Пет години след края на програмата държавата започва свръхпроверки на къщите за гости

Пет години след края на програмата държавата започва свръхпроверки на къщите за гости

© Велко АнгеловПремиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание изрази неудовлетворение от неефективността на държавната администрация, която не е установила всички нарушения при финансирането на къщи за гости с евросредства.


Министерският съвет е обсъждал темата, излязла на дневен ред, след като зам.-министърът на икономиката Александър Манолев беше уличен, че ползва такава къща като личен имот, и получи обвинение от прокуратурата, че е нарушил финансовите интереси на ЕС. Последва нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров да бъдат проверени всички 746 къщи за гости, изградени по Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. Бенефициентите са длъжни да приемат туристи в продължение на пет години след получаването на евросредствата.


Днес пред членовете на кабинета премиерът заяви, че е наредил пълни проверки от полицията и НАП, а министърът на вътрешните работи Младен Маринов, цитиран от БНР, добави, че ще се проверяват и строителните фирми, изграждали въпросните къщи.
"Аз нито съм ходил в апартаменти, нито в къщи за гости, нито има как да знам. Плащаме, и то добри заплати, на контролни органи, които всичко това е трябвало да установят или вече да са приключили конфискацията. Безкомпромисно!" - заявиш премиерът, се вижда от стенограмата на тази част от правителственото заседание, разпространена от правителствената пресслужба.


Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага. Безкомпромисно! - повтори Борисов.


От обясненията пред членовете на кабинета на земеделския министър Румен Порожанов, който е бивш шеф на фонд "Земеделие", отговорен за отпускането на еврофинансирането, се разбира, че проблемът е известен от 2016 г., когато проверка на Европейската комисия е установила, че преподавател от Пловдивския университет си е построил такава къща за лично ползване. Оттогава досега са проверени над 110 къщи за гости, или близо 18%, и са наложени санкции за над 10 млн. лв. за възстановяване, като над 9 млн. са за пълно възстановяване на субсидията за над 32 къщи. Останалите са финансови корекции за непълно изпълнение на бизнес плана, докладва Порожанов.


Борисов коментира, че идеята за къщите за гости е добра, но "за съжаление винаги се намира някой, който да опорочи програмата".


.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK