Окръжният прокурор на София: Не достигат вещи лица и преводачи

Наталия Николова бе подкрепена от 11 от членовете на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет.

© Велко Ангелов

Наталия Николова бе подкрепена от 11 от членовете на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет.Наталия Николова-Бончева бе избрана единодушно за втори мандат като административен ръководител на Окръжната прокуратура в София. Тя бе подкрепена от 11 от членовете на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС), сред които и главният прокурор Сотир Цацаров. Николова бе единствен кандидат за поста.


Г-жо Николова, поздравявам Ви за успеха. Как обаче си обяснявате факта, че бяхте единствен кандидат за поста?


Конкурсът за избор на административен ръководител е процедура, която дава възможност на всеки, който отговаря на изискванията на закона да участва в него, което е въпрос на личен избор. Напоследък обаче впечатленията ми са, че и в други конкурси за административни ръководители участва също по един кандидат, а има и такива, в които не участва никой. Разбира се, има и процедури, в които участие вземат повече колеги.
Работата на административния ръководител е доста тежка и отнема много време и усилия. Причината е, че освен с чисто административната дейност, административният ръководител осъществява и прокурорска работа, свързана с наблюдението на преписки и досъдебни производства, решаване на такива, участие в съдебни заседания и т.н.


Предстои друг ключов избор – на нов главен прокурор, след като пред декември изтича мандатът на Сотир Цацаров. Какъв, според Вас, да бъде профилът на наследника му?


Задавате ми доста деликатен въпрос от позицията, която заемам. Безспорно е, че главният прокурор трябва да бъде уважаван човек, с необходимите професионални и нравствени качества.


Ръководите най-голямата и натоварена окръжна прокуратура в страната. Кои са най-належащите проблеми, които трябва да бъдат решени в максимално кратки срокове?


При така зададения въпрос бих искала да внеса едно уточнение, а именно, че Софийската окръжна прокуратура като територия и брой районни прокуратури действително е най-голяма в страната, но не е коректно да се твърди, че е най-натоварената. Има проблеми, които следва да се решават. Част от тях са свързани с недостига на вещи лица и преводачи, особено за вещи лица в областта на медицината.


Ще Ви дам конкретен пример – при дела, свързани с лекарски грешки – за престъпления по чл.123 от НК, намирането на експерти е затруднено поради факта, че лекарите, които ползваме за експерти са специалисти в отделните области на медицината и осъществяват и действия по професията си, а от друга страна трябва да дават оценка за качеството на работа на свои колеги. Всичко това, което Ви обяснявам, е един сложен процес и проблем и при всички случаи решаването му се отразява на срочността на разследването.


Друг проблем е, че няма достатъчно преводачи, особено за някои езици. Скоро се наложи да търсим преводач от норвежки, какъвто след продължително търсене намерихме във факултета по скандинавистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Случаят бе свързан с искане за екстрадиция – производство, обвързано с кратки срокове.


Затруднени сме при намирането и осигуряването на преводачи от и на по-специфични езици като фарси, иврит и др. В една от прокуратурите ни, която обслужва една от границите на страната ни, често се налага използването на преводач от тези езици.


Разбира се, в процес на работа винаги възникват въпроси за решаване, но аз не бих ги нарекла с точната дума проблеми, а по-скоро част от ежедневната работа на прокурора.


В изложението си пред прокурорската колегия на ВСС посочихте, че има недостатъчно полицейски служители в някои населени места и много често разследванията се възлагат на следователи. Това създава друг проблем – транспортния и пътуването от едно населено място до друго. Как тази практика кореспондира с бъдещото окрупняване на няколко районни прокуратури в една?


Дългогодишен е проблемът с недостиг на разследващи полицаи. Това от своя страна неминуемо рефлектира върху срочността на разследването. В изложението си посочих, че през годините много полицейски служители са напуснали, което доведе до недокомплект в някои от районните управления на територията на Софийска област както по отношение на служители с чисто оперативни функции, така и на тези, извършващи действия по разследването. Тук следва изрично да посоча, че тези, които напуснаха или се пенсионираха, бяха полицейски служители с дългогодишен стаж и опит.


Това доведе до затруднения, част от преодоляването на които е и възлагане провеждането или продължаването на разследването по някои от делата с по-голяма фактически и правна сложност от следователи от Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура София. Считам за положителна тенденция възлагане на дела за разследване на следователи и използване на капацитета им, а те наистина притежават необходимия професионален опит и капацитет да се справят с възложената им работа.


Що се отнася до последната част от въпроса Ви относно бъдещо окрупняване на няколко районни прокуратури в една личното ми мнение е, че на територията на Софийска област създаването на една районна прокуратура не е най-удачният вариант с оглед както географското местоположение на районите, така и свързано с всички трудности, които биха последвали.


Тук е мястото да припомня, че Софийска област е единствената в страната без областен град, където евентуално би могло да се ситуира районна прокуратура София област, към която да са останалите прокуратури в района.


За мен по-удачният вариант предвид тази липса е създаването на няколко районни прокуратури със съответните териториални отделения към тях, което при всички случаи пак ще създаде трудности, но е по-удачния вариант от първия. Действително ще бъде трудно, но вярвам, че на тези проблеми ще бъде намерено решение.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 312 Весело

  "Има проблеми, ... свързани с недостига на вещи лица ... особено за вещи лица в областта на медицината."

  Има вещици, знахари, баячи, гадатели- действайте !
  (ツ)

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  "Върховенство на Закона"- таратанци!!!!

 3. 3 Профил на Roko
  Roko
  Рейтинг: 8 Неутрално
 4. 4 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Тая леля не ми вдъхва доверие. Къде си е направила косата? А и позира! Едно е да си неглиже и да не ти пука, друго е да си се "нагласила" и да позираш в подобен вид. Смятам че липсата на добър вкус показва здрави селски корени, кофти възпитание и ниска интелигентност.

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2759 Весело

  Ами като няма катедра по македонска филология така ще да е.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Живи да ги ожалиш тези БГ-обвинители. Всичките карат беемвета и мерцддеси иначе.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 7. 7 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Безумно малко пари се плащат на вещите лица и преводачите, затова и те отказват! Например за експертиза за имот , която се готви за 5-6 дни с обикаляне, събиране на данни, ходене до съда и обратно ако е в друго нас. място и т.н., хонорарът е поне 250 лв, но са сигурни парите до 100 лв., а тези отгоре осъдените и ищците често не плащат и трябва да се изискват чрез съдия-изпълнител. Ако пък трябва да се вземат от цигани, те са все социално слаби и ЧСИ няма какво да им вземе.

 8. 8 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 475 Неутрално

  А, явно не е съвсем тъпа - сега виждам, че коригирала неподготвения журналист по въпроса за най-натоварената прокуратура. Добре де, извинявам се на г-жата за забележките за външния вид, ама наистина - да си смени фризьора и да си оправи веждите. Ако пък така се харесва - да не дава да я снимат. Не прави добро впечатление. Същия съвет бих дал на Дариткова, Караянчева, Нинова и оная от Дулово, че не помня името й /гербаджийка разбира се/. Спрете да се показвате по телевизиите и за нищо на света не давайте да ви снимат, че започнахме да обръщаме резбата! После, що имало демографска криза.

 9. 9 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1459 Весело

  До коментар [#8] от "zlo38528262":

  За окръжен прокурор ли говорим или за миска?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 10. 10 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1459 Весело

  Що ли няма мераклии за вещи лица? Много изненадващо. Нищо пари и го разкарват. Пък нямало...

  Covid live matter. Stop the genocide.
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5802 Неутрално

  “Обтекаем” ръководител, опериран от инициативност, достигнал върха на кариерата си...
  Профил за “успех” в прокуратурата на България

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5974 Неутрално

  Странно. В България всички лица, са много вещи и разбират почти от всичко.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Факултет по скандинавистика няма. И език иврид няма.
  И пари за преводачи няма. Затова и преводачи няма.
  Т.е. има, но не са там.

 14. 14 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#9] от "Цецо":

  За липса на вкус говоря аз. То не е въпроса да е красавица, а да съобрази физиката си с елементарни естетични правила. Не виждаш ли, че тя позира. Как може да изглеждаш по този начин и да позираш. Прилича на хигиенистка от основно училище на 8-ми март.

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3453 Весело

  Бе важното е, че имате достатъчно "правилни" вещи лица.
  Като онова, например, което изкара вилата на Панови 2-3 пъти по-скъпа на квадрат от апартамента на Цветанът ...

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  Що ли няма мераклии за вещи лица? Много изненадващо. Нищо пари и го разкарват. Пък нямало...
  —цитат от коментар 10 на Цецо

  Като гледам и слушам "професионалисти" и "преводи" в китната ни Мамковина - май по-добре без тях. Че ще си отиде мат'рялът мърцина от "професионализъм" и "изгубване в превода" ...

 17. 17 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Факултет по скандинавистика няма. И език иврид няма. И пари за преводачи няма. Затова и преводачи няма. Т.е. има, но не са там.
  —цитат от коментар 13 на Shkembechorba


  А евала. Моите мисли.

 18. 18 Профил на viv
  viv
  Рейтинг: 8 Весело

  Много е лесно да се жалят как нямало кадри, а решението е под носът им стига да си мръднат пръста.
  Къде са хилядите завършили всевъзможни филологии, педагогики и лингвистики с чужди езици от всеки университет в страната? Защото учители не са, понеже и там има недостиг на кадри.
  Неподготвени ли се дипломират или са с от тези фиктивни дипломи, дето никой не знае какво да прави с тях, защото единствената "практика" е да си учител или екскурзовод за един месец някъде?
  За най-нужните и тези със знание по редки и екзотични езици, просто да се увеличи заплащането и ще се намерят. Особено скандинавски или източни езици, където шансовете за високоплатена работа в чужбина са високи.
  Ако не знаят, от къде да намерят пари, може да съкратят 50% от тези факултети, да слеят всички филологии и лингвистики, щото едно и също се учи и без друго, и спестените пари да са за спонсориране на реално нужните за страната специалности.

 19. 19 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  то грамотно премиерче нема, нито па министър, теа за кво са кахърят...

  Vernam Cipher
 20. 20 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Искам да използвам по-груби думи, но ме е страх. Затова ще ви кажа по-дипломатично.

  НИКОЙ СВЕСТЕН ЧОВЕК НЕ ИСКА ДА РАБОТИ С ВАС.

 21. 21 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Свестният човек не би трябвало да се вълнува с кого работи. Не е част от екипа на прокуратурата, а независим експерт в определена област. В наказателния процес обаче се плаща по-малко от гражданския. Не казвам че е малко, според мен е даже твърде много, но относително е по-малко от възнагражденията в гражданския. Та това е причината за липсата на желание у вещите лица и преводачите. Другата причина е конфликт на интереси - криворазбрана колегиалност и страх, че ако вземат нещо от заинтересувана страна ще бъдат погнати от прокуратурата. Накратко - изгодата е по-малка от очакваните проблеми.

 22. 22 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#21] от "zlo38528262":
  Не искам да използвам епитети за теб. Ти си ги кажи.

 23. 23 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#21] от "zlo38528262":

  Толкова не ти ли е ясно, че свестния човек не иска да работ си една подкупна и манипулирана прокуратура и съд.

 24. 24 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  Окръжният прокурор на София: Не достигат вещи лица и преводачи
  -----------------------------------------------------------------------------------

  На фона на сериозния недостиг на морал сред магистратите подобно вайкане звучи комично. И не само...

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 25. 25 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1970 Весело

  Странно. В България всички лица, са много вещи и разбират почти от всичко.
  —цитат от коментар 12 на Незнайко в Слънчевия град


  Бъркате - не в България всички са вещи лица, а само участниците във форума на Дневник ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 26. 26 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#23] от "evtimvz":

  За съда не бих казал, че е манипулиран. За прокуратурата - бих. Обаче, това което се отнася до съда, се отнася и до вещите лица - независими са. Никой не може да каже както на съда, така и на експерта, по какъв начин да разреши въпросите. Вещото лице пък изобщо не бива да се интересува от изхода на делото. То трябва да отговори на конкретни въпроси и нищо повече. Така че тук не става дума за оценка колко контролиран, манипулиран или подкупен е органа, поставил въпросите. За това казвам, че свестния човек, ако му е възложено да извърши нещо, което е в рамките на компетентността му, при това срещу възнаграждение, при това без възможности някой да иска от него конкретен резултат, няма пречка да го направи. Това, все едно аз да те питам как се пише думата непротивоконституционствователствувайте, пък ти да ми кажеш, че няма да ми отговориш, понеже аз съм прост, а ти си свестен. В смисъл добре, може така да ми отговориш, но не е аргументирано.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  Как е избрана, като е единствен кандидат.

 28. 28 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 680 Любопитно

  Окръжният прокурор на София: Не достигат "вещи лица" и "преводачи"?!

  - така както са го подкарали май само "чистачки" ще са налични?!!!!

 29. 29 Профил на Илка Енчева
  Илка Енчева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма преводачи, не само заради заплащането, но и защото прокуратурите и съдилищата вместо да ползват списъците си със съдебни преводачи, работят с посредници - преводачески агенции и само на тях назначават писмени преводи, а после се чудят защо не им се отзовават преводачи за устни преводи.

  Вписана съм като съдебен преводач за сръбски, хърватски и словенски език, но съдилищата не си гледат собствените списъци, а случайно ме намират по препоръка. В някои съдилища има устна заповед до деловодителките да не търсят съдебни преводачи, а да се обръщат директно към една конкретна агенция! По този начин съдебната система плаща повече пари на посредника, отколкото на самия преводач. Ще си позволя да похваля Окръжен съд Стара Загора, а отскоро и Окръжен съд Велико Търново – може би са единствените, които работят с преводачите си.

  Прокуратурите пък спускат търгове. Обръщам се към преводачите, които участват в търговете с агенции и се съмняват, че някой друг превежда вместо тях! Може би има какво да се направи. И ако не сега, то при следващ търг биха настоявали пред Възложителя за въвеждането на тази практика. Попадна ми договор от търг на държава в ЕС между възложител (напр. Прокуратура), доставчик на услуга (Агенция) и подизпълнител (преводач). Извън България и то в държава от ЕС се оказва, че възложителят плаща директно на подизпълнителя всеки месец на база представена фактура от страна на доставчика на услугата (агенцията) и приложена към нея фактура на подизпълнителя (преводача). По този начин Възложителят контролира дали превеждат точно определените преводачи и самият той им плаща редовно, а агенцията не може да ползва квалификацията на едни, за да спечели търга, а на практика да възлага преводите на съвсем други преводачи.
  Плащането директно на подизпълнителя-преводач се оказва обичайна практика и би могло да се въведе и у нас.

  Ползването на списъците с вписаните съдебни преводачи, съставянето на регистър на съдебните преводачи и качването му в сайта на Министерството на правосъдието, даването на печати на съдебните преводачи и правото да заверяват сами всички официални преводи, които се ползват в гражданско-правния оборот, а не през нотариуси, ще осигури на съдилищата и прокуратурите преводачи с всички езици! Това го има в държавите от ЕС и там не се оплакват от липса на преводачи.

  http://www.slavic-center.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK