Митнически служители задържаха 288 кг хероин на пункт "Капитан Андреево"

Хероинът бил скрит в тайници на машина за боядисване на текстил

© Агенция

Хероинът бил скрит в тайници на машина за боядисване на текстилСлужители на Агенция "Митници" откриха 288 кг хероин в камион на пункт "Капитан Андреево", скрити в тайник на машина за боядисване на текстил.


На 14 април на границата пристигнал товарен автомобил с иранска регистрация, управляван от ирански гражданин, който е и собственик на камиона. При проверката той обявил, че превозва машина за боядисване на текстил на стойност 16 000 евро, състояща се от две части, поставени в дървени каси. По документи товарът пътувал от Иран до Пловдив.


Камионът минал проверка на рентген, а при сканирането служителите установили подозрителни кухини в зоната на пода и тавана, обясни Иван Кучмов от Главна дирекция "Митническо разузнаване и разследване".
Допълнителна проверка показала, че в тавана и пода са залепени със силикон по 18 керамични плочи (общо 36), във вътрешността на които са открити 144 пакета с квадратна форма с приблизително тегло от 2 кг всеки. В тях изключително добре били скрити общо 288 кг хероин.


На 15 април камионът бил изпратен и проследен от служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в Пловдив. Шофьорът на камиона получил инструкции да тръгне към склад в село, близо до Пловдив.


Малко след пристигането на камиона в складовата база, в момента на разтоварване на машината, криминалистите арестували 40-годишен турски гражданин. Той влязъл в България от Турция през пункт "Лесово" на 12 април, два дни преди влизането на иранския камион в България.


Шофьорът и турският гражданин са с повдигнати обвинения. Получател на стоката била българска фирма, за която е установено, че през последните 4 години не е получавала други пратки от чужбина. Собствениците са напуснали страната към Турция в деня, в който камионът е влязъл през границата. Те се издирват.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK