Заради предстоящо строителството на парк върху плаж граждани подготвят протест във Варна

Плажът, за който се твърди, че еизчезнал от Подробния устройствен план на "Аспарухов парк" във Варна.

© Google maps

Плажът, за който се твърди, че еизчезнал от Подробния устройствен план на "Аспарухов парк" във Варна.Граждани на варненския кв. "Аспарухово" организират протест по време на насрочената за утре сесия на Общинския съвет в града, която трябва да приеме проекта за изработване на Подробен устройствен план на бъдещ парк. Плановете показват, че той трябва да бъде изграден върху морски плаж, което е забранено от действащото в момента законодателство.


Причината за недоволството от престоящото гласуване са опасенията на гражданите, че подготвяният проект дава възможност за строителство на плажа извън паркоустройствените решения както това се случи в северната част на Морската градина във Варна.


Според Инициативен комитет "Аспарухово", който публикува призив за присъствието на граждани по време на утрешната сесия на Общинския съвет,
подготвеният проект е "престъпен"


и дава възможност "след 3 до 5 години парка в частта към плажа да бъде застроен".


Екранна снимка от Кадастралната административно информационна система на комбинирано аерофото изображение и актуалната кадастрална карта към 21 август т.г. На нея ясно се виждат плажът и дюните изчезнали в документите на Община Варна.

© КАИС

Екранна снимка от Кадастралната административно информационна система на комбинирано аерофото изображение и актуалната кадастрална карта към 21 август т.г. На нея ясно се виждат плажът и дюните изчезнали в документите на Община Варна.


В публикацията във Фейсбук за подготвяното събитие се припомня също, че комисиите към Общинския съвет не са приели нито едно от гражданските предложения, направени по време на обсъждането на проекта.


"В залата имаше към 150 жители на Аспарухово, пише в поканата за протеста. Как общинските съветници не намериха поне едно градивно предложение на гражданите? Тези хора не ги ли избрахме ние? Всичко отхвърлиха. Популистките изказвания за реплика на морската градина ще доведат до създаването на Алея 2 (по аналогия с т.нар. "Алея Първа", бел. ред.)- хотели и заведения край плажа. Строителните параметри дават възможност за построяване им", пише в публикацията.Още през септември м.г. "Дневник" публикува информация, че от проекта за Подробен устройствен план на Аспарухов парк е


изчезнал морски плаж,


което води до невярно определяне на местоположението на границата на Зона "А" от крайбрежието, която е защитена според Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Изчезването на плажа от Подробния устройствен план на парка беше предпоставка и за грешно определяне на границите на урегулираните поземлени имоти в него. Въпреки това месец по-рано проектът беше приет от Експертния съвет по устройство на територията в община Варна.


Наличието на морски плаж, върху който общинската администрация има намерение да строи, беше илюстрирано с екранни снимки от сайта на информационната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, както и с две снимки от платформите Google Earth и Google Street View. Всички публикувани илюстрации безусловно доказваха, че на посоченото място действително съществува пясъчен плаж.


Екранна снимка от Google Street View (юли, 2015 г.) на плажа, върху който Община Варна възнамерява да строи парк

Екранна снимка от Google Street View (юли, 2015 г.) на плажа, върху който Община Варна възнамерява да строи парк


Оказа се обаче, че въпреки това, той не е отразен в Подробния устройствен план на Аспарухов парк.В същото време, геодезичното заснемане, което е отразено върху плана, показва на същото място "мера и пасище" вместо пясък".


Освен това в центъра на бъдещия парк парка е нанесен новообразуван поземлен имот, предназначен за


строеж на сграда "за обществено обслужване".


Точно тази формулировка беше използвана многократно като трик при строителството на многоетажни жилищни сгради в северната част на варненската Морска градина при управлението на бившия кмет на града Кирил Йорданов.


Проектът на бъдещия парк

© Община Варна

Проектът на бъдещия парк


В право на отговор по повод публикацията на "Дневник" от общинската администрация във Варна написаха, че плажът в близост до кв. "Аспарухово", отразен и в системата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, всъщност не е плаж, а дюните, които се намират там, не са "установени" като дюни. В същото право на отговор се уточняваше, че сградата "за обществено обслужване", която трябва да бъде построена на територията на бъдещия Аспарухов парк, била предвидена за детски морски образователен център.


Екранна снимка на част от Подробния устройствен план на "Аспарухов парк" въвВарна", в който в центъра на зелената площ на парка е нанесен Урегулиран поземлен имот, предназначен за "обществено обслужване".

© Община Варна

Екранна снимка на част от Подробния устройствен план на "Аспарухов парк" въвВарна", в който в центъра на зелената площ на парка е нанесен Урегулиран поземлен имот, предназначен за "обществено обслужване".


В текста, публикуван във Фейсбук днес се казва, че след гласуването утре ще бъдат обявени всички имена на общинските съветници, които са подкрепили "този престъпен план", за да знаят гражданите от кого да търсят отговорност.


"В случай, че проекта бъде приет от управляващата върхушка във Варна, ще организираме референдум за бъдещето на парка", пише още в публикацията.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Що не си спретнат един местен референдум.

  В случая със сигурност ще проработи.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Айде Варна ставайте и си изгонете кмета!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1201 Разстроено

  Айде Варна ставайте и си изгонете кмета!
  —цитат от коментар 2 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Портних съсипа Варна...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 4. 4 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Купена държава!!! Чудя се,остана ли нещо по тая брегова ивица да не е застроено!!! Алчността е безгранична,чак ми е. жал за хората,но в крайна смела от тях си зависи!!! Успех на варненци!

 5. 5 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1399 Неутрално
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Абе, какви са тези налудничави идеи. Защо трябва на плажа да има парк.

 7. 7 Профил на Henry Chinaski
  Henry Chinaski
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#1] от "realguru":

  В Русе един съвестен гражданин организира референдум за мръсния въздух, замърсен от едно голямо предприятие. Исканията бяха местната власт да ги накара да си сложат някакви филтри. Две популярни русенски фейсбук страници за пропаганда на местната власт ни заливаха с платени публикации, в които пишеше, че организатора на референдума е психично болен, после писаха, че ни крадял данните, за да създаде партия. Накрая се събраха с 1000-2000 подписа отгоре, но от общината казаха, че някои били на починали хора. Така в крайна сметка не достигнаха подписи и нямаше референдум. Така работи гербаджийската мафия.

 8. 8 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Каквото и да се води мястото ... идеално е за парк!

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  " Причината за недоволството от престоящото гласуване са опасенията на гражданите, че подготвяният проект дава възможност за строителство на плажа извън паркоустройствените решения както това се случи в северната част на Морската градина във Варна."

  Та общината изгражда парк, а в него, то се знае, се отварят разни възможности за разни хора, все свързани с трибуквената варненска групировка ( ама моля ви се, няма такова нещо, би се възмутил поредния платен представител на задкулисието в този момент !) я за временни, я за постоянни обекти ! хитро измислено - крием се зад гърба на община Варна, усвояваме възможността впоследствие, мафията пак е ни лук ( ойл) яла, ни лук ( ойл) мирисала .....

 10. 10 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1399 Весело

  До коментар [#8] от "ь": Съгласен,ако до парка е плажа! Пътеки за разходка,велоалей като в Санта Барбара.......ма на дали!

 11. 11 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Редно е да знаете и кой е "загрижения гражданин" от инициативния комитет - неуспелия кандидат-кмет на БСП за Аспарухово.

 12. 12 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Това ще е единствено и само сграда за обществено обслужване - детски център, защото земята е общинска и ще си остане такава! Никакви хотели няма да се строят там! Всякакви аналогии са спекулация!

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4786 Весело

  До коментар [#12] от "silverman":

  Повярвах! 🤣

 14. 14 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#6] от "Роси":

  За да се построи върху парка хотелче например ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 15. 15 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 413 Неутрално
 16. 16 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 466 Гневно

  "В залата имаше към 150 жители на Аспарухово, пише в поканата за протеста. Как общинските съветници не намериха поне едно градивно предложение на гражданите? Тези хора не ги ли избрахме ние? Всичко отхвърлиха. Популистките изказвания за реплика на морската градина ще доведат до създаването на Алея 2 (по аналогия с т.нар. "Алея Първа", бел. ред.)- хотели и заведения край плажа. Строителните параметри дават възможност за построяване им", пише в публикацията."
  Абсолютно вярвам, че целта е строежи по брега и то не на обществни сгради, а на хотели и ресторанти, които ще са на когото трябва.
  Айде, стига!

 17. 17 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Варненския залив е замърсен от 80-те необратимо. Какъв плаж , какви 5 лева. Специфика на залива, основно битово замърсяване, невъзможност за контрол върху подпочвените води, свлачища и т.н. Не се излагайте!

  agent
 18. 18 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 504 Весело

  Това място е паркинг на рибарите от буната.
  Плажът започва от нея на юг.
  И си е най обикновени камъни засипани с малко пясък. Много се съмнявам че там може да бъде направен какъвто и да е парк.
  А постройка - няма луд зимата там бият вълните и нищо няма да остане.

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Това място е паркинг на рибарите от буната.Плажът започва от нея на юг...
  —цитат от коментар 18 на ЙЕИ


  До коментар [#18] от "ЙЕИ":

  Ето илюстрация от Гугъл:
  https://www.google.com/maps/ @43.1815763,27.9099356,3a,75y,69.34h,60.87t/data=!3m6!1e1!3m4!1sBk7meGz7ce1ZBgVXCOkWzw!2e0!7i13312!8i6656

  Ако линкът не излиза коректно, копирайте целия стринг в браузера.

 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Още един опит за "линк":

  google.com/maps/@43.1815763,27.9099356,3a,75y,69.34h,60.87t/data=!3m6!1e1!3m4!1sBk7meGz7ce1ZBgVXCOkWzw!2e0!7i13312!8i6656

 21. 21 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1146 Разстроено

  Варна загуби много от развихрилото се строителство. Няма я вече тая зеленина, няма ги къщичките с градинките. Бетон и тухли, тухли и бетон. Кичозни фасади, някакви заведения със съмнителна стойност и още по-съмнителна кухня. Плажната алея - заведение след заведение, като последните са активни само лятото. Последните две години по-често си идвам в БГ, и смятам за в бъдеще да увеличавам престоите си, но във Варна не мога да седя. Само след няколко дни ме хващат дяволите от трафика, шумът от строежите, качеството на въздуха, псувните които чуваш от колите и минувачите, и се пръждосвам на село.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 22. 22 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#20] от "plebs":

  Пробвай с шорт УРЛ. Дневник имат проблем, когато в линковете има препинателни и други значи, се получава ескейпване/прекъсване.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 23. 23 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#3] от "PisnaMi":

  Портних изпорти Варна.

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 24. 24 Профил на boxOut
  boxOut
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ботев, Левски, Раковски какво биха направили ако бяха живи?

 25. 25 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Голяма част от коментиралите са от дежурните драскачи по всички сайтове и не познават град Варна и конкретно мястото за което става дума. Тук сме свидетели по неизвестни на мен причини на доста нагъл опит за изопачаване на истината. Парчето земя, което се показва на скиците се е образувало при строежа на "новия канал" към езерото, няма никакви дюни и изобщо не се използва за плаж. Виждат се ясно камъните които го ограждат откъм водата. От другата страна на малката буна е основният плаж на Аспарухово, който е километри дълъг и само ненормалник би плажувал тук. Не са ми ясни целите на вдигащия врява тук ненормалник (освен както се спомена че е неуспял кандидат на БСП за кмет) освен да е някаква политическа предизборна дандания. Варна има много проблеми, но този не е един от тях.

 26. 26 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Къде ще протестирате бе авери? Пред офиса на ТИМ ли?

 27. 27 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#25] от "Oggie Petkov":

  Много добре си я познаваме Варна, а в статията в прав текст си пише, защо се протестира- защото като стане парк, веднага ще бъде напълнен вътре и наоколо с многоетажни сгради - точно като в "парка" Морска градина, която беше намалена с много голяма своя част чрез паркинги, коли по алеите, многоетажни сгради, оградени пространства с табели частна собственост. Пука му на някого, че сградите в морската са примерно детска градина (която беше една от първите, преградила алеи, или дневен център за психично болни и тям подобни сгради за обществено ползване ....

 28. 28 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 659 Неутрално

  ...Тук сме свидетели по неизвестни на мен причини на доста нагъл опит за изопачаване на истината. ...
  —цитат от коментар 25 на Oggie Petkov


  Това място е паркинг на рибарите от буната.Плажът започва от нея на юг.И си е най обикновени камъни засипани с малко пясък. ..
  —цитат от коментар 18 на ЙЕИ


  Тия неща и аз ги пиша откакто започна тая сага. Това е изкуствено създадена суша с 4-5см пясък върху камънак. То не бяха дюни, плажове.... само място за гнездене на пеликани не го изкараха.
  И като гледам как всички реват и ритат се чудя... 'бах ма'а му! И аз съм същия когато скачам срещу нещо, за което пресата ме манипулира в посока, която е желана за някого... И съвсем се отвращавам от реалността ни....

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 834 Неутрално

  А на 200 метра навътре в морето също не е лошо.
  Има народи, които си отвоюваха огромни площи от морето.
  Да се работи в тази посока, защото крайбрежието ни явно вече не достига.

 31. 31 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  До коментар [#30] от "jmf29537805":

  Правилно , да направят изкуствени острови край Варна ,като в Дубай и да ги продават на всички желаещи да си строят наколни жилища като в Малдивите ,докато Варна се превърне в африканска джунгла , то не ,че и сега не е джунгла по улиците ,дето не можеш се размина от коли и селяни .

 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  Само парк ли? А какво да кажем за новите ресторанти на плажа? На пясъка. А за интензивния трафик по Алея І, която вече става "крайбрежен път"?

  Добре, ще изгоним Портних. ТИМ май догодина щели да си отиват? (по слухове). Обаче един друг мастит "столичанин" настъпва - Маджо. С някой генерал зад себе си. С 30-годишна концесия. И кой ли друг "столичанин" ще ни пробутат за кмет?

 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  ...че и сега не е джунгла по улиците ,дето не можеш се размина от коли и селяни ....
  —цитат от коментар 31 на edin drug

  А едни мастити, охранени с ролсове и алчни задници измукаха що агросубсидии имаше, и 2/3 от населението на Северна българия го изгониха - не само от селата, но и от градовете. Единствено Варна все още се държи, въпреки усилията на Тиквата да я размаже за сметка на Бургас.

 34. 34 Профил на kalata
  kalata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "historama":

  Поне чете статията преди да се изказвате, става въпрос за кв. Аспарухово, не крайбрежната алея във Варна. И колкото и да се оплаквате от всички тези неща, като се види колко са пълни през лятото, се оказва, че на хората всъщност им харесват заведенията.

 35. 35 Профил на tisho_one
  tisho_one
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#26] от "Таралеж":

  Те пък какво общо имат с това ''предстоящо'' строителство?

 36. 36 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Те и от Кайсиева градина протестираха организирани от градския съвет на БСП срещу приемането на ПУП-а, но сега завиждат на 4 микрорайон за основния ремонт в квартала.

 37. 37 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Питам се какъв човек трябва да си за да си против образователен детски център?

 38. 38 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Гневно

  Като цяло е нужно да протестираме срещу ГЕРБерската мафия!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK