На терасата на Пламен Георгиев сауна не съществува, заяви кметът на район "Слатина"

Пламен Георгиев

© Георги Кожухаров

Пламен Георгиев



На терасата на апартамента на председателя на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев сауна не съществува по смисъла на закона. Това заяви кметът на столичния район "Слатина" Наталия Стоянова в ефира на "Нова телевизия". Повод са резултатите от приключилата проверка на имота от общината.


"Няма сауна по смисъла на закон - има заградено пространство между аркадите и то не представлява самостоятелен строеж по смисъла на закона. За да има сауна някъде, трябва да има всички документи, включително разрешително за строеж, но това не е установено", каза тя.


По думите й на покрива на сградата има два незаконни навеса, което потвърди и проверката, която приключи вчера. "На покрива на сградата има незаконен строеж, който представлява два дървени навеса. Те са незаконни, защото са построени над допустимата кота по закон – около 1 метър - единият е около 6 кв.м, другият около 50 кв. мот дърво", добави Стоянова.




Кметът добави, че те трябва да бъдат съборени в срок между един и три месеца от собственика, а ако това не стане, трябва да бъдат премахнати от общината за негова сметка. "Колегите са правили проверка един път, което беше достатъчно, за да се измерят всички площи, след това събирахме информация с документи, свързахме се със строителя, той ни даде допълнителна информация – 2007 са построени тези аркади, далеч преди настоящият собственик да закупи този апартамент. Аркадите са допустими, но собственикът, който е и строител, е решил да им сложи покрив", добави районният кмет.


В момента Георгиев е в отпуска по предложение на премиера Бойко Борисов, докато прокуратурата проверява законността на имотните му сделки. Пред журналисти той отказа да отговори на многократно зададения му въпрос колко души ползват терасата. В официална позиция Георгиев обясни, че терасата е част от общите площи на кооперацията и затова не я е декларирал като своя. Няколко дни по-късно обаче Би Ти Ви обяви, че тя фигурира в договора за ипотека на жилището. След разследване на антикорупционния фонд се разбра, че Георгиев е пропуснал да декларира 186 кв.м тераса от своя апартамент - мезонет, а сделките, които е сключил, са на цена под данъчната оценка на имотите.


За несъответствието в данните за средствата на Георгиев четете тук.


Какви обяснения даде Георгиев за имотите си четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK