дойдат на мястото! Нямат те провинциалистите онова проникновение, онзи размах и онази възрожденска отдаденост...
  А Дани Кирилов ще спретне подходящо законче, и готово!
  Спете спокойно, деца и граждани!

 11. 11 Профил на Toni Bonboni
  Toni Bonboni
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Бойко каза че има, стига глупости!

 12. 12 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 768 Весело

  Как така липсват? Нали Боцко обеща на Макрон да му прати на помощ реставратори, та по-бързо да възстановят Нотр Дам? Някаква фалшива новина ще да е това?!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 13. 13 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Ама то в готическите катедрали попринцип и стенописи липсват (в ренесансовите има), ама нищо, щом каза премиера, че трябва да се изпращат стенописци реставратори

 14. 14 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Капацитета отдавана е НАВЪН. След като навсякъде по градовете се проектира и строи от ОБРЪЧИ .... !! Да вземем ОБРЪЧА Ваклин !? Къде в западна страна , ще успее да СТРОИ НЕЩО?? ГЕРБАВО до не знам къде ...

 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Доста трагично звучат нещата в тази сфера. Което явно е резултат от дълги години на неглижиране на материята от страна на държавата, където фокусът на властимащите е лично облагодетелстване, а не опазване и експониране на културните ни ценности. За сравнение във Франция очевидно имат нужните специалисти и си личи къде се мисли държавнически и дългосрочно.

 16. 16 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 229 Неутрално

  За плачевното състояние на жилищните сгради и църквите от началото на 20 в., особено в София, главна вина имаше комунистическата власт. Съображенията бяха просташко декларирани - ненавист към буржоазния строй и религията. Следователно, всички онези стари, изящни сгради от епохата на сецесиона, всички онези наши прекрасни храмове от край на 19 и началото на 20 в. , изписани от най-големите ни тогавашни майстори имаха нерадостната участ да бъдат оставени до срутване, печален е броят на погубените църкви по селата , дори в малките градове, а чудесните къщи по улиците Екзарх Йосиф, Цар Симеон, Пиротска, в кварталите в стария център, от двете страни на бул.Мария Луиза, от Константин Величков чак до Сточна гара постепенно се разрушават, за да бъдат заместени с безлични блокове. Категоричния отказ на правителствата от поскомунистическите партии, до едно съставени от Държавна сигурност, в реставрирането и поддържането на нашите архитектурни паметници постигна своя "апогей" при невероятно долни министри като Рашидов и Банов. Те предпочетоха да хвърлят колосални средства и да "усвояват едни пари" в изграждането на кичозни фалшификати, околкото да се погрижат за погиващи паметници, при това вандалски разрушени тъкмо по време на тяхното управление. Вече 30 години държавата не попълва колекциите на държавните галерии . В същото време Банов подари близо 50 000 лв. на Рашидов, за да си осъществи кефа с платена изцяло изложба в Лондон.
  Долнопробното правителство на ГЕРб, аферата с апартаментните придобивки на ганьовската пасмина около Борисов, вещаят профанско отношение към паметниците на културата и напред, докато трае властта на най-просташкото управление в новата история на България.

  Дедо Крум
 17. 17 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Като писах вчера, че тиквата не знае какво говори като се изказа,

 18. 18 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Като писах вчера, че тиквата не знае какво говори като се изказа,

 19. 19 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#18] от "vhv":

  че ще изпрати реставратори в Париж, въобще не се майтапех. В Италия, където има хилядолетни традиции, ни е трудно да намираме и обучаваме млади хора с данни, мога да си представя какво е в България...

 20. 20 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Но какво опазване на паметниците на културата в Пловдив, за които Рашидов гръмко провъзгласи с дебелашки себехвалби, как лично ще ги реставрира в кратък срок? Ни помен дори от пет лева, инвестирани в реконструкция на изгорелите и съборени тютюневи складове. Вместо това кметът от ГЕРБ Тотев ( сам притежател на съмнителен брой имоти и хотели) ипука за броени минути в кичозен пластмасов спектатъл три милиона лв. , достатъчниза времемен тласък на културата в прекрасния Пловдив. И уж щеше да има проверка от прокурорите, които инак дадоха 20 годишна присъда на Иванчева, сякаш е сериен убиец, а пуснаха с гаранция Местан и му отнеха ВРЕМЕННО книжката за управление на МПС. Каква е тази страна, в какво се превърна? В бантустан на господарите от ГЕРБ?

  Дедо Крум
 21. 21 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 506 Весело

  Ауууу, баце ко ши прай сиа? От де реставратори за франс?!

 22. 22 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Липсват реставратори, но премиерът се изцепи за помощ на Франция след пожара в Париж

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 23. 23 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Как да имаме реставратори,като Бойко ги командирова всичките в Париж да възстановяват изгорялата катедрала..

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7254 Неутрално

  Как няма. Борисов вече ги обеща на Франция.

 25. 25 Профил на Valeri Ivanov
  Valeri Ivanov
  Рейтинг: 506 Любопитно

  "Освен че регионалните музеи нямат нужните специалисти, такива няма и в общините, на които са делегирани дейности по опазване на културното наследство."
  ==========================================================================
  Е,нямат специалисти по опазване на културното наследство,но явно имат специалисти по създаване на ново... Иначе,как могат да се обяснят толкова нови крепости,дворци и сензационното представяне на археологически находки.
  "Небет тепе щеше да се възстанови по една-единствена гравюра от 15 век, Цари Мали град е резултат на творческа хипотеза, както с фантазия по времето на комунизма се е извършила реставрацията на Царевец,истерията покрай костите на Йоан Кръстител в Созопол и други случаи на безкръвно убийство на историческата памет, на духа на предците, на усещането за минало. Реализация на цяла серия от проекти за „социализация“, „реинтеграция“, „визуализация“ на археологически паметници, което в общия случай означава надстрояване на запазените руини. И в цялата страна, от Яйлата в Добруджа до Кюстендил на югозапад, от Мездра до Созопол, по четирите краища на страната тръгнаха камиони с прясно отрязани каменни блокове и с нови тухли, за да затиснат обрушените от времето древни зидове и да обсипят страната с по-малки и по-големи замъци."
  Та,значи,... за подобни дейности имат специалисти,а?...:))))

 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  До коментар [#24] от "Роси":

  Гафовете на Бойко Борисов вече се сипят както в някогашното седмично спортно предаване "Гол след гол".

 27. 27 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  К'ви реставратори ве, Бутафорията не изисква реставратори, а мутро-историци...

 28. 28 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Има майстори от старото поколение. Някои имат сили да работят, други като консултанти. Същото важи и за дизайнери, художници и архитекти.

 29. 29 Профил на Стефан Василев
  Стефан Василев
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Липсва воля! Ама не оная на Марешки.

  www.vassilev12.blogspot.com
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK