Правителството предлага да се уеднаквят всички сайтове на администрацията

Правителството предлага да се уеднаквят всички сайтове на администрацията

© Красимир ЮскеселиевДа се приемат актуални правила за институционална идентичност, на които трябва да отговарят интернет страниците на администрациите. Това предвижда проект за изменение на Наредбата за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните административни услуги, който е публикуван за обществено обсъждане на правителствения портал strategy.bg.


В момента министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията отговаря за уеднаквяването на дизайна на интернет страниците на администрациите. Правомощията му за това са дадени в средата на 2009 г. С новата наредба се предлага председателят на Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) да се заеме с тази дейност.


"Предложеното допълнение цели да се приемат актуални правила за институционална идентичност, на които трябва да отговарят интернет страниците на администрациите. По този начин ще бъде гарантирано, че административните органи ще съобразят своите интернет страници с единни правила, отговарящи на актуалното законодателство. Целта е да се създаде единна рамка за институционална идентичност, която да гарантира, че интернет страниците на администрациите в Република България са ориентирани към потребителя, с достъпни и ясни навигация и съдържание", пише в мотивите на правителството.


С новата наредба се въвеждат определени указания за дизайна, структурата и съдържанието на сайтовете на публичните администрации. Интернет страниците трябвало да бъдат ориентирани към потребителя, като са с достъпни и ясни навигация и съдържание.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK