Днес е Велика събота

Снимката е от специализирания сайт <a href="http://www.pravoslavieto.com/calendar/feasts/podvizhni/strastnata_sedmica/Velika_subota.htm" target="_blank">"Православието"</a>, а иконата изобразява слизането на Исус в Ада

Снимката е от специализирания сайт "Православието", а иконата изобразява слизането на Исус в АдаВелика събота е последният ден от Страстната седмица. В него църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането на духа му в Ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново Райските двери.


Църковното богослужение започва рано сутринта и продължава без прекъсване до края на деня. Последните съботни песнопения се сливат с неделните и свършват с тържественото "Христос воскресе!"


Празничното великденско богослужение започва в 23.30 ч. в катедралния храм "Св. Александър Невски"и ще бъде водено от главата на Българската православна църква - патриарх Неофит. Негово светейшество ще отправи и пасхално приветствие към православния български народ.
Около 15 минути преди полунощ от параклиса на Синодалната палата в патриаршеския храм ще бъде донесен Благодатният огън. Тази година Старозагорският митрополит Киприан оглавява църковно-държавната делегация, която ще го донесе от Йерусалим.


Народната традиция тачи Велика събота като ден на


последни приготовления
за празника и помен за мъртвите


След Разпети петък, когато църковния канон забранява да се работи, защото за християните това ден на скръб за смъртта на Христос, в събота се правят последните приготовления за Великден. Това е втората възможност - след Велики четвъртък, да се боядисат яйцата. В събота се месят и пекат козунаците.


На този ден жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 312 Неутрално

  А ето и Страданието по пътя към Разпятието, както го е видял J.Bosch. За мен- впечатляващо. И- предупреждаващо за истинския облик на тълпата.

  https://de.catholicnewsagency.com/image//jheronimus_bosch_or_follower_001_1461143154.jpg

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Днес е Велика Събота – денят, в който, след страданията и мъчителната си смърт, Исус бил свален от кръста.
  Двама от най-верните му последователи - Йосиф Ариматейски и Никодим - се погрижили за погребението на тялото Христово. За това първият поискал разрешение лично от Пилат Понтийски, прокуратор на Юдея. Според евангелските предания двамата следовници го обвили в плащеница, напоена с благовонни масла и миро и го положили в гробницата на Йосиф Ариматейски, която той бил поръчал предварително да издълбаят в скалите за собственото му погребение.
  Според библейската притча, след смъртта на кръста, Духът на Исус отишъл в ада и там разбил оковите, за да открие отново за хората пътя към рая. Този акт символизира милостивото всеопрощение, любовта и човеколюбието на Сина Божий.
  Според православната традиция на този ден се прекланяме пред паметта на починалите. По стар обичай жените преливат вино и вода на гроба и прекадяват с тамян. Тези, които са пропуснали боядисването на яйцата в четвъртък, ги боядисват в утрото на Великата събота. Днес е и последният ден от строгия пост през Страстната седмица.

  "Слава на Твоя промисъл, чрез който си създал вечното упокоение,
  като си ни дарил, Боже, Твоето всесвето Възкресение от мъртвите!"

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#3] от "Practic":

  Прочее, и Йосиф Ариматейски, и Никодим, за които споменаваш, както знаем не са били от простолюдието, а от елита на Христовия народ.
  Никодим е бил фарисей (Йосиф, най-вероятно, също) и не само е слушал тайно проповедите Христови, но се е и застъпвал за него в Синедриона (изрично се указва, напр. у Йоана).
  За Йосиф Ариматейски преданието твърди, че е съхранил светата реликва- Свещенния Граал- чашата, събрала Христовата кръв след пробождането с копие на кръста...

 6. 6 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Колко яйца се боядисват? Или няма значение?

 7. 7 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Днес 13:00 по БНТ1- запалване на Благодатния Огън !

 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  Пък аз се чудех що ми е такова чоглаво?

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4671 Неутрално

  Едни от най-хубавите дни в годината.

  Gunter glieben glauchen globen
 11. 11 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Удивен съм, че още има хора, които вярват на дивотиите на християнството. Религия за подчинение на масите. 2019та сме, осъзнайте се

 12. 12 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1026 Весело

  До коментар [#11] от "arcanum":

  Сигурен съм че няма да се пидложиш на подчинението и няма да ядеш яйца, козунаци, агнешко, пийване и така. Ще се откажеш защото си прогресивен трол и не си грам лицемерец (като ония от Синедриона).

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3509 Неутрално

  До коментар [#11] от "arcanum":

  " Удивен съм, че още има хора, които вярват на дивотиите на християнството. Религия за подчинение на масите. 2019та сме, осъзнайте се"

  Няма ден, в който да не пишеш срещу поредната демагогия или корупция на управляващата клика и срещу нейните послушни сенки по етажите на властта и всички важни държавни институции ! Всички тия вонящи на отврат дела от християни ли се правят или от хора без каквато и да била ценностна система и вяра в Бога ?
  Христовите последователи по това ще ги познаеш, че винаги са били мразени от посредствеността, демагогията и лицемерието, защото никога не са прекланяли глава пред системата на антихризъм и човеконенавист:

  " Тогава Иисус каза на повярвалите в Него юдеи: Ако пребъдвате в Моето учение, наистина сте Мои ученици.
  32 И ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.
  33 Отговориха Му: Ние сме Авраамово потомство и никога не сме били слуги на никого; как казваш Ти: Ще станете свободни.
  34 Исус им отговори: Истина, истина ви казвам: Всеки, който върши грях, слуга е на греха.
  35 А слугата не остава вечно в дома; синът остава вечно.
  36 И така, ако Синът ви освободи, ще бъдете наистина свободни."

  Следваш ли греха, винаги си роб на лъжата и заблудата - както всички тези, от които всекидневно се възмущаваш. Включително и от религиозното лицемерие !

 14. 14 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 970 Неутрално

  На днешния ден , преди 70 г , тогава поне не е била Велика събота, БКП е извършила следното :Решението за създаването на лагера

  На 27 април 1949 г. с поверително решение на Министерският съвет, дава указание на МВР да организира на остров Персин край тогавашното село Белене трудововъзпитателно общежитие (ТВО). С това е поставено началото на най-големия лагер за политически опасни за комунистическата власт лица, създаден от БКП в периода 1944-1989 г.

  По това време министър-председател е Георги Димитров, но тогава той се лекува в Москва и правителственото заседание се ръководи от подпредседателя на Министерския съвет и министър на външните работи Васил Коларов.

  Първата група от около 300 лагеристи от лагера „Богданов дол” край Перник е прехвърлена на остров Персин през юли 1949 г. и започва да изгражда първите землянки, покрити с върбови клони в източната част на острова – място, което впоследствие става известно като Втори обект

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3509 Неутрално

  " Или не знаете що казва писанието за Илия? как вика към Бога против Израиля и казва:
  3 "Господи, пророците твои избиха, и олтарите твои разкопаха; и сам аз останах, и искат и моя живот да вземат."
  4 Но що му отговаря божественият ответ? "Оставил съм си седем хиляди души мъже които не са преклонили колено пред Ваала.""

  Човек винаги може да стане част от Божествения остатък, който не се покланя на системата на демагогията и греха такава, каквато я виждаме всеки ден ! Какво по - ярко доказателство от това от самото възкресение на Господ Иисус, което точно тия дни ще се празнува - и властимащите в лицето на Пилат, и фарисеите, а и самия народ, подбуден от своите религиозни началници, предадоха Иисус на смърт, подбудени от тъмнината и мрака, на която си оставаха роби, но какво се случи ?

  " Израилтяни, послушайте тези думи: Исус от Назарет, за Когото Бог е свидетелствал между вас чрез велики дела, чудеса и знамения, които Бог извърши чрез Него между вас, както самите вие знаете,
  Него, предаден според определената Божия воля и предузнание, вие разпънахте и убихте чрез ръката на беззаконници.
  24 Когото Бог възкреси, като Го освободи от страданията на смъртта, понеже не беше възможно Той да бъде държан от нея."

  Няма по - голям и истински образ на съпротивата и победата над греха и лъжата от самото Възкресение на Иисус и повеждането на новото човеество в Него срещу оковите на греха и смъртта !

 16. 16 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7076 Неутрално

  Светла събота и да бухнат козунаците на работните домакини.

 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7076 Неутрално

  Светла събота и да бухнат козунаците на работните домакини.

 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  Тъжен ден с оптимистичен край

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK