Кой пази от санкции собственика на кучета, които убиха в Борисовата градина

Надписк на врата към къпалнята "Мария Луиза"

© Георги Кожухаров

Надписк на врата към къпалнята "Мария Луиза"Собственикът на двете кучета, порода кане корсо, които на 8 март убиха домашно куче в къпалнята "Мария Луиза" в Борисовата градина, се ползва с благоразположението на контролни органи на Столичната община. Това показва проверка на "Дневник".


След като случаят с разкъсаното едногодишно бордър коли, промушило се през оградата (разказан от стопанина му Иво Прокопиев, съиздател на "Дневник" и "Капитал"), се разчу в социалните мрежи и други граждани споделиха за още инциденти с домашни любимци, но и с млади хора.


На 4 юни 2019 г. домашно куче също умира, след като е нападнато от двете кане корсо в къпалнята. Тогава инцидентът предизвиква граждани, които разхождат кучетата си в Борисовата градина, да организират подписка срещу отглеждането на опасни животни в центъра на парка. Те изреждат още доказателства защо е проблем двете кане корсо свободно да обикалят в къпалнята под предлог, че я пазят. Подписката е изпратена до Софийска районна прокуратура, сигнализиран е Столичният инспекторат, който е отговорен за контрола на домашните кучета в София.
Първа проверка на Столичния инспекторат: Двете кучета са с паспорти


В отговор на питане на гражданина Вангел Вангелов Столичният инспекторат заявява, че на 22 юли 2019 г. е извършена поредната проверка в къпалнята, този път и с инспектор от Първо районно полицейско управление.


Столичният инспекторат заявява в документ от 1 август 2019 г., че кучетата имат "ветеринарномедицински паспорти".

Столичният инспекторат заявява в документ от 1 август 2019 г., че кучетата имат "ветеринарномедицински паспорти".


"Констатирано е, че на територията на обекта се отглеждат две кучета, порода кане корсо Представени са ветеринарномедицински паспорти", пише в отговора, подписан от Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат.


Втора проверка твърди същото - кучетата имат всички документи


На 24 юли 2019 г., само два дни по-късно, според документите е извършена нова проверка на двете кучета в къпалнята. В констативен протокол, подписан от д-р Тихомир Пърлев, главен инспектор за контрол на домашните любимци в Столичния инспекторат, пише, че "в комплекса са установени два броя кучета, порода кане корсо. За кучетата са представени всички ветеринарномедицински паспорти".


Щом имат "всички паспорти", значи двете кучета са редовно регистрирани и по тази причина главният инспектор д-р Пърлев заяви пред "Дневник", че тогава не е имало причини за какво да санкционира собственика им. "Просто нямаме законови основания, това е истината. Ние проверяваме дали е регистрирано", отговори той на въпроса дали ще санкционира собственика им след новото убийство на домашно куче в началото на март.


Протоколът от проверката на 24 юли 2019 г. В него няма указания за чипиране на кучетата.

© Георги Кожухаров

Протоколът от проверката на 24 юли 2019 г. В него няма указания за чипиране на кучетата.


Как е проверявано, след като ВетИС - Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), където са данните за всички регистрирани и чипирани домашни любимци, е отбелязано, че двете кучета кане корсо с местодомуване къпалня "Мария Луиза" са с дата на регистрация 2 август 2019 г. едното и 3 август 2019 г. - другото. Тоест според тези данни това се е случило след проверките на Столичния инспекторат, извършени през юли.


Ветеринарен лекар ги чипира и регистрира след проверките на инспектората


Регистрацията е извършена от ветеринарен лекар д-р Стефан Ковачев. Той е инжектирал транспондер (микрочип) на двете кане корсо на 2 и 3 август 2019 г. Едното куче е родено през 2008 г., а другото е негова дъщеря - родено през 2018 г.


Д-р Ковачев на въпрос на "Дневник" дали дотогава кучетата са имали предишна регистрация отговори: "Не, защото тогава съм им поставил чиповете и съм ги регистрирал." Той обясни, че ако кучето има стара регистрация, тя се разчита и отново се регистрира старата, а не се прави нова.


На въпрос защо едното куче е било 10 години без регистрация той обясни, че всеки собственик търпи санкция, ако го хванат с нерегистрирано куче. "Глобата е 400 лева според закона. Това е все едно да караш кола без регистрационен номер", обясни д-р Ковачев.


Как Столичният инспекторат проверява някои кучета


"Дневник" запита д-р Пърлев спомня ли си как е установил, че всичко е наред с паспортите на кучетата през лятото на 2019 г., след като като в деня на проверката те още не са били чипирани (това задължително се прави от ветеринарен лекар, щом минат 6 седмици от раждането им, според член 174 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД).


Регистрацията на по-младото куче - на 2 август 2019 г.

Регистрацията на по-младото куче - на 2 август 2019 г.


"В момента на проверката установяваме регистрацията чрез представената служебна бележка за платен данък на кучетата. Дадени са тогава указания за поставяне на микрочип", обясни д-р Пърлев. В издадения от него протокол обаче никъде няма такива указания. За нечипирано куче се налага глоба от 200 лева на куче, в случая са две - 400 лева (това постановява чл.429 на ЗВД).


На въпрос защо собственикът на двете кучета не е глобен за нарушението главният инспектор каза: "Практиката в такива случаи е да се даде първо предписание или указание (на собственика на кучетата) със срок за изпълнение", отвърна Пърлев.


Такова указание обаче не е записано в протокола от проверката, извършена от инспектора, нито ЗВД предвижда нещо подобно - в закона има само глоби и повишаването им при повторно нарушение. "Предписание се дава по друг закон - за административните нарушения и наказания. Не сме спестили глобата, а сме дали предписание и то е изпълнено впоследствие от собственика", каза Пърлев.


Кой е собственик на двете кане корсо


В регистрацията на двете кучета като техен собственик е посочен Георги Лефтеров. Той е от охранителите на къпалня "Мария Луиза". Тя се пази от фирмата - собственик на имота - "Парк "Мария Луиза" АД . Имотът е бил изцяло общинска собственост до 2003 г., когато Столичната община го апортира в създаденото тогава дружество "Парк Мария Луиза" АД. В него мажоритарният дял се държи от две фирми, свързани с Румен Гайтански-Вълка. Общината има 41% чрез нейното дружество "Софийски имоти". Къпалнята е затворена от 2006 г. досега. На 22 януари фирми на Гайтански бяха обявени като победители в обществената поръчка на Столичната община за чистене и извозване на сметта в три зони на София до 2025 г. Общата сума, която ще получат те от общината е 147.05 милиона лева.


Случаен ли е хаосът в регистрацията им


Сега двете кане корсо в системата ВетИС са с посочено местообитание - къпалня "Мария Луиза". Тя е на територията на район "Средец" и там би трябвало собственикът им Лефтеров да плаща местния данък "куче". Той е 24 лева на година.


"В нашия регистър няма данни за тези две кучета", заяви Ирена Пелова, еколог на "Средец". Сигурно собственикът им плаща в района, където той живее, предположи главният инспектор Пърлев.


Регистрацията на по-старото куче, родено през 2008 г. - тя е от 3 август 2019 г. По-младото е регистрирано предишния ден.

Регистрацията на по-старото куче, родено през 2008 г. - тя е от 3 август 2019 г. По-младото е регистрирано предишния ден.


При проверката през юли 2019 г. той не видял от кой район е издадена служебната бележка за платения данък.


Това трябва да установи Софийска районна прокуратура, която след новия инцидент започна проверка и е изискала цялата налична документация от собственика на двете животни.


След него двете кане корсо продължаваха да пазят къпалнята "Мария Луиза", а тогава охранител обясни за "Дневник", че ги пускат свободно да обикалят вечер и в събота и неделя. "Те не са големи, но са обучавани за полицейски кучета. Ако влезе човек, ще го изядат. Това е частен имот и никой няма право да влиза", заяви той.


Фандъкова: Прокуратурата се включи в проверката на случая


След случая в началото на март Йорданка Фандъкова коментира, че "съжалявам за инцидента с кучето. Надявам се да се изясни чия е отговорността за случилото се".


На въпрос на "Дневник" дали Столична община, която е съсобственик на къпалнята, не може да отстрани опасните кучета в къпалнята, Фандъкова обясни, че проблемът с охраната е проблем на сигурността. "Затова ние сезирахме Столичната дирекция на вътрешните работи. Те веднага се включиха в проверките и ме информираха, че вече и прокуратурата се е включила. Затова трябва да изчакаме какво ще е нейното становище", каза кметът на София.


Резултатите от проверката на Софийска районна прокуратура се чакат.


"И аз съм се страхувал от тези две кучета кане корсо, тъй като минавам всяка сутрин покрай къпалнята. Чувал съм ги как лаят. Това е положението, те са в частен имот, но не виждам причина мажоритарният собственик да търпи този изключително негативен имидж и обществено неодобрение, заради своеволията на охраната."


Елен Герджиков,

Председател на Столичния общински съвет


"Такива кучета кане корсо нямат място в градски парк. След като куче е влязло през оградата и после е убито, значи и дете може да мине през нея. Полицията е длъжна да се грижи за сигурността на хората и трябва ли да бъде убито дете, за да се сетят в полицията как да си вършат работата? Ако собственикът (на къпалнята) е толкова беден, че не може да си охранява имота - да се раздели с него, да го върне на общината. Ние всички знаем как той придоби тази част от Борисовата градина", коментира през март пред "Дневник" Тома Белев, общински съветник от "Демократична България" и председател на Асоциацията на парковете в България.


"Неотдавна минах от там, оградата на комплекса действително е с нарушена цялост и деца, а и възрастни могат да проникнат вътре и ако там ги посрещат две кучета от порода убиец, тогава последиците за тези хора може да са трагични. Столичната община е собственик на 41% в дружеството, което управлява къпалнята, а не 1 или 2%. И ако тя не може да отстрани две кучета там, как да очакваме, че тя въобще някъде се грижи за общинската собственост и за безопасността на хората", заяви независимият общински съветник Борис Бонев.


А Димитър Антов, общински съветник от ВМРО, каза, че ако гражданите направят подписка против двете опасни кучета, той се ангажира да внесе въпроса за разглеждане в общинския съвет.


Йоана Христова, зам.-кмет на София по екологията, в чийто ресор влизат кучетата и домашните любимци, отказа да коментира темата.


Бъдещето на къпалня "Мария Луиза"


Инцидентът с убитото куче в къпалнята "Мария Луиза" извади отново на дневен ред темата за нейното бъдеще, която до 2003 г. беше общинска собственост. Вече 17 години къпалнята е затворена, а съоръженията ръждясват и се рушат.


"Ние работим и искам да направим всичко възможно къпалнята "Мария Луиза" да бъде възстановена независимо от кого. В момента разглеждаме правния анализ, който възложих преди няколко месеца. На негова база ще се изготвят всички възможни варианти за действие на общината. Може да се водят преговори със собствениците, може да се мисли за придобиване по различни законови начини. Ние сме категорични, че в рамките на този мандат искаме да видим, че поне ще започне възстановяването на къпалнята, ако не - пълното й завършване", заяви Фандъкова през март.


Според Елен Герджиков има три пътя за бъдещето на къпалнята: Сегашният собственик - дружеството "Парк Мария Луиза" - да възстанови имота с ремонт в рамките на съществуващите сгради - това е становището на общината. Това е залегнало и в проекта за Подробен устройствен план на Борисовата градина.


Ако това не се случи - Общинският съвет, чрез общинското дружество "Софийски имоти" да влезе в преговори с мажоритарния собственик за откупуване на неговия дял, за да може дружеството да възстанови къпалнята.


Ако и това не проработи, трябва да се анализират възможностите за възмездно отчуждаване. Това минава през съдебна процедура, в която трябва да се докаже обществената полза от това отчуждаване.


"Мисля, че за този обект в Борисовата градина тя е повече от очевидна. Мисля в най-скоро време, през тази година, да стартираме тези процедури", коментира Герджиков.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK