Красимир Каракачанов не е декларирал тераса от 117 кв.м

Сградата се намира на ул. "Осогово"

© Дневник

Сградата се намира на ул. "Осогово"Министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов е купил през 2017 г. апартамент в София на цени под пазарните. Освен това той не е декларирал тераса от 117 кв.м. Това твърди "Биволъ", като се позовава на имотната декларация на лидера на ВМРО.


Жилището се намира на ул. "Осогово", която е пряка на бул. "Тодор Александров". Проверка в Агенцията по геодезия, картография и кадастър показала, че апартаментът е мезонет. Първото ниво е 149.25 кв.м, а второто – 61.02 кв.м. Така общата му площ е 210 кв.м. Освен това има и тераси с общ размер 117 кв.м.


По данни на "Биволъ" апартаментът на Каракачанов се намира в тази сграда на последния етаж, а от Google Street View се вижда, че покривите на терасите, за които се твърди, че не са декларирани, са от поликарбонат с метална конструкция

© Дневник

По данни на "Биволъ" апартаментът на Каракачанов се намира в тази сграда на последния етаж, а от Google Street View се вижда, че покривите на терасите, за които се твърди, че не са декларирани, са от поликарбонат с метална конструкция
В декларацията си пред антикорупционната комисия Каракачанов е обявил, че за покупката на апартамента, заедно със съпругата си, са заменили друг мезонет с площ 164 кв.м, оценен на 114 273 лв. Освен това двамата са доплатили на фирмата още общо 70 хил. лв. Сумата на заменката и доплащането е 184 273 лв., докато декларираната цена е 264 273 лв. В Имотния регистър пък е вписана друга цена – 243 048 лв.


Според "Биволъ" сметките показват, че жилището с площ 210 кв.м струва 1150 лв. на кв.м по декларираните суми. Ако обаче се отчете и квадратурата на терасата, сделката на вицепремиера пада на около 760 лв. на кв.м.


Всичко е направил предишният собственик


По-късно през деня Каракачанов заяви пред "Клуб З", че всички части на имота му са узаконени от бившия собственик на жилището, а за терасата имал нотариално заверено съгласие от съкооператорите му за ползване. Той посочи, че е платил за всички подобрения и има документи за това.


"Всичко, което предишният собственик е правил преди мен, го е извършил абсолютно законно. А аз съм закупил апартамента, както е по нотариален акт, където са описани всички разрешения, получени от предишния собственик. Подобренията, които са направени, са заплатени от мен. Когато видите фактурата с подобренията, която е платена, ще прецените дали е евтин. Аз съм заплатил тези подобрения допълнително, извън цената за апартамента. И разликата - едната част съм я платил с мои пари, декларирани спестявания, другата част се изплаща", каза още вицепремиерът.


През тази седмица Каракачанов коментира скандалите около покупките на апартаменти от хора от властта на цени под пазарните. Според него те не са свързани с местните избори, а с битката за избора на нов главен прокурор. "Направи се опит да бъдат ударени и хора от съдебната система, за които се говореше в обществото, че са потенциални кандидати", посочи тогава вицепремиерът.


Един от хората, за които се говореше, че може да се бори за поста на Сотир Цацаров е председателят на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев. Той обаче в момента е в подобна на Каракачанов ситуация, след като се оказа, че не е декларирал тераса от 186 кв.м, която - според собствените му обяснения - била обща част на кооперацията, макар само неговият апартамент да има излаз към нея.Георгиев излезе в отпуска, след призив на премира Бойко Борисов, като обяви, че не иска да пречи на проверката на прокуратурата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK