Сертификати за спазване на GDPR още няма в България, предупредиха експерти

Сертификати за спазване на GDPR още няма в България, предупредиха експерти

© Надежда Чипева, Капитал



Сертификат, който да докаже, че институция или бизнес спазва Общия регламент за защита на личните данни (GDPR), все още не може да бъде получен в България.


Това посочиха експерти по време на конференцията "Защита на личните данни: прилагане на регламента, акредитация на органи за сертификация по GDPR - практика и предизвикателства".


Процесът за акредитацията на сертифициращите органи не е финализиран и съответно на този етап е невъзможно да се предлага услугата по сертификация, отбеляза Иван Савов, председател на Европейския институт за риск политика (ERPI).




Преди дни Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) съобщи изрично, че не е оторизирала нито една организация или център да провежда обучения, нито е одобрявала програми за това. Тя подчерта и, че администраторите нямат задължение да участват в такива обучения.


За да бъде одобрена схема на сертифициране, тя трябва да получи одобрението и на КЗЛД, но и на европейския орган, който обединява 28-те национални комисии, за да се гарантира, че правилата ще са еднакви в целия ЕС. На база на неговото становище местната институция ще решава дали да приеме определена сертификационна схема.


"Един от основните аспекти на въведената правна рамка и практика остава подпомагането на доброволните мерки, каквато е сертифицирането, предприемани от администраторите", уточни Венцислав Караджов, председателят на Комисията за защита на личните данни. "Следващата стъпка на национално ниво е приемането на подзаконови нормативни актове като наредба по акредитация и отнемане на акредитация на сертифициращите органи и наредба относно критериите, механизмите и процедурите за сертифициране, печати и маркировки."


"Моето усещане е, че все още по нашите ширини няма нагласата за използване на този механизъм", отбеляза Цанко Цолов от КЗЛД. "За нас е важно да се спазват правилата, важно е да намерим механизми, които да гарантират спазването на правилата и те да се използват както между администраторите, така и ние да имаме увереност, че когато имаме сертификация, издадена от акредитиран орган, този сертификат е валиден, е истински."


Акредитацията и сертификацията не са нов процес, посочи той, но имат ново измерение. "Имаше един режим на регистрация. Този режим на регистрация легитимираше администратора на лични данни, че законосъобразно обработва личните данни. Тази регистрация изчезна. (...) Сега администраторът сам трябва да доказва, че спазва изискванията на регламента. Именно с това се даде нов шанс и нов живот за сертификацията като цяло."


Цолов припомни, че сертификатът не е гаранция за спазване на регламента, но може да се използва за част от доказателствата за това при проверка от КЗЛД.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Darth Plagueis
    Darth Plagueis
    Рейтинг: 4152 Неутрално

    Това е просто един дребен детайл, показващ ни пълната нелепост на родните институции. Смисъл от тях няма.

    Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  2. 2 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 4493 Неутрално

    режим на регистрация легитимираше администратора на лични данни, че законосъобразно обработва личните данни.
    ____________
    Само в клуба на младия либертофон, искрено вярват ,че личните данни са нещо лично и така си остава щом някой извади серификат!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  3. 3 Профил на Darth Plagueis
    Darth Plagueis
    Рейтинг: 4152 Неутрално

    До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

    Сертификатът има друг смисъл,ма нейсе

    Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  4. 4 Профил на Kotarak
    Kotarak
    Рейтинг: 931 Неутрално

    Да, но си имаме „Коректна фирма“ ;)





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK