Телефон на зам.-шеф във фонд "Земеделие" изникна като контакт на къща за гости (допълнена)

Иванка Багдатова-Мизова подаде оставка като зам.-изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".

© Дневник

Иванка Багдатова-Мизова подаде оставка като зам.-изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".По разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов поиска оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.


Причината за поисканата оставка е информация, че телефонът й е обявен в сайт за резервации (www.hoteliinfo.com) на къща за гости "Тара" в с. Юндола. Предстои да бъде извършена проверка. Иванка Багдатова-Мизова подаде своята оставка и тя ще бъде приета.


Търсене в интернет показва, че къща за гости "Тара" поддържа собствен сайт, в който е описана като място за настаняване с категория две звезди, разполагащо с две самостоятелни къщи, с по три спални с баня и тоалетна и трапезария за 16 гости. Тя се предлага и чрез други специализирани сайтове за почивка, което пък е знак, че е готова да приема външни клиенти. В същото време опит на "Дневник" да се свърже чрез телефона за контакти не даде резултат.
Къща за гости "Тара" според профила във "Фейсбук"

© Фейсбук

Къща за гости "Тара" според профила във "Фейсбук"


Багдатова-Мизова е дългогодишен кадър на фонд "Земеделие" - от 2003 г., зам.-директор е от 2017 г. и държи ресорите "Селскостопански пазарни механизми", "Краткосрочни схеми за подпомагане", "Инвестиционни схеми за подпомагане и "Морско дело и рибарство".


Премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание изрази неудовлетворение от неефективността на държавната администрация, която не е установила всички нарушения при финансирането на къщи за гости с евросредства.


Сутринта в телевизионно интервю пред Би Ти Ви земеделският министър между 2001 и 2005 г. Мехмед Дикме заяви, че фонд "Земеделие" безогледно си е затварял очите, че проекти за къщи за гости с еврофинансиране са замисляни да служат за лично ползване, нито е контролирал впоследствие как функционират .


Повод за коментара е повдигнатото обвинение на доскорошния зам.-министър на икономиката Александър Манолев, за накърняване на финансовите интереси на Европейския съюз., свързано с къща за гости, която е ползвал със семейството си като личен имот.

Общо 746 къщи за гости са изградени по Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. Самият Румен Порожанов преди седмица призна, че ефектът от европроектите с къщи за гости е неясен, а проверките са обхванали 17% от тях.

След медийните разкрития за къщата, ползвана от Манолев и оставката му прокуратурата обяви, че ще провери всички къщи за гости, изградени с еврофинансиране. Днес и премиерът Бойко Борисов се закани, че НАП и МВР ще участват в проверките - ще се проверява всичко - от бизнес плановете до наетите строителни компании.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK