Бившият зам.-министър Александър Манолев с обвинение и 100 хил. лв. гаранция

Александър Манолев подаде оставка като зам.-министър на икономиката

© Велко Ангелов

Александър Манолев подаде оставка като зам.-министър на икономикатаОкръжната прокуратура в Благоевград обвини бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев и Ана Димитрова за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз.


Те са представили документи пред няколко институции, в които декларирали неверни сведения, за да получат 391 160 лв. субсидия от европейски фонд.


Двамата са обвинени, че извършили престъплението като съучастници, съобщиха от прокуратурата. Манолев действал като подбудител и помагач, а Димитрова – като извършител и търговец, собственик на ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова".
От началото на месец януари 2013 г. до 14 октомври 2015 г. в София, Сандански и Благоевград двамата са представили неверни сведения в Заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността "Чинар куши" край Сандански. Към заявлението за подпомагане са приложени документи и в Заявка за плащане от 14 октомври 2015 г. и приложени към нея други документи.


Те били представени пред Държавен фонд "Земеделие", Областната дирекция "Земеделие" в Благоевград и Дирекция "Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони", Отдел РРА в Благоевград.


Неверните сведения са представени с цел фирмата на Димитрова да получи 391 160 лв. от "Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони – Европа инвестира в селските райони".


Ана Димитрова е с мярка за неотклонение парична гаранция от 2000 лв., а Александър Манолев – гаранция в размер на 100 000 лв. Продължават действията по събиране на доказателства, разпити на свидетели и назначаване на експертизи.


От ДФЗ са изискани и получени и всички други заявления за директни плащания от ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова", финансирани със средства на Европейския съюз. Получените субсидии, както и декларираните данни по тях също са предмет на разследване, съобщиха от държавното обвинение.


"Документите са създадени, за да се придаде вид на един едноличен търговец, че развива туристическа дейност, но нито едно от тези обстоятелства не отговаря на истината. Създадена е документална основа за действия, които не са били извършвани", заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.


"Това е един доста дълъг процес, започнал още през 2013 г, когато се регистрира едноличният търговец. Един от документите е договор за наем на лозови насаждения от 9,7 дка, които Манолев е предоставил на Ана Димитрова", добави Арнаудова.


По думите й, всички доказателства сочат на категоричен извод, че действителната дейност е "задоволяване на лични нужди на Александър Манолев".


Разследващите все още не са открили дневника и регистъра за гости. "Призовавам всички, които са посетили тази къща, да дойдат и да потвърдят", каза Арнаудова и добави, че според доказателствата, събрани до момента, тя е била използвана само от Манолев и неговото семейство.


"Ана Димитрова съществува - тя е дъщеря на жената, която отглежда децата на Александър Манолев. Тя действително съществува и е влязла в тази схема. Димитрова е на 25 г.", отговори Арнаудова на въпрос коя е младата жена.


И двамата обвинени са отказали да дават обяснения. Изготвена е частична експертиза на подписи и почерк на част от документите. Голяма част от тях не са с подписа на Димитрова.


Вчера в община Сандански са постъпили справки-декларации и нито една не е подписана от Ана Димитрова. От общината твърдят, че не си спомнят кой е занесъл документите и кой е платил данъка.


Заради това прокурорите са изискали цялото видеонаблюдение, а от общината са заявили, че само едно лице отговаря за видеонаблюдението, но той ще бъде на разположение след 30 април. Малко по-късно дисковете със записи били предадени доброволно.


Още вчера говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова каза, че разследващите не получават съдействие от община Сандански.


Манолев подаде оставка през миналата седмица, след като беше публикувано съвместно разследване на сайтовете "Бивол" и "Благоевград нюз", според което зам.-министърът е собственик на парцел, върху който е построена "къща за гости", която се използва за частна вила. За имота са отпуснати 380 хил. лв. по европейски проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони, посочват двете издания.


Плащането е одобрено от Държавен фонд "Земеделие" през декември 2015 г., когато Манолев е назначен за зам.-министър на туризма.


Върховната касационна прокуратура се самосезира и започна проверка за злоупотреби със средства на Европейския съюз. Същото направи и антикорупционната комисия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (168)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Гаранцията трябва да е сумата от проекта,тоест около 380 000 лева.
  Затвор,връщане на усвоените средства и конфискация на имота.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Че има злоупотреба е ясно, но, че прокуратурата няма правния капацитет да го докаже е дваж е по-ясно.

 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1690 Любопитно

  ? Защо не в ареста?? Нали беше такъв стандарта?

 4. 4 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Нито дума, дали тази "къща" е приемала наистина гости. Т.е. в качеството си на маък хотел/мотел. Пак ли трябва да се разхождам ве Дневниче из другите сайтове, за да прочета и тази подробност. Никак немаловажна. Защото ако в къщата са преспивали туристи е ок, ако не са...."момчето си отива".

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  И ако не беше риенето на Биволъ по този и други скандални случаи, давността и миженето на институциите щяха да ги дарят и с хепи енд.
  Цялата закъсняла прокур активност ще е спорно ефективна, дори и при истински усилия и професионален хъс именно поради давността за голяма част от безобразията.
  Същото важи и за актовете на баш конпира - отдавна са изтекли всички срокове за наказателно постановление от общината.
  Та, за съжаление, май пак ще е много шум за нищо.

 6. 6 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Цвинокио и Пацо кога?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 7. 7 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1065 Весело

  До коментар [#4] от "Реми":

  А така, с гърдички на амбразурата!

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 8. 8 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1065 Весело

  Докато внесе гаранцията, като Иванчева - с пранги и букаи и като панаирджийска мечка на синджир.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Стига с тия министри ! Те ще си хапнат "каквото са си надробили "! Какво правим обаче с "разследващи " журналистки , крупни "доставчици " на горива , собственици на СПА , закупени с икономии от "закуски " и с помощта на татко си Гоце , с крупните вложители и ползватели на КТБ - благините , между които и някои високопоставени ДЕМОКРАТИ .....

 10. 10 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Бързо действат. Днес още една агенция спомена, че Герб са зад БСП заради имотните скандали, та се налага и такива показни акции. Човечецът ще изгърми за глупавите евроизбори, а така достойно си подаде оставката.

 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Който краде, през ръчичките.

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1065 Весело

  До коментар [#10] от "Дундурук":

  Падна за дузпа в 90-тата минута.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 13. 13 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Който краде, през ръчичките.
  —цитат от коментар 11 на АзКлавдия


  Само преди избори и когато социологията натиска, щото матрялът се дразни от имотни схеми. Споко, герберастке, това Ваше момче ще го тормозят до изборите, после ще го изперат!

 14. 14 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Този кой е предложил за зам. министър?

 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#13] от "Дундурук":

  Тоя па червенолилявия! Мислиш, сън не спя заради някой си Манолев?

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Поредния "честен и почтен" гербаджия-треторазреден комуноид.
  Прокуратурата-цацаратура, защо този индивит не в ареста,или той е човек на ти си го назначи.

 17. 17 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Хем е хубаво, че най-накрая нещо се случва, хем е грозно, че такива като тоя са последна дупка на кавала, да не казвам кокошкари.

 18. 18 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#11] от "АзКлавдия":
  Ха, ха, не който краде, а който го хванат! Ама с това си и остават само - "през ръчичките"! Толкова от Цацаратурата и гербавато-комунистическо-деПеСе управление!

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4241 Неутрално

  До коментар [#3] от "ju.li":

  Пранги? За (не)поискани €75000 (150000 лева) - 22 години затвор! За 380000 лева - поне 50 години затвор и арест веднага!

 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#4] от "Реми":

  Чакай малко! Трябва да се разгледат счетоводните отчети на фирмата, а това е сложна работа. Ще я възложат на вещо лице.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 470 Неутрално

  И ако не беше риенето на Биволъ по този и други скандални случаи, давността и миженето на институциите щяха да ги дарят и с хепи енд.Цялата закъсняла прокур активност ще е спорно ефективна, дори и при истински усилия и професионален хъс именно поради давността за голяма част от безобразията.Същото важи и за актовете на баш конпира - отдавна са изтекли всички срокове за наказателно постановление от общината. Та, за съжаление, май пак ще е много шум за нищо.
  —цитат от коментар 5 на Лелка


  Хубаво ма лелче,ам що не подхванат тия дето им изтича давността- е така просто да не ги пропуснат. Имам един приятел от Диканя дето вика- ние жените ги онождаме отзад напртед по възраст. По- младите може и да почЕкат, ама другите че ги изпущиме...

 22. 22 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дундурук":Тоя па червенолилявия! Мислиш, сън не спя заради някой си Манолев?
  —цитат от коментар 15 на АзКлавдия


  Не спиш, щото другият Ви клан може да вземе властта. "Който краде, през ръчичките." звучи тъпо в страна, в която НЯМА НИТО ЕДИН ОСЪДЕН ВИСШ ( нито среден ) ПОЛИТИК ( ни БКП1, ни БКП2, ни лилави, ни никви ) ЗА ДЕСЕТИЛЕТИЯ, а същевременно бъдещето на страна е ограбено.

  В БЪЛГАРСКИТЕ ЗАТВОРИ ИМА 9 !!! ЧОВЕКА ЗА КОРУПЦИЯ. Дали 20, 50 лв на полицай и подобни.

 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#17] от "Silence":

  Е хайде сега! Чак пък последна дупка на кавала! Над него има само две властови нива.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Стига с тия министри ! ....
  —цитат от коментар 9 на doroteus


  Това е „моделът ГЕРБ“ !
  И какво правят СДС и Ал. Йорданов ?
  Приканват хората да подкрепят ГЕРБ+СДС, вместо да гласуват за някоя демократична формация като Демократична България.

 25. 25 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1065 Весело

  До коментар [#15] от "АзКлавдия":

  Днес Манолев, утре - самият Цецерон!

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 26. 26 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#17] от "Silence":Е хайде сега! Чак пък последна дупка на кавала! Над него има само две властови нива.
  —цитат от коментар 23 на tribiri


  Нямам предвид йерархията, а малката спретната къщурка на цената на тристайна панелка в Младост.

 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#9] от "doroteus":

  Герберунгелите не можаха да проумеят едно нещо.

  Обjератно на древноримската максима, съвременната демокрация казва:
  Quod licet bovi, non licet Jovi.

  Което е позволено на бика, не е позволено на Юпитер. Което е позволено на Асан не е позволено на Цветан.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Да ви кажа от сега как ще завърши разследването?

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 29. 29 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Това е съставът на правителството на ГЕРБ през първия му мандат. Според статията:

  "От началото на месец януари 2013 г. до 14 октомври 2015 г. в София, Сандански и Благоевград двамата са представили неверни сведения в Заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости "

  Логичен въпрос/защото аз не намерих данни в нета какъв е бил Ал. Манолев по това време/, каква длъжност е заемал, ако изобщо в периода от януари 2013 до 2015 това лице. Особен акцент върху "януари 2913". Ако някой знае, моля да ни осведоми.

  "министерство име партия
  министър-председател Бойко Борисов ГЕРБ
  заместник министър-председател,
  вътрешни работи Цветан Цветанов ГЕРБ
  заместник министър-председател,
  финанси Симеон Дянков безпартиен
  регионално развитие и благоустройство Росен Плевнелиев ГЕРБ
  труд и социална политика Тотю Младенов ГЕРБ
  отбрана Николай Младенов ГЕРБ
  външни работи Румяна Желева ГЕРБ
  правосъдие Маргарита Попова ГЕРБ
  образование, младеж и наука1 Йорданка Фандъкова ГЕРБ
  здравеопазване Божидар Нанев ГЕРБ
  култура Вежди Рашидов ГЕРБ
  околна среда и води Нона Караджова ГЕРБ
  земеделие и храни Мирослав Найденов ГЕРБ
  транспорт, информационни технологии и съобщения1 Александър Цветков ГЕРБ
  икономика, енергетика и туризъм1 Трайчо Трайков безпартиен
  физическо възпитание и спорт2 Свилен Нейков ГЕРБ
  министър без портфейл3 Божидар Димитров ГЕРБ

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 30. 30 Профил на sunshine
  sunshine
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Същата ще е историята с мъжа на Йончева и 99 процента от останалите строители на “къщи за гости”. Тя схемата е една и съща.

 31. 31 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#27] от "tribiri":

  Много мъдро! Обясни ,моля те , на по-простите от теб , кой е Юпитер и кой бикът в случая или по-простичко - кой е Асан и кой Цветан , че нещо ми се губи в "превода "!

 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#4] от "Реми":

  Само ти ли не си разбрала, че тази къща не е приемала гости и туристи? Освен личните гости на зам.министърът. Ако са развивали дейност, трябва да имат съответните дневници и регистрации в полицията, които се правят според изискванията. Ама, как да вкараш със задна дата документи в полицията? Трудна работа, особено като има и скандал.

  Бивш tww09306483.
 33. 33 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#32] от "tww09306483":

  А Еленка приемаше дори нуждаещи се "северно - корейски деца " ! ПОНЯТНО ?????

 34. 34 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Къде се ската Краси Петтераси? Никъв го няма, още ли е отпуска?

 35. 35 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 816 Неутрално

  "Ана Димитрова съществува - тя е дъщеря на жената, която отглежда децата на Александър Манолев."
  Това съчетание разбрахте ли го и как така самият Манолев вчера каза, че "пътищата му се разделили с Ана Димитрова"? Той да не би да няма никаква връзка с "жената, която отглежда децата" му?

 36. 36 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#31] от "doroteus":

  Ще ти го обясня. Ако на обикновените хора (bovi) в нормалните държави може да им се размине някое дребно прегрешение, например получаване на кредит при преференциална лихва, то на публичните личности (Jovi) това им струва оставките.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 37 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#4] от "Реми":... Ама, как да вкараш със задна дата документи в полицията? Трудна работа, особено като има и скандал.
  —цитат от коментар 32 на tww09306483


  Сигурно нужните за оправдаване документи са откраднати или загубени. Така се случи с тефтерчето на Ф. Златанов, а и номерът мина и беше приет от „умнокрасавците“.


  До коментар [#32] от "tww09306483":

  До коментар [#4] от "Реми":

 38. 38 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#4] от "Реми":... Ама, как да вкараш със задна дата документи в полицията? Трудна работа, особено като има и скандал.
  —цитат от коментар 32 на tww09306483


  Сигурно нужните за оправдаване документи са откраднати или загубени. Така се случи с тефтерчето на Ф. Златанов, а и номерът мина и беше приет от „умнокрасавците“.


  До коментар [#32] от "tww09306483":

  До коментар [#4] от "Реми":

 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#26] от "Silence":

  Ами то къщурка, количка, виличка, апартаментче, гадже с бронзов тен... "Какво му трябва на човекааааааа!"

  Проблемът е, че някои знаят правилния телефон, а други не.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#38] от "trj09592697":

  хахха добър опит за умнокрасивите

  И как беше приет от тях?
  Какво последва,че не става ясно от поста Ви?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 41. 41 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#32] от "tww09306483":

  Много сложно бе! Трябва да има приходи и ДДС.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 42. 42 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#37] от "trj09592697":

  Ама (не)платените данъци няма как да се откраднат.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 43. 43 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Който краде, през ръчичките." звучи тъпо в страна, в която НЯМА НИТО ЕДИН ОСЪДЕН ВИСШ ( нито среден ) ПОЛИТИК
  —цитат от коментар 22 на Дундурук


  В този ред на мисли, как ще коментираш черния ви лебед Лозань с неговото "тълкувателно" решение, с което оневини Масларева за 14 милиона, щото била платила 500 лв. глоба и вашият биФш ценен драгалевски кадър тов. Бисерав?

 44. 44 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1674 Неутрално


  До коментар [#36] от "tribiri":

  Lex - absque omni exeptionae ! - .или по-простичко "Законът над всичко " и над Юпитер и над бика!

 45. 45 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#8] от "Пипера е много лют":

  Явно си за подстригване и прическа и "прангите " и пречат да те "коафира " подходящо !

 46. 46 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  10 годни ГЕЕБ - 10 години работа, работа, работа🙌

 47. 47 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1681 Любопитно

  [quote#43:"Reporter US"][/quote]

  И заради това ли решение на Лозан Панов,
  Масларова осъди България за 8000 евро в Страсбург???

  Стига с лъжите

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 48. 48 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#37] от "trj09592697":Ама (не)платените данъци няма как да се откраднат.
  —цитат от коментар 42 на tribiri


  Ще кажат, че са откраднати тефтерите, в които са записани платените данъци. То вярно, че е съшито с бели конци, но „умнокрасавците“ ще се вържат.
  Вчера един от тях – осъденият за изнудване Г. Харизанов - твърдеше, че в България има осъдени за корупция. За пример даваше някакъв катаджия заснет, че взема 20 лв. „Умнокрасавците“ лесно ги лъжат. Доказано!

  До коментар [#42] от "tribiri":

 49. 49 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1681 Любопитно

  [quote#48:"trj09592697"][/quote]

  И от НАП ли ще изчезнат декларираните приходи?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 50. 50 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Така,такааа-сега боклукът да иде в къщата за гости,наречена "Затвора Бобовдол",олинклузив,за 10-на години!Ама много бил учЕн,по Англия значи,мнооого кадърен,та след два петъка трудов стаж го направили зам.-министър!Пфу,гнус!

 51. 51 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Не става само с минуси, иска се и мислене. И да ви пука, каква е истината. Не се намери никой, който да ми отговори какво и за кого е работил Манолев от януари 2013. После се сърдите, като ви наричт тролове. Вие сами си се обиждате. Ще ви дам жокер. Първо, Манолев никога не е бил член на ГЕРБ. Второ, заел е пост в правителството на Борисов ДВЕ. Така че, когато/ако е започнал тази далавера е бил зает в управителния съвет на Мобилтел-Австрия и не е имал нищо общо с правителството на ДЕРБ поне тогава.
  Остава въпросът, защо така активно Христио Домусчиев е настоявал пред Борисов, Манолев да заеме поста на транспортен министър през септември 2018?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 52. 52 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 785 Неутрално

  И сега прокуратурата ще ни изиграе сценката как по-некадърно да води делото за да се провали в съда.... Целта е да отшуми скандала.
  Тоя филм сме го гледали.

 53. 53 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Дали този младеж ще е първият политик в кауша?

 54. 54 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#48:"trj09592697"]
  —цитат от коментар 49 на nessarox
  И от НАП ли ще изчезнат декларираните приходи?[/quote]

  Не казвам, че си прост, защото си „умен и красив“,
  но си с ниско IQ (ако ме разбираш).

  Казвам, че може да се случи като с тефтерчето на Ф. Златанов. Ако още вярваш, че тефтерчето му е откраднато, значи си водачът на „умнокрасавците“.

  До коментар [#49] от "nessarox":

 55. 55 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Наяла се въшката, та изпълзяла на челото.
  Къде ще ги крие БайХ, не е много ясно...

 56. 56 Профил на qax10558574
  qax10558574
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Няма ли да си тръгвате,бе софиянци?

 57. 57 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Че има злоупотреба е ясно, но, че прокуратурата няма правния капацитет да го докаже е дваж е по-ясно.
  —цитат от коментар 2 на niakoi_si


  Така де. То, целта НЕ е да има възмездие, а да се фърли поредната доза прах в очите на матряла. Човекот го играе бушон: ще влачат делото 3-4 години и накря ще го пуснат по живо/здраво да си харчи париците. До тогава всичко ще е 'утихнало'.., както спомена оня морален стожер с терасата и сауната.

 58. 58 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 264 Неутрално

  ....Остава въпросът, защо така активно Христио Домусчиев е настоявал пред Борисов, Манолев да заеме поста на транспортен министър през септември 2018?
  —цитат от коментар 51 на Реми


  Защото Манолев отговаря на „модела Борисов“.
  Било е въпрос на време да бъде назначен от Борисов.

  За подробности по „модела Борисов“ прослушай „Ало Ваньо“
  и „Ало, Банов съм“.


  До коментар [#51] от "Реми":

 59. 59 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  След като това лице е протежирал Манолев пред Борисов през септември м.г., със съжаление трябва да констатирам/няма нищо общо с позицията на ДБ/, че България е завладяна даържава. Явно 45 години не им стигнаха. Да се чуди човек, като останат два милиона електорат в България, кого ще "работят" домусчиев и сие...???


  "Името на Кирил Домусчиев нашумя в последните години. Любопитно е как точно Домусчиев е успял да спечели толкова пари, и как се е превърнал в един от най-богатите хора в България. Смята се, че в момента той управлява активи за над 3 милиарда евро, а по банковите му сметки има поне 500 милиона в европейската валута. Като всеки олигарх и той уж започнал бизнеса си от търговийка на сергия, когато е едва на 20 години откъдето идва и прякора му Киро джапанката. В дъното на забогатяването на двамата братя стоят дядото на Домусчиеви, активен борец против фашизма и капитализма, бащата на Домусчиев, който по времето на комунизма е с ранг на министър, куфарчетата на БКП, ДС и майка им, която е верен и дългогодишен активист на БКП, а по време на комунизма и след 10.11.89г. е директор на завод „Балкан“ в Ловеч, който Домусчиев успява да приватизира за жълти стотинки, чрез фонд „Напредък“ и на който след това става шеф. Благодарение на съветите на другарите на бащата на Домусчиев от ДС и отчасти на майка си, още ненавършил 30 години Кирил вече участва в голямото разграбване на България чрез фонда си „Напредък“. През това време служителите на ДС създали Домусчиев го свързват с един от много силните хора в мутренската СИК Стоил Славов, както и с разстреляния бивш шеф на „Локомотив“ (Пловдив) Александър Тасев , който е твърде близък до Позитано 20."
  http://nikidichev.blog.bg/biznes/2015/07/29/koi-e-kiril-domuschiev-i-otkyde-e-ogromnoto-mu-bogatstvo.1379930

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 60. 60 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#54] от "trj09592697":  —цитат от коментар 49 на nessarox
  И от НАП ли ще изчезнат декларираните приходи?
  —цитат от коментар 48 на trj09592697


  Не казвам, че си прост, защото си „умен и красив“,
  но си с ниско IQ (ако ме разбираш).

  Казвам, че може да се случи като с тефтерчето на Ф. Златанов. Ако още вярваш, че тефтерчето му е откраднато, значи си водачът на „умнокрасавците“.

  До коментар [#49] от "nessarox":

  Въртите,сучете ,пишете глупости,но не ми отговорихте на :
  1.пост 40 - хахха добър опит за умнокрасивите

  И как беше приет от тях?
  Какво последва,че не става ясно от поста Ви?

  2.пост 49 -И от НАП ли ще изчезнат декларираните приходи?

  Отговорете на тези въпроси и после ще Ви обясня моето АйКю и дали вярвам,че тефтерите на Златанов са изчезнали :)


  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 61. 61 Профил на Ivan Kostov
  Ivan Kostov
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#51] от "Реми":

  Какво точно имаш предвид с въпроса си? Факт е , че бе зам. министър на ГЕРБ от 2015 , като бе избран и за депутат на последните избори, но отиде зам. министър на икономиката.Защо ли?

 62. 62 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Мале колко хора кълват на номерата на Цацароцирка. На тоя ББойко ще му духне под опашката.... Но нито ще му вземат къщата, нито ще го глобят. Днес са внесени отчети за посещения на туристи, внесени са данъците върху приходите..... Ще се окаже, че отчетите са фалшиви.... ще му сложат глоба, ще я обжалва и .... след 5-6 г ще си спомните ли за този казус?
  Единственото реално, че ще го уволнят.... но веднага ще го сложат на някой хранилка.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 63. 63 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  До коментар [#51] от "Реми":

  +++ съчувствам ти! Трудно се налива знание в дървени глави!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 64. 64 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 805 Неутрално

  А чиновниците от общината, които не си спомнят дали са част от организирана престъпна група. Ако прокуратурата иска да проведе истинско разследване да ги привиква един по един, а не да говори за тях общо. Тогава ще стане ясно как ГЕРБ гасят пожари - след разкритията подали декларации. А НАП проверява ли къщата за гости за неплатени данъци, тъй като според данъчно-осигурителното ни законодателство дължим е не само туристическия данък. А това поредната гърбава пушилка ли е? Много въпроси, на които говорителката на телевизия Планета не отговаря. А кой ще зашити интереса на данъкоплатците за платаните 13 милиона глоби? Има ли данъкоплатци в България изобщо и какво правят те? Финансират благоденствието на тримата шишковци или нещо друго?

 65. 65 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 728 Неутрално

  "Призовавам всички, които са посетили тази къща, да дойдат и да потвърдят"
  -------------

  Да очакваме ли 30-40 рома и функционери на ГЕРБ спонтанно да се отзоват на поканата? :))))

 66. 66 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 728 Весело

  "Ана Димитрова съществува - тя е дъщеря на жената, която отглежда децата на Александър Манолев. "
  ---------------------

  Тоест, тя е дъщеря на любовницата на Сашко? :))))

 67. 67 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#4] от "Реми":Само ти ли не си разбрала, че тази къща не е приемала гости и туристи? Освен личните гости на зам.министърът. Ако са развивали дейност, трябва да имат съответните дневници и регистрации в полицията, които се правят според изискванията. Ама, как да вкараш със задна дата документи в полицията? Трудна работа, особено като има и скандал.
  —цитат от коментар 32 на tww09306483


  Което не пречи гърбавите да го направят - в полицията началниците на Регионалните и районните управления са 100% политически назначения (между другото върви и съгласуване с ДПС при тези назначения) така, че може да се очаква всичко. За пример на главния КОНПИР му издадоха удостоверение за промяна на данъчната оценка. Както съм писал неведнъж администрацията е в състояние да издаде какъвто трябва документ на когото трябва - и тя като полицията е завладяна от политическите назначения.

 68. 68 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#4] от "Реми":Само ти ли не си разбрала, че тази къща не е приемала гости и туристи? Освен личните гости на зам.министърът. Ако са развивали дейност, трябва да имат съответните дневници и регистрации в полицията, които се правят според изискванията. Ама, как да вкараш със задна дата документи в полицията? Трудна работа, особено като има и скандал.
  —цитат от коментар 32 на tww09306483


  Което не пречи гърбавите да го направят - в полицията началниците на Регионалните и районните управления са 100% политически назначения (между другото върви и съгласуване с ДПС при тези назначения) така, че може да се очаква всичко. За пример на главния КОНПИР му издадоха удостоверение за промяна на данъчната оценка. Както съм писал неведнъж администрацията е в състояние да издаде какъвто трябва документ на когото трябва - и тя като полицията е завладяна от политическите назначения.

 69. 69 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1092 Весело

  До коментар [#7] от "Пипера е много лют": Нали трябва да се посмеем😂😂😂

 70. 70 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#24] от "trj09592697":

  Цялата игра ,която играят БСП и ГЕРБ е на доброто и лошото ченге, които само си сменят ролите ,а са от едно и също котило ,д окато ни приказват как били гонени от ДС и тормозени ,гербаджиите си назначават ДС кадри наляво и надясно ,тук таме някой демократ с картонче и той на ДС ,за цвят , нищо хубаво не ни очаква и в следващите години , държавата ще се разпадне напълно .

 71. 71 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Добре. А Цвъки? А Цачева? А Пламен Георгиев? Искаме и тях в ареста!

 72. 72 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#61] от "Ivan Kostov":

  Просто като всеки трол се опитва да смени темата и да прехвърли вината извън Герб. А понеже е евтин трол, го прави по евтин и тъп начин.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 73. 73 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#51] от "Реми":Какво точно имаш предвид с въпроса си? Факт е , че бе зам. министър на ГЕРБ от 2015 , като бе избран и за депутат на последните избори, но отиде зам. министър на икономиката.Защо ли?
  —цитат от коментар 61 на Ivan Kostov


  Толкова ли е сложно да се направи връзка м/у началото на т.нар. продължаващо престъпление-януари 2013 и фактът, че тогава Манолев НЕ е бил част от правителството на ГЕРБ. Остава въпросът-от позицията на какъв е подал молба и е бил съучастник в измама с европейски средства?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 74. 74 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Фишек Гешев, Сотир Делянов и Пламен Тераски, защо още не са спретнали арест на паважа за бандита?

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 75. 75 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#61] от "Ivan Kostov":Просто като всеки трол се опитва да смени темата и да прехвърли вината извън Герб. А понеже е евтин трол, го прави по евтин и тъп начин.
  —цитат от коментар 72 на Darth Plagueis


  Ей, "умният нетрол", от повече от час изчетох десетки сайтове свързани с кариерата на Манолев. И така стигнах до факта, че той не е бил никога член на ГЕРБ, второ-избран е от гражданска квота в едно неголямо населено място. В района баща му е бил дългогодишен кмет по време на Тато. Той самият е бил в УС на Булгартабак и е напуснал веднага след приватизацията му. Едва 2017 е назначен в кабинет3 на Борисов. Какъв ти е проблемът? Ако не ти се мисли и анализира, не съм ти аз виновна. Лесно е да се постват лозунги, аз търся ниша поне на йота близо до истината.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 76. 76 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5376 Гневно

  До коментар [#59] от "Реми":

  Интересна ми е частта за забогатяването на братя Домусчиеви и не само, в Северозапада също такива ошушкаха предприятия и заводи, оставиха ни на улицата, а те си направиха имения за десетки милиони. Но дяволите не са в политиката, живеят като дерибеи и харчат нашите пари.

 77. 77 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#75] от "Реми":

  Бих те посъветвал да се светнеш, че е зам министър в правителството на Баце, и то в ресор с огромен бюджет и влияние. Т.е. Баце му е доверил нещо голямо, негов си е избора. Дали е член на Герб или свободен престъпник - все тая. Ваш си е.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 78. 78 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1721 Любопитно

  Манолев "изгоря", да видим какво ще се случи на г-н Цветанов, г-жа Тетка Цачева, Веждичката и т.д.?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 79. 79 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#51] от "Реми":+++ съчувствам ти! Трудно се налива знание в дървени глави!
  —цитат от коментар 63 на chichka


  Оооф..глътка свеж въздух в морето от фенове на лозунги и "горе" долу" коментатори. Не ми съчувствай, когато си съставям мнение по казус, разчитам на способността си да свързвам дати, лица събития. Доста инфо от различни като редакционна политика медии прегледах. Коментарът ми с тъжната констатация, че България е наистина една пленена държава, беше епилогът на този кратък проучвателен процес. Когато прочетох материали за КРИБ. И дотам. И Господ не може да помогне. Духът беше изпуснат от бутилката и разгони българите по света. Процесът е необратим.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 80. 79 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  До коментар [#70] от "edin drug":

  + спомням си как Нинова се беше наела като Балканче по нанадолнище.... след президентските избори. И как тре дена преди парламентарните ѝ казаха началниците, че пак ББойко ще сложат за премиер! Тя посърна а ББойко се ухили!
  Днес ББойко е посърнал, пелтечи, мънка..... май си знае съдбата?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 81. 81 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Гневно

  Защо не е с вериги??? Затвор, ефективен, глоба, и ОСТАВКА НА ЦЯЛОТО ГНУСНО ПРАВИТЕЛСТВО

 82. 82 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#52] от "johnniewalker":

  Когато става дума за некадърност, прокуратурата не е нужно да играе... Достатъчно е да бъде себе си.

 83. 83 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#3] от "ju.li":

  По аналога на Иванчева, трябваше да го проснат на центъра на София и да го арестуват 6 часа. После какви са тези гаранции? Иванчева за 70,000 евро и разкатаха фамилията и сума ти време не можа да напусне затвора, тоя пак с някакви преференции.

 84. 84 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Оказа се, че ЕС използва еврофондовете, за да "подкупва" политическия и икономически бг "елит", в стремежа си да го откъсне от руско влияние. Безуспешно за съжаление!

 85. 85 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  До коментар [#24] от "trj09592697":

  Кой е Йорданов знаем. Кои со демократична България, нещо имена?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Да подкрепяме хората в Бивол. Показаха как се прави.

 88. 88 Профил на Ат сАвеЦкое информбюро
  *****
  Неутрално

  Така ли казват вече на подготовката за оправдаване по всички параграфи и получаване на индулгенция от КОНПИРите?

 89. 89 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 829 Неутрално

  нищо повече от кризисен пиар

 90. 90 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Не се намери никой, който да ми отговори какво и за кого е работил Манолев от януари 2013.
  —цитат от коментар 51 на Реми


  Др Манолев е дялан камък. Може да върши секакви работи. Общо взето кара по година - две някъде, докато го изгонят. Ето един хвалебствен матрял:

  https://trud.bg/александър-манолев-юпито-от-с-кулата/

 91. 91 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#86] от "Реми":

  Тъй де, ти ми казваш, че Баце е назначил откровен престъпник, който вече е извършил престъпление. Именно. Че и му даде най-важния отрасъл.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 92. 92 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Защо сега след медийния шум? Кой им е дал нареждане да си изпълняват задълженията и какво ги е спирало преди? Има ли разделение на властите в държавата или се управляват еднолично?

 93. 93 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  Не мога да разбера след като информация за миналото на тоя тип имаше още към момента на неговото назначаване в управлението, защо чак сега се задейства прокуратурата ? Ясно е, че и тая калинка ще гръмне, но не ми е ясно от ГЕРБ, дето толкова се пазят уж от такива типове, как го назначиха на поста заместник - министър ? Нямам друго обяснение, освен че там средата цялата е такава и деградирала до такава степен, че такива на никого не правят впечатление особено ! Само че за нормалните хора сега очакването е да му се сложи синджира, прангите и да го разхождат като вързана мечка пред камерите от тук насетне, а виждаме, че общината в Сандански се опитва всячески да потули разследването, което ме навежда на констатацията, че България е разделена на феодални вилаети, държани от кланове, източващи евросубсидии и евросредтсва.....

 94. 94 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#44] от "doroteus":

  Така е, но още древните римляни са знаели, че хем е така, хем не е баш. Затова са измислили две противоречащи си сентенции.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 95. 95 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#48] от "trj09592697":

  Ползвам базите с данни на НСИ. Всяка фирмичка фигурира с информация по около 150 показателя всяка година.
  Ползвам инфирмация от НАП. Няма плащане към тях, което да не е достъпно и видимо.

  Вече се разбра, че туристическият данък за тази ходина е платен вчера. А за миналата година?

  Това не може да се покрие.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 96. 96 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Тоя нахилен киртак и всички такива като него, НЕ трябва да излизат от затвора и всичко да им се конфискува. За подобни не трябва да доказват, че са виновни, а те самите трябва да докажат, че не са. Бахти наглеците. Без значние дали е от герб или друга партия.

 97. 97 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Младия гербаджия освен крадлив е и вероятно глуповат, затова и ще гори. Какво му е пречело да отчита стотина нощувки на свои близки годишно които биха потвърдили при нужда, че са му били клиенти и да плати по 300-400 лв. данък? Недосегаемите се оказва са на по-високо ниво, гербаджийчето се е надценило.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 98. 98 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  До коментар [#86] от "Реми":

  Все пак кога и кой го е вкарал в борда на Булгартабак??? Да не са колеги с Нинова оттогава?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 99. 99 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Действителната дейност на къщата за гости край Сандански на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев е за задоволяване на личните му нужди. Къщата е била използвана само от Манолев и семейството му, съобщи на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

  Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/kriminalni/prestplenie/rumyana-arnaudova-s-izvnredni-razkritiya-za-kshchata-za-gosti-na-aleksandr-manolev_news670584.html

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 100. 100 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Всички документи, които са били представени пред фонда за отпускане на финансирането, са с невярно съдържание. Искани са пари за дейност, която не е имало намерение да се осъществява и не е осъществена”, поясни Арнаудова. От думите й стана ясно още, че е направена частична експертиза на подписите. В голяма част от документи подписът не е положен от Ана Димитрова. „Доказателствата са достатъчни, за да се ангажира наказателната отговорност и на двамата”, категорична бе Арнаудова. Тя добави, че Ана Димитрова съществува. Тя е на 25 години е дъщеря на жената, която отглежда децата на Манолев. "Манолев е отказал да му бъде направена криминалистическа регистрация, отказал е да попълни и декларация за имотното състояние. Още в началото на разследването бяха възложен данъчни ревизии и на Анна Димитрова, и на Александър Манолев. Очакваме и информация от мобилния оператор да ни каже този номер, който фигурира във всички документи. Съмненията са, че това е личния номер на Александър Манолев", каза още Арнаудова.

  Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/kriminalni/prestplenie/rumyana-arnaudova-s-izvnredni-razkritiya-za-kshchata-za-gosti-na-aleksandr-manolev_news670584.html

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK