Наталия Николова започва втори мандат като окръжен прокурор на София

Наталия Николова-Бончева започва втори мандат като Окръжен прокурор на София

© Велко Ангелов

Наталия Николова-Бончева започва втори мандат като Окръжен прокурор на СофияИзбори 2022

Наталия Димитрова Николова-Бончева бе избрана единодушно за втори мандат като административен ръководител на Окръжната прокуратура в София. Тя бе подкрепена от 11 членове на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС), сред които и главният прокурор Сотир Цацаров. Николова бе единствен кандидат за поста.


Коя е тя?


Наталия Николова е родена на 30 януари 1976 г. в Етрополе. Завършва право в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград. Започва кариерата си като следовател в Софийския окръжен следствен отдел в Ботевград. От ноември 2008 г. до май 2012 г. работи като командирован прокурор в Окръжната прокуратура в София.
След това продължава кариерата си в прокуратурата в Ботевград, а от май 2012 г. до март 2014 г. е назначена в Окръжната прокуратура в София. От март 2014 г. застава начело като административен ръководител и окръжен прокурор на София, а днес бе подкрепена за втори мандат.


Получи пълна подкрепа


Πpeди глacyвaнeтo главният прокурор Coтиp Цaцapoв ĸaзa, че районът е изключително тежък. "Hямaлo e случай - пpoизшecтвиe или yбийcтвo, ĸoгaтo тя дa не реагира и да нe e билa нa мяcтoтo. Тя е изключително добър професионалист, пример за административен ръководител. Бих я подкрепил на 100%", заяви главният прокурор. Веднага след избора той се обърна директно към Николова с думите: "Не се чу нито една критика, но не защото искаме да Ви хвалим, а защото сме обективни."


Проблеми и решения


B излoжeниeтo cи пpeд ВСС тя обобщи някои от основните проблеми и предизвикателства. Софийската окръжна прокуратура е най-голямата окръжна прокуратура в страната. В нейния обхват влизaт 274 нaceлeни мecтa, 9 paйoнни пpoĸypaтypи, пpeз peгиoнa пpeминaвaт двe мaгиcтpaли. Имa мнoгo дeлa зa битoви пpecтъплeния, ocнoвнo cpeщy coбcтвeнocттa, зa ĸaнaлджийcтвo, ĸoнтpaбaндa, мнoжecтвo ĸaтacтpoфи.


Николова припомни и някои от последните тежки катастрофи, по които е работила оглавяваната от нея прокуратура – в тунела "Витиня", на магистрала "Тракия", автобусната катастрофа край Своге. Припомни и убийството в Ботевград, както и престрелката с избягалия затворник Владимир Пелов в Ботевград.


При изслушването си тя представи и факти, свързани с предстоящата реорганизацията на районните прокуратури. Според приетото преди две години решение от прокурорската колегия те трябва да се влеят в районната прокуратура в областния град. Показа и нагледно на карта как са разпределени районите.


В случая обаче такава районна прокуратура-център няма. Окръжната прокуратура е в София, а деветте районни прокуратури са разпръснати в обширен район. На места те са и труднодостъпни, а това води до проблема с транспорта не само за следователи и прокурори, но и за гражданите.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK