Благодатният огън вече е в България

Митрополит Киприан

Митрополит КиприанБлагодатният огън, който българска делегация донесе от Йерусалим, вече е в София, съобщи БНТ. Той беше пренесен с правителствения самолет "Фалкон", а на чело на българската делегация беше Старозагорския митрополит Киприан.


На летището благодатният огън беше посрещнат от свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от огъня и да го занесат на възкресното вечерно богослужение. Част от него ще се пренесе със самолет до Варна. "Така той ще бъде по-близо до Шумен, Сливен и всички градове покрай морето. Предполагам, че Русе и тази година ще вземат от Румънската православна църква, защото оттам е по-близо, около 60 км", каза пред агенция "Фокус" по-рано през деня директорът на Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет Емил Велинов.


Благодатният огън вече е в България
Според него ще имат достатъчно време, в рамките на три часа и половина, огъня и да достигне до всички кътчета на страната. Благодатният огън се пренася от Йерусалим до София за 15 път, като за първи път с българските свещеници е пътувал и представител на Македонската православна църква - епископ Яков, който ще го пренесе в Скопие.


Благодатният огън се пренася от Йерусалим до Синодния параклис, от където около 23.45 часа с литийно шествие се пренася до патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" за Пасхалното богослужение.


Митрополит Киприан (вдясно) и македонския епископ Яков.

© Правителствена Информационна Служба

Митрополит Киприан (вдясно) и македонския епископ Яков.


Директорът на дирекция "Вероизповедания" отбеляза, че за пренасянето на огъня в страната има взаимодействие с правителствения авиоотряд. "Те са изработили един специален сандък, в който има място за 4 фенера. Фенерите са специално закупени, като цената на един такъв е 1 000 лв. Те са доста стабилни. Знаете, че пренасянето на огън в самолет е забранено. За него през цялото време на полета, около 2 часа и 30-40 минути се грижи механикът на борда на самолета", коментира още Велинов.


Чудото Благодатен огън


Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен, се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово. Той има уникалното свойство в първите минути след запалването да не излъчва топлина и да не изгаря, припомня агенция "Фокус".


Благодатният огън вече е в България


Според каноните на православието Благодатният огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Иисус Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Иисус за погребение.


Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от четвърти век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на Литургията, внезапно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година.


Когато Йерусалим преминавал "през ръцете" на кръстоносци, евреи, византийци, османци, църквата била разрушавана, поругавана, наново достроявана, но Благодатният огън бил все там на Великден.


Има сведение, че Огънят не слязъл един-единствен път в самата църква, а около нея. Арменският патриарх през 1579 г. подкупил султан Мурад, за да получи неговата църква единствена правото да служи Пасха в Божи гроб.


Благодатният огън вече е в България


Всички вярващи излезли извън затворената църква. Но колкото и да се молел патриархът, огънят така и не слизал. Но вместо това като мълния се запалил извън храма, блеснал в една от колоните, където се молел православният патриарх и всички вярващи вече могли да получат частица от него.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK