Йорданка Фандъкова: За 10 години в София са построени 92 нови сгради на детски градини

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Йорданка Фандъкова: За 10 години в София са построени 92 нови сгради на детски градини


За 10 години в София са построени 92 нови сгради на детски градини, 3 нови училища, две нови училищни сгради, 9 нови физкултурни салона. Въведени са мерки за енергийна ефективност и модернизация на спортните бази на територията на всички райони в града. Това заяви кметът на София и заместник-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова по време на гражданския диалог "Европа в нашия дом" на тема образование, който се проведе в столицата.


Кметът на София напомни, че преди 10 години началната заплата на учител е била 450 лв., а днес е 920 лв., като увеличението е почти двойно. Тя подчерта, че делът на населението с висше образование в София е двойно по-голям от това в страната. "Винаги съм вярвала, че образованието следва да бъде стратегическият приоритет на страната и основният приоритет в града", добави Фандъкова.


Йорданка Фандъкова: За 10 години в София са построени 92 нови сгради на детски градини
По думите й тази година в столицата е отделен рекорден бюджет за инвестиции в образователната инфраструктура. "Средствата са над 75 млн. лева. С тях ще бъдат изградени 15 нови сгради на детски градини, 10 разширения на училища. По ОП "Региони в растеж" са модернизирани 9 училища, а сега се работи върху 27 училища и детски градини. Образованието е поделена отговорност и наша обща кауза. София е град с перспектива, град на младите хора, а европейската солидарност достига до всички граждани", каза кметът на София.


Българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел подчерта, че образованието предопределя пътя на страната. "Ние можем да се гордеем с това, че усилията ни допринасят образованието да стои високо в европейския дневен ред", обясни Мария Габриел. Тя добави, че цифровизацията е част от ежедневието ни, а след 2020 г. 90% от работните места ще изискват основни цифрови умения. Мария Габриел обясни, че по нейна идея през 2018 г. е създадена програмата за платени стажове "Цифрова възможност". Целта е до края на 2020 г. 6 хил. студенти да преминат обучение.


По време на форума евродепутатът Ева Майдел заяви, че за първи път от много години вижда как едно управление поема конкретен ангажимент за повече инвестиции в образованието и започва да ги изпълнява. "Радвам се, че заедно с евродепутатите от ГЕРБ можем да се включим в усилията, конкретните проекти и теми, които се реализират в нашата страна. Вярвам, че образованието трябва да е приоритетът на приоритетите на всяко едно управление", заяви Ева Майдел.


Йорданка Фандъкова: За 10 години в София са построени 92 нови сгради на детски градини


Министър на образованието и науката Красимир Вълчев подчерта, че учителите са важни, защото ако има добри учители, ще има добри специалисти във всички останали професии. Той посочи, че най-добрите образователни системи са тези, които спомагат най-добрите ученици да станат учители. "Средствата, заложени за увеличение на заплатите на педагогическия персонал за следващата и по-следващата година, са 360 млн. лв.", каза Вълчев. Той поясни, че целта е да бъдат привлечени възможно най-много млади хора в системата.


Председателят на Комисията по образование и наука в 44-то Народно събрание Милена Дамянова заяви че учителите са моторът на промените. Тя добави, че те са тези, които са създали и продължават да създават нови пътища.


Йорданка Фандъкова: За 10 години в София са построени 92 нови сгради на детски градини


"Образованието е пътят напред за всяка една страна, а учителите са тези, без които не можем. Те са в основата на нашия успех, защото без тях няма как да имаме и добри специалисти", каза Малина Едрева – председател на Комисията по образование в СОС.


Гражданският диалог на тема образование, който се проведе в София, събра близо 800 представители на образователния сектор. На форума присъстваха и народни представители, общински съветници, районни кметове и много граждани.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK