Парламентът отмени окончателно по-високия данък за имоти в курортите

Парламентът отмени окончателно по-високия данък за имоти в курортите

© Цветелина Белутова, КапиталПарламентът прие на второ четене да отпадне по-високият местен данък за жилищни имоти в курорти, които не са основно жилище, не се отдават под наем или не са регистрирани като туристически обекти, съобщава "Фокус". Законът влиза в сила от 20 април 2019 г.


Промените са вследствие на решение на Конституционния съд от 9 април 2019 г., с което разпоредбата бе обявена за противоконституционна. Тя предвиждаше по-висок данък за недвижимите имоти, разположени в курортите, които не са основно жилище и не са отдадени под наем, както и не са регистрирани като места за настаняване по смисъла на Закона за туризма.


Лицата, които вече са платили данъка си за тази година, за да ползват отстъпка от 5%, ще бъдат уведомени от общините за промените. Те ще имат възможност да получат надвнесените суми обратно или да им бъдат прихванати от следващи плащания. Промяната засяга жителите на над 106 български общини.


Съдът се произнесе, след като бе сезиран от президента Румен Радев, след като наложи вето, което депутатите отхвърлиха. С промени в Закона за местните данъци и такси от есента на 2018 г. се въведе правилото, че имоти, които се намират в курортните населени места и не са основно жилище за собствениците си, се облагат с по-висока ставка. Целта на текста, предложен от лидера на НФСБ Валери Симеонов, бе да се ограничи избягването на дължими данъци за приходи от така наречените апартхотели и от квартирите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK