Окръжният прокурор на София: Не достигат вещи лица и преводачи

Наталия Николова бе подкрепена от 11 от членовете на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет.

© Велко Ангелов

Наталия Николова бе подкрепена от 11 от членовете на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет.Наталия Николова-Бончева бе избрана единодушно за втори мандат като административен ръководител на Окръжната прокуратура в София. Тя бе подкрепена от 11 от членовете на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС), сред които и главният прокурор Сотир Цацаров. Николова бе единствен кандидат за поста.


Г-жо Николова, поздравявам Ви за успеха. Как обаче си обяснявате факта, че бяхте единствен кандидат за поста?


Конкурсът за избор на административен ръководител е процедура, която дава възможност на всеки, който отговаря на изискванията на закона да участва в него, което е въпрос на личен избор. Напоследък обаче впечатленията ми са, че и в други конкурси за административни ръководители участва също по един кандидат, а има и такива, в които не участва никой. Разбира се, има и процедури, в които участие вземат повече колеги.
Работата на административния ръководител е доста тежка и отнема много време и усилия. Причината е, че освен с чисто административната дейност, административният ръководител осъществява и прокурорска работа, свързана с наблюдението на преписки и досъдебни производства, решаване на такива, участие в съдебни заседания и т.н.


Предстои друг ключов избор – на нов главен прокурор, след като пред декември изтича мандатът на Сотир Цацаров. Какъв, според Вас, да бъде профилът на наследника му?


Задавате ми доста деликатен въпрос от позицията, която заемам. Безспорно е, че главният прокурор трябва да бъде уважаван човек, с необходимите професионални и нравствени качества.


Ръководите най-голямата и натоварена окръжна прокуратура в страната. Кои са най-належащите проблеми, които трябва да бъдат решени в максимално кратки срокове?


При така зададения въпрос бих искала да внеса едно уточнение, а именно, че Софийската окръжна прокуратура като територия и брой районни прокуратури действително е най-голяма в страната, но не е коректно да се твърди, че е най-натоварената. Има проблеми, които следва да се решават. Част от тях са свързани с недостига на вещи лица и преводачи, особено за вещи лица в областта на медицината.


Ще Ви дам конкретен пример – при дела, свързани с лекарски грешки – за престъпления по чл.123 от НК, намирането на експерти е затруднено поради факта, че лекарите, които ползваме за експерти са специалисти в отделните области на медицината и осъществяват и действия по професията си, а от друга страна трябва да дават оценка за качеството на работа на свои колеги. Всичко това, което Ви обяснявам, е един сложен процес и проблем и при всички случаи решаването му се отразява на срочността на разследването.


Друг проблем е, че няма достатъчно преводачи, особено за някои езици. Скоро се наложи да търсим преводач от норвежки, какъвто след продължително търсене намерихме във факултета по скандинавистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Случаят бе свързан с искане за екстрадиция – производство, обвързано с кратки срокове.


Затруднени сме при намирането и осигуряването на преводачи от и на по-специфични езици като фарси, иврит и др. В една от прокуратурите ни, която обслужва една от границите на страната ни, често се налага използването на преводач от тези езици.


Разбира се, в процес на работа винаги възникват въпроси за решаване, но аз не бих ги нарекла с точната дума проблеми, а по-скоро част от ежедневната работа на прокурора.


В изложението си пред прокурорската колегия на ВСС посочихте, че има недостатъчно полицейски служители в някои населени места и много често разследванията се възлагат на следователи. Това създава друг проблем – транспортния и пътуването от едно населено място до друго. Как тази практика кореспондира с бъдещото окрупняване на няколко районни прокуратури в една?


Дългогодишен е проблемът с недостиг на разследващи полицаи. Това от своя страна неминуемо рефлектира върху срочността на разследването. В изложението си посочих, че през годините много полицейски служители са напуснали, което доведе до недокомплект в някои от районните управления на територията на Софийска област както по отношение на служители с чисто оперативни функции, така и на тези, извършващи действия по разследването. Тук следва изрично да посоча, че тези, които напуснаха или се пенсионираха, бяха полицейски служители с дългогодишен стаж и опит.


Това доведе до затруднения, част от преодоляването на които е и възлагане провеждането или продължаването на разследването по някои от делата с по-голяма фактически и правна сложност от следователи от Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура София. Считам за положителна тенденция възлагане на дела за разследване на следователи и използване на капацитета им, а те наистина притежават необходимия професионален опит и капацитет да се справят с възложената им работа.


Що се отнася до последната част от въпроса Ви относно бъдещо окрупняване на няколко районни прокуратури в една личното ми мнение е, че на територията на Софийска област създаването на една районна прокуратура не е най-удачният вариант с оглед както географското местоположение на районите, така и свързано с всички трудности, които биха последвали.


Тук е мястото да припомня, че Софийска област е единствената в страната без областен град, където евентуално би могло да се ситуира районна прокуратура София област, към която да са останалите прокуратури в района.


За мен по-удачният вариант предвид тази липса е създаването на няколко районни прокуратури със съответните териториални отделения към тях, което при всички случаи пак ще създаде трудности, но е по-удачния вариант от първия. Действително ще бъде трудно, но вярвам, че на тези проблеми ще бъде намерено решение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK