Парламентът отмени окончателно по-високия данък за имоти в курортите

Парламентът отмени окончателно по-високия данък за имоти в курортите

© Цветелина Белутова, КапиталПарламентът прие на второ четене да отпадне по-високият местен данък за жилищни имоти в курорти, които не са основно жилище, не се отдават под наем или не са регистрирани като туристически обекти, съобщава "Фокус". Законът влиза в сила от 20 април 2019 г.


Промените са вследствие на решение на Конституционния съд от 9 април 2019 г., с което разпоредбата бе обявена за противоконституционна. Тя предвиждаше по-висок данък за недвижимите имоти, разположени в курортите, които не са основно жилище и не са отдадени под наем, както и не са регистрирани като места за настаняване по смисъла на Закона за туризма.


Лицата, които вече са платили данъка си за тази година, за да ползват отстъпка от 5%, ще бъдат уведомени от общините за промените. Те ще имат възможност да получат надвнесените суми обратно или да им бъдат прихванати от следващи плащания. Промяната засяга жителите на над 106 български общини.


Съдът се произнесе, след като бе сезиран от президента Румен Радев, след като наложи вето, което депутатите отхвърлиха. С промени в Закона за местните данъци и такси от есента на 2018 г. се въведе правилото, че имоти, които се намират в курортните населени места и не са основно жилище за собствениците си, се облагат с по-висока ставка. Целта на текста, предложен от лидера на НФСБ Валери Симеонов, бе да се ограничи избягването на дължими данъци за приходи от така наречените апартхотели и от квартирите.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  Законодателни пумпали дами и господа !!! НАРОДЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  Тия убавци обръщат палачинката по-пъргаво и от Гордън Рамзи !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  Ниските данъци насърчават прането на пари в имоти!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5659 Неутрално

  Отново закъсняли решения създаващи неяснота.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Тяхната работа, залудо работи, залудо не стой. КПД-то им клони към нула.

 6. 6 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3144 Неутрално


  Моето скромно мнение е, че трбява да бъде премахнато и правилото, според което се плаща половината от данъка ако жилището е основно. И да се прекратят всякакви социалистически изпълнения с данък сгради - наполовина задари еди кое си, два пъти повече поради еди що си. Данъкът си е данък и си се плаща от всички собственици на общо основание за всички имоти - ама живял в него или не живял, ама дал под наем или не дал, ама било основно или второ или десето жилище - това не е работа нито на държавата, нито на общините.

 7. 7 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Данъците на жилищата е България са смехотворни и без това. Криво разбран социализъм!?!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Още един акт-последствие от законотворческата дейност на ГЕРБ

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на rosen700@gmail.com
  *****
  Неутрално

  Тия си играят на “тука има, тука няма” със закони ли?

 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Барнито Ръбъл няма ли най-сетне да я прочете тази Конституция?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на kvt10319485
  kvt10319485
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До Коментар:
  Мнението ти е потресаващо глупаво, макар и скромно.
  Като почетеш малко повече история и теория на имотните данъци, ще говориш по друг начин.

 12. 12 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 842 Любопитно

  До коментар [#7] от "С Стоянов":

  "Данъците на жилищата е България са смехотворни и без това. Криво разбран социализъм!?!"

  И защо данъците на жилищата в България задължително трябва да са високи?

 13. 13 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#12] от "moreee":

  Защото постъпленията от данъци, в ,,белите” държави, се харчат за инфраструктура и облагородяване! Всички мрънкате колко лоши са тротоарите, нали? Ами с такива данъци как очаквате градската инфраструктура да заприлича на европейска?

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Румен Радев е облагодетелствал руските собственици на имоти в курортните селища. Отново е защитил руските интереси, за сметка на българските.

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2941 Весело

  До коментар [#6] от "Един препатил":

  "И да се прекратят всякакви социалистически изпълнения с данък сгради - наполовина задари еди кое си, два пъти повече поради еди що си."

  Да отпадне и социалистическото изпълнение да се облага дохода бруто! Махаме от брутния доход данъчните задължения (данък имот, такса смет, данък-автомобил, застраховка ГО, училищна такса, разходи за учебници) и каквото остане, 5-6 лв. плащаме процентните данъци като здравна осигуровка и ДОД.
  Сега какво излиза - облагайки брутния доход с здравна осигуровка, все едно здравно осигуряваме и жилището (данък-имот е с платена здравна осигуровка), и автомобила, и учебниците.
  Крайно време е юридическите и физическите лица да бъдат равнопоставени и да се облага само разликата между приходите и разходите (печалбата). Ако е отрицателна, НОИ и НЗОК да връщат парите от предходен период. Разликата си е все разлика и трябва да се облага само тя независимо кой какви разходи или приходи има, нали!?

 16. 16 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Сега въпросът е в кой курорт човек да си купи имот? Или във всеки курорт по един?

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2941 Весело

  До коментар [#7] от "С Стоянов":

  "Данъците на жилищата е България са смехотворни и без това. Криво разбран социализъм!?!"

  Тц, порочна данъчна система с още по-порочни депутати и финансисти.
  И престанете с идиотските глупости - комунистическата идеология отрича собствеността. Затова облагането е убийствено, и като такса-смет, и като общински данък при купуване на имот (2.5%). И се научете да правите разлика между доходни и имуществени данъци. Отделно косвени данъци - ДДС-то за какво отива, ако не за инфраструктура, осигуряваща действието на пазара. А не като комунист -всичко на едно.
  Понеже сравнявате с "белите страни", там имуществените данъци, както и разходите за децата се приспадат при облагането на дохода (било от заплата или от наем). А за инфраструктурата ни дерат яко с данък-автомобил (приходите от него за София са толкова колкото от данък-имот и такса смет взети заедно), дерат ни и с акциз върху горивата (уж да се чисти с него въздуха и най-вече се "почистват" джобовете ни).

 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2941 Весело

  До коментар [#16] от "Таралеж":

  "Сега въпросът е в кой курорт човек да си купи имот?"

  В този курорт, който Баце няма да го курдиса в списък за одрусване с допълнителни такси. Герберите да купуват в митничарското селище край язовир Ивайловград - ползва се с данъчен и прокурорски имунитет.

 19. 19 Профил на mitkoik
  mitkoik
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Данъците на жилищата е България са смехотворни и без това. Криво разбран социализъм!?!
  —цитат от коментар 7 на С Стоянов


  Заплатите и пенсиите също са смехотворни

 20. 20 Профил на mitkoik
  mitkoik
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Правилно решение на КС, че отмени това безумие!

 21. 21 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  До коментар [#17] от "wanderer":

  Идеята не е съвсем лоша. А иронията не е съвсем уместна. Всъщност с данък върху доходите на физическите лица не се облага брутния доход. От него се приспадат вноските за ДОО и НЗОК. Вече съм в пенсия и съм се откъснал от материята, но зная, че преди време от облагаемия доход се приспадаха и вноските за "застраховка живот", даренията до определен размер, лихвите по ипотечните кредити на младите семейства. Въпрос на дискусия е дали, какво и докъде да се приспада. Но не виждам каква е връзката на една такава евентуална дискусия с данък сгради. И най-вече с чудновата постановка, че се определя размер на данъка, но там където живея и ползвам това, за което се събира този данък аз плащам половината му размер. Защо? Защото ми било основно жилище. Е, и какво от това? Но там където не живея и не ползвам нищо от местната инфраструктура и услуги плащам пълния размер на данъка. Защо? Защото не ми е основно жилище. Е, и какво от това? След като сме се съгласили, че ще се плаща данък сгради и за едно жилище е определен съответния данък той трябва да се заплаща в точния си размер без никакви отстъпки, нито завишения. Как освен "социалистически изпълнения" могат да бъдат наречени отклоненията от това просто правило?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK