Въпреки протестите съветниците във Варна одобриха строителството на парк върху плаж

Екранна снимка от Кадастралната административно-информационна система на комбинирано аерофотоизображение и актуалната кадастрална карта към 21 август м.г. На нея ясно се виждат плажът и дюните, изчезнали в документите на община Варна, за да стане възможно строителството на "Аспарухов парк"

© Дневник

Екранна снимка от Кадастралната административно-информационна система на комбинирано аерофотоизображение и актуалната кадастрална карта към 21 август м.г. На нея ясно се виждат плажът и дюните, изчезнали в документите на община Варна, за да стане възможно строителството на "Аспарухов парк"Въпреки протестите на гражданите днес Общинският съвет във Варна прие окончателно Подробния устройствен план - План за регулация и застрояване на "Аспарухов парк". С това на практика ще бъде разрешено строителство върху плажа на градския кв. "Аспарухово".


Планът беше приет с гласовете на 37 съветници. Един гласува "против", а петима се въздържаха. Според главния архитект на Варна Виктор Бузев допустимото застрояване в парка щяло да е 1% и да включва изграждането на тоалетни и помещения за разполагане на техника за поддръжка на зелените площи. Според Инициативен комитет "Аспарухово" обаче с приетия Подробен устройствен план паркът ще се превърне в "Алея Втора" (по аналогия с т.нар. "Алея Първа" във Варна) , заобиколена от заведения и затрудняваща придвижването на пешеходците".


Плажът, върху който община Варна възнамерява да построи част от "Аспарухов парк"

Плажът, върху който община Варна възнамерява да построи част от "Аспарухов парк"
Какъв е точно допустимият коефициент на застрояване в парка не е ясно, тъй като стойността, обявявана от местната администрация, е твърде неясна и объркваща величина. Днес главният архитект на Варна Виктор Бузев обяви, че допустимото застрояване в парка щяло да е 1%. По-рано пред членовете на общински комисии, през които мина за одобрение проектът за Подробен устройствен план, той обяви, че коефициентът на застрояване в парка предвижда на 1 дка от парковата площ да могат да се поставят само 6 кв.м застроена площ.


Според протокола от едно от заседанията общинският съветник Мартин Байчев (ГЕРБ) пита: "Тогава откъде идват притесненията на гражданите? Може ли да се промени ПУП-а във времето?"
"Всичко може да се промени със санкция на органа, който отговаря", отговаря Бузев.


Справка с предвидения режим на застрояване според гласувания днес Подробен устройствен план показва, че в него са предвидени 225 кв.м разгъната застроена площ "за обществено обслужване", 313 кв.м "за Детски свят", 1648 кв.м "за спорт", общо 5623 кв.м за три "атракционни обекта" с допустима височина от 6 етажа, 468 кв.м "за рибен ресторант", 852 кв.м "за рибарско пристанище" и 1648 кв.м "за спорт". Всичко това прави обща разгъната застроена площ 9.6 хил. кв.м.


В днешния дебат за бъдещето на "Аспарухов парк" се включи и кметът на Варна Иван Портних. Според него предвидените параметри на застрояване били минимални и в парка нямало да се строят хотели.


Проектът на бъдещия парк

Проектът на бъдещия парк


Със същата упоритост от кметската администрация продължават да отричат, че бъдещият парк ще бъде построен върху плаж. Още през септември м.г. обаче "Дневник" публикува информация, че от проекта за Подробен устройствен план на "Аспарухов парк" е изчезнал морски плаж, което води до невярно определяне на местоположението на границата на Зона "А" от крайбрежието, която е защитена според Закона за устройство на черноморското крайбрежие.


Изчезването на плажа от Подробния устройствен план на парка беше предпоставка и за грешно определяне на границите на урегулираните поземлени имоти в него. Въпреки това месец по-рано проектът беше приет от Експертния съвет по устройство на територията в община Варна.


Наличието на морски плаж, върху който общинската администрация има намерение да строи, беше илюстрирано с екранни снимки от сайта на информационната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, както и с две снимки от платформите Google Earth и Google Street View. Всички публикувани илюстрации безусловно доказваха, че на посоченото място действително съществува пясъчен плаж.


Пред общинските съветници днес кметът на Варна съобщи също, че е получено писмо от Фонда на фондовете за започването на строителството и на рибарското пристанище. Парадоксът в случая е, че то ще бъде изградено с европейско финансиране, но пак върху част от плажа на Аспарухово.


През август м.г. "Дневник", публикува информация, в която бяха цитирани данни, предоставени от неправителствената организация "Камара на геодезистите в България". Според тях "Морски плаж "Аспарухово" (с административното обозначение 10135-PL.46) внезапно е изчезнал от информационната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър в дните между 26 юли и 9 август т.г. Върху него сега местната администрация във Варна има намерение да реализира именно проекта си за строителство на рибарско пристанище.


Скрийншот от 26 юли м.г., на които е отбелязан "Морски плаж "Аспарухово"

© Дневник

Скрийншот от 26 юли м.г., на които е отбелязан "Морски плаж "Аспарухово"


По-късно от Агенцията по геодезия, картография и кадастър изпратиха странно мнение по случая. В него се съобщаваше, че данните от кадастралната информационна система, която Министерството на регионалното развитие и благоустройството създаде с 500 хил. лв. по оперативна програма "Административен капацитет" през 2015 г. в съответствие със Закона за електронното управление, нямат стойност на документ.


Скрийншот от 9 август м.г., на който "Морски плаж "Аспарухово" вече е заличен

© Дневник

Скрийншот от 9 август м.г., на който "Морски плаж "Аспарухово" вече е заличен


Преведено от административния жаргон, това би трябвало да означава, че всичко, което се вижда в информационната система на Агенцията по геодезия картография и кадастър, може да няма нищо общо с действителността. Или с други думи - всеки плаж, обозначен в нея, в действителност би могъл да се окаже нещо съвсем друго според "удостоверителните документи", издавани с подпис и печат.


Освен това, ако в кадастралната карта даден имот е обозначен като "морски плаж", който според конституцията е изключителна държавна собственост, това не е никаква гаранция, че той все пак не е предвиден за застрояване според устройствените планове на близкото населено място.


Плажът, върху който община Варна възнамерява да построи рибарско пристанище

© Дневник

Плажът, върху който община Варна възнамерява да построи рибарско пристанище

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Варненци, докога ще избирате тази шайка да ви управлява. Докато вече не остане нищо за съсипване ли?

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Във Варна много отдавна, много здраво СМЪРДИ!!!!

 3. 3 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Е*аси "плажа", ха-ха-ха-ха… Излагацията на драгалевското БКП е пълна и вече прилича на нискоразреден водевил!

 4. 4 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Идеално е за парк. Там морето не става за къпане, заради теченията и близостта с пристанищата.

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Освен това, ако в кадастралната карта даден имот е обозначен като "морски плаж",
  __________
  Навсякъде общинските съвети имат признаци ,че са превзети от мафия ама във Варна си е пълен диктат на строителната мафия!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ВАРНЕНСКАТА ОБЩИНА Е МЕСТОПРЕСТЪПЛЕНИЕ.ОТДАВНА.

 7. 7 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 311 Гневно

  Все едно какво обещава и уверява главният архитект. Вече никой не вярва на варненските управници. За нищо!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 282 Неутрално

  На предпоследната снимка там където е отбелязано,че не е плаж наистина не е плаж,а в ляво на снимката където е отбелязан плаж е окупирано от катун с цигани,бездомници и пияници.

 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Любопитно

  Този плаж, в този си вид, очевидно се нуждае от някакво подобрение, но друг е въпросът, какво смятат да сложат на него, според спорния проект. Ако ще го заливат с бетон и асфалт - това е тъпо. Ако си остане пясък, а около него - парк, защо не?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  К'ви протести бе? Който плаща той поръчва музиката, пардон поръчва плажа.

 12. 12 Профил на filibias
  filibias
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Вън по протести..с четене нЕма а стане

 13. 13 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Кое му е спорното?
  37 за
  1 против
  5 въздържал се

 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Много работи се почнаха така във Варна... Обилно поляти с добри намерения. После незнайно как, някакви терени се озовават в частни ръце, а община Варна се е разделила с някакви милиони, освен терените. И така...! ;)

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Във Варна управляват неповторими некадърници и лъжци! Ако този проект мине с т.нар. "минимално застрояване", то впоследствие ще има поредица от промени, които ще си направят тихомълком и в ущърб на гражданите. Справка: контейнерите за боклук, които трябваше да бъдат разположени по улиците на града трябваше да са метални според изискванията на общината, а те в голямата си част са пластмасови, защото са по-евтини. Познайте къде е отишла разликата!

 16. 16 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Дневник, някой плаща ли ви или обичате да ръсите глупости и лъжи ей така заради спорта? Аспарухово си има достатъчно дълъг и широк пясъчен плаж, който за съжаление е мръсен и зле поддържан, така че престанете да ровите и да лъжете неосведомените хора. Какъв плаж, какви пет лева. Заради вас е и толкова ниско нивото на българската журналистика. Ами отидете, проверете на място, направете снимки. То и така се вижда, но нарочно не показвате широката пясъчна ивица до тези две келяви каменисти парчета земя, които за нищо не стават и ще бъдат облагородени с човешка дейност. Какво му пречи и да има заведения, ресторанти, хотели и каквото ти душа иска. Само пълен мазохист би се заврял да плажува на тези две места в сегашното има състояние.

 17. 17 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#16] от "Oggie Petkov":

  През последните няколко години варненци масово започнаха да ходят на аспаруховия плаж защото и на централния и на буните няма къде да си сложиш хавлията.
  Аспаруховия плаж е много голям и както е много голям в същото време е един голям гингерлик.Крайно време е това прекрасно място да се облагороди в интерес на варненци и на гостите на града.

 18. 18 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 282 Неутрално

  На втората снимка на която не се вижда терена за детския образователен център,а пътя към буната също не е плаж,няма дюни, а треволяк.И да не му хрумне на някой да иде да се къпе там,защото е морски канал и веднага след камъните по брега става адски дълбоко.

 19. 19 Профил на black
  black
  Рейтинг: 402 Неутрално

  За тези, които питат "Защо ги избирате?" -- мислите ли, наистина, че ги избираме ние, гражданите? Аз не мисля така.

  На морето се надявам, то ще има последната дума и ще завлече всички мизерии, които направиха управляващите Варна (без кавички, без уточнение кой точно).

  Живи, здрави и не на плаж във Варна.

 20. 20 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 515 Неутрално
 21. 21 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 681 Разстроено

  Спасов вместо да се занимава с това тъпо място, на което каквото и да построиш, ще стане по-добро, да вземе да понапише това онова за безобразната градска среда, която се оформи във Варна. Да пише за уплътняването със жилищно строителство на готова уморена 40 годишна инфраструктура...абе не е за разправяне

 22. 22 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#21] от "georgi_ww":

  Спас Спасов прави това, в което е добър - интриги и манипулации.

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Дневник, защо не ни разкажете за 3-те ресторанта на плажа до буните? И най-вероятно това е възможно не само защото във Варна деребействат червено-руските мутри на ТИМ, но и защото дУпетатите от НС все още не могат да уточнят кое е нива, кое е плаж, кое е дюна? И защо бг дУпетатите са дали вратички за строежи на плажа?
  Затова не са виновни нито марсианците, нито джендърите, нита циганите, нито ЛГБТ, нито Макрон, а самите бг дУпетати, лапащи заплати от нашите данъци.

  На 26 май ще има избори. Внимавайте за кого гласувате!

 24. 24 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Хайде сега да пуснем истинската снимка на мястото.
  https://goo.gl/maps/4sXJcuZkcVma6XL2A
  Мерси, Спасе, след 2 месеца можеш пак да пуснеш претоплената манджа.

 25. 25 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Да беше лято да рече човек, че СС слънчасал, ама то още с кожусите ходим тук. Та се чудя как е възможно такива измислици-премислици да се пишат... Такъде другаде освен на бряг да се строи пристанище, може СС и спонсорите му ни предлагат в Аксаково да го построим? Да не говорим на к'во прилича въпросния "плаж" сега. Освен това плажната ивица на Аспарухово е по-навътре в залива и е достатъчно широка. Ще отбележа и че това е един от най-мръсните плажове не само във Варна заради пристанището и постоянно преминаващите кораби. Естествено и чистотата на водата е под всякаква критика. Затова и там ходят определена част от обществото... Я да питаме умните и красивите колко пъти за последните 10г са ходили на този плаж? Аз знам отговора - нито един.
  А столичните дневникарски фенове специално ще ги заведа там лятоска да видят за какво иде реч и заради кого се кепазят по форумите.

 26. 26 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#24] от "encor3":

  Защо така компроментираш наш Спас.Той е член на финансираните от Америка за България НПО-та,АЕЖ и репортери без граници,демек наш Спас мери свободата на словото в България.

 27. 27 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#26] от "tosho_toto":

  Защото кой знае колко под колко напудрени статии за разни бунища съм се възмущавал, че рушат природата, а истината е била съвсем друга. Такива хора са срам за журналистиката.

 28. 28 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#25] от "TheRedOne":

  Те нито са ходили, нито са го виждали, нито им е ясно, за какво става въпрос. Но повечето плюят, защото така е редно. Някои и по задължение.

 29. 29 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Хората които имат там една офис сграда искат около нея общината да им изгради парк а не да се мотаят разни плажуващи прошляци с таратайки и чанти с храна.

 30. 30 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Много се извинявам, но тези "плажове" са изключителна цигания и нямам нищо против нещо да се така, че да не заобикалям това място отдалече.

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Много се извинявам, но тези "плажове" са изключителна цигания и нямам нищо против нещо да се така, че да не заобикалям това място отдалече.
  —цитат от коментар 30 на Отнесен


  В България циганията е повсеместна. Често на първата успоредна на главната улица. И затова вина носи общинската власт, а не марсианците. Както и за мръсотията на този плаж.

  Няколко км на север има супер плажове, без цигания. Там са построени (на пясъка) кръчми.

 32. 32 Профил на StBlagov
  StBlagov
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Много ми е интересно колко от коментиращите са Варненци и колко са столичани ходили поне един път на плажа в Аспарухово? И докато кореняците варненци и новодошлите такива знаят колко мизерен е плажа в Аспарухово, както и благодарение на това каква тълпа бесни мангасаряни висят по цял ден там, то останалите коментират на база статия написана от Спасчо. Въопросният "плаж" е едно петно където дебели лелки си пекат телесата, в храстите наоколо се уринира, защото няма никаква инфраструктура и по тъмно е опасно и да се ходи. Автомобилите паркират по полянките, по които дефекират ползвателите на малката Ривиера - Аспарухово.
  Колкото по-бързо се направи нещо свързано с основните постижения на цивилизацията на тоя плаж, толкова по-добре.

 33. 33 Профил на Димитрова
  Димитрова
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#23] от "historama":

  Оправи си фактите. Там ресторант върху плажа има Ръсовски, недей да обвиняваш най- удобните за теб.

 34. 34 Профил на csx30583975
  csx30583975
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Мисля, че читав кмет управлява Варна, а не шайка! Понякога трябва да се взимат трудни решения, разберете го!

 35. 35 Профил на Galin Petrov
  Galin Petrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Хората които имат там една офис сграда искат около нея общината да им изгради парк а не да се мотаят разни плажуващи прошляци с таратайки и чанти с храна.
  —цитат от коментар 29 на dorn


  Ти къде точно видя офис сграда ?

  Напоследък покрай глупостите на спасчо взех да се позамислям за доста работи и колко лесно е да се манимулира обществото. Ако не познавах мястото и аз бих се вързал.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK