Граждани събраха пари за адвокатски хонорари по делото срещу инсталация в "ТЕЦ София"

Граждани събраха пари за адвокатски хонорари по делото срещу инсталация в "ТЕЦ София"

© Надежда Чипева, КапиталДнес в 13 часа Гражданската инициатива "За чиста София без изгаряне на отпадъци" ще внесе в Столичната община отворено писмо в протест срещу изграждането на инсинератор за изгаряне на отпадъци в кв. "ТЕЦ София" зад Централна гара, съобщи пресцентърът на "Демократична България".


С внасянето на писмото ще бъде приложено и платежното нареждане за внесената сума за разноските за адвокатски хонорари по делото. В началото на април започна дарителска кампания под надслов "Да отстояваме заедно правото ни да сме активни граждани" в подкрепа на Николай Петков, който трябва да плати 2100 лв. на адвокатите на Столичната община заради делото срещу проекта за инсинератора.


"Покрай домовете на хората около теца ще се добавят и 650 хиляди километра годишно допълнителен трафик на камиони с отпадъци. 180 000 тона годишно отпадък ще се транспортират от гара Яна до "ТЕЦ София", се казва в съобщението.
В него се напомня, че в доклада по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на проекта липсва оценка на въздействието върху здравния статус на живеещите не само в най-близко разположените до инсталацията квартали, но и в целия град, а се оценява единствено рискът за работещите на площадката на теца.


"Столичната община и "Топлофикация София" ще вземат 130 милиона евро от европейските данъци за този скъп, мръсен и морално остарял проект. От тях 67 милиона евро ще дойдат от Европейската инвестиционна банка като кредит към "Топлофикация София", който ще изплащаме с такса смет или със сметките ни за парно", пише в отвореното писмо.


Общата стойност на проекта за инсталацията ще е 370 млн. лева, като общината ще изтегли кредит от Европейската инвестиционна банка, който "Топлофикация София" ще изплаща 19 години. Същевременно дружеството ще спестява между 12 и 15 млн. лева годишно от доставки на газ, защото ще използва отпадъка като гориво. Освен това ще доставя топлоенергия на 30 хил. домакинства и електроенергия на още толкова.


Технологията е избрана още преди 11 години с откриването на инсталациите за третиране на отпадъци, но процесът беше завършен през последната година, когато общинският съвет избра мястото и даде разрешение на общината да вземе заем, за да финансира проекта.


"Упоритото намерение на Столичната община през последните 10 години да "изгаря" милиони левове от парите на гражданите в "Топлофикация София" е и в противоречие с повишаващите се законови изисквания в Европа за управление на отпадъците", завършва отвореното писмо на "Демократична България".

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3174 Гневно

  Преработката на боклука е задължителна . Горенето е геноцид над софиянци и поредното крадене на европейски пари.Крайно време е Топлофикация да фалира , това е поредното наливане на пари в общинската бездънна яма.

 2. 2 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Успех хора! Дано се спре това безумие!

 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  До коментар [#2] от "falkoneti":

  Да точно така, след като гражданите на София са ги избрали тази фирма "За чиста София, без изгаряне на отпадъци" да решава въпросите на града, нормално е да правим каквото ни каже!

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  гражданите ще трябва и 3млрд (според Теменужка) да съберат за неустойки на едни централи , които според ЕС са драли държава и мариал

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3354 Гневно

  Абе може ли да са толкова улави тези гербери в СО , това ,че баба им е горила боклука в двора на село , значи ли ,че трябва това да се практикува на 2км от съдебната палата и идеалния център на София???

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4849 Неутрално

  По 30 камиона на ден се падат, горе-долу по 1 на час, не е болка за умиране, отделно технологията сигурно е най-съвременната, почти бездимна, ще се осигури почти безплатно гориво за ТЕЦ-а

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, вследстие на което, на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10599 Неутрално

  Дао успеят. Да гориш "боклук" е като да гориш пари, а планираните количества са директно признание за провал в разделното събиране на отпадъци.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1965 Неутрално

  До коментар [#7] от "penetrating":
  Гори се това което не подлежи на рециклиране, а инак е ясно кой е против. Тия които признават само съвецкия газ и не искат неговат консумация да спадне!

 9. 9 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Управляващото мнозинство в СО са престъпници! Този проект е скандален и вреден! Никога вече герб и сдс в София! Някой беше писал, че щял да дава безплатна енергия!? Без да са включени инвестицията и оеративните разходи - 12-20 млн. на година...(не се дава официална информация)
  Успех на Николай Петков!

 10. 10 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 591 Неутрално
 11. 11 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Нека който пише и брише тука да бъде така добър да напише,
  Къге да се горят отпадъците?
  Или къде да е новото сметище у наше село?
  Моля интелекта на форума да посочи конкретно място.
  Приказки от родът на.
  Далейо по далеко на п...ка си майчина не приемат.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10599 Неутрално

  До коментар [#8] от "telqk":

  Напълно сте прав, но погледнете количествата и капацитета за горене :)
  Иначе съм съгласен за руския газ, но той може да е всякакъв важното е да има още поне една тръба в България, чийто отсрещен край не е на Газпром/Русия.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1808 Весело

  Една част от отпадъците могат да се рециклират, друга може да се компостира, трета само да се изгори, като сгурта евентуално иде за пълнеж в строителството, или пък не.
  Алтернатива- гнъсно депо за боклук, дето товарим всичко за радост на "берачите".
  Който пък не ще изобщо боклук, спира да потребява от магазините и отива на вариант фермичка кат тая на прадедо- успех желая.

 14. 14 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1965 Неутрално

  До коментар [#12] от "penetrating":
  След като сте съгласни с това което съм написал, трябва да се съгласите че това е технология която се ползва по цял свят като изгарят отпадъци които не подлежат на рециклиране и задължително когенерация. Впрочем и в момента за циментовите заводи се внася RDF гориво защото е много по-евтино от най-евтиния газ и въглища на прах(прахообразно гориво) каквото се ползва в циментовите заводи. А виенската топлофикация е пионер в оползотворяване на битови отпадъци за отопление.

 15. 15 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Зелени , неузрели и всякакви подобни мечтатели за слава. За съжаление са в ДБ.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8904 Неутрално

  Като се знае, че нищо не правим, като хората, има място за съмнение.

 17. 17 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Успех хора! Дано се спре това безумие!
  —цитат от коментар 2 на falkoneti


  + + +

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10599 Неутрално

  До коментар [#14] от "telqk":

  Точно с това се съгласих. :) Но има нюанси и разлики от Виена.
  Погледнете капацитета :) Иначе казано, гори се всичко, ерго не се сепарират отпадъците.
  За останалото, също си казах мнението. Не трябва да се разглежда тази "горелка" като заместител на руския газ. Заместител на руския газ е газ от друг източник и това трябва да се случи скоро, най-вероятно под натиск от ЕК.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1965 Неутрално

  До коментар [#18] от "penetrating":
  Очевидно разбирате добре, но трябва да ви се обяснява повече! И в момента завода за преработка на отпадъци сепарира и произвежда RDF гориво. Но общината не може да го използва затова плаща на циментови заводи крупна сума за да идват и да извозват готовото гориво. А от хранителни и дървесни отпадъци се произвежа биогаз който се използва за производство на ел. енергия - като био ТЕЦ. Подобно прави и Софийска вода като обработва битово-фекалните води и получава тор и биогаз който пак се използва за производство на ел.енергия. Капацитета няма значение, а газ винаги ще трябва защото горенето на RDF горивото става при висока температура! Капиш?

 20. 20 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#1] от "hodounski":

  Ане умник, ако Топлофикация (която работи на газ) фалира, те тогава ще видиш какво е геноцид!

  Централното топлоподаване е единствения смислен начин за отопление в градски условия, не само в БГ, в цял свят на нашия климатичен пояс.

  Това че Ганьовците не можете да стопанисвате нормакно една изградена мрежа и искате зорлем да я унищожите показва единствено крещяща липса на мозък.

 21. 21 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  В момента отпадъкът, който следва да се гори в инсинератора - т.нар РДФ-гориво се вози за сметка на софийска община до бетонните заводи в Девня и Златна Панега и до Стомана Перник, за около 200 хил тона разхдите за транспорт са около 10млн лева, така реално със въвеждането на съоръжението в експлоатация СО ще пести реално 25млн. лева 15 от газта +10 млн от транспрта. Но цена от 390 млн лева, която със сигурност ще се надуе с едни допълнителни стотина милиона по герберски и сметката ще стигне половин милиярд -сложи им 5% лихва и проекта отива в ряката-- без да броим, че става въпрос за горене на няколко хиляди тона боклук всеки ден в най-мръсната и гъстонаселена част на София..... Не няма особен смисъл, но щом трябва да се откраднат едни пари Герб са готови на всичко...

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK