Благодатният огън слезе в Ерусалим

Благодатният огън слезе в Ерусалим

© ReutersБлагодатният огън се спусна на Великата събота в навечерието на Великден в църквата на Божия гроб в Ерусалим, съобщиха световните агенции. Той се появява в мраморен параклис над пещерата на Божи гроб, където според легендата е погребан Иисус Христос.


Вярващите от цял свят приветстваха слизането на Благодатния огън с думите "Христос возкресе! Во истина возкресе!".


Събитието е предшествано от няколко часа молитви на хиляди хора. Предстои огънят да бъде пренесен в различни части на света.
България за 15 път пренася благодатния огън, като делегацията е ръководена от старозагорският митрополит Киприан. Българската делегация използва правителствения самолет "Фалкон". За първи път част от делегацията е и представител на македонската православна църква.


В България пристигането на благодатния огън се очаква около 20 часа, след което той ще бъде разнесен из цялата страна. Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от четвърти век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на Литургията, внезапно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година.


Когато Йерусалим преминавал "през ръцете" на кръстоносци, евреи, византийци, османци, църквата била разрушавана, поругавана, наново достроявана, но Благодатният огън бил все там на Великден.


Има сведение, че Огънят не слязъл един-единствен път в самата църква, а около нея. Арменският патриарх през 1579 г. подкупил султан Мурад, за да получи неговата църква единствена правото да служи Пасха в Божи гроб.


Всички вярващи излезли извън затворената църква. Но колкото и да се молел патриархът, огънят така и не слизал. Но вместо това като мълния се запалил извън храма, блеснал в една от колоните, където се молел православният патриарх и всички вярващи вече могли да получат частица от него.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK