Защо кръстовища във Варна се накланят и стават елипсовидни

Наклоненото елипсовидно кръстовище във Варна

© Дневник

Наклоненото елипсовидно кръстовище във ВарнаКадрите от елипсовидното и наклонено кръстовище във Варна, излъчени в няколко телевизионни репортажа през последните дни, анкетите с шофьори, в които те твърдят, че съоръжението е опасно заради липсата на видимост, но и мнението на експерти, които споделят същите опасения, се оказаха "спекулация".


Така ги определи вчера зам.-кметът на Варна Христо Иванов по време на кризисен брифинг, свикан спешно в 17 ч., след като поканата за него бе изпратена до медиите 45 мин. по-рано. Акцията беше предприета в отговор на пресконференцията, дадена по-рано през деня от Камарата на архитектите в България, заради дефектите на кръстовището на булевардите "Васил Левски" и "Цар Освободител" в града. Те станаха видими едва след като съоръжението беше отворено за движение след мащабна реконструкция, която


трябва да бъде завършена предизборно
до края на април.


По време на вчерашната пресконференция от Камарата на архитектите в България обявиха, че реконструкцията на въпросното кръстовище, част от проект, финансирана от правителството с 80.5 млн. лв., е пример за това как заради масово прилаганата практика на т.нар. инженеринг при изпълнение на строителни обществени поръчки с многомилионни бюджети те най-често завършват с незадоволителни резултати. В публикация във фейсбук от камарата дадоха пример и с преразход на материали за ненужните общо три двуетажни кръстовища, построени по проекта, с липсата на възможност за движение на пешеходци в тях, с бетонирането на терени, които би трябвало да бъдат озеленени, и т.н.


Председателят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов припомни, че реконструкцията на бул. "Васил Левски" е била извършена по проект от 80-те години, който няма нищо общо със състояние на инфраструктурата във Варна повече от 30 години по-късно. При това


проектът е бил преработван "в движение"


по време на самото строителство.


"Световните тенденции са в градовете изобщо да няма пътни магистрали, каза днес пред "Нова телевизия" председателят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов. Колкото по-голяма е една улица, толкова повече трафик привлича тя. Освен това за всички живеещи наоколо ще е проблем – висока скорост, високо замърсяване, висок шум, а освен това и предпоставка за пътни инциденти", обясни Игнатов.


По повод на дефектите по кръстовището, станали видими от снимките, направени с дронове, Игнатов каза: "Искам да попитам министър-председателя и кмета на Варна те


с дефектни милиони ли плащат,


та приемат дефектни ремонти, извършени с тях?"


Човекът, пряко отговорен за приемането на инфраструктурни проекти след ремонт във Варна, е именно зам.-кметът на града Христо Иванов, нарекъл "спекулация" очевидното недоразумение с кръстовището на булевардите "Цар Освободител" и "Васил Левски".


Христо Иванов

© Дневник

Христо Иванов


Кой е Христо Иванов


Той получи място в администрацията на сегашния кмет на Варна Иван Портних като "наследство" след масовите протести през 2013 г. срещу корупцията, довела града до провал. Шествията, в които тогава участваха няколко десетки хиляди души, продължиха близо месец и доведоха до оставката на бившия варненски кмет Кирил Йорданов. Тогава Христо Иванов беше третостепенен чиновник, занимаващ се с организирането на обществени поръчки. Според източници от сегашната кметска администрация във Варна назначаването му за зам.-кмет на Варна е трябвало да осигури "приемственост" при смяната на Йорданов с Портних през 2013 г. и да бъде гарант, че изпълнителите на големите поръчки по времето на първия ще запазят позициите си и в мандата на наследника му.


Достоверността на тази теория


беше потвърдена в практиката след 2013 г., когато Портних влезе в първия си мандат. В най-близкия му екип Христо Иванов получи възможността да контролира разходването на практическия целия огромен ресурс, който Варна привлича за инфраструктурни проекти.


Любопитна подробност е, че зам.-кметското място той зае въпреки доклад от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция от 2012 г., в който името му бе споменато като участник в един от най-шумните строителни скандали от времето на бившия кмет на Варна Кирил Йорданов.


Става дума за


буквалното прахосване на близо 1 млн. лв.


при реализацията на проект за образование на деца в неравностойно положение в градския кв. "Аспарухово". Малко след приемането й сградата бе изоставена от община Варна, защото бе напълно неизползваема – без канализация, без водопроводна инсталация и без електрозахранване. А освен това тя нямаше нищо общо с предварително договорената. Един от хората, станали причина за това, бе именно Христо Иванов, тогава заместник-управител на общинското предприятие "Инвестиционна политика".


Извършената проверка показа, че заедно със Здравко Марков, тогавашен зам.-кмет на Варна, Иванов слага подписа си под протокол за приемане на обекта, въпреки че вместо поръчаната по договор едноетажна сграда с дървена сглобяема конструкция на площ 320 кв.м е построена бетонна конструкция с основа от 410 кв.м на терасиран склон без подпорни стени и дренаж.


Независимо от това Иванов удостоверява, че строежът е изпълнен "съгласно одобрените работни проекти" и следва да бъде предаден на община Варна. Само няколко месеца по-късно


цялата сграда е вече пълна с тиня


и свлечена земна маса, а след това напълно разграбена и срината.


Така изглежда сградата на Центъра за образоване на деца в неравностойно положение само няколко месеца, след като сегашният зам.-кмет на Варна Христо Иванов я приема с подписа си.

© Община Варна, Община Варна

Така изглежда сградата на Центъра за образоване на деца в неравностойно положение само няколко месеца, след като сегашният зам.-кмет на Варна Христо Иванов я приема с подписа си.


По повод на доклада, изготвен от Агенцията за държавна финансова инспекция, новоизбраният варненски кмет Иван Портних даде през 2013 г. няколко шумни пресконференции, на които направи достояние на пресата "безобразията", отразени в него. След това обяви, че докладът е предаден на Варненската окръжна прокуратура за извършване на проверка по случаите, описани в него. Но това не му попречи


да назначи Христо Иванов за свой заместник.


В годините след това името на зам.-кмета нееднократно бе свързвано с приемането на скандално некачествени ремонти, извършвани по улиците на Варна. Иванов е и сред високопоставените общински чиновници, които въпреки очевидния и срамен провал на проекта "Интегриран градски транспорт на Варна" на стойност 115 млн. лв. продължава да публично да твърди, че парите от европейското финансиране по него са успешно усвоени.


Платното на бул. "Васил Левски", което преминава през трибуните на стадион "Спартак"

Платното на бул. "Васил Левски", което преминава през трибуните на стадион "Спартак"


По пряко наблюдавания от Иванов проект за реконструкцията на бул. "Васил Левски" трасето му премина направо през трибуните на градския стадион "Спаратак", за да финишира сега в "уникалното" елипсовидно и наклонено кръстовище, станало повод за реакцията на Камарата на архитектите в България.

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Предизборно усвояване на народни пари

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Щом зам. кмета казва, че е идеално, значи е така!!!Пример от Борисов - каквото каже той, това е правилното!!Какви са тези измислени архитекти, какво като са учили с години как и кое е правилно - в България се чува само думата на властимащите и няма никакво значение, че могат и ще загинат хора.Така, както в Своге, например.
  И при Сталин е било така - каквото каже - това е!!!И тогава са приказвали за равенство, свобода на медии, демокрация и прочие.
  ГЕРБ - това е КПСС и БКП в едно!Ужас!!!!!

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  "Така изглежда сградата на Центъра за образоване на деца в неравностойно положение само няколко месеца, след като сегашният зам. кмет на Варна Христо Иванов я приема с подписа си."


  И този не е влязъл в панделата, и не е върнал кинтите, с които е ощетена общината?!
  Жалка прокурорска история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  А други ги осъждат на 20 години затвор за (не)поискан и неполучен подкуп...

 5. 5 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Имам дълго мнение по въпроса с този булевард, но не ми се пише. Прогнозирам само едно - ТЕЗИ 2 НОВИ КИЛОМЕТРА НЯМА ДА РЕШАТ НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ С ТРАФИКА, дори може да го задълбочат.

  ПС. Пребоядисаната ( тънко преасфалтирана ) стара част на булевард Левски е КРИВА И ДРУСА, а маркировката вече е сложена.

 6. 6 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  а да видим и тука гробарските пътно-строители кви лъжи ше напльокат в опит да си оправдаят невижданите кражби и некадърност

 7. 7 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Мила родна картина.😁

 8. 8 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Мила родна картина.😁
  —цитат от коментар 7 на foxa5


  За съжаление!
  И ше продължава да е така докато избираме калинки, мутри, мафиоти, "патриоти", и руски подлоги!!!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 9. 9 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Така ще е и по зле когато хората там са "правилно назначените" а не тези които са компетентни

 10. 10 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 311 Неутрално

  "Така изглежда сградата на Центъра за образоване на деца в неравностойно положение само няколко месеца, след като сегашният зам. кмет на Варна Христо Иванов я приема с подписа си."И този не е влязъл в панделата, и не е върнал кинтите, с които е ощетена общината?!Жалка прокурорска история...
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf


  Не само... Съдебната система, прокурорските проверки включително, служат за оневиняване.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Варна, пристанище на Шумен....,както пееше Тодор Колев.
  Не знам, какво безобразие трябва да се случи в държавата, за да се размърда подопечната на Баце прокуратура.
  Местните общински власти, отдавна са задминали висшите държавни чиновници по "усвояване" и гепене.
  По простотия обаче електората няма кой да го задмине - всяка година едно и също - милиционер, комунист, милиционер, комунист.

 13. 13 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Ето още едно елипсовидно в София:
  https://www.google.com/maps/ @42.7049925,23.3330113,140m/data=!3m1!1e3

 14. 14 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 448 Неутрално
 15. 15 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Кръстовището е супер и се минава с удодоволствие.
  —цитат от коментар 11 на MissingPerson


  Муахахахахах!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дундурук":

  Може и леко да облекчи трафика тази отсечка, но няма да е нещо съществено.
  Един от основните проблеми на Варна са, малките странични и затворени пресечки, които образуват зони, задръстени с коли. А места за паркиране няма, защото всичко се уплътни и застрои в зверски размери. Другият проблем е, че няма околовръстно шосе, в истинският смисъл на думата. Почти всички влизащи в града пътища се набиват в централната част и там настава големият ужас. Градът е тесен и дълъг и никога не е мислено, че ще се стигне до такъв трафик. Просто трябва да караш по дължината на града. Няма напречни отсечки, които да те изведат бързо в страни. За липсата на многоетажни паркинги и велоалеи, няма смисъл да говорим...

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Това във Варна надминава и най - разширените африкански критерии за корупция, но те може би се състезават с Руската федерация.

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Весело

  До коментар [#14] от "Убитака":

  не размивай петте минути "журналистическа" слава . това, че било наклонено е много яко

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  абе кви зам-кметове бе... Тиквоний го е платил, Тиквоний реже лентите, Тиквоний да излиза да обясни резултатите си

  тва криво го*но на снимката и за елипса се не връзва

 21. 21 Профил на TanitaS
  TanitaS
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Абсурдите в България нямат край.

  TanitaS
 22. 22 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Интересно е инжинерите тук, как биха обяснили на хората от ниските етажи на южната страна на кръговото, 3 метровата бетонна стена, вдигната на няколко метра от терасите им и закриваща всичко.Защото това беше нужно за да стане равно кръстовището.

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#20] от "extraCACA":

  На Борисов ще му е трудно да обяснява, за тия видими успехи... Чува се обаче, че Портних май няма да е кандидат на ГЕРБ.

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Това е управленския капацитет, с който разполагаме. "Кмета казà", премиера разпореди.
  Ама закони, процедури, това са за балъци

 25. 25 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Нека все пак да напомним и какво е предложението на камарата на архитектите за промяна в закона, а именно 12% от стойността на обекта да е за проект. Ето ви булевард "Левски" 100 милиона. 12 милиона за архитектите. Яко нали?

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Българинът ще разбере по трудният начин защо корупцията е най-големият бич. На електоратът все му се струваше някак далечно искането за независи съд и прокуратура, но предполагам пе логическите връзку са взели да се появяват вече в нечий мозъци.

 28. 28 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 303 Неутрално

  ОСТАВКА И ЗАТВОР! ТИЯ СА ПОЗОР!!!

 29. 29 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Аз пък съм абсолютно сигурен, че този скоростен булевард ще облекчи трафика и то значително. Естествено, че няма да реши транспортните проблеми, както рекламират местните власти. Отделно - цената му е бая висока и сметката ползи-разходи може да не е никак добра. Отделно - има доста точни констатации в изводите на Камарата на архитектите - демоде проект, анти-човешка градска магистрала, която ще намали качеството на живот на околните живущи. Но в крайна сметка си е придобивка за Варна. Кръстовищата на две нива облекчават страхотно трафика и намаляват замърсяванията и времето за придвижване. Вижте за пример тези, които се построиха в последните години в София. А най-демоде от всичко е стадион Спартак. Ако ще се ползва за футбол, не му трябва трубуна зад атлетическа писта, на 40 метра зад вратата. Не му трябва въобще атлетическа писта. "Отрязването" на трибуни, на които не е сядал никой от десетилетия и няма никой никога повече да седне, не е проблем. Проблемът на стадион Спартак е липсата на футболен клуб с бюджет, както и липсата на какъвато и да е футболна инфраструктура. Онова там е футболно гробище на славен някога клуб. Ако някога възкръсне като Феникс, ще си направи Футбулни Трибуни, току до футболния терен.

 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Варненци си го избират, да му мислят те :)

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#26] от "svoboden":

  Ти пък не разбра ли, че не формата е проблем. Наклоните и свързаната с тях липса на видимост в някои участъци е проблемът.

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на Фуджисава
  Фуджисава
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Интересно е инжинерите тук, как биха обяснили на хората от ниските етажи на южната страна на кръговото, 3 метровата бетонна стена, вдигната на няколко метра от терасите им и закриваща всичко.Защото това беше нужно за да стане равно кръстовището.
  —цитат от коментар 22 на encor3


  Да беше светофарно:

  "Всички казват, преди това беше право...Ние решихме, че е по-удачно да е кръгово, а не светофарнорегулирано, за да улесним трафика.", обясни инж. Иванов. (https://www.varna24.bg/novini/varna/Vodoprovodi-zahranvashti-Varna-bili-sred-prichinite-za-naklona-na-novoto-krugovo-po-bul-Levski-864977 )

  Зимата ще е регулиран бобслей.

 33. 33 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#31] от "tww09306483":

  Минавал ли си по това кръстовище?

 34. 34 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#23] от "tww09306483":

  Е,ще вземете Пртнох при Вас.Имате традиции.

 35. 35 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 801 Весело

  До коментар [#32] от "Фуджисава"

  Светофарно за един главен път и четири локални. Гениално! Това щеше да е вече върха на инжинеринга. Можеше и на всеки вход от локалните да сложат по едно бутонче да си натискат шофьорите.

 36. 36 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#25] от "encor3":

  Е,все пак тази Камара е просто едно НПО.Да не мислите,че работят там без пари?!

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Весело

  Може би защото земята е кръгла,затова кръстовищата са елипсовидни!?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 39. 39 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  До коментар [#31] от "tww09306483":

  айде по сериозно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 40. 40 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Ти пък не разбра ли, че не формата е проблем. Наклоните и свързаната с тях липса на видимост в някои участъци е проблемът.
  —цитат от коментар 31 на tww09306483


  И постоянно смаляващите се и увеличаващи се криволичещи платна в самото кръгово и навлизащи в него, плюс криви островчета. Много е неприятно и е предпоставка за инциденти.

 41. 41 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Поредни за смъртна присъда и цялата администрация там, чудно е от къде да се започне, избиването им!?

 42. 42 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Защо кръстовища във Варна се накланят и стават елипсовидни"

  За да плюскат гепаджиите, тимаджиите и свинарите - във Варна са много маймуни качени на клона.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 43. 43 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#36] от "yanne":

  Всъщност, който им е гледал вчера пресконференцията е разбрал, че те искат да правят заданията за обществените поръчки, в същото време да се явяват като проектанти. Е айде по-полека, ако може. Тва за неусетилите се е доста порочно. И един такъв красавец да дава оценки, пък друг плешив да му припява, нема нужда, уважаеми.

 44. 44 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1458 Весело

  Ти пък не разбра ли, че не формата е проблем.
  —цитат от коментар 31 на tww09306483


  тъй де, формата не е проблем, щото гробарското го*но горе е очевадно безформено... тва ако е елипса, аз съм космонавт

 45. 45 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#33] от "encor3":

  Да, преди два дена. Тази вечер, май пак ще имам път от там. Друго?

  Бивш tww09306483.
 46. 46 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#40] от "Дундурук":

  Примерно, кофти са направили скосовете на завойте за влизане в кръговите на "Владислав" и "Сливница". Ако бяха одрязали ъглите на тротоарите дясностоящия нямаше да има нужда, като сега да върти пълен. Още повече важи това и за автобусите.

 47. 47 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#34] от "yanne":

  Къде е това, "при нас"...? И защо с традиции, май само ти знаеш?!
  Портних, може и в София да го приберат. За добре свършена работа. По калпави ремонти, даже бие и Данчето... ;)

  Бивш tww09306483.
 48. 48 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Спасе, оливате се. Пак питам и пак никой няма да ми отговори:

  защо архитектите мълчаха ДВЕ години при положение, че проектът бе достъпен и изпълнението отговаря на начертаното???? Защо точно СЕГА се сетиха да кажат какви били световните тенденции (голяма простотия, бул. "Васил Левски" няма да е магистрала) и да мрънкат за това или онова раздувайки приказки под пара????

  Може би правилният въпрос е КОЙ им изобщо им е казал да се обаждат.
  Политическият отенък в този "критичен доклад" може да се засече от китайския луноход.

  Не съм фен на Портних, много неща о*ра, за ГЕРБ да не говорим, но този проект е един от не многото в страната, които са абсолютно едекватни на нуждите на населението и планирането му се е напаснало добре с редица фактори в града!

 49. 49 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Хубавото е, че асфалтираха веднага след дъжда. Докато още бе мокро.
  Ще им върви по вода.
  Скоро пак ще получат поръчка да ремонтират ремонта.

 50. 50 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Главният архитект Виктор Бузев обаче съобщи по време на пресконференцията, че на заседание на КАБ в София критиките са оттеглени, тъй като е станало ясно, че членовете на Камарата са разполагали с неточна информация. Заместник-кметът подчерта, че подобни критики дни преди пускането на булеварда, са неоснователни и тенденциозни."
  Това не го намерих в статията на Дневник
  "Свободната и независима" медия да каже нещо по въпроса?

 51. 51 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Какъв е смисълът на тази статия? В нея едностранчиво е преписана стара информация. Отговорът на общината е отразен с една дума. Това не е журналистика, а Гьобелсова пропаганда.

 52. 52 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 672 Неутрално

  За някои неща се критикува с право, но за други журналята се излагат с некомпетентността си. Елипсовидни кръгови има по цял свят и то в щатите и западна Европа. Този рев за няколкото реда от една изоставена и буренясала от 20 години трибуна също е смешен.

 53. 53 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Според "свтовните тенденции" какво е бул. Никола Вапжаров в София? Ами бул. Сливница в София? За Цариградско шосе да не говорим! В големите градове кръстовищата на две нива са необходимост!
  Рекетьорите в лицето Спасчо и "големия архитект" Игнатов сега се скъсват да хейват!
  Колко трябваше да плати община Варна за медийно отразяване и за "експертно" мнение, че да не пишете простотии!

 54. 54 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1478 Разстроено

  Жалко, че за тая дупка гр. Сталин заминават държавни пари. Крепостните селяни там не заслужават дори стотинка докато не си оправят кочината.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 55. 55 Профил на Ат сАвеЦкое информбюро
  *****
  Неутрално

  Гаварит Масква, передаьом сведения об круглъх елипсах Решетникова в Балгарии :)


  ПотомуЧто, ваши архитектъй закончили у нас в Масква, поняли? :)

 56. 56 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Изброени са професионално и иначе предвидими проблеми.
  Какво е било предвидено и изпълнено, за да бъдат решени?

  Накрая:
  Чудесен въпрос!

  ""Световните тенденции са в градовете изобщо да няма пътни магистрали, каза днес пред "Нова телевизия" председателят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов. Колкото по-голяма е една улица, толкова повече трафик привлича тя. Освен това за всички живеещи наоколо ще е проблем – висока скорост, високо замърсяване, висок шум, а освен това и предпоставка за пътни инциденти", обясни Игнатов.

  По повод на дефектите по кръстовището, станали видими от снимките, направени с дронове, Игнатов каза:

  "Искам да попитам министър-председателя и кмета на Варна те

  с дефектни милиони ли плащат,
  та приемат дефектни ремонти, извършени с тях?""

 57. 57 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Жалко, че за тая дупка гр. Сталин заминават държавни пари. Крепостните селяни там не заслужават дори стотинка докато не си оправят кочината.
  —цитат от коментар 54 на Darulio


  Тая дупка и крепостните там вкарват в държавния бюджет единайсет пъти повече средства, отколкото се връщат обратно.
  И, ако тези крепостни, заедно с крепостните от бургаска и добричка област решат да ви ритнат, ще останете насаме в нищото и ще измрете от бедност.
  Защото тук е транспорта, тук са пристанищата, тук е логистиката, тук е туризма, тук е нефтопреработката, тук е и житницата .

 58. 58 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре де елементарно е да намерите някой пътен инжинер и да ви обясни, че кръговото кръстовище се нарича "кръгово", но може да е елипсовидно или във формата на ратеглен кръг.
  —цитат от коментар 26 на svoboden


  айде поредния тлъст, лъжлив гробар, де е специалист по всичко... тва дори и елипса не е бе &$^%#^&$ хамава трол-лейка

 59. 59 Профил на Ат сАвеЦкое информбюро
  *****
  Неутрално

  UNITED EU UNIONИзброени са професионално и иначе предвидими проблеми.Какво е било предвидено и изпълнено, за да бъдат решени?Накрая:Чудесен въпрос!""Световните тенденции са в градовете изобщо да няма пътни магистрали, каза днес пред "Нова телевизия" председателят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов. Колкото по-голяма е една улица, толкова повече трафик привлича тя. Освен това за всички живеещи наоколо ще е проблем – висока скорост, високо замърсяване, висок шум, а освен това и предпоставка за пътни инциденти", обясни Игнатов.По повод на дефектите по кръстовището, станали видими от снимките, направени с дронове, Игнатов каза: "Искам да попитам министър-председателя и кмета на Варна тес дефектни милиони ли плащат,та приемат дефектни ремонти, извършени с тях?""
  —цитат от коментар 56 на dnevnikar


  Да пробва университат штрасе в Кьолн, три платна 70 разрешена скорост и почти никога задръстване или канал штрасе пак там......те са един и същ път.

 60. 60 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1458 Весело

  До коментар [#58] от "Шихан Йордечка":

  муахахах... разбра ли ся - тва било разтеглен кръг... секо бекапе си е дърпало неговото кьоше хахахах

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1478 Весело

  До коментар [#57] от "Гътьо":

  От мен няма да чуеш лоша дума за Бургас. Хората там показаха, че може да си на морето и без да си прост (прост като обикновен, но и тъп/глупав) крепостен и да съществуваш само за да подмиваш местния феодал. За разлика от кочината на север.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 63. 63 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 436 Неутрално

  От Варна се првърна в краварна.

 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Мунчо, всеки си има и друга работа, грижи, интереси и т.н.

  Консуматори на служебни отговорности (покрай това и на служебни права, пари, влияние...) постоянно са имали като служебно задължение
  да следят против дефекти в поръчката, проект и изпълнение.

  Гласът на Гражданите Народ е Всякога уместен:
  да се жалва, да се оплаче, да критикува и да назидава.

  В случая, организация на Професионални Архитекти
  критикува шашма "инжениринг", в каквато строитлена фирма
  угодно е "избрана" без публичен търг и на нея оставено всичко:
  архитуктура, проект, изпълнение...

  Дали е квалифицирана фирмата за такива изпълнения,
  ти кажи.
  Има ли изобщо дипломиран архитект във фирмата за "инжениринг" и строителство?
  Има ли поне един дипломиран инженер?

  ВНационалното Народно Събрание се състоя Възразителен процес
  против т.нар. "наши фирми" строителни, избирани "под масата"
  от изпълнителна власт - неизпълнителна над срещу Закона.

  Еднопосочно с протести на Националния Президент.

  Защо ти мълча, като... без разпит, в продължение на цели две години?
  Твоята болка ли е по-важна или на Нацията, Народа, Държава?

  Не си прави труда да репликираш.
  Замисли се.

  До коментар [#48] от "goofy":

  Спасе, оливате се. Пак питам и пак никой няма да ми отговори:

  защо архитектите мълчаха ДВЕ години при положение, че проектът бе достъпен и изпълнението отговаря на начертаното???? Защо точно СЕГА...

 65. 65 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално


  До коментар [#58] от "Шихан Йордечка":

  муахахах... разбра ли ся - тва било разтеглен кръг... секо бекапе си е дърпало неговото кьоше хахахах
  —цитат от коментар 60 на extraCACA


  мене ма събори другия залюхан гробарски лъжец отатъка, от 2014 до 2018 сме били забогатели 40%?!?!?! че и ми вади "статистика", сякаш аз евростат немам... гати наглите лъжци са гробарските лайнари. не били комунета, не бе никък не сте най-гнусната комунарска измет

 66. 66 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Варненци си го избират, да му мислят те :)
  —цитат от коментар 30 на realguru


  къде варненци, къде Борисов и Цветанов...

 67. 67 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално


  До коментар [#25] от "encor3":

  Е,все пак тази Камара е просто едно НПО.Да не мислите,че работят там без пари?!
  —цитат от коментар 36 на yanne


  тлъсти нагли гробарски лъжци сте и двамата специалисти

 68. 68 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Главният архитект Виктор Бузев
  —цитат от коментар 50 на silverman


  олелеле, ма Бузев ли е все още??? ахахаха, после гробарите не били комунета :D

 69. 69 Профил на Ventsislav Stojkov
  Ventsislav Stojkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "goofy":

  Проблемът е в качеството на строителството. За основа се използва оглинен чакъл, което ще доведе до нагъване на пътя за няколко години,след това - до напукване и ще почне ремонтиране чрез преасфалтиране, което няма нищо да реши, защото престъпно е положена основа от некачествен материал.
  За необходимостта от завършване на булеварда сте напълно прав. А тези господа от Камарата моментално ме загубиха, като прочетох, че за тях основният проблем бил излишните кръстовища на две нива и "преоразмеряването" на булеварда. За София не намират преоразмеряване и ненужност на кръстовищата на две нива, но за някаква си Варна тези неща са излишен лукс

 70. 70 Профил на MrHide
  MrHide
  Рейтинг: 513 Разстроено

  Не знам как да нарека присвояването на средсвта предназначени за деца в неравностойно положение!

  Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. I sense much fear in you.
 71. 71 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Някой трябва да събере в книга видимите резултати на ГЕРБ и да я подари на Бойко за рождения ден.

 72. 72 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1141 Весело

  До коментар [#71] от "Стабилни в мизерията, епизод пореден":
  Мдаа..ма с индианци на корицата за да я прочете вождът!!!

 73. 73 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Неутрално

  ,,Председателят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов припомни, че реконструкцията на бул. "Васил Левски" е била извършена по проект от 80-те години, който няма нищо общо със състояние на инфраструктурата във Варна повече от 30 години по-късно."

  Чиста кражба.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 74. 74 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Форумните червени ревльвци станали и архитекти :)

 75. 75 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Защо кръстовища във Варна се накланят и стават елипсовидни

  Ми защото са дадени като отговорност на хора с празни елипсовидни тикви , вместо глави . След герберски изпълнения трабва да се чисти като обор след дълъг престой на ясла на чарда от говеда . Може би от нов Херкулес , който да повтори геройзма при чистенето на Авгиевите обори . Въпиюща простотия и непригодност .

 76. 76 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Весело

  До коментар [#71] от "Стабилни в мизерията, епизод пореден":

  Предлагам да направим алманах със направеното от ДеБъ,респ.Бойкикев и Кънев.Oooo...wait..

 77. 77 Профил на mranderson
  mranderson
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Забелязал съм, че Дневник не обича Варна и само негативни статии пуска за града. Не ми е ясно защо обаче....

 78. 78 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#2] от "Капабланка":ГЕРБ - това е КПСС и БКП в едно!Ужас!!!!!

  Но ако не е бил Сталин , а преди него и Георги Димитров , сега сигурно някой немец щеше да ти говори на немски така ,както Вилхелм Първи е говорил с конете и прислугата си . Ама едва ли ще знаеш защо се прави такова сравнение .

 79. 79 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#10] от "PisnaMi":Не само... Съдебната система, прокурорските проверки включително, служат за оневиняване.

  " Какво ми се подхилкваш , нали ти си го назначи "? Помните ли Кокинов ?

 80. 80 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#71] от "Стабилни в мизерията, епизод пореден":Някой трябва да събере в книга видимите резултати на ГЕРБ и да я подари на Бойко за рождения ден.

  Ами видими са само бисерите , които ръси като конкуренция на студентските . А по тях ваче първия том вече е факт . Предстои в скоро време промоцията на втория .

 81. 81 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  То даже вече няма и изненадани. Цялото им строителство е такова-скъпо и некачествено.

 82. 82 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  До коментар [#43] от "Тарасконски":

  Тараконски...сега искам аз да ти припомня една статийка от 2017 година, дето ти ми се пенявеше как 2019 на новопостроения стадион Варна ще се играе красив футбол. Е...има ли изгледи това да се случи бре разбирко? Щото аз до миналата седмица си бях в БГ, ама нарочно не минах покрай печално известният строеж че да не побеснея. А сега чети статията и какви коментари си написал. Много ти знае гагата, ама нищо от туй дето пишеш на кило има някаква стойност. Та случиха ли се нещата Тараконски? Чети си сега бисерите.

  https://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/23/2933227_fotogaleriia_bulgarskite_futbolni_bijuta_koito/

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 83. 83 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 289 Весело

  Тая дупка, не е дупка! :))

 84. 84 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#20] от "extraCACA":

  Не забравяй, че тиквоний не върви там, където са тим.
  Да си чул дума от него за тях- хубава или лоша?

 85. 85 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Южният вход на Димитровград, от 2012 г. - елипсовидно и наклонено.
  http://wikimapia.org/27157184/bg/Кръгово-кръстовище #/photo/3141771

 86. 86 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Да бе, не били тенденциите да има градска магистрала, как пък не.
  В Германия е пълно, както и във Франция.

 87. 87 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 647 Неутрално

  ...ТЕЗИ 2 НОВИ КИЛОМЕТРА НЯМА ДА РЕШАТ НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ С ТРАФИКА, дори може да го задълбочат....
  —цитат от коментар 5 на Дундурук


  Вече е факт! Затвориха кръстовището на ХЕИ, като по този начин прекъснаха една от връзките между околовръстното и центъра. Сега целия трафик се поема от редица тесни, малки улички. Хората, които до скоро живееха в относително спокойствие, в момента са под обсадата на почти перманентно задръстване!

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на Dedal Ikar
  Dedal Ikar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  То да оставим кривото кръгово което е не е точно кръг.
  Ама Ко правим с онова животно до автогарата.
  5 работни дена с 14 катастрофи. То постоянно трябва да има патрулка там.
  Е винаги може да сложат по един светофар на всеки ръкав, ама за какъв дадоха милиони за кръгово

 90. 90 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Горчивината и жлъчката на Спас няма нужда от коментар. Но архитекти в т.нар. камара да твърдят, че тенденцията била "в градовете изобщо да няма пътни магистрали" граничи с безумие.

  https://tinyurl.com/y3ycywq6
  https://tinyurl.com/y6pzz7mh
  https://tinyurl.com/y2mkpvfu
  https://tinyurl.com/y29za5ra
  https://tinyurl.com/y65knrr5

  Разбирам мъката на автора, но ако не цитира пишман-източници, хейтът може да му се получи.

 91. 91 Профил на tihata
  tihata
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ВСИЧКО КОЕТО НЕ ИМ Е УДОБНО, ВСИЧКО КОЕТО НЕ ИМ ОТЪРВА, ВСИЧКО КОЕТО НЕ СЕ ХАРЕСВА НА НАРОДА ЗА ГЕРБОКОМУНИСТИТЕ Е СПЕКУЛАЦИЯ

  НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БОЙКОДОГАНОВСКАТА МАФИЯ

 92. 92 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Така става когато държавата не си е на мястото, на практика няма контрол от никакви институции, затова се крадат пари като за световно, а Варна става все по-калпава.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 93. 93 Профил на Dedal Ikar
  Dedal Ikar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ми на метро. Там от едната страна е кръгово а от другата квадратни :)
  Добре, че е с колчета и може да минеш през средата при нужда

 94. 94 Профил на tihata
  tihata
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#90] от "Lemmy":

  ДО КАТО НА ВЛАСТ Е БОРИСОВ И ГЕРБОМАФИЯТА ТАКА ЩЕ Е ЩЕ ИМА МНОГО МИЗЕРИЯ И НИЩЕТА БОЙКОДОГАНОВОТО ИГО ТРЯБВА ДА СЕ РАЗБИЕТЕ И ВИНОВНИТЕ В ЗАТВОРА И ОТНЕМАНЕ НА ИМУЩЕСТВОТО ИМ

 95. 95 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3342 Любопитно

  Струва ми се- че Варна ще има нов кмет наесен- тоя не става според мен поне=
  Каква фрапантна разлика само с Бургас=
  В крайна сметка затова са изборите=
  пп= И в София ще има нов кмет

 96. 96 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 470 Гневно

  До коментар [#43] от "Тарасконски":

  Toзи "красавец", момче, те слага в джоба си по образование, интелигентност и разбиране на проблема. Този, който му "приглася" съм аз и още много други, но ние не сме плешиви. Плешив си ти и подобните ти, и заради такива като вас сме на това дередже!

 97. 97 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 305 Неутрално

  "Главният архитект Виктор Бузев обаче съобщи по време на пресконференцията, че на заседание на КАБ в София критиките са оттеглени, тъй като е станало ясно, че членовете на Камарата са разполагали с неточна информация. Заместник-кметът подчерта, че подобни критики дни преди пускането на булеварда, са неоснователни и тенденциозни."Това не го намерих в статията на Дневник"Свободната и независима" медия да каже нещо по въпроса?
  —цитат от коментар 50 на silverman  Какъв е смисълът на тази статия? В нея едностранчиво е преписана стара информация. Отговорът на общината е отразен с една дума. Това не е журналистика, а Гьобелсова пропаганда.
  —цитат от коментар 51 на TPOTOAP


  По принцип това е тясната специалност на автора още от времето на Добрин Митев.
  Аз минах вече няколко пъти по това кръгово, нищо си му няма. По-големи простотии от тези за наклона не бях чувал. Та ние си имаме няколко булеварда с по-големи наклони, да вземем да ги затворим ли?
  Несъмнено доста люде са се облажили покрай проекта, кой основателно, кой не, но тази атака си е изцяло платена...

 98. 98 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#90] от "Lemmy":

  Лекичко пропускате 'малката' разлика! 'Левски' преминава през гъсто населени и за съжаление презастроени райони. На снимките няма такава ситуация....

 99. 99 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Днес специално минах през кръстовището по Цар Освободител. В едната и другата посока. Нямах никакъв проблем. Нито с видимост, нито с маневриране. Не знам как ще бъде за тези, които ще се включват от бул.Левски. Но това и Спас Спасов не го знае.
  Иначе кръговото е странно. Получава се една неестествена гърбица от западната страна. Можело е да я премахнат. Щеше да бъде в полза и на строителя - щеше да отчете повече работа.
  ====
  Отново се затвърждава мнението ми за Спас Спасов като интригант и манипулатор.
  Със сигурност бул.Левски има много кусури, дори още в смисъла да се прави вместо околовръстното, но това на Спас Спасов си е манипулация.
  Община Варна са направили пресконференция да се обясняват по темата. Това, което научаваме от Спас Спасов е, че тя се е изчерпала с една дума на един много корумпиран зам-кмет. А всъщност проектантът е давал обяснения. Вместо да научим аргументите на другата страна, на нас ни е поднесена информация колко корумпиран е един заместник-кмет. Това вероятно е така, но все пак не е ли редно да научим и отговора на общината. Сблъсквам се с подобна "журналистика" от Спас Спасов за втори път в рамките на няколко месеца. Предният път когато община Варна поиска правото на отговор във връзка с парка в Аспарухово, Спас Спасов пусна първо свой коментар и след него цитира община Варна, която е била поискала да отговори на негови предни статии. А този път нищо от отговора на община Варна, с изключение на една дума "спекулации".

 100. 100 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#82] от "tsyrvulan": Прав си, не се случиха, но си прочетох коментара и не разбирам дали умишлено подвеждаш като обясняваш, че съм писал неща, които не съм писал в действителност. И все пак е хубаво, че даваш линк, за да се направи справка.

  Иначе това не виждам какво общо има с твърдението ми, че КАБ не казаха нищо за Варна на пресконференцията, а всъщност искат законови инструменти, за да влачат пари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK