Правителството трябва да осигури подслон на част от ромите от Войводиново, реши съдът в Страсбург

Част от покъщнината на изгонените от Войводиново роми, която беше събрана от съборените нелегални постройки

© Български хелзински комитет

Част от покъщнината на изгонените от Войводиново роми, която беше събрана от съборените нелегални постройкиЕвропейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург разпореди на българските власти да осигурят алтернативно настаняване на част от ромите в пловдивското село Войводиново, които бяха изгонени от домовете си на 6 януари тази година. Съдът уточнява, че привременните мерки се отнасят за 16 души, повечето от които деца, съобщава Българският хелзинкски комитет (БХК).


До решението на съда се стигна, след като 55 души от селото са подали колективен иск срещу България. Освен да осигурят подслон на 16-те души, властите трябва да разгледат молбите им за общински жилища, които са подали в средата на февруари до кмета на Марица. Досега те не са получили отговор, въпреки че с искането им са сезирани също областният управител на Пловдив и министърът на труда и социалната политика.


"В случай че правителството не изпълни тези мерки, Съдът в Страсбург ще намери нарушение на чл. 34 от Конвенцията за правата на човека", подчертават от БХК.
Ромите от Войводиново бяха изгонени от жителите на селото, след като на 6 януари командосът Валентин Димов беше пребит заради направена забележка на пътя. Случаят засили напрежението между българи и роми, стигна се и до намесата на местната власт и събаряне на незаконни постройки.


На заседание на общинския съвет на Марица през февруари беше взето решение изгонените роми да бъдат настанени в общински жилища в пловдивския кв. "Столипиново".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK