Списък с клиенти на "Артекс", попаднал в медиите, вкара прокуратурата в обяснителен режим

Експерти от ДНСК установиха отклонения от одобрения инвестиционен проект и изпълнението на сградата "Златен век".

© Цветелина Белутова, Капитал

Експерти от ДНСК установиха отклонения от одобрения инвестиционен проект и изпълнението на сградата "Златен век".Прокуратурата не е искала списъци с клиентите на "Артекс", които са купували недвижими имоти от компанията. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение няколко часа след публикация в сайта на "24 часа" със заглавие "Някой много иска да освети 413 клиенти на "Артекс".


От "24 часа" съобщиха и че в редакцията е получен анонимен мейл с имена, които били всички клиенти, купили жилища от "Артекс" през последните три години. В публикация се цитира представител на строителната компания, който е потвърдил автентичността на файла и е изразил учудване от неговата поява, тъй като буквално преди няколко дни този документ е бил предоставен на разследващите.


В публикацията има изявления на строителната компания "Артекс", че списъци на техни клиенти са били предоставени на разследващи органи.
От държавното обвинение опровергаха тази информация и посочиха, че прокурори нито са изисквали, нито са възлагали на други органи изискването на каквито и да е данни за всички клиенти, купили обекти от "Артекс".


Източник на "Капитал" от прокуратурата заяви, че по казуса вървят паралелно три проверки. Едната е в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), втората е в сектор "Икономическа полиция" към Столичната дирекция на вътрешните работи, а третата в Инспектората към ВСС (тя засяга сделката на фирмата на съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов).


Проверката на строителната и търговската дейност на "Артекс" беше възложена от главния прокурор на 22 март след като публикации в медиите уличиха политици и хора на високи държавни позиции, че са купували от дружеството имоти на цени под пазарните. Последва вълна от оставки.


След скандала започнаха проверки на фирмата, а експерти от ДНСК установиха отклонения от одобрения инвестиционен проект и изпълнението на един от най-големите й проекти - сградата "Златен век".


На 6 април от "Артекс" съобщиха, че спират строителството на сградата "Златен век", но заявиха, че ще обжалват решението на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) в административния съд.


Кой кого и за какви имоти проверява четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK