Как да натрупаме ценен професионален опит докато учим

Актуални предложения за професионалисти в областта на маркетинга, финансите, IT сектора, търговията и човешките ресурси

Как да натрупаме ценен професионален опит докато учим

© pixabay.comЕдна от най-големите бариери пред това младежите да започнат своята мечтана първа работа е липсата на опит. Често сте чували тази причина, за да не постъпите на работа в дадена компания, нали? Има обаче все повече възможности, които са равносилни на трудовия стаж. Това са именно опциите за участие в стажантски програми, доброволчески инициативи, работа на свободна практика, участие в различни организации и т.н. Тези варианти са удачни за учащите, защото им предлагат реални или близки до реалните работни условия и така изграждат трудови навици и трупат опит. В същото време те са и възможност за придобиване на нови знания и умения, които не се учат в образователните институции и не на последно място - осигуряват нови полезни контакти. Като пробват различни неща, младите хора от рано ще могат да се ориентират дали работата, към която са се насочили, е за тях.


Може стажантските програми да ви се струват доста скучно и безполезно занимание (особено когато са неплатени), но всъщност това е добро начало на вашата професионална кариера.


Именно затова приемете стажантската програма като едно по-дълго интервю. Не я отписвайте, само защото не е платена. Имайте предвид, че много от компаниите набират нови служители именно чрез своите стажанти. Настройте се психически, че вместо характерната едночасова среща с въпроси, вашето "препитване" ще продължи няколко месеца. Покажете на какво сте способни и какви сте всъщност. При добро представяне, вероятността да ви предложат договор, ако има свободни места, е много по-голяма, отколкото ако приемете обучението си като едно скучно занимание, което просто трябва да мине.
Запомнете - всеки работодател цени точните и сериозни хора. Когато ви кажат работното време - спазвайте го. Не си мислете, че когато сте стажант, работното време за вас е плаващо или просто не е задължително. Вие сте нов в екипа и прави много лошо впечатление, когато закъснявате.


Стажуването ви дава и един друг плюс – създаването на контакти. Контактите с хората в компанията могат да ви помогнат както докато сте стажант, така и в края на вашето дълго "интервю", когато ще се наложи да попитате за работа. Не пропускайте по време на вашата стажантска програма да завързвате контакти със служителите. С приятелско отношение бързо ще бъдете запомнени и ще влезете по-лесно в колектива, отколкото ако се опитвате да бъдете незабелязани и се скатавате.


Разгледайте и нашите предложения за стажове тук. Ако пък си търсите работа, вижте актуалните обяви на Karieri.bg:


SeeNews търси:
Sales Executive


"Икономедиа" търси:
Digital Marketing Expert
Front-end програмист


KPMG търси:
Accountant, Tax & Bookkeeping Outsourcing


ACO Building Elements Ltd. търси:
Product Manager


Trust for Social Achievement търси:
PROGRAM OFFICER, EDUCATIONAL ACHIEVEMENT
EVALUATION OFFICER


Cargill търси:
Accounts Payable Specialist


US Embassy търси:
Information Assistant (Press/Internet Publishing Assistant)


abakus Personal GmbH & Co.KG търси:
Индустриален електротехник / Окабеляване на ел. табла


Besedo търси:
Moderatoren für Webinhalte (m/w)


The American College Of Sofia търси:
A Full -Time Teacher In Philosophy
A Full -Time Teacher In Matematics
A Full -Time Intern In History
A Full -Time Teacher In History
A Full -Time Teacher In Geography
External Programs Assistant
A Full -Time Teacher In English Language (Translation)
A Full -Time Teacher In English Language (Literature)
Учител по български език и литература от учебна година 2019-2020


БНБ търси:
Инспектор по банков надзор


Lufthansa Technik Sofia търси:
Авиомеханик


AAM Consulting търси:
Junior IT consultant


"Спиди" търси:
Главен счетоводител

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  Също, докато спите може да учите, а докато се храните може да чистите.
  Най-добре да нямате секунда свободно време - това е чиста загуба за икономиката.

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#1] от "hope":

  :-) Добре казано!

 3. 3 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Винаги съм работил по време на ученето. И като ученик в София ("кировец") не винаги по професията, и като студент (вече "дипломиран келнер" иекскурзовод на Балантурист, с 2 езика освен български и руски). Поне два уикенда през учебно време и месец два през лятната ваканция.

  ВИНАГИ имах пари в джоба за кръчми/екскурзии по соц'държавите, и множество кратки/по дълги контакти с полякини, германки, чехкини и разбира се рускини!. Бонусът беше че се научих от рано да общувам с най различни хора. От бачкери по "бригадите" (в Киров бригадите не бяха в полето, а в заводи, включая и ВИНПРОМ София-НЕЗАБРАВИМ!!!) до т.н. "Хай'лайф"-актьорите в столичните театри, които бяха редовни поосетители в БИАД).

  И В Израел също работех какво ли не по време на следването, щото с една държавна стипендия не гладуваш, ама и нямаш пари за кръчми, цигари, гаджета и хойкане по чужденеция СВОБОДНО, БЕЗ ИЗХОДНА ВИЗА!!! Бачках к'о ли не-от въоръжена/невъоръжена охрана, та през "промишлен леководолаз" през уикендите, та до келнер през лятните ваканции+2 уикенда месечно в началото. И в първите 2 г' в Израел със спечелените пари бях 3 пъти на САМОСТОЯТЕЛНА екскурзия в Западна Европа (включая Скандинавия и ОК)

  Бях бетер "отвързано кученце" в този аспект, след НРБ. И си останах такъв до преди...10-12 г'. Докато...един ден не ме светна истината: Може да имам душа на 10 отвързани кученца, ама съм застаряващ стар пес (парафраза на Йън Флемминг).

  В последните две години на следването поумнях (малко, не много) и си намерих други приходи:

  1. Пом'асистент по техническите дисциплини за ПО'новодошлите от мен (предимно от Източна Европа).

  2. Чертожник "на парче", и после...нещо като engineer in situ /sait за един предприемач който имаше строителни обекти на 2-30 км' от Хайфа (проектирани в бюрото където бях чертожник. Предприемачът имаше и няколко странични бизнеса, един от тях беше "джамбаз на коли". Та още като студент имах "служебна кола" да хойкам от Хайфа до обектите му, НЕЩО РЯДКО в годините 72-73. Колите бяха....сек'ви-от Фолксваген'костенурка, ФВ Бразилия, Субару Мини....Джъсти...та до един 5-6 годишен Бюик Спешиал-ПЪРВАТА ми кола с пауер'стииринг анд брекс. И другите коли бяха "пичелоФки" но Бюика беше ВРЪ'О!!!

  Тази последната година и пол'вина ми даде един от най голямите тласъци в живота: 2-3 други предприемачи работещи в съседство ме забелязаха, и ми предложиха СТРАХОТНИ заплати след дипломирането (и получаване на лиценз като регистриран дипломиран инженер)-подобаващо++ на инженер с 2 г' ДОКАЗАНА практика, а не някой току що дипломирал се със жълто около устата и с нулев стаж на строеж. Другите два голями тласъка бяха изучаването на езика адаптирането за нулево време (към 1/2 г', просто "нямах път назад"), и кратката ми първоначална военна служба-станах "ЕДИН ОТ НАС" за израелците, не останах "един от тях" като другите новодошли. И със силно акцентирания си иврит (+2-3 "армейски лафа") дори и непознати бяха позитивно предразположени към мен. Състудентите ми (85% кореняци израелци/родени/израснали в Израел) и после колегите/хората с които общувах служебно, направо "ме носеха на ръце"!

  И не, НЕ СЪМ ИЗПУСНАЛ КУПОНА НА ЖИВОТА!!! На онези години 4-5 часа сън (в мое/чуждо легло) ми бяха достатъчни за да бачкам после пълноценно 8-9 часа дневно, и да купонясвам на ниво през останалите 10-12 часа в денонощието!

  Моят съвет към учащите се: Работете (ако може по бъдещата професия) без да броите колко лева по малко получавате от ваш колега вече завършил, дори и ако сте 2 пъти по добри от него. Получавате житейски и професионален опит, създавате контакти, забелязват ви! И правите ВСИЧКИ възможни грешки без да понасяте пълна отговорност за тях. Създавате умения да общувате/контактувате с хора от бранжа, които са кратко по снизходителни към грешките на един учащ се на 1/4-1/2 заплата, отколкото на някой на пълна заплата.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 4. 4 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Като направим условно разделение на "свестни" и "недостатъчно свестни" се получават, 2 по 2, общо 4 комбинации между стажант и работодател. От тях само една една е тази, която е взаимно изгодна - свестен стажант и свестен работодател. Чисто статистически обаче вероятността за някоя от другите 3 комбинации е повече от нула и от там започва цялата "мъка".

  (1.) Един студент за да оцелява физически му трябват пари. Как може един стаж, дето ще е поне месец да е неплатен, моля? Дори от позицията си на собственик на малък бизнес, смятам че максималния срок, ако един стаж трябва да бъде неплатен, е най-много една седмица. Примерно, за една седмица работодателя и студента да видят дали работата и средата отговарят приблизително на взаимните им очаквания. Аз ако вземам студент на стаж, бих го взел за поне 1 месец, на 500 лева месечно, с опция да си работи самостоятелно от вкъщи (в зависимост от проекта), плюс гарантирано поне 4 работни часа всяка седмица ще го обучавам (което е от взаимна изгода), т.е. през тези 4 часа не държа да има производителност ами му давам възможност да слуша безплатно уроци, които по принцип ги продавам на клиентите си. То и аз ще имам полза, но не го споменах веднага, защото аз нямам нужда от убеждаване, че обучението се отплаща в дългосрочен план.

  (2.) Шефовете в компанията работодател, често не умеят да забележат умния и работлив студент. Например в областта на софтуерната развойна дейност, работодателите или техните HR (Човешки Ресурси) отдели се хващат за ключови думи и после наемат само хора които се адаптират към ключовите думи. Ако са късметлии и наетите хора ще се окажат свестни. Навремето като студент във Варна, попадах на доста обяви които изискваха опит с MFC, една платформа, която години по-късно в средите на опитните инженери беше категорично определена като увреждаща мозъка и фирмения бюджет. Обаче дори и като млад инженер, шефовете приемаха моите смели идеи с недоверие, докато не им демонстрирам на практика че аз съм прав а те грешат. А за да се случи това практическо доказване си трябва време и ресурси.

  (3.) Понякога се случва и студента да се "изхайлази", да стане мързелив или да не довършва поставените задачи (без да посочи разумна причина). Но това обикновено, не е по вина на студента. Работодателя, бидейки по-силната страна във взаимоотношенията е по-виновен при равни други условия. А студента бидейки млад и по-неопитен, може да не успее да комуникира добре истинските проблеми които пречат, и накрая да "дезертира" от съвестното изпълнение. Много хора например са добри в избраната професионална област, но са много зле с комуникацията, или междуличностните отношения, или други нетехнически умения. При тях трябва "модериране" и то може да дойде само от работодателя (той е силната страна с опит).

 5. 5 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#3] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Много добър съвет към учащите се! В Ирландия, например, видях от първо лице доста случаи от другата страна на "уравнението". Няколко от студентите, които идваха на стажове, правеха добро впечатление и после фирмата ги наемаше. Имаше разнообразни ситуации. Примерно, имаше и студенти които бяха свестни и добре си вършеха работата, но пък те не харесваха работата, или пък мястото където беше фирмата (малко отдалечено от големия град си е от значение за по-младите). Но все пак, дали по културна традиция или по нормативна уредба, стажовете в Ирландия са достатъчно добре платени, което си е важно студентите да не се чудят откъде да намерят пари за физическо оцеляване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK