Днес е Велика събота

Снимката е от специализирания сайт <a href="http://www.pravoslavieto.com/calendar/feasts/podvizhni/strastnata_sedmica/Velika_subota.htm" target="_blank">"Православието"</a>, а иконата изобразява слизането на Исус в Ада

Снимката е от специализирания сайт "Православието", а иконата изобразява слизането на Исус в АдаВелика събота е последният ден от Страстната седмица. В него църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането на духа му в Ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново Райските двери.


Църковното богослужение започва рано сутринта и продължава без прекъсване до края на деня. Последните съботни песнопения се сливат с неделните и свършват с тържественото "Христос воскресе!"


Празничното великденско богослужение започва в 23.30 ч. в катедралния храм "Св. Александър Невски"и ще бъде водено от главата на Българската православна църква - патриарх Неофит. Негово светейшество ще отправи и пасхално приветствие към православния български народ.
Около 15 минути преди полунощ от параклиса на Синодалната палата в патриаршеския храм ще бъде донесен Благодатният огън. Тази година Старозагорският митрополит Киприан оглавява църковно-държавната делегация, която ще го донесе от Йерусалим.


Народната традиция тачи Велика събота като ден на


последни приготовления
за празника и помен за мъртвите


След Разпети петък, когато църковния канон забранява да се работи, защото за християните това ден на скръб за смъртта на Христос, в събота се правят последните приготовления за Великден. Това е втората възможност - след Велики четвъртък, да се боядисат яйцата. В събота се месят и пекат козунаците.


На този ден жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK