Толкова много история в църквата "Св. Франциск" на ул. "Анджело Ронкали"

Католическа църква "Св. Франциск от Асизи"

© Юлия Лазарова

Католическа църква "Св. Франциск от Асизи"Ако човек търси символика покрай предстоящото след дни посещение на папа Франциск в България, трябва да се вгледа в едно място в София, което забързаният минувач може да подмине - малката католическа църква на ъгъла на ул. "Проф. Асен Златаров" и ул. "Анджело Ронкали". Това е най-старата католическа църква в София, носеща спомен от времето, когато там е служил и живял архиепископ Анджело Ронкали, който идва в България през 1925 г. Епископ, избран след години за папа. Наричан и "българският папа" - Йоан XXIII.


Църквата носи името на Св. Франциск от Асизи. Име, избрано и от сегашния папа, който е първият папа с това име и този светец за водач и покровител. Символите не спират дотук – папа Франциск избра за мото на своето посещение посланието "Мир на земята". И това също е свързано с "българския папа", с архиепископ Анджело Ронкали. Тъй като посланието на апостолическото пътуване на папа Франциск е взаимствано от енцикликата на папа Йоан XXIII "Мир на земята".


Дни преди посещението на папата в България "Дневник" потърси отец Йоан Хаджиев, който служи в църквата и поддържа двете къщи към нея, купени от Анджело Ронкали. За да разкаже повече за църквата и мястото, за историите и спомените:
Католическа църква "Св. Франциск от Асизи", отец Йоан

© Юлия Лазарова

Католическа църква "Св. Франциск от Асизи", отец Йоан


Църквата "Св. Франциск" е осветена е 1899 г., построена е за година. Тя е изградена заради все по-нарастващите нужди на католическата общност в София. В квартала тогава е имало близо 70 католически семейства, основно чехи, дошли за строежа на железниците. Затова братята Прошек, известни с бирената фабрика и с приноса си за изграждане на столицата като европейски град, подемат инициатива за строежа на църквата и отчасти финансират изграждането й.


По същото време се падат и 50 години от управлението на императора на Австро-Унгария Франц Йосиф и той отбелязва това със строежи на множество църкви, сред които и тази в София. Той също финансира частично строителството, а храмът се води негова юбилейна църква.


Архиепископ Ронкали, "българският папа"


С идването си в България, архиепископ Анджело Ронкали решава да се установи до църквата. И купува три къщи в непоредствена близост. Едната е унищожена по време на бомбандировките на столицата, но другите две още стоят и се ползват от католическата общност.


Архиепископ Анджело Ронкали с граф Гуидо Ронкали ди Монторио, който по това време е бил секретар в италианското посолство в София. Снимката е пред едната от сградите, купени от Ронкали с идеята след време на мястото да има манастир. Тук са вървяли и преговорите за сватбата на цар Борис Трети с Йоанна Савойска

Архиепископ Анджело Ронкали с граф Гуидо Ронкали ди Монторио, който по това време е бил секретар в италианското посолство в София. Снимката е пред едната от сградите, купени от Ронкали с идеята след време на мястото да има манастир. Тук са вървяли и преговорите за сватбата на цар Борис Трети с Йоанна Савойска


Макар да не енорийска църква или катедрала, тук има толкова много история, толкова ключови събития, разказва отец Йоан. Ронкали прекарва от 1926 г. до 1930 г. на това място и тук е началото на неговата мисия. След това Светият престол купува и сградата на сегашната нунциатура, където Ронкали се мести и остава до 1935 г., когато напуска България.


Отец Йоан отваря една от малките зали на къщата, непосредствено до църквата. Тук е бил уреждан бракът между цар Борис Трети и царица Йоанна Савойска, разказва свещеникът. Преговори, които са били ключова част от мисията на монсеньор Ронкали в България.


"Религиозният въпрос" на брака между българския монарх – православен християнин и глава на православна държава, и дъщерята на католическия италианския крал Виктор Емануил III е ключов, тъй като и двете църкви имат различни изисквания, за да приемат брака. А архиепископ Ронкали активно съдейства за преодоляване на църковните догми, съпътстващи сватбата.


След дълги разговори в малката стаичка на днешната столична улица "Анджело Ронкали" в крайна сметка цар Борис потвърждава, че бракът ще е католически. Това се потвърждава и пред папата. И бракът е сключен в папската базилика "Св. Франциск" в град Асизи. Няколко дни по-късно обаче в София православната църква също извършва ритуал в храм-паметник "Св. Александър Невски" за венчавка между Борис и Йоанна Савойска. Впоследствие и децата – княгиня Мария Лиуза и Симеон Сакскобургготски са кръстени като православни християни – нещо, което също е в разрез с обещанията към католическата църква.


Католическа църква "Св. Франциск от Асизи"

© Юлия Лазарова

Католическа църква "Св. Франциск от Асизи"


Мисията на архиепископ Ронкали като апостолически визитатор в България е имала и по-глобална и голяма цел, отбелязва отец Йоан. След Балканската и Първата световна война започва разместване на населението от Северна Гърция. И значителна част от т.нар. източни католици напускат Северна Гърция и се местят от българските католически епархии в Цариград, Солун и Одрин и идват в България. Част от тях отиват и в сегашната Северна Македония. Основната мисия на Ронкали е да обгрижи и обедини хората от тези три епархии и да основе сегашната екзархия, да изгради новата структура.


Той полага наистина стабилни основи. Купува и земи от името на Светия престол, за да може на тях да се изгради бъдеща семинария, манастири, църкви.


Когато заминава 1935 г. за Атина, архиепископ Ронкали подпомага в църквата "Св. Франциск" в София и в къщите към нея да се установят няколко монахини кармилитки от Истанбул. Такова желание е имал и първият католически екзарх Кирил Куртев. "Ронкали е искал тук да има такъв тип сестри, кармитилки, които са съзерцателен орден. Те не извършват нищо друго, освен молитва, изцяло са отдадени на молитва и имат напълно ограничен контакт с външния свят", разказва свещеникът.


Католическа църква "Св. Франциск от Асизи"

© Юлия Лазарова

Католическа църква "Св. Франциск от Асизи"


"Народната власт" и католиците


Когато през 1949 г. Народна република България скъсва отношенията си с Ватикана, сградите, които са на Светия престол биват национализирани заедно с други техни имоти. Въпреки това сестрите остават още известно време в къщите и църквата. През 1952 г. започва преследване на католическата общност и на нейните представители, а комунистическата власт изгонва със закон всички чуждестранни мисионери. Сред тях попадат и значителна част от сестрите кармилитки към църквата. Малък брой обаче са българки, те биват обвинени в шпионаж в полза на САЩ и Ватикана и са осъдени, изпратени на принудителен труд в затвора в Белене.


След смъртта на Сталин, режимът поотслабва натиска и сестрите биват освободени от Белене. Връщат се в църквата, която е вече затворена от комунистическата власт и не се ползва за нищо. Сестрите обаче заживяват в църквата, на балкона й, където правят временна пристройка и оформят килийки, в които да живеят и се молят. А държавата мълчаливо ги допуска.


Сега сестрите кармелитки са в манастир в кв. "Малинова долина" в София, от 2002 г. Те нямат право изобщо да излизат навън, могат да бъдат посещавани във вътрешната част на манастира единствено от папата, кардиналите, нунция, местният епископ, някой със специална мисия там, както и от държавния глава във всяка държава, за България – президентът.


В едната от двете къщи към църквата, която също е национализирана, пък биват преместени сестрите евхаристинки. Те допреди това са поддържали голямо сиропиталище в покрайнините на София. Държавата решава да затвори сиропиталището покрай закона за изгонване на чуждите мисионери, децата са настанени из държавните институции, а оставащите сестри /около 25 жени/, идват в малката къща до църквата. Сега те са в манастир в кв. "Овча купел" на ул. "Монтевидео", където земята също е била купена от епископ Ронкали с идеята да се направи католическа семинария там.


"България е по особен начин свързана с епископ Ронкали, той след това е бил в Гърция и Турция, във Франция е бил нунций. Но пътят му започва тук и по някакъв начин първата му мисия, която е тук, повлиява бъдещата му дейност, включително и като папа", казва отец Йоан. "Тук Ронкали за първи път вижда изобщо какво означава православна църква. И това му отваря очите за бъдещи други негови решения, като например свикания от него, вече като папа, Втори ватикански събор, който реформира изцяло визията на църквата към света тогава. Отварянето към други деноминации – протестанти, православни, и желанието за диалог с тях. Тук научава повече за това как да намери път за диалог и отваряне на църквата", допълва свещеникът.


Католическа църква "Св. Франциск от Асизи"

© Юлия Лазарова

Католическа църква "Св. Франциск от Асизи"


Както и сегашната визита на папа Франциск в България, провокирала хладно становище на Светия синод на православната църква, така и идването на епископ Ронкали предизвиква противоречиви чувства, отбелязва отец Йоан. Дори медиите тогава твърдят, че се готви масирана католическа пропаганда. "В същото време има среща със Светия синод, приемат го радушно. Тези първи стъпки, това че Ронкали е живял съвсем близо до сградата на Светия синод, тези контакти, му дават много познание и за бъдещите връзки с православната общност", отбелязва отец Йоан.


Каноните са ясни, но ценностите - общи


На въпрос как си обяснява това, че преди толкова години свещениците на православната църква посрещат радушно католическия епископ, стъпил за първи път в страната, а сега Светият синод се отнася хладно към визитата на папата, отец Йоан коментира: "Губим страшно много от подобно поведение. Много малко световни лидери привличат толкова сериозно световно внимание. Не са много тези лидери, чието действие, посещения, послания, да се следят толкова внимателно, като тези на папата". По думите му проява на един вид негостоприемство или поне дистанция, е загуба за България в момент, в който световните медии ще се интересуват от страната и въпросът е какво послание ще отправим.


"Каноните са ясни, и ние не бихме могли с православните свещеници да имаме някакво общо литургично служение. Не би могло да има официална молитва. Но такава официална молитва не е и искана от страна на папата", посочи свещеникът. И въпреки каноните, не е изключена и е допустима обща молитва, неформална, това да застанат един до друг и да кажат например "Отче наш", това е напълно възможно, допълни той. Това ще се случи например по-късно през май тази година, където в новата православна катедрала в Букурещ папа Франциск ще измоли молитвата "Отче наш" заедно с патриарх Даниил.


Отец Йоан посочи, че едно от ключовите събития при посещението на папата е т.нар. Събитие за мир, където се е очаквало представители на всички вероизповедания да застанат единно в защита на тази световна ценност. В страна, където основното население е православно, би било важно да се покаже присъствието на техните пастири и да се даде знак за единство, допълни той.


"Тук не става въпрос за нищо литургично, а за проява на желание или нежелание за общуване. Двете църкви са разделени, това е факт и никой не е поискал обединение или асимилация. Една обща неформална молитва нямаше да доведе до схизма или някакви други сериозни последствия. Идеята на това събитие за мир е да покажем, че сме обединени в защита на световните ценности и желанието за мир. Щеше да се покаже знак за сътрудничество и че християните са обединени, обединени от Христос, че са над човешките дрязги. Какво ще стане сега – молитва за мир без основната религия на тази страна. Губи се смисълът сякаш", смята свещеникът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Много добре написан материал. Благодаря.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5609 Неутрално

  При католиците има изповед, опрощаване на греховете, и освен рай и ад, имат и чистилище, където се мъчиш известно време, а после отиваш в рая.
  При православните е по-просто. Грях, носиш си го до Страшния съд, а тогава Господ ще те съди. Няма опрощанане. Живееш и умираш с чувство за постоянна вина.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Много добър текст!
  Едно "парче" от историята на Отечеството, която не сме знаели или сме забравили, заради усилието но комуноидите да ни промиват мозъците с историите на измислените си "герои"!!!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  Комунистите освен да трепят и взривяват, другото което могат да правят е да национализират...
  Мандражийска история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на aoz23590873
  aoz23590873
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Православните също имат изповед.

 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":
  "При православните е по-просто. Грях, носиш си го до Страшния съд, а тогава Господ ще те съди. Няма опрощанане. Живееш и умираш с чувство за постоянна вина."

  Това не е вярно. При източното православие също има изповед и опрощаване.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Чудесен поглед миналото. Хубави и искрени послания за бъдещето.
  Жалко е, че синодалните старци се държат като агенти на службите, искайки да останат на сянка/неосветени, докато тук Папата се опитва да приобщи хората ...
  Какъв контраст в румънския патриарх. Лакмусът е отношението на страната към Русия и наличието на критично количество агенти на службите (бивши и настоящи) в синода

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Дали някой ще каже добра дума за родното отделение на КГБ незнайно защо ръководещо ужким независимата ни православна църква?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 10. 10 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 874 Разстроено

  До коментар [#1] от "DDR":

  Много добре? "кармилитки", "кармитилки" — това издава въпиющи пропуски в общата култура и липса на необходимия бекграунд от знания, за да пишеш по темата.

 11. 11 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Католицизмът няма почва у нас, изпуснали са влака преди векове, сега е късно. Често минавам край тази църква, но не видях някой да влезе там.

 12. 12 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Вчера писаха за 100 свещеници от щата НЮ Йорк, които са се гаврили сексуално с деца през годините, това как ще го коментират "светите отци" от католиоческата църква?

 13. 13 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  "преди толкова години свещениците на православната църква посрещат радушно католическия епископ, стъпил за първи път в страната, а сега Светият синод се отнася хладно към визитата на папата"

  Светият Синод дължи отговор на този въпрос! Няма нужда да се изпада в крайност, падайки на колене пред папата /примерът е "незабравим", за съжаление/, но проява на уважение към главата на Римокатолическата църква би била достойна постъпка. Разчитам на интелигентността на Негово Светейшество, който ще вземе правилното решение.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 14. 14 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  Католицизмът винаги е бил трън в очите на шумкарите.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 15. 15 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Материалът е много интересен, показва аспекти на историята на католическата църква в нова България.
  И както отец Йоан изтъква, без да има общо служение, срещи, дискусии , дори неформална молитва (без ритуал) - няма нищо лошо. И отказването от това носи само минуси на България, в момент когато ни трябва дипломатическа подкрепа.


  До коментар [#11] от "proza":

  Недейте да зачерквате героите и мъчениците на Чипровското въстание - те са католици. Нито делата на другите католици в българската история, макар и не така драматични, като въстанието, но все пак участвали наравно с другите българи.
  Макар и да сме предимно православни, не сме само православни. Към нашата народност се числят хора от различни религии и всички имат мястото и ролята си.
  Да не говорим, че християнството и ислямът нямат етническа характеристика, а са универсални религии, във всичките си форми. Юдаизмът наистина е "народна" религия на евреите, но тъй като са в диаспора, и те всъщност са част от нацията.

  E PLVRIBVS VNVM
 16. 16 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Вчера писаха за 100 свещеници от щата НЮ Йорк, които са се гаврили сексуално с деца през годините, това как ще го коментират "светите отци" от католиоческата църква?
  —цитат от коментар 12 на proza


  Заради тези случаи само преди месе или два имаше цяла конференция, организирана от Папата. Там се изговориха доста неприятни истини за насилието над деца от страна на католическите свещеници. Обсъждаха се и начините за прекратяване на тези престъпления и какви превантивни политики да се предприемат. Папата лично призна, без дори да си прави устата за оправдание, че насилие над деца в църквите има.

  Хайде сега са видим нашите, българските свещеници и синодални хрантутници какво са си признали през годините? Имахме редица случаи с хомосексуални монаси и попове. Коментар от Патриарх Неофит? Няма. Само една тишина. Имахме и редица случаи с ДС досиета на целия Динод почти без изключения. Отново тишина. Те са митрополити и греховете им не се считат за грехове, дори заради техни доноси да са били избивани невинни хора по лагерите.

  Католиците имат много грехове през годините и най-големите се казват Инквизиция и Лов на вещици. Осъдиха Галилео за ерес, защото твърдеше научни тези, оборващи църковните. Но винаги актуализират своите религиозни доктрини. Признаха грешката си за вещиците, признаха за Галилео. А нашите православни попове какво са променили и признали от времето на Цар Борис Михаил насам?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Весело

  До коментар [#10] от "murttle":

  "бекграунд " - wft?
  Имам пропуски в общата култура и моля за разяснение 😱

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До 1961 живях на 50 м от Църквата. Когато има възможност минавам от там. Има някакво излъчване...

 19. 19 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  При католиците има изповед, опрощаване на греховете, и освен рай и ад, имат и чистилище, където се мъчиш известно време, а после отиваш в рая.При православните е по-просто. Грях, носиш си го до Страшния съд, а тогава Господ ще те съди. Няма опрощанане. Живееш и умираш с чувство за постоянна вина.
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град


  Като си незнайко, що се обаждаш

 20. 20 Профил на dimi_z
  dimi_z
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Живея точно до църквата. Кооперацията навремето според семейните разкази да я изместили с няколко метра навътре за да не закривала църквата. По цялата си личи как на тази пряка две сгради са "вдлъбнати".

  Иначе на ул. Ронкали точно пред красивата къща в която е живял има сложен електпически стълб (сравнително нов) от който има пуснати ел. кабели до съседната къща. При положение, че има изградени подземни канали в квартала от десетилетия. И че скоро правиха тротоара на ново. Ама не пред Двореца на Батенберг опънаха ел. кабели за висят (за уличното осветление в случая), защото ги мързеше да пускат по съществуващине канали.

  Боря се поне в центъра за започне да ви пука за естетика и подреденост. Пиша на ройонни кметове и архитекти. Мечтая за ден без безмислени, селски кабели поне в централната част...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK