Книгата на Иван Костов "Свидетелства на прехода" ще бъде преиздадена

Книгата на Иван Костов "Свидетелства на прехода" ще бъде преиздадена

© Георги КожухаровКнигата на бившия премиер Иван Костов "Свидетелства на прехода" ще бъде преиздадена в тираж, по-голям от първия. Това обяви той в интервю за БНР, като уточни, че е упълномощен от издателство "Сиела". Опашка от желаещи да купят книгата с автограф от бившия премиер се събра при представянето й миналата седмица.


"Книгата се опира на много факти, документи, числа, статистика, данни. Свидетелствата не са разказ, с който искам да внушавам собствените си мисли, а съм се опитал да свидетелствам обективно и честно. Идеята ми е да се хвърли светлина върху прехода и да се позволи да се придвижим напред. Да си изясним миналото, да го извадим от мъглата и да продължим напред", заяви Костов.


"Написал съм тази книга за тези, които не са преживели прехода или са били много млади. Това е моят личен разказ", допълни той.Въпреки предстоящия втори тираж все пак той каза, че се е сблъскал и с негативни отзиви за книгата – от клеветите върху него, които са се възобновили, до мнението, че книгата е сложна, че няма да се прочете, но пък е престижно да я имаш в библиотеката си. "Отзивите ми говорят, че политиката и днес продължава да е изградена върху измами за прехода. Страхът е да не бъдат изобличени тези измами. Намирам обяснение защо сме сред най-изостаналите народи по благосъстояние. Ако управляващите имат невярна представа за прехода, то няма как да се продължи напред", коментира Костов.


В книгата си бившият премиер заяви, че развенчава много митове – от пълното неразбиране на смисъла на приватизацията, през измамата, че пенсиите са били намалени, до това, че не са били отворени досиетата. "Мит за прехода е, че Филип Димитров се е самосвалил", допълни Костов.


"Аз не се държа като безгрешен човек, признавам грешките си. /.../ В книгата казвам, че трябва да се направи приключителен баланс на приватизацията, където точно ще се измери какво е продадено, при какви условия, кой е купувал, допуснати ли са грешки. Ако се направи такъв баланс, ще се разобличи една от най-големите измами на прехода", подчерта бившият премиер.


По думите му антагонистът на прехода е бил посткомунистическият човек. "Той трябваше да спре да мисли, че не носи отговорност за себе си. Преходът е буржоазна контрареволюция на социалистическата революция. Как се прави демократично устройство в едно комунистическо общество – с комунистически институции и партии? Как демокрацията ражда собствените си основи? Това е много трудна задача. Нямаше политическа подготовка. Имаше силен икономически екип, но много малко разбирахме от политика и много малко от проблемите на сигурността", спомня си Костов.


"Чест е на икономистите още от времето на комунизма, че видяха, че нещата се развиват зле за България още в първата половина на 80-те години. Още тогава те предвидиха, че страната влиза в тежък период на натрупване на голям външен дълг, който не може да обслужва, и че ще се стигне до лоша развръзка. Никой от тези хора не беше послушан от онзи режим. Затова България катастрофира много тежко и обяви фалит. До втората икономическа катастрофа се стигна заради отказа да се осъществят реформите, започнати по времето на Димитър Попов и от правителството на Филип Димитров. Лошо управление и отказ да се правят реформи доведоха до втората икономическа криза в страната", коментира още Иван Костов в интервю за БНР.


Повече за представянето на книгата - тук.
Откъс от книгата - тук.
Видео от представянето на книгата - тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK