Над 4500 деца и младежи в България живеят в престъпна среда

Над 4500 деца в България живеят в престъпна среда.

© Юлия Лазарова

Над 4500 деца в България живеят в престъпна среда.4547 деца и младежи в България на възраст между 8 и 17 години растат сред насилие и престъпно поведение в т.нар. криминогенна среда. А това оказва влияние, защото самите те попадат в детска педагогическа стая – понякога като жертви, в някои случаи и като насилници.


1634 са станали жертва на престъпление през миналата година. Цифрата е стряскаща и по-висока от тази през предходната 2017 г. Тогава 1462 малолетни и непълнолетни са пострадали от някакво престъпление. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за противообществени прояви и престъпления на малолетните и непълнолетните лица през 2018 г.


Според статистиката най-жестоките престъпления са малко, но все пак ги има. 3 малолетни деца и едно непълнолетно са били убити през 2018 г. Разлика има, защото през 2017 г. не е регистрирано нито едно убийство на дете. Ако се гледа на всички тези случаи като на цифри – увеличението е минимално.
Миналата година 23 деца са станали жертва на изнасилване или опит за изнасилване, а 68 – на блудство. 86 малолетни или непълнолетни са били опипвани и с тях са блудствали през 2017 г. Тогава 20 деца са били изнасилени или е направен опит за подобно сексуално посегателство над тях. Три малолетни или непълнолетни са станали жертва на трафик, а през 2017 г. е било само едно.


Това показват числата. А практиката показва, че всяко едно от тях ще се възстановява дълго и трудно не само от физическата, но и от психическата травма в продължение на години.


Статистиката за насилието над деца показва и че 285 малолетни и непълнолетни са пострадали физически и са били пребити през миналата година, а 240 през предходната. Разликата не е голяма, но ще е съществена, ако се превърне в тенденция.


Най-честите престъпления срещу деца обаче са кражбите и грабежите – общо 894 малолетни и непълнолетни са били ограбени.


Почти всеки тийнейджър е заплашвал родителите си с бягство от дома. Да избягаш от вкъщи обаче вече не е на мода сред децата. Все по-малко са малолетните и непълнолетни, които бягат от семейството си. През миналата 2018 г. те са били 1081, а година по-рано – 1368. В сравнение с 2014 г. разликата е значителна. Тогава 1550 малолетни и непълнолетни са избягали от дома си или от специализирана институция, в която са настанени.


Докато бягството от дома е сравнително безобидно провинение, то убийството е сериозно престъпление, без значение от възрастта. През миналата 2018 г. пет деца са отнели чужд живот или са опитали да го направят. През предходната 2017 г. са регистрирани 3 такива случая.


В сравнение с миналата година почти незначително се е увеличил броят на децата, които употребяват опиати, извършват кражби и грабежи, повреждат чужда или обществена собственост. Лек ръст има също така и на случаите на проявите на агресия, както и на скитничество и просия. Увеличението изглежда минимално за период от 12 месеца, но бележи цялостна тенденция от 2014 г. насам.


През 2018 г. броят на малолетните и непълнолетните момичета и момчета, които са минали през детска педагогическа стая за извършени престъпления, е 4857. Повече от половината от тях са попаднали при педагог заради кражба на имущество. Това е най-разпространеното престъпление сред подрастващите на възраст между 8 и 17 г. Общо 2670 деца са откраднали и са били заловени. Най-често се краде от магазини или други търговски обекти, по-малко от домове, а кражбите с взлом са най-малко. Положителна тенденция е, че намаляват случаите на тормоз в училище.


Миналата година на отчет в детските педагогически стаи в цялата страна са водени 9098 малолетни и непълнолетни, извършили нарушения или престъпления. В сравнение с 2017 г. броят им намалява, но незначително – с 48 случая. Впечатление прави, че 75.2% от всички тях са учащи.


Всеки малолетен или непълнолетен се води на отчет за период от 2 години в детска педагогическа стая, когато е извършил нарушение на закона или престъпление. През 2018 г. местните комисии са наложили 7967 възпитателни мерки, като най-често провинените се наказват с "предупреждение" или "поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател". Общо 66 младежи са били настанени във възпитателно училище интернат.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  Отвратителна статистика!
  Още по отвратителното е,че част от тези деца ще бъдат превърнати в престъпен ударен юмрук на Партията Майка!
  ГЕРБЕСЕПЕ убива България, малко по малко,всеки ден!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Мисля,че са повече от 4500.
  Всички те се пръкнаха след идването на власт на Иван Костов.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Над 65000 деца годишно (всички родени деца в България) се раждат и живеят в престъпна среда. 4500 от тях са в особено опасна и престъпна среда. Това е

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И както каза премиерът 92% от тях са цигани.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 5. 5 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  Само децата ли? Целият народ живее в престъпната среда на мафиотската държава.

 6. 6 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Статията омесва жертви на престъпност с потенциални престъпници сред децата. Например статистиката за миналите през детски педадогически стаи.

 7. 7 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И както каза премиерът 92% от тях са цигани.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Хехе, ако се поразтичат в Столипиново, Факултето, Надежда в Сливен и Изгрев в Пазарджик, цифрите ще се умножат по 10, ако не и повече.
  Ние търсим проблемите там където не са, сред българите.

 9. 9 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Не съм се и съмнявал. Престъпна държава с престъпна нация.

 10. 10 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  "Все по-малко са малолетните и непълнолетни, които бягат от семейството си."

  То няма семейства, та да се бяга от тях.
  А бягството от семейството не е точно "провинение". Израз е на накърнено доверие на детето към родителите. Когато е загубено доверието, няма и реакция за опит за възстановяване.

 11. 11 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Сигурен съм, че децата в ромските гета са десетки ако не и стотици пъти повече , ама там социалните ги е страх да действат

 12. 12 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Хаха, Анимус много работа ги чака казвате.

 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  И както каза премиерът 92% от тях са цигани.
  —цитат от коментар 4 на Мизийски


  Елена Йончева не е циганка. Дариткова и мъжа й Проданов също не са цигани. Оня простак, известен на Луфтханза също не е цигани. Е и?

  Да не се окаже, че русофилите са най-големите престъпници?

 14. 14 Профил на Вуду
  Вуду
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Българинът неглижира възпитанието - в училище, в семейството, и това е страшна бомба със закъснител.

 15. 15 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Общо взето. повечето коментари пречупват информацията през собствения си мироглед искайки да превърнат желаното в действително. А никой не се усеща, че това е подготовка за въвеждане на новозаконодателство, при което под лозунга на закрила на детето, същите ще могат да се отнемат от родители, които се опитват да ги възпитават. Да създават лимити на свободата, което да ги превърне в отговорни личности, а не в искащи и разглезени егоисти потребители.
  Как е вече с Канада и САЩ и в някои европейски държави. Не да плеснеш по задника. адаповишиш глас на детето и то може да те докладва (възстановяване на павлик морозовщината) и идват социалните и го отнемат. После и детето реве, какво е направило докато живее в соц затвор до 18 и родителите реват, но машината е задействана и път назад няма. Това ни готвят и на нас. Отделяне на децата и възпитаването им от държавните институции в система на отчуждение, доносничество и обезличаване, което да ги превърне в прекрасен материал на предстоящите тирании. Това нито болшевизма , нито нацизма устя да го постгне в пълна степен, но в не малка го постигна. Сега е третия опит и винаги в името на някакви идеали. Разчитам единствено на интуитивните съпротивителни сили на българина, докато още ги има.

 16. 16 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 542 Любопитно

  А децата на политиците растящи в престъпна среда включени ли са в бройката?

 17. 17 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Ако не се броят циганите цифрата ще спадне с три нули

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До 15
  "Отделяне на децата и възпитаването им от държавните институции в система на отчуждение, доносничество и обезличаване, което да ги превърне в прекрасен материал на предстоящите тирании. ..."

  Чувал съм че подобно законодателство го има в САЩ, Канада и някои скандинавски страни, но те съвсем не са тирании и диктатури! А няма ли да е по-добре някои деца да бъдат отделяни от родителите им, които отказват да ги пращат на училище, тласкат ги към просия и джебчийстов от детски години, проституция или сексуална активност още от 10 год. възраст?

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 274 Любопитно

  До коментар [#18] от "historama":

  същият ефект ще има и ако се вкара съотвеният родител в затвора, детето нали пак ще остане на държавата? Само дето е по-креативно някое НПО да лапа държавни пари нали? Защото на всички им е ясно, че докато има случаи на насилие, ще има и щедри дарители, та затова дефиницията за насилие е така разширена, нали?

 21. 21 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 268 Неутрално

  99 % са деца на цигани и комунисти. Милиончева не се интересува от детето си, а да хвърля кал по кабинета с цел нов преврат и ошушкване на държавата до последната стотинка.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 22. 22 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Ламборгинито не се интересува от деца, внуци или роднини, за него всички младежи са пропаднали наркомани, а той и всички старци от БСП трябва да управляват още 10 000 години, макар и с памперски.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 23. 23 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1184 Гневно

  Много повече са, за съжаление.
  Децата заслужават най-доброто, независимо от етноса - всички се раждат без предрасъдъци...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 24. 24 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#14] от "vdt46597207":

  Така е. Ако сме живи след 20-30 години, ще видим резултатите.

 25. 25 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Това, което не става ясно от статията е, че тези явления ги има навсякъде. Въпросът е колко повече или по-малко се срещат у нас. И разбира се никъде не е споменато, че опита за превенция в т.нар. рискови групи се е провалил навсякъде, особено в Европа! Париж се тресе цяло десетилетие - палежи на коли /вече и катедрали/, атентати, клетки на ислямисти, жълти жилетки - анархисти и т.н. Милано и Рим са негро-цигански депа, Атина на нищо не прилича... Започвам да ставам фен на Орбан и на Курц, не заради това което говорят, а заради това как изглеждат Будапеща и Виена!

 26. 26 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Ако питате мен, ние всички живеем в престъпна среда/страна.

 27. 27 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  Децата се възпитават в семейството.
  Когато семейството абдикира от задълженията си - държавата трябва да му търси сметка.

 28. 28 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Тъжна статистика.. децата имат малък шанс за нормално развитие

  danitoledov
 29. 29 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 833 Любопитно

  Да, ама последните двайсетина години възможностите на службите за работа с деца-потенциални престъпници рязко намаляха. Всичко живо (НПО) реве и се ТРЪШКА, как така някой щял да НАКАЗВА горките деца, когато извършат престъпление ? Наказанието било недопустимо ! Създадоха се разни комисии към общините, които уж работят срещу детската престъпност, а всъщност само отчитат дейност. Порастналите вече деца, вече убиват, изнасилват, ограбват и за това сте виновни всички вие !

 30. 30 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До 15"Отделяне на децата и възпитаването им от държавните институции в система на отчуждение, доносничество и обезличаване, което да ги превърне в прекрасен материал на предстоящите тирании. ..."Чувал съм че подобно законодателство го има в САЩ, Канада и някои скандинавски страни, но те съвсем не са тирании и диктатури! А няма ли да е по-добре някои деца да бъдат отделяни от родителите им, които отказват да ги пращат на училище, тласкат ги към просия и джебчийстов от детски години, проституция или сексуална активност още от 10 год. възраст?
  —цитат от коментар 18 на historama


  Зависи от дефиницията за тирания и диктатура, там това в момента е в бавен, но непрекъснат процес. Много неща мога да рзакажа, в много аспекти от живота.
  Деца може да се отнемат при заплаха за съществуването им, физическо или психическо, но това трябва да е крайна мярка с процедури гарантиращи спазването на принципа за неразделяне на семейства освен в краен случай. Там в момента по донос от съседка, минувач или от самото дете, което е изнудвало родителите си за нов айпад, направо взимат децата и откачаш. Да си ги върнеш после е невъзможно. Правови държави са. Това ни готвят и на нас. С правовата система в САЩ и Канада не ти пожелавам да се сблъскваш. Свобода в обходата, която имаме тук, там е немислима. Общо взето се живее в страх и отчуждение. Аз не им казвам, как да си организират държавите, може репресията да е единствения възможен инструмент, който да действа там. Аз казвам, на нас да не ни налагат подобни отношения.

 31. 31 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  И както каза премиерът 92% от тях са цигани.
  —цитат от коментар 4 на Мизийски


  Останалите са деца на колекционери на апартаменти.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Всички живеем в престъпна среда. Цялата държава и всички институции се оказа, че са управлявани от престъпници. Бивши и сегашни.

 33. 33 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 315 Неутрално

  И после какви възрастни очаквате да станат от тях?!

 34. 34 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2544 Гневно

  Ами отнемете ги бе, изроди нещастни!!!

  В Сливен така са взели три деца от една жена /вдовица/ и плащат 1500 лв. на приемни семейства, с “европейски средства/.

  На 21.5. ще има з Национален протест против търговията с деца заложена в Националната стратегия за развитие на детето.  Любовта ще спаси света!!!
 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2544 Гневно

  Годпожице Друмева, надявам се че осъзнавате какво правите!!!!
  Тези отнети деца стават жертва на педофили в приемните семейства, има десетки хиляди случаи.
  Как сте се съгласила да сте част от тази кампания?

  Любовта ще спаси света!!!
 36. 36 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1672 Любопитно

  "Дневник", навсякъде в статия та сте изпуснали по две-три нули в числата.
  Това е реалната статистика.
  Обаче за власта е непрестижно да строи "възпитателни училища" отново.
  Поради това отклонението ще става норма.
  !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK