Над 30 г. продължило дело за делба на двор с две къщи в София

ИВСС е проверил 128 заявления за компенсация и вреди от бавно правосъдие

© Анелия Николова

ИВСС е проверил 128 заявления за компенсация и вреди от бавно правосъдиеДело за делба на дворно място с две еднофамилни къщи в София е продължило повече от 30 години. Производството е било образувано през 1985 г., но потърпевшите могат да се жалват от бавно правосъдие за периода след 7 септември 1992 г., тъй като от тази дата Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи е в сила в България.


Това дело е най-продължителното производство, констатирано от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) при проверка на 128 заявления за компенсация и вреди от бавно правосъдие, проверени от 1 януари до 31 март т.г. От всички заявления 87 са основателни, като 30 са по наказателни, а 57 – по граждански, търговски и административни дела, съобщават още от ИВСС.


Производството на първа инстанция пред Софийския районен съд (СРС) във фазата по извършване на делбата е продължило близо 6 г., като са допуснати забавяния, свързани с организацията на съдебните заседания и с призоваването на страните.
По делото са били насрочени общо 20 съдебни заседания, като 18 от тях са отложени поради нередовно призоваване на страните. Само две от отлаганията се дължат на обективни причини – призоваване на нови страни в процеса, чийто адрес не е известен и установяването му изисква допълнителни действия от страна на съда.


Най-сериозните забавяния по делото са свързани с изгубено решение по допускане на делбата и последвалото го производство по възстановяването му. Един от ответниците по делото е подал молба за възстановяване на влязлото в сила решение по допускане на делбата през септември 1999 г., а делото е изпратено в Софийския градски съд на 7 октомври 1999 г. за извършване на процедура за възстановяване на изгубено решение.


В това производство са проведени 7 съдебни заседания, които са отлагани заради конституиране и призоваване на наследници на починали страни. С определение от 27 януари 2005 г. съдът е отказал да възстанови решението по делото, като е посочил, че липсват данни за индивидуализиране на делбените имоти.


Съобщаването на въпросното определение е продължило 3 години, тъй като след постановяването му са починали трима от ответниците и съдът е трябвало да установи наследниците им, да ги конституира в производството и да ги уведоми за постановеното решение.


През ноември 2009 г. делото е изпратено на Върховния касационен съд, който през юни 2010 г. потвърждава отказа на Софийския градски съд за възстановяване на решението за допускане на делбата и делото е изпратено на Софийския районен съд за продължаване.


През юли 2011 г. СРС е изпратил делото на Софийския градски съд за указания с какви действия следва да продължи производството, тъй като с отказа на съда по молбата за възстановяване на решението то се оказва образувано пред първоинстанционния съд във фазата по извършване на делбата. По него обаче не съществува реално окончателното решение по допускане на делбата, с което са определени делбените имоти, кръга на съделителите и техните квоти.


С разпореждане от ноември 2011 г. Софийският градски съд е квалифицирал производството като такова за възстановяване на съдебното решение по делото за делба, което е приключило с решение от 14 юли 2015 г.


Така производството по възстановяване на влязлото в сила решение на Софийския градски съд е продължило почти 16 г. и след приключването му делото е върнато на СРС за продължаване на действия по извършване на делбата.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Нашият съд може да влезе в рекордите на Гинес по бавно правораздаване, но пък много се засяга, когато това му се каже.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Любопитно

  Интересно, двете фамилии за тези 30 години колко роднини са погребали?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Любопитно

  Интересно, двете фамилии за тези 30 години колко роднини са погребали?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на RadiMiles
  RadiMiles
  Рейтинг: 289 Неутрално

  В България всичко е възможно..

 5. 5 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 758 Весело

  Междувременно, за тези 30 години съвместен живот, ищците са установили, че не им трябва подялба на двора :)

 6. 6 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Има търговски дела с голям материален интерес, които се точат с години. Там се плащат рушвети просто за по-ранно насрочване на заседание...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5571 Неутрално

  За 30 години са се сменили съдии, адвокати и др.

 8. 8 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  Процесът на Кафка. Живеят си в своя реалност и искат да са независими като Ченалова.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Може би някои от ищците вече делят общ гроб.

 10. 10 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#7] от "Peni Nikol":

  Делото може да бъде завършено от съдия, родил се след започването му.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 11. 11 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Колко ли ще са съдебните разноски?

 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4034 Неутрално

  По това дело, ще се изхранват поколения адвокати. А междувременно, едно земетресение е по- вероятно в близко време, отколкото окончателно решение.

 13. 13 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Липса на правосъдие?
  Отсъствие на държавност?
  Или заспало гражданско общество?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK