Патриарх Неофит на Великден: Мир, светлина в душите и благодат

Патриарх Неофит на Великден: Мир, светлина в душите и благодат

© Анелия НиколоваМир, светлина в душите и благодат пожелаха патриарх Неофит и членовете на Светия синод на православните християни за Великден. "Дневник" публикува без редакторска намеса посланието.


Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,


Дивната вест за Христовата победа и днес се разнася из цялата Вселена, за да сгрее сърцата ни и да изпълни душите ни с радост, която не може да се сравни с никоя друга радост, защото отново пълнотата на Църквата тържествува:
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!


Възкръсна Христос и вече няма смърт! Възкръсна Христос и животът се възцари! Възкръсна Христос и цялото творение се радва!


Заличен е грехът на праотците, вдигнато е древното проклятие и заключените отвека порти на Небесното царство са повторно отворени за всекиго, който с вяра, надежда и богоподражателна любов изповядва Господа и Неговото спасително за човешкия род дело. "Защото ­ както казва св. ап. Павел ­ ако вярваме, че Иисус умря и възкръсна, то и починалите в Иисуса Бог ще приведе с Него" (1 Сол. 4:14). "Ще отрие Бог всяка сълза" и праведност ще се вмени на всекиго, който вярва "в Оногова, Който възкреси от мъртвите Иисуса Христа, Господа нашего, предадения за нашите грехове и възкръсналия за наше оправдаване" (Откр. 21:4; Рим. 4:25). Възстановено е нашето богосиновство и ние вече не сме роби на греха, но сме чеда на светлината, призвани към святост и вечен живот (вж. Рим. 6:22; Еф. 5:8).


А всичко това стана възможно затова, защото Сам Бог влезе в света и в човешката история, възприемайки с божествено смирение падналия някога образ и пълнотата на човешката природа, за да я въздигне обратно в първоначалната є чистота и невинност. Да я освети и я очисти от пораженията на греха, и да я прослави, и, така прославена, да я въздигне на Небесата, като по този начин изпълни волята на Небесния Отец, за която Христос свидетелства и говори: "Волята на Отца, Който Ме е пратил, е тая: от всичко, що Ми е дал, да не погубя нищо, а да го възкреся в последния ден... всякой, който види Сина и вярва в Него, да има живот вечен; и Аз ще го възкреся в последния ден" (Йоан. 6:39-40). Залогът пък за това наше възкресение е самото Възкресение Христово, както в радостта си изяснява и апостолът: "Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък" (1 Кор. 15:20). Защото "ако начатъкът е свет, свето е и тестото; и ако коренът е свет, свети са и клоните" (Рим. 11:16). А тези клони сме всички ние, верните на Христа, свидетели във всяко време и на всяко място за Неговото славно Възкресение.


Бедно е човешкото слово и не са достатъчни думите, с които да изразим пълнотата на тази радост, която ни изпълва в деня на Възкресението. Недостъпното за ума обаче е открито за човешкото сърце, което и днес, тържествувайки, ликува: "Ден на възкресение е... Пасха, Господня Пасха!" (Ирмос на Песен 1 от Пасхалния канон). "Пасха нова, свята, ... тайнствена, Пасха всечестна, Пасха ­ Христос Избавител, Пасха непорочна, ... велика, Пасха на верните, Пасха, отваряща ни райските врати, ... освещаваща всички верни" (из Пасхалните стихири). Тази Пасха празнуваме и днес, приобщавайки се към радостта на цялото творение, за чието обновление Христос дойде в света и принесе Себе Си в жертва свята и непорочна, жертва "за живота на света" (Йоан. 6:51), за да имаме ние живот и да го имаме "в изобилие" (Йоан. 10:10).


Братя и сестри,


Тържествувайки с радостта от Христово Възкресение, нека пребъдваме в неговата светлина и да бъдем носители на тази светлина свидетели и апостоли Христови, които с живота и делата си и днес благовестят на всички за победата на Спасителя и за изгрялата в утрото на Пасха светлина на живота. Нека всяко наше слово и дело бъдат потвърждение на това спасително благовестие и свидетелство за него, защото това е нашето призвание: да освещаваме и да преобразяваме самите себе си и да разпръсваме чудната светлина на Възкресението, възсияла в третия ден от празния гроб, защото затова дойде Христос, "за да просвети ония, които са в тъмнина и сянка смъртна, и да насочи нозете ни в пътя на мира" (Лука. 1:79).


Да бъдем вестители на радостната вест за Възкресението и носители на Божия мир и на Божията всеопрощаваща любов, в която апостолът ни съветва да се облечем и която той нарича "свръзка на съвършенството" (Кол. 3:14). На всички "да кажем: "Братя!" и всичко да простим заради Възкресението" (из Пасхалните стихири). Защото Христовата жертва бе принесена за всеки и спасителните плодове от Христовата победа над злото и смъртта са плодове на "истинската светлина, която просветява всеки човек, идващ на света" (Йоан. 1:9). Тази светлина днес огрява всекиго от нас и целия свят, и тя е, която трябва да свети и от самите нас, та чрез нас да се прослави Небесният наш Отец (вж. Мат. 5:16).


Като поздравяваме и приветстваме с радостта от Христовото Възкресение всички верни чеда на светата ни Църква ­ в Родината и далеч от нейните предели ­ пожелаваме на всички мир и светлина в душите и сърцата, "благодат и познаване на Господа нашего и Спасителя Иисуса Христа" (2 Петр. 3:18), светла пасхална радост и единство във вярата и в нашата надежда, защото едно тяло сме всички ние и към една надежда сме призвани (вж. Еф. 4:4) ­ "... надежда за вечен живот, който неизменният в словото Си Бог обеща преди вечни времена" (Тит. 1:2).


Благодатта и мирът на Възкръсналия от мъртвите Господ наш Иисус Христос да бъдат с всички нас!

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 499 Весело

  Последно, дядо Неофит рубладжия ли е и агент на ДС или не?
  Очаквам форумните гражданско общество да ни осветли :)

  Бог да благослови Америка за България!
 2. 2 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1150 Весело

  До коментар [#1] от "Günther":

  И днес ли сте дежурни?
  Ццц, ей праведните тролове нямат почивка...

 3. 3 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  слуга на гундяев , кагебейски сатана , анатема . българия да се католицизира и евангелизира спешно .

 4. 4 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#1] от "Günther":

  няма поп ,дето да не е е агент на десе и кагебе . питай аФтентично десните биороботи у форумо :)))

 5. 5 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#2] от "Paolo Di Canio":

  Гюнтер е наше момше . ебава се с биороботите .

 6. 6 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  ядохте ли православни,мракобесни, боядисани яйца и козунак, комунизи? аз ядох великденски заек от правилната страна на християнството и събирах яйца по поляните като един истински американец . сега отивам в раковски , да ме благослови истинският наместник на бог на земята , а не на гундяевите слуги ,антихристи .

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2673 Весело

  Я, Дневник обърна / след подобаващо забавяне до получаване на правилните инструкции, все пак часова разлика и т.н./ внимание на българския Патриарх.....ти да видиш....
  ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 9. 9 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 499 Весело

  Обаче аз съм възмУтен от Редакцията. Нито една снимка няма на Епифаний, Митрополит Київський і всієї України . Защо? Започвате много да ме съмнявате, че се преориентирате към антиевропейска, евроскептична редакционна политика. Не е добре това!

  Бог да благослови Америка за България!
 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Весело

  До коментар [#6] от "pavur":

  “Събирането на яйца” е за децата в Америка, а и яйцата са шоколадени или пластмасови с играчки в тях, за радост на малките.
  Честит Великден!

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Любопитно

  Този в расото схваща ли колко плоско, пошло и безпочвено звучат думите на руско ченге в опитите му да каже нещо свързано с Бога!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Гневно

  До коментар [#9] от "Günther":

  Подлогата на безбожника Путин и на контрабандиста Гундяев се опитва да поучава!
  Я си седни на мястото редник!
  Ти и твоите кукловоди нямате нищо общо с Бога и вярата в него!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#11] от "Храбър":

  А такива като теб схващат ли колко плоско, безпочвено и пошло стоят в този форум?

 14. 14 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#3] от "pavur":

  И кой ще го извърши това? Ти ли?

 15. 15 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#10] от "daskal1":

  :)))

 16. 16 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#14] от "Трансмач":

  аз и всички от правилната страна на религията и историята , подкрепени от американските самолетоносачи и бомбардировачи и с иво инджето начело - наше знаме ,наш капитан и командир в борбата с мракобесната ,тъмна панславяно-православна ламя от североизток и православната им папеса -сатана:путя . инджев като Сейнт Джордж ще набучи главата на сатрапа и ще я побием на останките от МОЧА след като го вдигнем във въздуха . малко остана , шести май е близу .

 17. 17 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1541 Неутрално
 18. 18 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Българският Великден

  На двадесет и седми февруари хиляда осемстотин и седемдесета година чрез султански ферман се обособява автокефална Българска екзархия.
  Едвам сега официално призната, една шестмилионна общност отдавна крепне, потопена в небивалия кипеж на националното си Възраждане с неговата нарастваща стопанска инициатива, забележителен етнодемографски подем, духовна еманципация, проевропейска културно-просветна обнова и организирана борба за политическа независимост. Чутовно време на развълнувани множества и непоколебими герои.
  https://practic-sofia.blogspot.com/

 19. 19 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2773 Любопитно

  До коментар [#11] от "Храбър":Този в расото схваща ли колко плоско, пошло и безпочвено звучат думите на руско ченге в опитите му да каже нещо свързано с Бога!
  >>> A вие схващате ли, че с подобни постинги и то днес оскърбявате религиозните чувства на някои вярващи във форума? Ако модераторът не беше в почивка за празника, сигурно щеше да ви обърне внимание.

 20. 20 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#1] от "Günther":


  До коментар [#11] от "Храбър":

  Трябва първо да се прочете КОЙ и КАКЪВ е бил патриарха според самата ДСигурност.

  .........Силно религиозен, привързан към църквата, епископ Неофит се оформя като един от консервативно настроените млади висши духовници, радетели за запазване на старите традиции в православната църква. Особена активност прояви в разширяване на религиозната дейност след започналите в социалистическите страни процеси на преустройство и демократизация и най-вече след проведеното в СССР честване на 1000-годишнината на Руската православна църква. Започна открито да поддържа тезата за пълна самостоятелност и ненамеса на държавата в религиозната дейност и църковно управление..........

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 21. 21 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Христос Воскресе.

  Айде отивайте да ядете агнешко и козунаци.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 22. 22 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#21] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Роска,
  има и диетично великденско меню!
  На когото каквото душата сака!

 23. 23 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Христос Воскресе, нека да сме по добри и смирени!

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Амин!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#22] от "Practic":

  Диетично би трябвало да е агне от непорочна овца.

  Да се яде само трева на този ден е обида към Господ Бог.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  Христос Возкресе- мир и благодат в домовете на всички православни християни у нас и по света!

 27. 27 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  "Ще отрие Бог всяка сълза" и праведност ще се вмени на всекиго, който вярва "в Оногова, Който възкреси от мъртвите Иисуса Христа, Господа нашего, предадения за нашите грехове и възкръсналия за наше оправдаване"

  Амин!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 28. 28 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Още веднъж - Христос възкресе, братя и сестри ш Христа.
  Патриарх Неофит може да има каквито искате грехове, но много се съблазняват в това. По думите на Св. Патриарх Фотий I Константинополски, както и по думите на Папа Николай I - в посланията и на двамата към Св. Княз Борис I Михаил, важно е учението на проповедника - ако е право - придържайте се към него, а не към делата му. Ако делата му са престъпление по светския закон - съдете го според него. Ако този човек е съгрешил пред Бога, осъждането му ще е много страшно, защото го е направил, знаейки Словото. Но това не са човешки грижи.

  E PLVRIBVS VNVM
 29. 29 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Дай, боже, здраве и мир

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 30. 30 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Дай, боже, здраве, мир и любов в домовете на всички православни християни у нас и по света!

 31. 31 Профил на yyj20608076
  yyj20608076
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#3] от "pavur": Св. княз Борис не харесва това.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK