В Раковски очакват папа Франциск с чисти улици и чисти души

Католическата общност в Раковски очаква с нетърпение посещението на папа Франциск.

© Георги Кожухаров

Католическата общност в Раковски очаква с нетърпение посещението на папа Франциск.Знамена със символите на Ватикана, герба на Раковски и националния флаг на България се веят на всеки уличен стълб от входа до центъра на Раковски. Всеки новопристигнал забелязва първо новите спирки на градския транспорт, ремонтирани улици и чисто нов площад пред сградата на общината и църквата "Пресвето сърце Исусово".


Градът е забавил ритъма на живот и е притихнал в очакване на историческо посещение. Папа Франциск ще пристигне в Раковски на 6 май, за да се срещне с една от най-големите католически общности в България. Билборд на всеки вход на града със снимка на папа Франциск посреща с "Добре дошъл".


На всеки вход на град Раковски е монтиран билборд, който приветства папа Франциск с дбре дошъл.

© Георги Кожухаров

На всеки вход на град Раковски е монтиран билборд, който приветства папа Франциск с дбре дошъл.
Очакваме го с нетърпение и вълнение. Подготвяме се – чистим дворовете, домовете си, пречистваме и душите си преди да се срещнем с него, разказват с вълнение възрастни жители на града. За вярващите такова нещо се случва веднъж в живота и се помни до последен дъх.


Раковски е най-големият град в България, в който преобладават католиците. Има три католически църкви и два манастира. Наричан е и "столица на католицизма". Тук няма нито един православен храм, а най-близкият е в село Белозем на около 21 км.


"Аз съм католичка. Съпругът ми е православен, но и двамата ще присъстваме на посещението на папа Франциск в Раковски. За нас това е голям празник. Синът ни се казва Георги и е кръстен в православна църква, но за моето семейство различията в религията ни обогатяват. Два пъти празнуваме Великден – първо католическия, а след това и православния", казва с усмивка млада майка.


Според данни на Националния статистически институт (НСИ) за 2018 г. в Раковски живеят 14 731 души. Около 14 500 от тях са католици.


250 деца ще получат първо причастие на 6 май от папа Франциск в храм "Пресвето сърце Исусово".

© Георги Кожухаров

250 деца ще получат първо причастие на 6 май от папа Франциск в храм "Пресвето сърце Исусово".


Хора от всички селища в общината ще пътуват до Раковски на Гергьовден, за да зърнат папа Франциск. И православните искат да присъстват. Много хора от съседните села проявяват огромен интерес, включително и кметовете. Никога не е имало разделение между религиите при нас. Това дори рядко е тема на сериозен дебат. Ако се спомене изобщо, ще бъде с усмивка, казват вярващите.


Жители на Раковски се връщат в родното си място. "Един камък си тежи на мястото. Учих и работих в Германия, но реших да си дойда. И тук има работа, стига да искаш да работиш", разказва една от сервитьорките в ресторант в центъра на града. С колегите си очакват с нетърпение посещението на папата.


Прибрал се в България от Лас Вегас казва: "Работих там години наред, но ме тегли към родния град. И тук има работа, открих ресторант и се занимавам с бизнес". И се връща на общата за всички тема - предстоящото посещение.


Много искаме да го видим, макар че едва ли ще имаме щастието да го доближим и да се докоснем до него. На площада ще има монитори и ще гледаме от тях. Очакваме площадът да е пълен с вярващи от цяла България, говорят местните жители.


Площадът пред сградата на общината в град Раковски е напълно обновен преди посещението на папа Франциск.

© Георги Кожухаров

Площадът пред сградата на общината в град Раковски е напълно обновен преди посещението на папа Франциск.


Други обаче не крият недоволството си от организацията на посещението. "В цял свят посрещат папата с цветя и усмивки, а ние в Раковски ще го посрещнем с полиция и жандармерия. Три квартала ще бъдат затворени и отцепени, ще има пропускателен пункт и строг режим за преминаване", разказва млад мъж.


"В други държави можеш да си купиш кръстче или сувенир за спомен, а тук няма да има дори откъде да си купиш вода и храна, защото затварят всички магазини и ресторанти по маршрута заради строгите мерки за сигурност", разказва собственик на заведение.


"Нормално е да има толкова полиция. Вижте какво се случи в Шри Ланка. България е много подходяща за подобни атентати, а тук не е имало. Може би е по-добре, че ще има засилена охрана", коментира друг.


Кметът на общината Павел Гуджеров потвърди, че действително ще има засилени мерки за сигурност, които може да се сторят драстични и рестриктивни на жителите на спокойния град Раковски.


"Община Раковски толкова полиция не е виждала. Със сигурност ще има засилени мерки за сигурност. Организацията е на най-високо държавно ниво, а ние имаме честта и удоволствието да работим с изключителни професионалисти като ги подпомагаме в качеството на местна администрация", обясни Гуджеров.


Той разказа и че общината е побързала да приключи всички ремонти преди посещението. "Облагородяваме града, озеленяваме, косим. Ще направим красива фигура от цветя с папското лого. Ремонтът на двата площада пред храма и пред общината вече са завършени", посочи Гуджеров.


Кметът каза, че ремонтът е започнал още през 2018 г. и обновяването не е свързано с визитата на папа Франциск. Тогава все още не знаели, че очакват посещението на главата на Римокатолическата църква. "Не сме харчили главозамайващи суми за ремонт. Около 900 хил. лв. струва облагородяването на площада и то е част от плановете ремонти на общината", каза Гуджеров.


В Раковски е съсредоточена най-голямата католическа общност в България.

© Георги Кожухаров

В Раковски е съсредоточена най-голямата католическа общност в България.


"Посещението е пастирско. Светият отец няма да разглежда забележителности, а ще се срещне с паството си и с вярващите. Очакваме го с огромен трепет и вълнение. Не сме и мечтали за това, оказва ни огромна чест", допълни кметът.


Хората в Раковски се надяват да се докоснат до папа Франциск. "Той е уникален човек, но е малко непредвидим. По всяко време може да слезе от папамобила и да реши да разговаря с хората, въпреки че по програма е предвидено друго. Продължава линията на папа Йоан Павел II – да бъде максимално близо до хората, разказват вярващите в Раковски.


От месеци хористи репетират и подготвят специална музикална програма, с която да посрещнат главата на Римокатолическата църква в храм "Пресвето сърце Исусово". 250 деца от цяла България се подготвят в продължение на две години, за да получат първо причастие от Папа Франциск на официалната церемония. Подготовката включва часове по вероучение.


Не всички са въодушевени, има и практични гледни точки. "Нищо не очаквам. Като дойде, ще мине оттук и може да го видя. Каквото имаше да се случва, вече се случи. Ремонтираха ни улиците, закичиха с флагчета, има нови спирки. Като си замине папата, това ще остане", мнението на друг гражданин.


На всеки уличен стълб е закачено знамето с герба на Ватикана.

© Георги Кожухаров

На всеки уличен стълб е закачено знамето с герба на Ватикана.


В ромската махала някои изобщо не са чували кой е папа Франциск. Като чуят "папата" първо се сещат за местен човек с такъв прякор. "Ей там живее папата", крещят едно през друго няколко деца и сочат към края на града. Макар и да не знаят кой е главата на Римокатолическата църква, понякога ходят на служба в църквата. Някои са католици, един се определи като исихаст, но малко са тези, които не изповядват никаква религия.


Вярващите жители на ромската махала също очакват посещението на папа Франциск.

© Георги Кожухаров

Вярващите жители на ромската махала също очакват посещението на папа Франциск.


Гостите на града трябва да знаят, че няма къде да отседнат. В Раковски няма хотели, къщи за гости или места за настаняване и нощувка, предупреди кметът Гуджеров. Той насочва всички, които искат да пристигнат в района още на 5 май, да се настянат в Пловдив.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1127 Весело

  И чисти крака, да му спестите миенето.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  Православната папеса-отровителка не харесва това.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Неутрално

  Да са живи и здрави хората от Раковски!.Познавам няколко човека от там,и всички до един са добри хора.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  "Добре дошъл" на Папа Франциск в Отечеството!!!!

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Весело

  Цял един български град е завладян от страхотен ентусиазъм, хората си помагат, усмихват се едни на други...
  Невероятно...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  Е, измихте срама от челото с онази "Снимка на деня" с циганите от Раковски.
  Хубаво заглавие.
  Учудена съм, че в Раковски няма поне едно хотелче или къща за гости.
  Явно честни хора.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Раковски е едно от най-очуканите градчета от селски тип в страната.

 8. 8 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Любопитно

  Раковски е едно от най-очуканите градчета от селски тип в страната.
  —цитат от коментар 7 на lustmord


  Хората със сигурност не са очукани!ХОРАТА не са лъскави хотели на Слънчака!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 9. 9 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Винаги, когато съм минавал през Раковски, ми прави впечатление колко чисто и подредено е в сравнение с много други градчета и села. И циганите им са прибрани хора. Несъмнено това е влиянието на католицизма - на това християнство, което княз Борис искаше да приеме от Рим, но беше принуден със сила от Византия.

 10. 10 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Папеса Путя ще лее отрова, както и нейните тролове в България, в която по техните планове трябва да има едно черносотническо ченгесарско сопаджийско православие, каквото българинът никога не е изповядвал.

 11. 11 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#8] от "Милост за живите":

  Може - не познавам никой от там ама ми направи впечатление, че силно преобладаваха неизмазани къщи, в дворовете едно цветенце нямаше бучнато, улиците в прах и боклуци повече от средното за страната и някак неблагоустроено - не видях да има нещо като център с площад и повечко зеленина...

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  До коментар [#9] от "spiegel":

  Колега, за мен е достатъчно да видя (виждам го всяка година) контраста между Хърватска и Сърбия. От едната страна на границата е Европа, от другата - Африка.

  Един народ, един език (доскоро наричан сърбохърватски), но ... две фундаментално различни култури.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#9] от "spiegel":

  Впрочем и Белене е едно преобладаващо католическо градче, в което също се забелязва подреденост, като отражение на някакъв вътрешен ред. Жалко, че папата няма да посети Белене, а трябваше заради жертвите на изродския съветски комунистически режим. Не изключвам от българска страна да са сложени пречки за такова посещение.

 14. 14 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Весело

  До коментар [#8] от "Милост за живите":Може - не познавам никой от там ама ми направи впечатление, че силно преобладаваха неизмазани къщи, в дворовете едно цветенце нямаше бучнато, улиците в прах и боклуци повече от средното за страната и някак неблагоустроено - не видях да има нещо като център с площад и повечко зеленина...
  —цитат от коментар 11 на lustmord


  Не навсякъде са видни,видимите резултати на Баце!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  До коментар [#10] от "spiegel":

  "... черносотническо ченгесарско сопаджийско православие..."

  Великолепен израз, ще го ползвам и цитирам.

  Иронията е, че същите ония, дето ходеха да записват в тефтерчетата кой се черкува на Великден, за да го изтропат в милицията, днес нападат всеки, одързостил се да каже дума против "християнството" (както те си го разбират - виж по-горе).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  Успех на раковчани. Папата ще идва и в София АМА НИКОЙ НемИеулиЦИТЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norman Granz":

  Да, друга щеше да е историческата ни съдба, ако бяхме към католическия свят. Но и православни, пак сме по-западни от гърците или сърбите. През Възраждането един руски реакционен православен мислител, но много прозорлив - Константин Леонтиев, отбелязва фундаменталните разлики между българина и руснака и намира, че българинът по същността си и манталитета си е много по-близо до католическите средноевропейски славяни и до немците.

 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3020 Неутрално

  Винаги, когато съм минавал през Раковски, ми прави впечатление колко чисто и подредено е в сравнение с много други градчета и села. И циганите им са прибрани хора. Несъмнено това е влиянието на католицизма - на това християнство, което княз Борис искаше да приеме от Рим, но беше принуден със сила от Византия.
  —цитат от коментар 9 на spiegel


  Ами това щеше да бъде ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ, ако беше приела католицизма.
  Наистина княз Борис в резултат на военното поражение от Византия
  приема наложените като на победена страна православна религия и
  гръцка писменост,адаптирана за българския език.
  Освен град Раковски, по брега на река Дунав има куп български
  католически селца и градчета.Също така чисти и спретнати
  като град Раковски.
  Наистина е жалко,че е имало и още възможности, за съжаление провалени
  за приемане на католицизма и за интегриране в ЗападноЕвропейската
  Цивилизация.
  По времето на КАЛОЯН и
  По времето след Обсадите на Виена.
  Тогава е някакъв исторически малшанс за България,
  че австрийските войски, разбивайки и гонейки разбитите турски войски
  са се спряли някъде около Чипровци, а не са продължили поне до Одрин,
  тогава Адрианопол и до Цариград дори.
  Ако това беше се случило, не само България, не само Балканите,
  но и Европа и Светът щяха да са други.....

 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3020 Неутрално

  До коментар [#9] от "spiegel":Колега, за мен е достатъчно да видя (виждам го всяка година) контраста между Хърватска и Сърбия. От едната страна на границата е Европа, от другата - Африка.Един народ, един език (доскоро наричан сърбохърватски), но ... две фундаментално различни култури.
  —цитат от коментар 12 на Norman Granz


  Ами това е историческата граница между двете империи
  Османската и Хабсбургската.
  Линията на БОЗАТА, както шеговито я определят.
  Линията от Западната й страна "ЗАСТРАХОВАНЕ"
  се произнася в смисъла му на "СИГУРНОСТ",
  а от Източната й страна - в смисъла му на "СТРАХ"

  Колкото и да сме били откъснати от Западната Цивилизация,
  положителният момент е, че сме били откъснати и от
  ТАТАРО-МОНГОЛСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ с център МОСКОВИЯТА

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  До коментар [#18] от "Hawaii":

  "По времето на КАЛОЯН ..."

  Самият Калоян е бил католик, макар и за кратко време и по опортюнистични подбуди. Единственият български цар-католик.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Винаги, когато съм минавал през Раковски, ми прави впечатление колко чисто и подредено е в сравнение с много други градчета и села. И циганите им са прибрани хора. Несъмнено това е влиянието на католицизма - на това християнство, което княз Борис искаше да приеме от Рим, но беше принуден със сила от Византия.
  —цитат от коментар 9 на spiegel


  Ай - по полека с тия приказки - всеки има Гугъл в наши дни и може виртуално да се разходи по улиците и да види как са нещата:
  https://mapstreetview.com/ #p60y7_eum3b_4m.j_0f40

  Лично мен не ме блазни особено мисълта цялата страна да изглеждаше като това градче.

 22. 22 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#3] от "Милост за живите":

  Присъединявам се към поздравлението!

 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  Това на третата снимка не е ли знамето на Англия?!

 24. 24 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norman Granz":

  Не мисля, че е религиозно, точно в случая със Сърбия.

  Виж разликата между източна и западна Сърбия...фрапантно е.

  То даже Белград така е разделен... откъм изток са най-бедните му части, на запад си във друга вселена, паркове, заведения, чистота. И цените са много различни :)

  Явно точно през Сърбия минава разделението Изток-Запад :)

 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Бил съм няколко пъти в Раковски и имам много положителни впечатления от хората там. Изключително работливи, в града има няколко фирми които работят за износ. Градът е чист и подреден.

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  До коментар [#23] от "deaf":

  "Това на третата снимка не е ли знамето на Англия?!"

  Това е знамето с кръста на Св. Георги, който е светецът-покровител на Англия. Флагън на Обединеното кралство е комбинация от кръстовете на Св. Георги (Англия), Св. Патрик (Ирландия) и Св. Андрю (Шотландия), насложени един върху друг.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3020 Неутрално

  ПУТИНСКИТЕ форумни тролове мощно ще облаят
  Негово Светейшество Папата и Католицизма като цяло.

  ЧОРБАДЖИИТЕ им от КГБ в Москве са бесни по причина, че
  НЕ МОГАТ ДА ИНФИЛТРИРАТ прясно запопени ЧЕНГЕТА и да
  дърпат конците на Католическото и Протестантското Християнство,
  зад кадър, както направиха това с Православната Църква.

  Затова е този МОЩЕН ЛАЙ, колкото мощен, толкова и СМЕШЕН
  с БЕЗСИЛИЕТО МУ...

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#25] от "EU defender":

  Само не ми хвали каканашевата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  " Никога не е имало разделение между религиите при нас."

  Първо: добре дошъл на папа Франциск у нас ! Една добра новина на фона на всекидневната злободневна мръсотия, с която ни заливат всекидневно политиците и тяхните лобита !
  На следващо място да припомня, че православие и католицизъм не са отделни религии, а само различни обреди на една вяра - Христовата ! Затова е редно да не се акцентира постоянно върху разделението, а върху единството и вярата в един и същи Бог, както и прави днешния папа !
  Радвам се и за нагласата на хората в Раковски и района - едно от малкото места у нас, където акцента не е само върху хотелите и къщите за гости, а действително върху гостоприемството и доброто отношение към гостите на града ! Благодатни преживявания и на самите вярващи, които напомнят, че визитата на папата е пастирска т.е с богослужебна цел !

 30. 30 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Бил съм няколко пъти в Раковски и имам много положителни впечатления от хората там. Изключително работливи, в града има няколко фирми които работят за износ. Градът е чист и подреден.
  —цитат от коментар 25 на EU defender


  Да не забравяме и индустриална зона Стряма, която се намира в непосредствена близост.
  Усещането в този район е все едно не си в България.

  The best way to predict the future is to invent it.
 31. 31 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3020 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norman Granz":Не мисля, че е религиозно, точно в случая със Сърбия.Явно точно през Сърбия минава разделението Изток-Запад :)
  —цитат от коментар 24 на niakoi_si


  Границата между двете империи

  Османската и ХАБСБУРГСКАТА.

  ХАБСБУРГСКАТА ИМПЕРИЯ, наричана още и Австро-Унгария е била
  КАТОЛИЧЕСКА ИМПЕРИЯ.

  В Османската Империя КАТОЛИЦИЗЪМ НЕ Е ИМАЛО.
  Поне не в този мащаб както при ХАБСБУРГИТЕ и НА ЗАПАД ОТ ТЯХ.

  Така че е и РЕЛИГИОЗНО РАЗДЕЛЕНИЕТО

 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  До коментар [#27] от "Hawaii":

  "ПУТИНСКИТЕ форумни тролове мощно ще облаят
  Негово Светейшество Папата и Католицизма като цяло."

  Ченгетата-атеисти от Синода вече обявиха, че няма да има общо богослужение с католическата ЕРЕС.

  Виж, ако беше дошъл треторазредният чекист и трафикант на тютюневи изделия (според Валерката Симеонов) от "третия Рим", оня със странната антена на главата, щеше да има групов екстаз на руко- (и друго-) целование.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  авторке
  требеше да е с чисти души и чисти улици мадам

 34. 34 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#28] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Говоря за Легия, Интекс и други фирми в които съм ходил и имам впечатления. А за фирмите в Стряма изобщо няма какво да говорим.

  The best way to predict the future is to invent it.
 35. 35 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  ПУТИНСКИТЕ форумни тролове мощно ще облаятНегово Светейшество Папата и Католицизма като цяло.
  —цитат от коментар 27 на Hawaii


  Разбира се, те принадлеждат на руската сатанинска КГБ секта и мразят всички истински религии.

  The best way to predict the future is to invent it.
 36. 36 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3020 Неутрално

  да припомня, че православие и католицизъм не са отделни религии, а само различни обреди на една вяра - Христовата ! Затова е редно да не се акцентира постоянно върху разделението, а върху единството и вярата в един и същи Бог, както и прави днешния папа !
  —цитат от коментар 29 на samoedin


  Точно така е.

  Само, че КРЕМЪЛСКАТА ПАПА има за цел НАТРАПВАНЕ В САТРАПИЯТА
  на "православието" в смисъла му на

  П У Т И Н О С Л А В И Е

  Оттам и смешните и карикатурни внушения, че православието
  било едва ли не ДРУГА РЕЛИГИЯ, враждебна на "джендърската"....и
  прочее...малоумия с които се етикетира ВСИЧКО РАЗЛИЧНО ОТ
  ПУТИНОСЛАВИЕТО...

 37. 37 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2124 Любопитно

  До коментар [#18] от "Hawaii":

  ”Ами това щеше да бъде ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ, ако беше приела католицизма.”
  В Чипровци ходили ли сте?
  На крива ракета космоса и пречи😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 38. 38 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3020 Весело

  До коментар [#27] от "Hawaii":"ПУТИНСКИТЕ форумни тролове мощно ще облаятНегово Светейшество Папата и Католицизма като цяло."Ченгетата-атеисти от Синода вече обявиха, че няма да има общо богослужение с католическата ЕРЕС.Виж, ако беше дошъл треторазредният чекист и трафикант на тютюневи изделия (според Валерката Симеонов) от "третия Рим", оня със странната антена на главата, щеше да има групов екстаз на руко- (и друго-) целование.
  —цитат от коментар 32 на Norman Granz


  За тукашните ЗАПОПЕНИ ЧЕНГЕТА

  ВСИЧКО РАЗЛИЧНО ОТ

  П У Т И Н О С Л А В И Е Т О

  е "ерес"

 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#34] от "EU defender":

  ОК.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#9] от "spiegel":

  чуваш ли се какви глупости пишеш? Княз Борис искал католицизма. На княз Борис му е било все едно какво християнство ще приеме, но не е искал папата да се разпорежда в земите му. Колкото и да не ти се вярва, амбицията на тогавашните български владетели не е била да се присъединят към някаква европейска общност, а да водят Европа. Симеон направо си е целял да се обяви за наследник на Римската империя и се титулова сам цар (от цезар). По това време не е имало много държави в Европа, които да премерят ръст с Българската империя, да не говорим да и поставят условия

 41. 41 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1293 Весело

  И да подготвят няколко маргинала, папата да им умие и целуне краката.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 42. 42 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2124 Весело

  До коментар [#18] от "Hawaii":

  ””Ами това щеше да бъде ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ, ако беше приела католицизма.”
  А през турските села в Бг минавал ли си? Повечето от тях са доста по спретнати и подредени от българските, училищата са ремонтирани а знамензта на Бг и ЕС са чисти а не някакви мръсни парцали.
  Та по твоята логика, ако Бг беше приела исляма, ехеее какъв живот. Пак повтарям, на крива ракета—космоса и пречи.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  Чудесна новина за България и Раковски. Браво на хората в Раковски, че не се изхвърлят, а скромно, смирено и с вяра в себе си правят възможното и невъзможното да запазят всичко добро и да го покажат.
  (Незлобиво-любопитно) Дали вицепрезидентката ще коленичи пред Папата, както пред офицера Гундяев?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2459 Весело

  и като мине, после няма да метат и да се къпат :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 46. 46 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Дори и да не дойде поне си изчистиха града !!!

 47. 47 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1127 Весело

  Форумните "евроатлантици" веднага оклепаха темата.
  По празниците да не плащат тройно?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Весело

  До коментар [#18] от "Hawaii":

  Ами това щеше да бъде ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ, ако беше приела католицизма
  ======
  Ааа, ето къде е била болката хавайска.....

  Извади краката от чорапите си.... и се нареди на опашката....
  Белким и твоите крака ще бъдат омити....

  Bukalemun
 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Любопитно

  До коментар [#18] от "Hawaii":

  Ако това беше се случило, не само България, не само Балканите,
  но и Европа и Светът щяха да са други.....
  ========
  Алоо, юнуЗ..... не преразказвай половинчати истории....

  Когато Борис е отишъл във Ватикана.... тогавашния Папа му е казал, че ще го направи католик ако падне на колене и така.....
  Тоест на Борис не му е била давана самостоятелна католическа вяра.

  Като обесняваш.... не прави транспатрантическа про евангелистка режисура....

  Bukalemun
 50. 50 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Приемането на християнството от Борис е било предмет на дълги пазарлъци и отстъпки, политиката е изкуството на възможното. Руснаците при подобни преговори отхвърлят мюсулманството заради отказа от алкохол.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Католиците със сигурност са по-добрата част от християните.

 52. 52 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 753 Разстроено

  Католиците със сигурност са по-добрата част от християните.
  —цитат от коментар 51 на Роси


  Католиците са хора, точно колкото са и православните, мюсюлманите и т.н. Едни са добри, а други лоши.

  Ето и пример с католици от Раковски. Образовано и умно момче от раковско католишко семейство се оженва, жената забременява, момчето работи и за да има кой да се грижи за булката се преместват при баща му и майка му - по-католици от папата. Дъртите се учудват как бременната иска да яде месо, не било благочестиво. Спират й месото и още кой знае какво. Детето се ражда сляпо. Толкова по въпроса за католиците.

 53. 53 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Весело

  До коментар [#52] от "john_3volta":

  Толкова по въпроса за католиците.
  =======
  Ех..... де да беше само толкова....!
  Ако имаше шанс да бъде интервюиран предишния Папа, Бенедикт.... нямаше да е толкова.....

  Bukalemun
 54. 54 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Католиците са най-върлите идолопоклонници без дори да го осъзнават...

 55. 55 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#9] от "spiegel":

  Забелязвам едно непознаване на историята, което съм длъжен да поправя. Цар Борис приема христянството от Византия, заради неговата исконна цел, а именно българската църква да е автокефална, независима патриаршия, а нашият патриарх да е редом по сила и парава с този на Византия. Това било абсолютно невъзможно при папата - папата е на върха, а надолу са кардиналите и прочее свещенници. Естествено всичко се случва чрез продължително маневриране между Рим и Константинопол.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  Чисти улици, подредено градче, трудолюбиви, ведри хора. Дай, Боже, навсякъде в България.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 58. 58 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#1] от "Taiga":

  Твоите крака винаги ще миришат. На спарен руски ботуш.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 59. 59 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Раковски е едно от най-очуканите градчета от селски тип в страната.
  —цитат от коментар 7 на lustmord


  И така да беше, е и?

  Това е огромно събитие и невероятна чест за тия хора. Самият папа да дойде при тях, в едно малко провинциално българско градче като Раковски!

  Оставете ги хората да честват момента. Едва ли докато са живи папата отново ще дойде при тях.

  I don't want to believe. I want to know.
 60. 60 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#9] от "spiegel": Естествено всичко се случва чрез продължително маневриране между Рим и Константинопол.
  —цитат от коментар 55 на mapuhcku


  Да не забравяме, че България е била католическа за много кратко време при Калоян. Само че религията по онова време е била въпрос на политика и, както казахте, внимателно лавиране между две по-големи сили.

  I don't want to believe. I want to know.
 61. 61 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#24] от "niakoi_si":

  Най-обичам някой (си) като почне да ми превъзнася Сърбия...

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 62. 62 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#32] от "Norman Granz":

  С приклякане.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 63. 63 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#43] от "penetrating":

  Не, разбира се. Той за нея е еретик.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 64. 64 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#47] от "Taiga":

  Ти темата направо я омириса.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 65. 65 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Ай - по полека с тия приказки - всеки има Гугъл в наши дни и може виртуално да се разходи по улиците и да види как са нещата:
  https://mapstreetview.com/ #p60y7_eum3b_4m.j_0f40

  Лично мен не ме блазни особено мисълта цялата страна да изглеждаше като това градче.
  —цитат от коментар 21 на lustmord

  Обикновенно градче, ама нали директивата е да се храчи яко по православието...
  Друго си е да се направиш на по-католик от папата.
  Ще поплюят, ще се пооплакват, че България не е приела католическата вяра, в неделя ще отидат на църква (в православен храм), понеже така трябва...

 66. 66 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 486 Весело

  До коментар [#1] от "Taiga":

  Не е зле да се подмиеш,че знае ли се кога ще ти дойде реда.....

 67. 67 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#40] от "uq":

  Страхът на княз Борис е от близката Византия, а не от папата. И тези твърдения за чисто политическия мотив за християнизацията са днешна интерпретация, която не разбира тогавашния дух и разум. Ако беше чел кореспонденцията на княз Борис с патрирах Фотий и папа Николай, щеше да видиш колко духовни въпроси го вълнуват и как се интересува от правния ред на християнството.

 68. 68 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#55] от "mapuhcku":

  Написал си една голяма глупост. Тъкмо Византия не обещава и отказва самостоятелност на българската църква.

 69. 69 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  До коментар [#24] от "niakoi_si":
  "Явно точно през Сърбия минава разделението Изток-Запад :)"

  През Сърбия минава това разделение , защото границата между Сърбия и Австро-Унгария съвпада със сегашната граница между Сърбия и автономната област Воеводина. Белград е бил граничен град. Воеводина е била изцяло в състава на Австро-Унгарската империя. След ПСВ и разпада на Австро-Унгария, земите северно и западно от Белград се присъединяват към Сърбия.

 70. 70 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#40] от "uq":


  До коментар [#55] от "mapuhcku":

  Ето една кратка хронология, за да си припомните или да научите как се развиват събитията.


  861 - княз Борис съобщава на краля на източните франки Людвиг Немски, че възнамерява да приеме християнството по западен образец.
  863 - Византия напада България, княз Борис иска мир и се задължава да приеме християнството по източен обред.
  864 - византийска мисия започва покръстването на българите
  866 - княз Борис изпраща делегация при папата с въпроси
  ноември 866 - князът получава отговорите от двама високопоставени пратеници на папата и прогонва византийските духовници
  867 - византийската църква анатемосва папа Николай заради спора, а княз Борис иска от папата да постави Формоза Портуенски за архиепископ на българската църква. Папата отказва, защото Формоза има своя епархия и се започват дълги преговори за личността на архиепископа, междувременно се сменят папи, византийски императори и патриарси.
  870 - на събор в Констинопол българската мисия се обръща към юрисдикцията на Византия и е създадена българска архиепископия, но едва цар Симеон 20-30 години по-късно отхвърля гръцкия език в българската църква, заменя гръцкото духовенство и създава на практика самостоятелна църква.

 71. 71 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Весело

  До коментар [#63] от "Alarmstufe: Rot":

  Знаех си :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 72. 72 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#70] от "spiegel":

  Прочетете историята за Йосиф I - първият български археипископ и патриарх и ще Ви стане ясно, защо дипломатическите маневри на Княз Борис I са продуктивувани на първо място от неговата цел - самостоятелна българска църква. Между другото, той го постига още през 879-та година по време на неговото си управление, като при Симеон окончателно се утвърждава самостоятелността на църквата. След като Борис I приема предложеноето от Византия христянство той продължава да "флиртува" с Рим, но не среща това достатъчно "топло" отношение, на което се е надявал. Това може би окончателно затвърждава избора му на приемане на православното христянство от Византия.

 73. 73 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Братя, хайде да се обърнем и ние в католици. Ще сме по-щастливи и богопоставения ще ни посещава на петилетка. Току виж ни измили и краката безплатно

 74. 74 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#72] от "mapuhcku":

  спориш с биоробот ,брачед :)) не си го причинявай

 75. 75 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5534 Неутрално

  Добре дошъл на папата в Раковски на 6-ти май, и нека поне до Великден да станем по добри по смирени и толерантни.

 76. 76 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#72] от "mapuhcku":

  От хронологията по-горе е достатъчно ясно, че въпреки принудата през 863 да приеме християнството от Византия, княз Борис продължава да опитва да опитва християнска България да бъде по западен образец, както още през 861 е имал намерение, докато недалновидността на папите не го отказва. Колкото до Йосиф, ние дори не знаем дали името на първия архиепископ не е Стефан, толкова е несигурна историята му. А дори и такава, тя пак е доказателство, че Византия няма намерение да дава независимост на българската църква. Йосиф е начело на византийската мисия. Той е посочен за архиепископ от императора. Освен това властта му е сравнително номинална и епископите на българската църква се назначават от императора. Освен това предпочитанието на княз Борис към западното християнство става очевидно, когато се види, че въпреки византийската заплаха той се обръща към Рим за архиепископ веднага след като получава отговорите на папа Николай.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK