Кой пази от санкции собственика на кучета, които убиха в Борисовата градина

Надписк на врата към къпалнята "Мария Луиза"

© Георги Кожухаров

Надписк на врата към къпалнята "Мария Луиза"Собственикът на двете кучета, порода кане корсо, които на 8 март убиха домашно куче в къпалнята "Мария Луиза" в Борисовата градина, се ползва с благоразположението на контролни органи на Столичната община. Това показва проверка на "Дневник".


След като случаят с разкъсаното едногодишно бордър коли, промушило се през оградата (разказан от стопанина му Иво Прокопиев, съиздател на "Дневник" и "Капитал"), се разчу в социалните мрежи и други граждани споделиха за още инциденти с домашни любимци, но и с млади хора.


На 4 юни 2019 г. домашно куче също умира, след като е нападнато от двете кане корсо в къпалнята. Тогава инцидентът предизвиква граждани, които разхождат кучетата си в Борисовата градина, да организират подписка срещу отглеждането на опасни животни в центъра на парка. Те изреждат още доказателства защо е проблем двете кане корсо свободно да обикалят в къпалнята под предлог, че я пазят. Подписката е изпратена до Софийска районна прокуратура, сигнализиран е Столичният инспекторат, който е отговорен за контрола на домашните кучета в София.
Първа проверка на Столичния инспекторат: Двете кучета са с паспорти


В отговор на питане на гражданина Вангел Вангелов Столичният инспекторат заявява, че на 22 юли 2019 г. е извършена поредната проверка в къпалнята, този път и с инспектор от Първо районно полицейско управление.


Столичният инспекторат заявява в документ от 1 август 2019 г., че кучетата имат "ветеринарномедицински паспорти".

Столичният инспекторат заявява в документ от 1 август 2019 г., че кучетата имат "ветеринарномедицински паспорти".


"Констатирано е, че на територията на обекта се отглеждат две кучета, порода кане корсо Представени са ветеринарномедицински паспорти", пише в отговора, подписан от Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат.


Втора проверка твърди същото - кучетата имат всички документи


На 24 юли 2019 г., само два дни по-късно, според документите е извършена нова проверка на двете кучета в къпалнята. В констативен протокол, подписан от д-р Тихомир Пърлев, главен инспектор за контрол на домашните любимци в Столичния инспекторат, пише, че "в комплекса са установени два броя кучета, порода кане корсо. За кучетата са представени всички ветеринарномедицински паспорти".


Щом имат "всички паспорти", значи двете кучета са редовно регистрирани и по тази причина главният инспектор д-р Пърлев заяви пред "Дневник", че тогава не е имало причини за какво да санкционира собственика им. "Просто нямаме законови основания, това е истината. Ние проверяваме дали е регистрирано", отговори той на въпроса дали ще санкционира собственика им след новото убийство на домашно куче в началото на март.


Протоколът от проверката на 24 юли 2019 г. В него няма указания за чипиране на кучетата.

© Георги Кожухаров

Протоколът от проверката на 24 юли 2019 г. В него няма указания за чипиране на кучетата.


Как е проверявано, след като ВетИС - Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), където са данните за всички регистрирани и чипирани домашни любимци, е отбелязано, че двете кучета кане корсо с местодомуване къпалня "Мария Луиза" са с дата на регистрация 2 август 2019 г. едното и 3 август 2019 г. - другото. Тоест според тези данни това се е случило след проверките на Столичния инспекторат, извършени през юли.


Ветеринарен лекар ги чипира и регистрира след проверките на инспектората


Регистрацията е извършена от ветеринарен лекар д-р Стефан Ковачев. Той е инжектирал транспондер (микрочип) на двете кане корсо на 2 и 3 август 2019 г. Едното куче е родено през 2008 г., а другото е негова дъщеря - родено през 2018 г.


Д-р Ковачев на въпрос на "Дневник" дали дотогава кучетата са имали предишна регистрация отговори: "Не, защото тогава съм им поставил чиповете и съм ги регистрирал." Той обясни, че ако кучето има стара регистрация, тя се разчита и отново се регистрира старата, а не се прави нова.


На въпрос защо едното куче е било 10 години без регистрация той обясни, че всеки собственик търпи санкция, ако го хванат с нерегистрирано куче. "Глобата е 400 лева според закона. Това е все едно да караш кола без регистрационен номер", обясни д-р Ковачев.


Как Столичният инспекторат проверява някои кучета


"Дневник" запита д-р Пърлев спомня ли си как е установил, че всичко е наред с паспортите на кучетата през лятото на 2019 г., след като като в деня на проверката те още не са били чипирани (това задължително се прави от ветеринарен лекар, щом минат 6 седмици от раждането им, според член 174 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД).


Регистрацията на по-младото куче - на 2 август 2019 г.

Регистрацията на по-младото куче - на 2 август 2019 г.


"В момента на проверката установяваме регистрацията чрез представената служебна бележка за платен данък на кучетата. Дадени са тогава указания за поставяне на микрочип", обясни д-р Пърлев. В издадения от него протокол обаче никъде няма такива указания. За нечипирано куче се налага глоба от 200 лева на куче, в случая са две - 400 лева (това постановява чл.429 на ЗВД).


На въпрос защо собственикът на двете кучета не е глобен за нарушението главният инспектор каза: "Практиката в такива случаи е да се даде първо предписание или указание (на собственика на кучетата) със срок за изпълнение", отвърна Пърлев.


Такова указание обаче не е записано в протокола от проверката, извършена от инспектора, нито ЗВД предвижда нещо подобно - в закона има само глоби и повишаването им при повторно нарушение. "Предписание се дава по друг закон - за административните нарушения и наказания. Не сме спестили глобата, а сме дали предписание и то е изпълнено впоследствие от собственика", каза Пърлев.


Кой е собственик на двете кане корсо


В регистрацията на двете кучета като техен собственик е посочен Георги Лефтеров. Той е от охранителите на къпалня "Мария Луиза". Тя се пази от фирмата - собственик на имота - "Парк "Мария Луиза" АД . Имотът е бил изцяло общинска собственост до 2003 г., когато Столичната община го апортира в създаденото тогава дружество "Парк Мария Луиза" АД. В него мажоритарният дял се държи от две фирми, свързани с Румен Гайтански-Вълка. Общината има 41% чрез нейното дружество "Софийски имоти". Къпалнята е затворена от 2006 г. досега. На 22 януари фирми на Гайтански бяха обявени като победители в обществената поръчка на Столичната община за чистене и извозване на сметта в три зони на София до 2025 г. Общата сума, която ще получат те от общината е 147.05 милиона лева.


Случаен ли е хаосът в регистрацията им


Сега двете кане корсо в системата ВетИС са с посочено местообитание - къпалня "Мария Луиза". Тя е на територията на район "Средец" и там би трябвало собственикът им Лефтеров да плаща местния данък "куче". Той е 24 лева на година.


"В нашия регистър няма данни за тези две кучета", заяви Ирена Пелова, еколог на "Средец". Сигурно собственикът им плаща в района, където той живее, предположи главният инспектор Пърлев.


Регистрацията на по-старото куче, родено през 2008 г. - тя е от 3 август 2019 г. По-младото е регистрирано предишния ден.

Регистрацията на по-старото куче, родено през 2008 г. - тя е от 3 август 2019 г. По-младото е регистрирано предишния ден.


При проверката през юли 2019 г. той не видял от кой район е издадена служебната бележка за платения данък.


Това трябва да установи Софийска районна прокуратура, която след новия инцидент започна проверка и е изискала цялата налична документация от собственика на двете животни.


След него двете кане корсо продължаваха да пазят къпалнята "Мария Луиза", а тогава охранител обясни за "Дневник", че ги пускат свободно да обикалят вечер и в събота и неделя. "Те не са големи, но са обучавани за полицейски кучета. Ако влезе човек, ще го изядат. Това е частен имот и никой няма право да влиза", заяви той.


Фандъкова: Прокуратурата се включи в проверката на случая


След случая в началото на март Йорданка Фандъкова коментира, че "съжалявам за инцидента с кучето. Надявам се да се изясни чия е отговорността за случилото се".


На въпрос на "Дневник" дали Столична община, която е съсобственик на къпалнята, не може да отстрани опасните кучета в къпалнята, Фандъкова обясни, че проблемът с охраната е проблем на сигурността. "Затова ние сезирахме Столичната дирекция на вътрешните работи. Те веднага се включиха в проверките и ме информираха, че вече и прокуратурата се е включила. Затова трябва да изчакаме какво ще е нейното становище", каза кметът на София.


Резултатите от проверката на Софийска районна прокуратура се чакат.


"И аз съм се страхувал от тези две кучета кане корсо, тъй като минавам всяка сутрин покрай къпалнята. Чувал съм ги как лаят. Това е положението, те са в частен имот, но не виждам причина мажоритарният собственик да търпи този изключително негативен имидж и обществено неодобрение, заради своеволията на охраната."


Елен Герджиков,

Председател на Столичния общински съвет


"Такива кучета кане корсо нямат място в градски парк. След като куче е влязло през оградата и после е убито, значи и дете може да мине през нея. Полицията е длъжна да се грижи за сигурността на хората и трябва ли да бъде убито дете, за да се сетят в полицията как да си вършат работата? Ако собственикът (на къпалнята) е толкова беден, че не може да си охранява имота - да се раздели с него, да го върне на общината. Ние всички знаем как той придоби тази част от Борисовата градина", коментира през март пред "Дневник" Тома Белев, общински съветник от "Демократична България" и председател на Асоциацията на парковете в България.


"Неотдавна минах от там, оградата на комплекса действително е с нарушена цялост и деца, а и възрастни могат да проникнат вътре и ако там ги посрещат две кучета от порода убиец, тогава последиците за тези хора може да са трагични. Столичната община е собственик на 41% в дружеството, което управлява къпалнята, а не 1 или 2%. И ако тя не може да отстрани две кучета там, как да очакваме, че тя въобще някъде се грижи за общинската собственост и за безопасността на хората", заяви независимият общински съветник Борис Бонев.


А Димитър Антов, общински съветник от ВМРО, каза, че ако гражданите направят подписка против двете опасни кучета, той се ангажира да внесе въпроса за разглеждане в общинския съвет.


Йоана Христова, зам.-кмет на София по екологията, в чийто ресор влизат кучетата и домашните любимци, отказа да коментира темата.


Бъдещето на къпалня "Мария Луиза"


Инцидентът с убитото куче в къпалнята "Мария Луиза" извади отново на дневен ред темата за нейното бъдеще, която до 2003 г. беше общинска собственост. Вече 17 години къпалнята е затворена, а съоръженията ръждясват и се рушат.


"Ние работим и искам да направим всичко възможно къпалнята "Мария Луиза" да бъде възстановена независимо от кого. В момента разглеждаме правния анализ, който възложих преди няколко месеца. На негова база ще се изготвят всички възможни варианти за действие на общината. Може да се водят преговори със собствениците, може да се мисли за придобиване по различни законови начини. Ние сме категорични, че в рамките на този мандат искаме да видим, че поне ще започне възстановяването на къпалнята, ако не - пълното й завършване", заяви Фандъкова през март.


Според Елен Герджиков има три пътя за бъдещето на къпалнята: Сегашният собственик - дружеството "Парк Мария Луиза" - да възстанови имота с ремонт в рамките на съществуващите сгради - това е становището на общината. Това е залегнало и в проекта за Подробен устройствен план на Борисовата градина.


Ако това не се случи - Общинският съвет, чрез общинското дружество "Софийски имоти" да влезе в преговори с мажоритарния собственик за откупуване на неговия дял, за да може дружеството да възстанови къпалнята.


Ако и това не проработи, трябва да се анализират възможностите за възмездно отчуждаване. Това минава през съдебна процедура, в която трябва да се докаже обществената полза от това отчуждаване.


"Мисля, че за този обект в Борисовата градина тя е повече от очевидна. Мисля в най-скоро време, през тази година, да стартираме тези процедури", коментира Герджиков.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5688 Неутрално

  КОЙ закон разрешава отглеждането на ЗЛИ кучета ?!?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  Това ако се беше случило в Бургас, буквално щеше да бъде разкостен. Естествено, и собственика на загиналото кученце разхождано без повод, също щеше да бъде глобен.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Стига с тази глупост зли или добри кучета , кучето е животно , то няма мозъка на човек , напълно непредвидимо е какво ще направи ако го пуснеш.Има толкова безотговорни хора , че направо нямам думи.Преди извънредното положение гледам в парка едно дете на 7-8 години с едно куче 2 пъти по-голямо от него и му казвам да внимава с кучето , а то ми вика , ааа няма страшно то е страхливо.Собствениците на кучета , които не им слагат намордник трябва да бъдат съдени.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5688 Неутрално

  До коментар [#3] от "Tru Soulja":

  Ти не си чувал никога за специално дресиране и за бойни кучета - нали кучелюбивий човекомразецо !!!
  Я ни сподели мъдрите ти мисли за кучешката ТЕНИЯ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Явно всички в СО ги е страх от вълци.
  Особено с дебели портфейли.

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2499 Неутрално


  До коментар [#3] от "Tru Soulja":

  Е нали кучетата са в частен имот кой си държи куче да му пази двора с намордник нали инстинкта им е да пазят? Просто Прокопиев е трябвало да държи на повод кучето което е било доста любопитно! Имам познати с такава порода куче, нрава им е такъв ,че не стават за разхождане, това куче се гледа предимно от овчари по поля и гори където тича на воля!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 852 Неутрално

  България е не просто държава с олигархия, в България на власт са МУТРИТЕ!

  "Свободата е да казваш на хората това, което не желаят да чуят." - Дж. Оруел
 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4294 Весело

  До коментар [#3] от "Tru Soulja":

  Чак пък намордник на всички кучета?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 9. 9 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Това ако се беше случило в Бургас, буквално щеше да бъде разкостен. Естествено, и собственика на загиналото кученце разхождано без повод, също щеше да бъде глобен.
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  Кого ще разкостите бе, льольовци ? Това е Вълка , сол-та-ака на Доган дето си е построил Палат на 10 километра от Бургас и дето управлява държавата вече 20 години. Дращите глупости по форумите и пълните урните с бюлетини за Баце и Доган.

 10. 10 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  "България уби куче" вече става за заглавие тук.

  Знанието е сила, информацията - власт
 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 313 Весело

  Вденете най-после, че нежните породи са прави дори когато са в чужд имот. :) Така и няма да проумеете дълбокия смисъл на икономическата парастройка. :) Патернализъм за бордер колитата в чуждия имот! ЕСПЧ за всякакви кане корсо! :)

  Аре.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5688 Неутрално

  До коментар [#11] от "plebs":

  Знаеш ли какво означава в превод Кане корсо ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Иво Станоев
  Иво Станоев
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Ако породата не е забранена и ако кучетата се държат вътре в частен имот, то тогава държавата няма никакво право да се бърка. А за кучето влязло в имота отговорност носи стопанинът му.

  Иво Станоев
 14. 14 Профил на mnemosina
  mnemosina
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Какво значи частен имот, при положение, че 41 процента на Столична Община, т.е. са публична собственост. Няма ли закон за охраната, какво е допустимо и какво не? Защо актовете не съдържат всички пропуски? И изобщо щом нещо е опасно защо се толерира? На какво прилича това ...

 15. 15 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Който пази приватизаторите от конфискация.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#10] от "pag":

  Абсолютно! :)
  А и на фона на изключително нескопосаното "Кой пази от санкции собственика на кучета, които убиха в Борисовата градина". Такова езиково издевателство може да се роди само след дълго и мъчително гризане на молива и ноктите. А пък после и да го публикуваш, си е вече формено професионално падение.

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#10] от "pag":

  Предвид , че загиналото куче не е случайно определено си е опит за заглушаване свободата на словото

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Разбрахме че двете кучета в къпалнята са зли и незаконни . Прочетохме и за къпалнята. А сега имам въпрос.
  Г-н Прокопиев си е разхождал кучето пуснато. А ако това куче беше ухапало някого? Щеше ли да се вдигне такава патърдия . Бордър колити е овчарка и всичко може да се очаква. Или щеше да има обяснения , тип "ама то е добричко" , "никога не го е правило", " как така се случи...".
  Не оправдавам кучетата в къпалнята - но пък те са си кучета и друго куче им е влязло в територията... за късмет не е дете !!!
  Истината е че те е трябвало да бъдат вързани. А за собственика им е редно да има санкция. Само че и г-н Прокопиев трябва да понесе санкция че колити му е обикаляло свободно в парка.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#19] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  Г-н Прокопиев няма право да си разхожда кучето свободно, без повод. Пиша го за изясняване на правната обстановка, че гледам доста са предозирали с чипове и данъци. Обичам много кучета, но при положение, че сам си си пуснал кучето и си го оставил да влезе в чужд имот. ..

 23. 23 Профил на vpp42647687
  vpp42647687
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Доган дето си е построил Палат на 10 километра от Бургас и дето управлява държавата вече 20 години.
  —цитат от коментар 9 на Rex


  Държавата се управлява от Б.Борисов, който на два пъти беше избиран за Премиер с гласовете на депутатите от ДСБ.
  Лично Иван Костов гласува за такова управление.
  Депутати от ДПС и БСП никога не са гласували за премиер да е Борисов,

 24. 24 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2839 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А кой закон забранява отглеждането им? И кой идиот е измислил, че може да определя коя порода е зла и коя добра?

 25. 25 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 625 Неутрално

  България е не просто държава с олигархия, в България на власт са МУТРИТЕ!
  —цитат от коментар 7 на Политически некоректен


  А добро утро и добър ден!

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  Интересно ако някой убиец има паспорт извиняват ли го за убийството?
  Арестуват някой за убийство, проверяват му паспорта и го пускат по живо, по здраво ако има такъв.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Максик, много жълто заглавие.

  "Кой пази от санкции собственика на кучета, които убиха в Борисовата градина"

  Без уточнението, че става дума за жертва-куче се създава погрешното внушение, че жертвата е човек. Или викаш - щом кучето е на шефа - трагедията е същата?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  До коментар [#27] от "Daniboy":

  Ми що не отидеш да се разхождаш не вътре в къпалнята, а около оградата само?
  Бегай да пробаш дали ше те оставят щото си бил човек?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5688 Неутрално

  До коментар [#24] от "ivanpopov":

  Вероятно има специалисти кинолози що някои породи са забранени в по-цивилизованите държави.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5688 Неутрално

  До коментар [#27] от "Daniboy":

  В София загинаха и хора от кучешки атаки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Караджов, Караджов... как е да се гънеш пред шефа???

 32. 32 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#27] от "Daniboy":Ми що не отидеш да се разхождаш не вътре в къпалнята, а около оградата само? Бегай да пробаш дали ше те оставят щото си бил човек?
  —цитат от коментар 28 на Храбър  До коментар [#27] от "Daniboy":В София загинаха и хора от кучешки атаки.
  —цитат от коментар 30 на КМЕТ В СЯНКА


  Без хипотези и исторически факти моля. Коментара ми беше за ТОВА заглавие за ТОЗИ случай.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  До коментар [#9] от "Rex":

  Щом е "Бентлито" няма да го разкостят, прав си...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 34. 34 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2839 Неутрално

  До коментар [#29] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Забраната в "цивилизованите ти" държави е пробутана от либерасти, които нямат никаква представа от кинология. И за да си покажат рогата и да спечелят политически дивиденти, в мътната обществена вода, след някой инцидент, са използвали случая. Просто за пример - една от забранените породи в една много фашистка държава е питбула. А той, десетилетия е бил ползван за куче-бавачка. Вместо да се използва кучето за лакмус за адекватността на стопанина и последният да бъде санкциониран по цялата строгост на закона, истеричките искат да забраняват породи. Само че, когато нормативни актове се приемат заради емоции, а не с разумни аргументи и обществено-историческа логика, резултатите винаги са плачевни.

 35. 35 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2839 Неутрално

  До коментар [#27] от "Daniboy":В София загинаха и хора от кучешки атаки.
  —цитат от коментар 30 на КМЕТ В СЯНКА


  Загинаха и заради вируси. Дай да напишем законопроект за забрана на микроорганизмите?

 36. 36 Профил на #ОСТАВКА
  #ОСТАВКА
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Прокуратурата за две кучета? Хайде не. Гешев да се занимава с ББР, КТБ, ПИБ (новата КТБ) и подобни. А не с 4 литра ракия и наръч дърва.
  То е ясно, че ГЕРБ се омотала с олигарси. Но, напомням, че Бойко и Даца Фандупкова си ги избирате трети мандат.
  Промяната започва от вас. До тогава ще ви цакат с топла бира и ПР.

 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Дали в чисто документално отношение тези кучета са "изправни" разбира се е важно, но когато става дума за очевидно опасни животни, не трябва ли те да не бъдат пускани без надзор и контрол, без съответните намордници и достатъчно здрави средства за ограничаване на движението им от страна на собствениците им.
  А когато това не се спазва, следва да се прилагат съответните наказателни мерки към тях.
  Що се отнася до къпалнята, това е едно от най-мръсните петна в историята на дългогодишното управление на ГЕРБ и Фандъкова.

 38. 38 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 350 Неутрално

  [quote#21:"Madam_Fani"][/quote]

  Клозетна поетесо. Я се гмурни обратно отдето си излязла че отделяш характерна миризма.

 39. 39 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Много хубави кученца. Поздравявам собственика им.
  Колкото до статията, за пореден път виждаме каква безобразна административна тежест върху бизнеса имаме в България. То паспорти, адресни регистрации, данък, чипове и какви ли не простотии, само и само да си пуснеш кученцата да обикалят двора да те пазят от нагли натрапници.
  Че те са и нахални! После те пишат по вестниците

  Бог да благослови Америка за България!
 40. 40 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 614 Любопитно

  Кой пусна безпризорно на Иво Прокопиев кучето да влезе в частен имот като някое цигане?

  Бог да благослови Америка за България!
 41. 41 Профил на knd24619640
  knd24619640
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Да споделя опит от една нормална държава, с по- нормални институции. Разхождам си кучето във всички паркове и градинки, както и на плажа извън активния сезон, без каишка и намордник. Ако кучето ми ухапе друго куче или човек ще платя доста солидна глоба, както и лечението му, като за човек съм чувал глоби в хиляди, ухапан точно в частен двор. Ако отглеждаш от т.н. опасни породи е задължителен психо преглед, застраховка и намордник. Там глобите са още по големи, а при доказано агресивно куче го приспиват. За 7 години не съм имал проблеми нито с власти, нито с други кучета, просто нещата се саморегулират.

 42. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  До коментар [#41] от "knd24619640":

  В САЩ имах боксер!
  Беше хубаво и здраво куче, в своята ммладост.
  Когато го разхождах минувачите ме поздравяваха, че имам такова красиво куче.
  Иначе казват, че са дружелюбни, но моето пазеше много добре двора ми.
  Признавам, че дворът ми все още не беше ограден, а кучето ми беше на верига в двора.
  Не знам какво точно се е случило, но кудето ми беше ухапало някакъв, който притичал веднага присъседите..."да поискал помощ".
  Осъдиха ме да му платя 2 хиляди долара.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  До коментар [#39] от "Günther":

  На всякъде по света има регистрация, искат се ваксини и редовни проверки при ветеринар.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  До коментар [#32] от "Daniboy":

  Отговорих ти за това заглавие, за този случай.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  доста тъп и безпредметен спор,в 'държава' където могат да се 'изпарят' 5млрд от банка и да няма виновни ,наивните хорица в форума търсят някаква справедливост за кучета...прекалено наивно господа...всичко е възможно на територията...даже могат да повдигнат обвинение на собственика на дневник...за каквото си искат а и не само на него...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 46. 46 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иво Станоев":

  Отговорността за ограждането на имота е на собственика.
  Абсурдно е да не си вложил стотинка в порутена ограда където АЗ мога да мина през нея камо ли малко дете.

  Тия кучета ако изя

 47. 47 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Ако изядат някое дете, родителите ли ще са виновни че не го водят на каишка?

  Тая мутра Вълка е за затвора, но Бойко Борисов го пази.

 48. 48 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 431 Неутрално

  имота не е частен, така че стига сте повтаряли тази глупост че имота е частен, опитали са се да го направят частен и са успели на 60%, но не съвсем, така че общината трябва да си поеме отговорност, както за охраната му, така и за отстраняването на подобни "частни" имоти от парка

 49. 49 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#16] от "Червен дисибар":

  А стопанина няма отговорност за си огради имота?

  Ако изядат твоето дете, какво правим?
  Ти детето в парка на каишка ли го водиш?

 50. 50 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#19] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  АКО се беше случило.
  Ама не е.

  Това което Е, е разбита ограда през която могат да минат деца. Но на мутрата и е по евтино да пусне кучета убийци.
  Нали Бойко го пази

 51. 51 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  До коментар [#22] от "our12595545":

  Някои кучкари точно така правят: пускат кучето да тича свободно из парка, а кучето си свършва работата на тревата или направо на алеята. Собственикът се прави на разсеян... А това, че в парка играят и деца няма никакво значение...
  Като искаш кучето ти да тича свободно, изведи го извън града някъде на открито, а не в парка.

 52. 52 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#22] от "our12595545":

  Абе, трольо колко ти плащат на пост?

  Кви пари изкарваш? Ти дебил ли си? Сакат ли си?
  Що не си изкарваш парите с честен труд?
  За друго не те бива, така ли?

 53. 53 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#27] от "Daniboy":

  Да ти изядат кучето пред тебе не е трагедия, така ли?
  Ти ядеш ли кучета?

 54. 54 Профил на edinotselo
  edinotselo
  Рейтинг: 75 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иво Станоев":

  Амин!

 55. 55 Профил на knd24619640
  knd24619640
  Рейтинг: 17 Неутрално

  До коментар [#51] от "pamela":

  Е и доста майки правят същото с децата си, по- скоро е въпрос на възпитание. Следващия път като видите нещо подобно направете забележка на човека, повечето хора предполагам ще ви подкрепят.

 56. 56 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  До коментар [#55] от "knd24619640":

  Майки, оставящи малки деца в парка без надзор са изключение, за разлика от разсеяните кучкари. На кого да направя забележка след като не зная чие е кучето? Вижда се, че е домашно куче, но как да разбера кой е собственикът?
  Някои си пускат кучетата от апартамента да се разходят сами из квартала, а след това си ги прибират.

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  "В него мажоритарният дял се държи от две фирми, свързани с Румен Гайтански-Вълка."
  Ето защо всичко е редовно, и никой няма да глоби собственика.

 58. 58 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Хммм ... нека да си припомним за една кафява мечка, която бе отстреляна през 2006 г. в Бавария по заповед на местното правителство. Мечката наречена Бруно бе убита за това че в този район (основно мечката е живала в Тирол – Австрия) е разскъсала една до четири офци и заповедта за отстрелване е на основание презумпцията, че след като напада домашни животни може да непадне и хора респ деца, които се движат сами в този район за да ходят на училище. Да напомня и това, че кафявите мечки са защитен животински вид и не само в Германия.
  В България, кучета разскъсват кучета, хората се оплакват от тях но... отговорните на отговорните за това инстанции са, че нищо не могат да направят защото кучетата убийци си имат документ. Предполагам не само това е причината за отговора, но и това, че кучетата си имат собственик, който знае на кого да даде голяма свинска пРъжола.
  Така е по света различни нрави- различни обичай, да не се питаме после, защо у нас е така.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 59. 59 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Двете кучета Кане Корсо да си наемат адвокат Марин Марковски за защитник пред съда . Ще бъдат оневинени , защото са си действали в момент на неизбежна самоотбрана , използвали са зъби и нокти , каквото е имало и нахлулото в имота им куче , и според фондация "Америка за България " правото на частна собственост е неприкосновено .

 60. 60 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 350 Неутрално

  [quote#23:"vpp42647687"][/quote]

  Бе ти нормален ли си ? Дано поне ти плащат за тези дивотии.

 61. 61 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#58] от "робин от Крузо":

  В България кучета разкъсват и хора. Но хора, които вече 30 години си избират едни същи комунистически мутри хора ли са и дали не са си заслужили да ги ръфат помиярите?

 62. 62 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3845 Неутрално

  До коментар [#5] от "ppopov_67":

  И с право - те си имат и дресирани кучета, в централната и местната власт ! Да ги пази ! От хората, естествено !

 63. 63 Профил на malevv
  malevv
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Добре, че кучета са разкъсали кучета та някой се е разлаял. Ако кучета бяха разкъсали хора, никой нямаше да обърне такова внимание.

 64. 64 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  Добре, че кучетата не бяха в Северна Корея ,официално щяха да ги назначат да ръфат всички мислещи неправилно и не в синхрон с партията майка .

 65. 65 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Демокрация ли искахте, да ви.......? Сега кво бе? Малко недоволни? Ха ха! Късно е! Сатаната владее всичко!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 66. 66 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Жалка история! За да спестят на Вълка някакви паршиви такси общинарите фалшифицират документи! Голям страх ги гони. Така са се обвързали с мафията, че е крайно време да си отидат - ще бъде здравословно за тях. И Фандъкова, и Герджиков, и Барболов са ми противни само като имена и се чудя как може да има толкова много прости софиянци, които да гласуват за тях вече десет години!

 67. 67 Профил на Rumen Savchev
  Rumen Savchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Споделям закон от една европейска, скандинавска държава. Аз също имам куче и стриктно спазвам закона. Агресивни породи кучета- кане корсо, питбули, бултериери и т.н. са забранени за отглеждане и допускане на територията. Ако турист пристигне на границата с такова куче, то остава под карантина и вет.мед.грижи и на хотел и е ужасно скъпо! Куче се разхожда само на повод! Куче което нападне и ухапе или причини страдание на човек, дете или друго същество се евтаназира веднага! Като собственика заплаща и за евтаназията и огромна глоба.

 68. 68 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 584 Неутрално

  "Той е 24 лева на година."

  Това говори най-много! Във всяка бяла държава първо няма да му дадат да си помисли за посдобна порода, второ, дори да има условията да ги гледа ще го одерат здраво!

 69. 69 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2057 Любопитно

  Колко време ще се занимаваме с историите на Прокопи?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 70. 70 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 936 Неутрално

  ще чакаме тези кучета да убият човек и тогава пак така ли ще кажатживотните са регистрирани и нищо не можем да направим.Голяма логика.

 71. 71 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.


  За да видите коментара кликнете тук.


  Пълен текст на коментара:
  Ако породата не е забранена и ако кучетата се държат вътре в частен имот, то тогава държавата няма никакво право да се бърка. А за кучето влязло в имота отговорност носи стопанинът му.
  —цитат от коментар 13 на Иво Станоев


  Това за кресльовците не е важно. Нищо чè постоянно се правят , чè са за законност и отговрност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK