Учениците, които решиха да дарят любов и храна на самотни хора в Северна България

Снимката е от инициативата "Дари храна, дари любов" на учениците от Националната природо-математическа гимназия в София.

Снимката е от инициативата "Дари храна, дари любов" на учениците от Националната природо-математическа гимназия в София.Цветя или малко лакомство? Стар и в същото време сякаш позабравен съвет от детството, като "добротата краси човека". Усмивки. Някоя прегръдка. И силно чувство, че носиш любов, че ти отвръщат с нея, че има смисъл и полза. С това са си тръгнали младите момичета от Националната природо-математическа гимназия в София от малките селца в Монтанско. И заради това смятат да продължат да се връщат.


Вяра (второто момиче от ляво надясно) и Ваклина (третото момиче от дясно наляво) заедно със своите съученици, взели участие в обиколката на селата и срещата с възрастните хора.

Вяра (второто момиче от ляво надясно) и Ваклина (третото момиче от дясно наляво) заедно със своите съученици, взели участие в обиколката на селата и срещата с възрастните хора.


Вяра Иванова и Ваклина Стоянова учат в Националната природо-математическа гимназия в София, тази година ще завършат 11 клас. По примера на свои съученици и приятели от друго столично училище решиха да съберат хранителни продукти и да ги занесат на самотно живеещи хора из малките села на Монтана. Обяснявайки, че всъщност разчитат не толкова да подпомогнат възрастните хора с някакви вещи и продукти, а да ги стоплят с присъствие, с усмивка, с това, че някой мисли за тях. Затова и кръщават инициативата "Дари храна, дари любов".
Вяра и Ваклина разказват, че макар те да са носили неща към селцата и възрастните хора, всъщност са си тръгнали с много повече. Казват, че са научили много неща за живота. В съзнанието им са останали думите на дядо Рангел от с. Черни връх - "да не крадем, да не лъжем и да не бъдем зли, защото добротата краси човека".


Снимката е от инициативата "Дари храна, дари любов" на учениците от Националната природо-математическа гимназия в София.

Снимката е от инициативата "Дари храна, дари любов" на учениците от Националната природо-математическа гимназия в София.


Децата ще запомнят и емоцията от срещите - всяка различна и много силна. Припомнят си, че са плакали, усетили са самотата. Но и любовта, която са получавали от самотните хора, често под формата на цветя или малко лакомство.


"Липсата на хора в селата определено се усещаше", казват двете момичета. И за това те говорили с възрастните, научавайки техните лични истории - кой е изгубил близките си, на кого децата живеят в градовете или са заминали за чужбина. Тези разкази карат Ваклина, Вяра и нейните съученици да се замислят дали да заминат да учат в чужбина.


Снимката е от инициативата "Дари храна, дари любов" на учениците от Националната природо-математическа гимназия в София.

Снимката е от инициативата "Дари храна, дари любов" на учениците от Националната природо-математическа гимназия в София.


"Нашата цел е да помогнем на възрастните, но посланието, което искаме да предадем на нашите връстници и всички хора е, че е нужно съвсем малко, за да разпространим любов", казват двете момичета.


Затова и всъщност подемат инициативата. Много бързо към идеята на Вяра и Ваклина се присъединяват техни съученици, които им помагат с разпространяването ѝ. Получават подкрепа от родители и директора на гимназията Ивайло Ушагелов, които осигуряват транспорта до селата, избрани от учениците - Черни връх, Ботево и Игнатово, намиращи се в област Монтана, община Вълчидръм.


"Избрахме този район, защото там има много селца, които са по-обезлюдени. Има много други райони в България, където можем да помогнем, но все пак трябва да започнем от някъде", обясняват момичетата.


След като събират продуктите от дарители, поемат с голямо вълнение към крайната цел - да дарят любов, както те самите казват. Посрещат ги топло във всяко село. Кметовете им съдействат, за да могат да стигнат по-лесно до нуждаещите се.


Вече два пъти те успява да зарадват възрастните самотни хора от селата в Северозападна България преди великденските празници. Надяват се инициативата им да се превърне в регулярна и да продължи в бъдеще, защото, както казва дядо Рангел от село Черни връх - "добротата краси човека".

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Браво на тези деца!
  Дано има повече такива хора!

 2. 2 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Ето каква е разликата между българи и индианци. Едните ще дарят храна и любов, другите ще отнемат пенсията и живота на бабите по селата.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Браво на децата! По-мъдри от много порастнали и преждевременно оглупяли хора.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  "Дари храна, дари любов".

  "Омбудсманът Мая Манолова и над 250 деца боядисаха 1 000 яйца и ги подариха на възрастни и социално слаби хора"

  - И двете са добри!

  - След това обаче осъзнаваш Костинбродските афери.

  Как беше - "Не си нормален, ако не си комунист на двайсет, не си нормален и ако още си комунест на трийсет и пет"??? :)

 5. 5 Профил на komitata
  komitata
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Да, младите хора днес стават все по-силни чувствителни. В момента и в община Благоевград тече конкурс "Училище на годината", като всяко училище представя подобна своя благотворителна инициатива с доброволци свои ученици.

  komitata
 6. 6 Профил на Любомир Любаци
  Любомир Любаци
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво!! Да са живи и здрави дечурлигата, че са се сетили за възрастните хора!!

 7. 7 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 423 Разстроено

  Показателна е снимката как старата жена целува ръка на малката благодетелка. И защо са я публикували? Не би ли било по- редно да е обратното? Аз бих се чувствала неудобно.
  Така колко стари хора ще нахранят?
  Всичко е ПР мероприятия! Снимки, вестници и сълзи!...

 8. 8 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Разстроено

  До коментар [#7] от "nonsens2":

  Точно това мислех да напиша. ПР, ще си постнат "необикновените преживявания" във Фейса, за да се почувстват еди как си...

  Гнус! Вместо хората да се възмущават, че се е стигнало до ТОВА положение, и да се опитат да ПРОМЕНЯТ ситуацията, те подкрепят такива откъслечни ПР акции!? 😕

  reductio ad absurdum...
 9. 9 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ей, най-сетне нещо хубаво тук. Браво на децата, браво на училището.

  И без социално инженерство и НПОта , и най-вече - без социални антрополози и анал-лизатори.

 10. 10 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#7] от "nonsens2":Точно това мислех да напиша. ПР, ще си постнат "необикновените преживявания" във Фейса, за да се почувстват еди как си...Гнус! Вместо хората да се възмущават, че се е стигнало до ТОВА положение, и да се опитат да ПРОМЕНЯТ ситуацията, те подкрепят такива откъслечни ПР акции!? 😕
  —цитат от коментар 8 на Divi filius


  По-скоро не споделям оценката ви. Крайни сте.
  Какво лошо има в това , че децата са се сетили за възрастните , изнемощели и бедни хора ? И защо да не направят нещо, което ще ги накара да се почувстват по-полезни и по-добе ? В крайна сметка това са деца, какво очаквате повече от тях ? Да свършат нашата работа или работата на безхаберните управляващи ?
  Смятам, че не бива да сме винаги и за всичко мнителни и черногледи. Добре е да се научим да поощряваме всяко добро дело.
  Браво на тези деца и на родителите им, които са възпитали у тях такива ценности !

  Stupid people make me sick
 11. 11 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2389 Весело

  Браво! Шапки долу! Ето - това е Великденско мислене и действие!

  Мараба, С-ДС доносници!
 12. 12 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2389 Весело

  Показателна е снимката как старата жена целува ръка на малката благодетелка. И защо са я публикували? Не би ли било по- редно да е обратното? Аз бих се чувствала неудобно.Така колко стари хора ще нахранят? Всичко е ПР мероприятия! Снимки, вестници и сълзи!...
  —цитат от коментар 7 на nonsens2


  Браво! Ниво "ЧК"! Пълно разкриване на класовия враг! Следва неговото убийство в името на голямата болшевишка правда!
  / Как Ви даде сърце да злословите толкова съскащо, госпожо?/

  Мараба, С-ДС доносници!
 13. 13 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Браво на децата! Младото поколение е на път да засрами предишните преди тях.

 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  Много благородна постъпка от тези деца, дано има повече такива да зарадват душите на възрастни и безпомощни самотни хора.

 15. 15 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Чудесно са се сетили. Дори да са ги подсетили други, и така е чудесно. Това е много поучително за децата, а и добър пример за другите. Дано да не остане изолирано явление и само по празници.

  E PLVRIBVS VNVM
 16. 16 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  ПОХВАЛНО!
  Нека да продължават!
  Доброто е заразно.

 17. 17 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  Време беше да се събудят в хората у нас някои отдавна позабравени чувства на съпричастност към самотните и старите ни сънародници.
  Браво на девойките от НПМГ...Там винаги е имало умни млади хора, а сега се оказва че имат и други ценни качества.

 18. 18 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 423 Неутрално


  Рейтинг: 668
  06:08, 30 апр 19
  Гневно

  До коментар [#12] от "Манчо":

  Не стоя непрекъснато на компютъра, затова ти отговарям сега. На теб и другите, които си мислят, че си прав!
  Не съскам, а съм силно възмутена!
  Възмутена съм, защото една стара, отрудена жена, която заслужава много повече от това някой да й подхвърли две три консерви и пакет ориз, трябва да целува ръка за това благодеяние!
  И, виж, дори и срещу тази благотворителност не съм.
  Така мислили, така решили, така направили! Правят го много хора, това е добре!
  Но съм против да снимаш, запазиш и публикуваш нещо, което би трябвало да буди ужас в душата ти!
  Против съм вестника да публикува тази снимка! Намирам го за позорящо, за лош вкус! За мен, за теб, за цялата ни телешки възторгната публика, която умилена вика "Ах, браво!"
  Защото не обичам да целувам ръка, не обичам на мен да ми целуват ръка! Това е робски маниер, придобит от много години робско съществуване!
  Старица целува ръка на младо момиче, президентша целува ръка на чужд господар...
  И ти се радваш???
  Ами радвай се и целувай ръка!
  Но не го очаквай от мен!

  П.С./ А младите хора биха помогнали повече, ако бяха потърсили милост и по- добър живот от притежателите на апартаменти, хотели, тераси и т. п. "престижни" благи придобивки.
  Една само тераса ще подобри живота на повече от десет стари хора! Още една може би ще кандърдиса лекар да заживее в селото, та за старците да има кой да се погрижи!
  Нали те са каймака на обществото ни! Та нали интелекта им се измерва с трицифрено число, а не е с дебелината на палачинка?
  Сега разбра ли?

 19. 19 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Весело
 20. 20 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Похвално, за жалост умните и будни деца напускат България отвратени от реалноста.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK