Антикорупционната комисия проверява Александър Манолев за конфликт на интереси

Александър Манолев подаде оставка като зам.-министър на икономиката.

© Велко Ангелов

Александър Манолев подаде оставка като зам.-министър на икономиката.Върховната касационна прокуратура продължава проверката по медийни публикации и твърдения, че като зам.-министър на икономиката Александър Манолев е извършил злоупотреби със средства, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. Същевременно, прокуратурата е сезирала Антикорупционната комисия да започне проверка за конфликт на интереси.


Вчера Манолев подаде оставка от поста, а решението му дойде само няколко часа след като се разбра, че Върховната касационна прокуратура е започнала проверка на Манолев заради медийни сигнали за злоупотреби със средства на Европейския съюз.


От прокуратурата съобщават, че от Държавен фонд "Земеделие" са изпратили изисканите копия от проекта, финансиран по Програма за развитие на селските райони (ПРСР) и цитиран в публикациите – "Изграждане на жилищна сграда за гости в местността "Чинар куши" в Сандански".
Установено е безспорно, че договорът за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по проекта в размер на 391 160 лв. е сключен на 6 октомври 2014 г. с ЕТ "Агротрейд – Ана Димитрова" и Александър Манолев не е бенефициент.


От прокуратурата съобщиха, че на 13 февруари 2013 г. и на 25 октомври 2013 г. Александър Манолев е учредил в полза на ЕТ "Агротрейд – Ана Димитрова" право на строеж на "Жилищна сграда – къща за гости", басейн и ограда в собствения си поземлен имот.


На 1 октомври 2011 г. Манолев е предоставил на ЕТ "Агротрейд – Ана Димитрова" ползването на собствената си земеделска земя - лозе с площ от 9,7 дка.


На 3 август 2015 г. в качеството си на управител и представител на "Ес Ди Ес Про" ЕООД Манолев е предоставил на заем сумата от 700 хил. лв. на ЕТ "Агротрейд – Ана Димитрова".


Александър Манолев е представлявал ЕТ "Агротрейд – Ана Димитрова" като упълномощено лице при извършената проверка на място на осъществената инвестиция по проекта, като е предоставил и документи, свързани с нея, изискани от експерти при Регионален технически инспекторат – Благоевград, съгласно контролен лист от 27 ноември 2015 г.


Същевременно за периода от 19 юли 2017 г. до 18 април 2019 г. Александър Манолев е бил член на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие".


Съгласно наредба за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Разнообразяване към неземеделски дейности" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. за срок 5 г. след сключване на договора за отпускане на финансова помощ ползвателят е длъжен да използва придобитите въз основа на одобрения проект активи по предназначение.


Освен това съгласно същата наредба, в случай че ползвателят на помощта не изпълнява свои нормативни или договорни задължения след изплащане на финансовата помощ, РА може да поиска връщане на вече изплатени суми заедно със законната лихва върху тях и/или да прекрати всички договори, сключени с ползвателя на помощта.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Хаирлия да е! Все пак ще го поверяват свои хора.

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Издънките на Борисов.

  П.С.
  От Истамбул за магазина, микробус със стока нося, митницата как да мина, как се вайкам, как се кося. Дай му, дай му двеста марки, че и той човек е, дъще, хем да има за цигарки, хем да построи и къща.(х2)
  Припев:(х2) Митничарю, митничарю, господине и другарю. Пусни ме през теб да мина, да се върна от чужбина.

 3. 3 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  А 20 години пандела ще има ли?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 4. 4 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 522 Неутрално
 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3002 Неутрално

  "... в случай че ползвателят на помощта не изпълнява свои нормативни или договорни задължения след изплащане на финансовата помощ, РА може да поиска връщане на вече изплатени суми заедно със законната лихва върху тях..."!

  Дали РА ще си иска парите обратно...? Или ще вземе да пропусне...? ;)

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Антон Славчев не е в отпуск, подписа отказ по ЗДОИ за проверката на Цветанов от КОНПИ
  by Биволъ април 15, 2019

  https://bivol.bg/slavchev-kpkonpi-otkaz.html

  излиза че Борисов отново е лъгал като дърт и тлъст гробар? каква изненада

  Vernam Cipher
 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 8318 Неутрално

  "прокуратурата е сезирала Антикорупционната комисия да започне проверка за конфликт на интереси"

  Ашколсун - прокуратурата поръчва на ГЕРБ да проверява кадрите си

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 497 Весело

  КПКОНПИ ще го проверят качествено този юнак - ще отидат на виличката му, ще хапнат едно барбекю на теферич, ще се цопнат в басейнчето с минералната вода и като им писне на отговорните служители, ще отидат в незаконно изградената сауна на верандата на шефа си и ще вземат една парна баня, за да се изчистят от калориите от изяденото барбекю ... А проверката ли - проверката е ясна, всичко е точно, Манолев е наше момче, чист е ... И другата седмица пак ще хапват на вилата му барбекю ... :):):):)

 9. 9 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Биволъ
  15 hrs ·
  И Министерството на туризма не успя да открие къщата за гости в терена на Манолев, но издаде четата :-)

  От Министерството на туризма се получи следния отговор на второ запитване за изнамиране на адрес и телефон за връзка с къщата за гости:

  "Министерството на туризма направи проверка, която показа, че за къща за гости със собственик и стопанисващ ЕТ „АГРОТРЕЙД-АНА ДИМИТРОВА“ в Сандански не е посочен телефонен номер за контакти и имейл адрес. Да се посочи адрес на обекта, телефон и факс е задължение на кмета на общината според чл. 166, т. 2, буква Г, от Закона за туризма. Въпросната къща за гости е с удостоверение за категория номер 650, направено през 2015 г. от кмета на община Сандански, упомената е Заповед за издаване на удостоверение за категоризация СПЕ-314. За собственик е посочен ЕТ „АГРОТРЕЙД-АНА ДИМИТРОВА“ с адрес Сандански, „Даскал Козарев 10“.

  Ех, пак не успяхме да се вредим за спа процедури в басейна с минерална вода.

  А адресът Даскал Козарев 10 в Сандански съвпада с адреса, на който е регистрирана Рая Димитрова Манолева - сестра на зам.-министър Александър Манолев. Същата е съдия в РС-Сандански.

 10. 10 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 538 Неутрално

  А пранги и затвор ще има ли? Или за ГЕРБавите, ДС-ари и прочие комунисти такива работи не се предвиждат?

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3217 Неутрално

  А пък ЕТ Ана незнамкояси е регистрирано на адреса на Манолев

 12. 12 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#8] от "dedo_goshko":

  е ти кво сега ,завиждаш на юнака ,или на комисията ,която ще проверява , естествено е ,че проверките протичат винаги на маса със съответното хапване и пийване ,няма да забравя , наскоро ,в едно градче край реката ,се бяха събрали в прекрасно заведение група бизнесмени на 7-8 разбични маси и всеки се черпеше с различни непознати , накрая от дума на дума се разбра ,че на всички маси има проверяващи от различни институции , които бяха в момента по служба , а се налагаше да се хранят и поят от съответните проверявани в момента ,хвала на тази държава и тези институции ,да са ни живи и здрави ,че дръпна държавата толкова напред от такива ,ще ги храним во веки .

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 15. 15 Профил на ShakaZulu
  ShakaZulu
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Каква осанка само, като по калъп са всички тия бастуни.

 16. 16 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Че какво ще проверяват? То си е ачик кражба, както казва Гарабед!

 17. 17 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1052 Гневно

  Хе-хе. Владо Кузов проверява дали няма няма педофили в банята. Ашкоолсун. Ептен за мезе ни взеха. От сега знаем и заключението.

  Няма да свърши на добре тази работа, вЕрвайте ми. Страшно сме обръгнали и сме се нагледали на какви ли не безобразия, но някъде трябва да се тегли чертата. Или ножа. Инак не сме хора.

 18. 18 Профил на RadiMiles
  RadiMiles
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Тук май няма да се отърве случаят с едната оставка, както става в нашата родина ..

 19. 19 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 488 Гневно

  Защо не е с пранги на краката??? 20 години нещо за него? Или викате, гарван гарвану око не вади, а?

 20. 20 Профил на thegift
  thegift
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Ще го проверяват ли или не - тяхна си работа. Всички знаем колко ще го проверят и какво ще излезе от проверката, както и от проверките на всички останали отпускари.

  Еди друг въпрос ме мъчи обаче.

  Хубаво, ще го уволнят този (без)ценен кадър. Вече уволниха неколцина други. Кой обаче ги е назначавал? Не е ли нашето Слънце? Нали нищо не става във (все-още-република) България без Неговото одобрение? Нали все Той "се е разпоредил"?

  На Него някой дали не трябва да му потърси отговорност защо ги е назначил? Или той е в наличност само когато има нещо да се похвали, някоя лентичка да резне (то, пусто, напоследък и ленти няма много за рязане... че нещо сроковете за строежите много кратки се оказват)?

  На Него сега, а някой ден, дай Боже, и на началниците Му?

 21. 21 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Корупционната комисия ще ходи на обмяна на опит

 22. 22 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Излязоха данни за няколко корумпирани висши чиновници. Въпросът е колко са корумпираните? Дали има и някой не-корумпиран? Аз лично се съмнявам.

 23. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3027 Весело


  Между техните си интереси няма конфликт, а пълно съвпадение. Конфликт има между техните и нашите интереси.

 24. 24 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 390 Весело

  Ха на бас, че е невинен..... :)))))

 25. 25 Профил на Rosen Nikolov
  *****
  Неутрално

  Като че ли до сега не знаеха.......хахахахахахахахаааа
  Голям смях с тия корумпета навсякъде в ГЕРБ..........далавера си е, започваш като калинка, световно неизвестен, със скъсани чорапи и за едно мандатче-две хоп и вече я собственик на хотели, я на тераска със сауна, я на апартаментче - с асансьорче ако е още по-добре...........иначе всичко е законно...........

 26. 26 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Драги сънародници, не гласувайте на база емоции, а мислете. Тези хора някой ги е избирал.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 27. 27 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Биволъ
  37 mins ·
  Получихме сигнал, че в община Сандански в момента тече подправяне и фалшифициране на документи за къщата за гости. Кметът принуждавал общински служители да узаконят обекта като къща за гости със задна дата. Приходите от нощувки, които никога до сега не са били отчитани, защото такива никога не е имало, са внесени накуп тази седмица лично от А.М. и са вписани нощувки със задни дати, които да послужат за отчитане на уж функциониращ като къща за гости обект.

  Пратихме сигнала на КПКОНПИ и чакаме да видим как хора с качулки и жилетки атакуват Община Сандански и откриват доказателствата за шашмата. Най-елементарно е да се изискат движения от финансовите разчети на общината и да се види как всичките тези нощувки са заплатени на един път и след публикацията ни.

  Едновременно с това друго подразделение с качулки нахлува в къщата за гости, вади от гаража (виждате ли го на снимката) няколко скъпи коли на Манолеви, обискира стаите, които Манолеви обживяват от години, сваля отпечатъци, иззема записите от камерите и т.н.

  Ех, размечтахме се :-)

  Ако искате и вие пишете на [email protected]

 28. 28 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 277 Весело

  "На 3 август 2015 г. в качеството си на управител и представител на "Ес Ди Ес Про" ЕООД Манолев е предоставил на заем сумата от 700 хил. лв. на ЕТ "Агротрейд – Ана Димитрова"."
  Щом е дал толкова пари, значи конфликт между тях няма, а по-скоро общи интереси.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално

  Едни и същи раздават парите, усвояват ги и правят проверки. Уникална държава, уникални управляващи.

 30. 30 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 551 Весело


  Ще го проверятват?!
  Ама наистина ли? Ужассс!
  ГЕРБави ще проверяват ГЕРБаво за "конфликт на интереси".

  Ма, защо? Нали вече "понесе морлна тговорност, без да е виновен"?
  То, така както е тръгнало, ще вземат тия дни да "намерят" няколко хиляди белязани евро в колата на неизвесте извършител с инициали Цв. Цв. и опаа - 20 години затвор за висш политик, заместник председател на неназована партия.
  Рамечтах се или май много ми дойдоха тия "тежки" проверки сред ГЕРБавите.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 31. 31 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ами заслужават високопоставените гости почивка и компетентна проверка отблизо
  в Санданските сараи на министъра, ако уликите са верни.

  Щото докато страната Председателстваше ЕС в НДК,
  през почивките високопоставени гости се щураха в търсене на места
  къде да рекриействуват.
  Да разпуснат, възстановят се и втурнат пак в дебати.
  В сокаци на графа Игнатиев ли...

  Редом с Национален Дворец на Културата,
  Сандански "Хилтън" равностойностно струва.

  "Върховната касационна прокуратура продължава проверката по медийни публикации и твърдения, че като зам.-министър на икономиката Александър Манолев
  е извършил злоупотреби със средства, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз.

  Същевременно, прокуратурата е сезирала Антикорупционната комисия да започне проверка за конфликт на интереси."

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Эта что значило риформи нашивистки
  интерционалистические...

  Не бъркаш Рая с Мая, нали?

  До коментар [#9] от "SaveBG":

  Биволъ
  15 hrs ·
  И Министерството на туризма не успя да открие къщата за гости в терена на Манолев, но издаде четата :-)

  От Министерството на туризма се получи следния отговор на второ запитване за изнамиране на адрес и телефон за връзка с къщата за гости:

  "Министерството на туризма направи проверка, която показа, че за къща за гости със собственик и стопанисващ ЕТ „АГРОТРЕЙД-АНА ДИМИТРОВА“ в Сандански не е посочен телефонен номер за контакти и имейл адрес. Да се посочи адрес на обекта, телефон и факс е задължение на кмета на общината според чл. 166, т. 2, буква Г, от Закона за туризма. Въпросната къща за гости е с удостоверение за категория номер 650, направено през 2015 г. от кмета на община Сандански, упомената е Заповед за издаване на удостоверение за категоризация СПЕ-314. За собственик е посочен ЕТ „АГРОТРЕЙД-АНА ДИМИТРОВА“ с адрес Сандански, „Даскал Козарев 10“.

  Ех, пак не успяхме да се вредим за спа процедури в басейна с минерална вода.

  А адресът Даскал Козарев 10 в Сандански съвпада с адреса, на който е регистрирана
  Рая Димитрова Манолева - сестра на зам.-министър Александър Манолев. Същата е съдия в РС-Сандански.

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Преди десетина години държавата облетя и кадастрира всички луксозни имоти.
  Басейни с частни асансьори, както и без.
  Митничарско "Весело село"...

  Ама пусти просперитет... никнат като гъби

  До коментар [#18] от "RadiMiles":

  Тук май няма да се отърве случаят с едната оставка, както става в нашата родина ..

 35. 35 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#28] от "psz58488391":Щом е дал толкова пари, значи конфликт между тях няма, а по-скоро общи интереси.

  Между дърт пръч и 18 годишен цепеняк какви общи интереси има? Едно време на това му казваха иначе.

 36. 36 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  А докато проверяват няма ли да го орешетят?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK