Университетът за национално и световно стопанство обяви, че е заплашен от фалит

Университетът за национално и световно стопанство обяви, че е заплашен от фалит

© Цветелина Белутова, КапиталЕдно от най-големите висши учебни заведения у нас - Университетът за национално и световно стопанство (УНСС), изпрати отворено писмо до медиите, в което иска пари от държавата за покриване на задължения за довършване на новия учебен корпус. В противен случай сметките на университета може да бъдат запорирани и да се стигне до фактическа неплатежоспособност.


Искането на университета е за 10.3 млн. лева, за да бъде завършен и оборудван новият корпус. Строителството, чийто изпълнител е консорциум между фирмите "Главчев инженеринг" ЕООД и "Вамос" ООД, е започнало през декември 2016 г. и трябва да приключи през юни т.г. Част от финансирането е по оперативна програма "Региони в растеж" - 4.5 млн. лева, а останалата - 7.5 млн. лева, е била ангажимент от страна на държавата, като според ръководството на УНСС са обещани траншове от по 2.5 млн. лева всяка година. В отвореното писмо се посочва, че вече е сигнализирано за забавянето на финансирането, но отговор от държавата няма. Както и се искат не 7.5, а 10.3 млн. лева.


"На 16 април т.г. изпълнителят на проекта отправи покана за доброволно изпълнение на текущите задължения по проекта от страна на УНСС. Нещо повече – има риск сметките на университета да бъдат запорирани, което ще доведе до спиране на изплащането на стипендиите и помощите на студентите и докторантите, на заплатите на преподавателите и служителите", се посочва в писмото, което е адресирано и до премиера Бойко Борисов.
От УНСС искат финансиране от 10.3 млн. лева от държавата в най-кратки срокове, за да продължи изпълнението на проекта и да не бъдат загубени 4.5 млн. лева безвъзмездно финансиране. В писмото се посочва, че проблемът е в навечерието на 100-годишнината на университета, в който се обучават 22 хил. студенти.


Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че ангажиментът за финансирането е поет с писмо от финансовото ведомство през 2016 г., но не е бюджетен, т.е. не са предвидени такива средства в бюджета на ръководеното от него ведомство.


От Министерството на финансите обявиха, че няма да осигурят допълнително финансиране, но потвърждават ангажимента за 7.5 млн. лева, но едва след усвояване на ресурса от 4.5 млн. лева по оперативната програма, което към момента не било факт. От позицията на ведомството се разбира, че няма да подкрепи искането за 1.5 млн. лева за обзавеждане, както и 1.2 млн. лева за непредвидени разходи заради открит топлопровод. Предстои финансова инспекция на проекта.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK