"Народната власт" обявява кaтолическите отци за вражеска агентура

Снимката е от посещението на Анджело Ронкали (пети от ляво на дясно на втория ред), който през 1958 г. е избран за папа Йоан XXIII. Вдясно от него е Евгени Босилков. Отец Йосафат Шишков е на третия ред, вляво от ствола на дървото. Отец Евгени Босилков е втори на третия ред.

© Архив на Николай Крижитски

Снимката е от посещението на Анджело Ронкали (пети от ляво на дясно на втория ред), който през 1958 г. е избран за папа Йоан XXIII. Вдясно от него е Евгени Босилков. Отец Йосафат Шишков е на третия ред, вляво от ствола на дървото. Отец Евгени Босилков е втори на третия ред.Католическата църква е една от най-преследваните, ограничавани и репресирани от властта в годините след 9 септември 1944 г., въпреки че в България католицизмът има сравнително малко последователи. От разкритите архиви на Държавна сигурност може да се проследи държавната политика към католиците. В периода 1950-1952 г. висшето духовенство и свещениците - католици са подложени на тормоз и преследване. В поредица от политически съдебни процеси католическия елит е обвинени за "връзки с чужди разузнавания", "шпионаж" и създаване на нелегални организации за извършване на "подривна дейност".


В процеса срещу католическите свещеници са издадени 6 смътни присъди. Повече от 70 души са осъдени на различен срок. Трима - на 20 години затвор, 9 -на 15 години, 4 -на 14 години и т.н. С Указ №88 на Президиума на Народното събрание на Народна република България от 12 март 1953 г. се конфискуват в полза на държавата недвижими и движими имоти, принадлежащи на католическата църква.


Първите заповеди за репресии идват от Георги Димитров


Инструкциите за репресиите срещу католиците идват директно от министър-председателя Георги Димитров през 1948 г. В докладна записка до него от 9 април 1948 г., подписана от Димитър Илиев - директор на изповеданията, която започва със "съгласно личните ви инструкции", се дава сведение за броя на католиците и евангелистите в страната. Католиците са 56 656, а протестантите 15 744 според записката. "Католиците и евангелистите, както е известно, са по същество агентури на Ватикана и Вашингтон, поддържат важни връзки с империалистическия лагер, имат много движими и недвижими имоти и корени всред българския народ и разполагат с необходимите финансови средства и организационен апарат за водене на агитация и пропаганда", пише Илиев.
В докладната до Георги Димитров той пише още, че се налага вземане на всички необходими мерки за недопускане на тези "религиозни фанатици" да се превърнат в "пета колона" на западните държави.


По това време Димитър Илиев е с ранг пълномощен министър в Министерството на външните работи, а външен министър е Георги Илиев Андрейчин, известен и като Джордж Балканец. Андрейчин е американски, съветски и български профсъюзен и партиен деец, той е арестуван на 29 април 1949 г. Години след това се разбира, че е разстрелян от НКВД през 1950 г. Димитров междувременно почива в Москва през юли 1949 г., но наследникът му Вълко Червенков продължава борбата с католицизма.


"Инструкциите" на Димитров биват претворени в дела със секретното задържане на отец Дамян Гюлов, както може да се види от документите в сборника на Комисията по досиетата "Държавна сигурност и вероизповеданията - мюсюлманско изповедание и католическата църква в България".


Планът за неговия арест е с дата 17 февруари 1950 г. на "основание постъпили агентурни данни за готвено покушение срещу министър-председателя на Народна република България". Главните задачи "пред групата за борба с католицизма" са описани в докладна от април 1950 г. - "разкриването, разобличаването и ликвидирането на капиталистическата агентура, прикриваща се под маската на католическата църква в България". В началото на 1951 г. се прави предложение за откриване на централизирана агентурна разработка "на католическите свещеници, уличени в услуга на френското разузнаване". Предвидени са и "активни мероприятия" за привличане на агенти, за отец Иван Романов е планирано дори "снимане с жена".


ДС разработва отец Гюлов, защото нарекъл Г. Димитров "тиквеник"


В разработката за Гюлов, който е доктор по богословие и философия с диплома от Италия, се вижда, че той е дразнил Държавна сигурност със свои изказвания. "В своите изказвания с обидни думи нарича правителствени лица. Така за др. Георги Димитров казва, че е "тиквеник", "серсемин", "идиот" и ред цинични думи. Министрите нарича "кавказки катили", др. Цола Драгойчева (партизанка, първата жена министър - на пощите, телеграфите и телефоните, в историята на България - бел. авт.) "кобила" и т.н.", пише в разработката за отец Гюлов. Дамян Гюлов е поставян няколко пъти в карцер заради "нахално и провокационно държание". В едно от предложенията за карцер на ст. следовател. Б. Червенушев от 3 май 1951 г. се вижда в какво се състои "нахалното държане". "Аз съм тук не защото съм престъпник, а защото съм католически свещеник. Това е религиозно гонение срещу католиците." "Вашето твърдение е клевета, въображение и измислици. Напишете вие това, което знаете, аз ще го подпиша", е казал отец Гюлов, с което е предизвикал карцера си.


От друг документ се вижда, че Гюлов, който е бил монах и игумен на манастира на капуцините към църквата "Св. Йосиф" в София, понася побой, след като се е отказал от първоначалните си показания. В крайна сметка Гюлов е осъден на 14 януари 1952 г.на 12 години затвор по няколко обвинения, от които излежава 8. Едно от обвиненията, по което получава 1 г. затвор, че "давал преценки и разгласявал факти и обстоятелства, които са от естество да увредят добрите отношения на нашата страна със СССР". Той прекарва в следствието 697 дни.


"Признанията" са изтръгвани с насилие и карцер


Масовите репресии над католически духовници започват със задържане на католически свещеници, като предложението за това е от 27 юни 1952 г. Повдигнати са обвинения срещу 40 души за създаване на нелегална организация за шпионаж, подпомагане на нелегални лица и други "врагове на народа", агитация срещу режима и колективизацията. Уличени в "шпионаж в полза на френското разузнаване" са католическите свещеници: Камен Вичев, Павел Джиджев, Петър Сарийски и Фортунат Бакалски.


Аргумент за това, че доказателствата са изтръгвани с насилие, е предложението на старши следовател Ив. Албански, утвърдено от министъра на външните работи Георги Цанков и всички под него по веригата. "Поради "дръзко" и "провокационно" държание към следствието от страна на Фортунат Бакалски се предлага спрямо него да се употреби на два пъти физическо насилие", пише в одобреното предложение на Албански. Фортунат Бакалски умира по време на следствието, а като причина за неговата смърт е посочена двустранна бронхопневмония с последвала остра сърдечна недостатъчност.


Процесът продължава от 29 септември до 3 октомври – четирима души са осъдени на смърт чрез разстрел: никополският епископ Евгений Босилков, отец Камен Вичев, отец Павел Джиджов и отец Йосафат Шишков.


През 1994 г. папа Йоан Павел II официално признава мъченичеството на епископ Евгений Босилков.


БКП се съветва със СССР за репресиите


Развитието на следствения процес срещу католическите свещеници се следи от Вълко Червенков, който в резолюция до Георги Цанков отбелязва: "По отношение на католиците трябва да се действа решително. Да се подготви процес по направените разкрития и да се разгромят до основи католишките бандитски гнезда в България. По това ние ще се съветваме с нашите приятели"


Женските католически манастири са разпуснати.

© Архив на Николай Крижитски

Женските католически манастири са разпуснати.

През септември 1952 г. е отправено предложение за закриване на съществуващите католически женски ордени. Предлага се да бъдат разтурени монашеските общества, като всички имащи близки в страната да се изпратят при тях. Тези, които нямат близки, да бъдат изпратени на работа в общежитието на католическата църква, а чужденците да бъдат екстрадирани.


ДС признава, че няма агенти въпреки присъдите


След процесите от 1952 г. Държавна сигурност отбелязва в своите отчети и доклади, че вражеската дейност по линия на католическото духовенство се характеризира с вражески изказвания, възстановяване на връзките с чужденци, чувства се засилване на религиозната дейност. Католическото население, включително свещениците, си остава на вражески позиции. Опитите да се вербуват сътрудници сред католическите свещеници в ТВО (трудово-възпитателни общежития или лагери бел. авт) са несполучливи. От вербуваните през 1953 г. 4 агенти само един дава известни резултати. Останалите категорично отказват.


След погрома, нанесен на католическата църква, Държавна сигурност продължава своята дейност по отношение на духовниците, дори след излизането им от затворите и ТВО. На разработка са водени почти всички свещеници, а някои от тях са арестувани и съдени отново.


Отношенията с Ватикана се затоплят през 80-те. През ноември 1985 г. се провежда среща между председателя на Комитета по религиозните въпроси и представители на Ватикана, на която са разисквани юридическият статут на католическата църква, обучението на децата и младежите и подготовката на свещеници. От българска страна е повдигнат въпросът за задържания Сергей Антонов. Той е арестуван и съден за съучастие в атентата срещу папа Йоан Павел II през 1981 г.
Антонов прекарва в ареста над четири години и в крайна сметка е оправдан от италианския съд поради липса на доказателства. Папа Йоан Павел II посещава България през 2002 г. В знак на добра воля Ватикана дава достъп на български учени до библиотеките и фондовете си.

Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  "Народната власт" беше всичко друго, но не и народна! Беше диктатура на простотията! Сега тия същите простаци и наследниците им искат да върнат стария режим, защото по друг начин не могат да се докопат до парите на хората и не могат всячески да ги тормозят!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Викаш сега управлява академичната върхушка на интелектуалния елит на нацията !?!?!?!?
  Би било много смешно ако не е ужасно ТРАГИЧНО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5232 Неутрално

  Католическата църква и Протестантските деноминации в България
  устояха на опитите да бъдат обяздени от ПРО РУСКАТА тукашна ВЛАСТ
  Докато Православието беше смазано, обезличено и свещеничеството
  му беше подменено с ПРЯСНО ЗАПОПЕНИ ЧЕНГЕТА и АГЕНТУРА на ДС,
  Католическата и Протестантските Църкви устояха и се запазиха
  чисти откъм ЧЕНГЕДЖИЙСКО и СЪВЕТСКО ВЛИЯНИЕ.
  Затова и днес във Форума РУСКИТЕ ТРОЛОВЕ БЕСУВАТ и ОБЛАЙВАТ
  Католицизма и Протестантството като АНТИПОД на

  ПУТИНОСЛАВНАТА КРЕМЪЛСКА ЗЛОБНА СЕКТА,

  кой знае защо наричана "църква" каквато ТЯ НЕ Е.

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  а наследниците на народната власт поради що ли се срамуват да споменат за Априлско въстание?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Колко тъжно, че можеш да си сложиш само един +. Викай аверите и пиши по темата за процесите в миналото. И защо ли описаните методи много ми напомнят стореното на Иванчева и Петрова от сегашните сатрапи.
  Дори не видях никъде свещениците оковани и с пранги на краката. Едва ли са лежали и в подобни нечовешки килии !?!?!? Бог да ги прости и накаже виновните, които и да са те.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  До коментар [#4] от "дерибеев":

  А защо ли в Германия днес е неработена ден !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4313 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  "Докато Православието беше смазано, обезличено и свещеничеството
  му беше подменено с ПРЯСНО ЗАПОПЕНИ ЧЕНГЕТА и АГЕНТУРА на ДС,
  Католическата и Протестантските Църкви устояха и се запазиха
  чисти откъм ЧЕНГЕДЖИЙСКО и СЪВЕТСКО ВЛИЯНИЕ."

  Понастоящем, откакто и Путин окончателно се запопи като предводител и защитник на православното (т.е. единствено правилното християнство), на Идеологическия отдел на КГБ/ДС, известен съответно като руска и българска православна църква, се възлагат още по-амбициозни "задачи" в борбата с идеологическата диверсия, в това число католическата и протестантската "ереси".

  Вдигнати на всеоръжие са библиотекари, паравоенни, рокери и тричачи на кучета, за да противостоят в единен фронт на диверсиите на отец Паоло Кортези и неговата престъпна клика.

  Българската православна църква ще даде достоен отпор на католическата инвазия в лицето на ватиканския антихрист.

  Алелуя, да здравствует, и служим на Варшавския договор.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Затова следващия път, когато наследниците с 49-ия конгрес започнат да ви говорят за християнски ценности, хапнете една голяма щипка сол, преди да преглътнете.

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":


  До коментар [#7] от "Norman Granz":


  До коментар [#8] от "АзКлавдия":

  ТОВА ЛИ СА ВИ ПАРТИТУРИТЕ !?!?!?
  https://fakti.bg/bulgaria/377229-vazrajdane-mon-obuchava-uchiteli-kak-da-falshificirat-balgarskata-istoria

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":Колко тъжно, че можеш да си сложиш само един +. Викай аверите и пиши по темата за процесите в миналото. И защо ли описаните методи много ми напомнят стореното на Иванчева и Петрова от сегашните сатрапи.Дори не видях никъде свещениците оковани и с пранги на краката. Едва ли са лежали и в подобни нечовешки килии !?!?!? Бог да ги прости и накаже виновните, които и да са те.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, колкото и да се пънете, простотиите на комунизма не можете да ги скриете! Избихте интелигенцията, закрепостихте хората с т.н. "жителства", за кола се чакаше мин. 15 години, Кореком, опашките за "кучешка радост", задължителните манифестации бяха само мааалка част от простотиите ви!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":

  Ти май не си прочел какво съм написал и хейтиш пак по поръчение. Я прочети и не ми пиши милиционерски лозунги а ме обори дума по дума

  Поне от куртоазия да бе пуснал една сълза . Ама не , милиционерите сте антихристи !!!
  Слаба ракия си . Викай по-умните.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":

  Само да те попитам - Кога точно е имало Комунизъм в България?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  При време на Костов, имаше...
  ..... на всекимо според потребностите....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Поредното престъпление извършено от мазните каскети и подлоги на Масква.

  Съдейки по коментарите на Кметераста,вече съм убеден,че зад профила се крие Кадиев

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 15. 15 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":Викаш сега управлява академичната върхушка на интелектуалния елит на нацията !?!?!?!?Би било много смешно ако не е ужасно ТРАГИЧНО !!!
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Не кметичке, сега упраеляват наследниците на каскетите!
  Но ще бъде ужасно трагично да се върнат каскетите!!!

 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5232 Неутрално


  Кмете, колкото и да се пънете, простотиите на комунизма не можете да ги скриете! Избихте интелигенцията, закрепостихте хората с т.н. "жителства", за кола се чакаше мин. 15 години, Кореком, опашките за "кучешка радост", задължителните манифестации бяха само мааалка част от простотиите ви!
  —цитат от коментар 10 на lz2


  Това, че сега такива като другаря ни "Кмет"
  СЕ СРАМУВАТ И ГИ Е ГНУС ДА СИ ПРИЗНАЯТ,
  ЧЕ СА КОМУНИСТИ и СА БИЛИ КОМУНИСТИ,
  и ЧЕ СА СТРОИЛИ КОМУНИЗМА
  показва "ПРЕЛЕСТИТЕ" ОТ КОИТО ДАЖЕ ТЯХ
  ГИ Е СРАМ да си признаят, че са ги сътворили....

  Толкова са ЖАЛКИ и ГНУСНИ в МИМИКРИЯТА СИ
  такива, че няма накъде повече....

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Весело

  До коментар [#15] от "4ort":

  Нещо страх ли надушвам !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":При време на Костов, имаше... ..... на всекимо според потребностите....
  —цитат от коментар 13 на eti mehter  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Фесче, на Костов можеш само краката да му измиеш,за целуване не си дорасъл. Гледай си султан Реджеп и не се бъркай в неща за,които нямаш капацитет. Гаси компа,че почва Рамадан и трябва да биеш главата в пода

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5232 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":При време на Костов, имаше... ..... на всекимо според потребностите....
  —цитат от коментар 13 на eti mehter


  При КОСТОВ имаше 13-та и 14-та ПЕНСИИ и ЗАПЛАТИ !!!!!

  Токът и бензина бяха ПОНЕ 10 ПЪТИ ПО-ЕВТИНИ ОТ СЕГА

  За какво говорим изобщо.....

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Весело

  До коментар [#16] от "Hawaii":

  Търси партийната книжка в Банкя, драги. първо прочети и после се хвърляй да хейтиш.
  Много лесно ви лъсват комунистическите дирници.
  После ще ви кажа как се издавате.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  а наследниците на народната власт поради що ли се срамуват да споменат за Априлско въстание?
  —цитат от коментар 4 на дерибеев


  Изобщо не се срамуват!!!
  Поднасят цветя и се снимат пред паметника на "апостола" на априлската линия.

 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5232 Неутрално

  До коментар [#15] от "4ort":Нещо страх ли надушвам !?!?!?
  —цитат от коментар 17 на КМЕТ В СЯНКА


  Не тавариш !!!!

  Това е ВОНЯТА НА СОБСТВЕНОТО ТИ БЕЗСРАМИЕ

  На теб и на СЪПАРТИЙЦИТЕ ТИ от ПОЗИТАНО, ВРАБЧА и ВЪЗРАЖДАНЕ

 23. 23 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 579 Неутрално

  С църквите като с турците, гледам да си нямам неприятности и...всеки да си знае гьола.

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  До коментар [#22] от "Hawaii":

  Аз нямам от какво да се срамувам. Да му мислите партийците !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":Ти май не си прочел какво съм написал и хейтиш пак по поръчение. Я прочети и не ми пиши милиционерски лозунги а ме обори дума по думаПоне от куртоазия да бе пуснал една сълза . Ама не , милиционерите сте антихристи !!!Слаба ракия си . Викай по-умните.
  —цитат от коментар 11 на КМЕТ В СЯНКА


  Ти си типичен комунистически активист! Пълен безбожник да ми говори за "антихристи" е все едно канибал да ми говори за вегитарианство! Нямате нито срам, нито морал!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 26. 26 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Кога точно е имало Комунизъм в България?""

  Имаше Диктатура на пролетариата подкрепена с комунистическа идеология.
  Или щом е нямало комунизъм, намало е и престъпления.

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  До коментар [#26] от "gmbh":

  Така да. А сега каква диктатура е ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  До коментар [#26] от "gmbh":Така да. А сега каква диктатура е ?
  —цитат от коментар 27 на КМЕТ В СЯНКА


  Щом комунистически безбожни изчадия като тебе пишат свободно простотии по форумите, значи няма никаква диктатура! По комунистическо време още на третия пост щяха да ме приберат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 29. 29 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#27] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Така да. А сега каква диктатура е ?""

  Забрави ли каква е темата или ти се иска да я обърнеш като пълна трудовашка количка.

 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  До коментар [#29] от "gmbh":

  Доколкото виждам САМО АЗ съм писал по темата а вие кумунсти герб дружно я засирате. Мислех, че ти си по-умната част от дружинката хейтърчета.
  Сгрешил съм.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#27] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Сега е "гладната диктатура" С такива писани мисли никоя фирма няма да те държи на работа. Аз специално ще се "пенсионирам тук", даже съм си купила позлатения часовник.

 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4313 Неутрално

  Най-правилното отношение към хиперпродуктивния трол "кмет в сянка" е пълното му игнориране.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4170 Любопитно

  До коментар [#18] от "sashobal":

  и не се бъркай
  =======
  Що, бе.... жегна ли те?

  Господата, Ф. Димитров и И. Костов..... на практика реализираха заръките от последния пленум.....
  Прехода между управлението на двамата, е преминаване от развития соц, към комунизма.....
  Кратка, но изпълнена заръка,започната от първия и приключила при втория.....

  Bukalemun
 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  До коментар [#32] от "Norman Granz":

  Наистина когато нямаш нито аргументи нито познания в една дискусия е най-добре да замълчиш.
  Иначе ставате за смях целокупната герберастия. И то само един човек, чиято единствена сила са знанието и честността - непознати за вас категории.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5177 Разстроено

  Не само католическата църква и нейните представители в България е била преследвана и репресирана в България, същото се е случило и с нашата Православна църква, както и с протестантските. Стотици свещеници са убити от комунистическите изроди, хиляди църкви са унищожени или превърнати в обори и складове. Това е най-голямото престъпление на комунистическия престъпен режим в България.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#30] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Израстнах с отношението на "народната власт" към нас католиците. Мислех изобщо да не пиша под темата, а има какво много да кажа.
  За комунист герб си пиши под друг материал.

 37. 37 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Твойте хора червена подлоги са избили академичната върхушка и интелигенцията в България в един период от време, или паметта ти изневерява!!! Бегай бе шумкар смешен

 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5441 Неутрално

  А за сегашните червени начело на държавата и църквата важи правилото:
  "Нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 40. 40 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Репресиите почват от Г. Димитров, той пък е бил сляпо оръдие на Сталин. Не случайно след смъртта му нещата полека лека започват да се разведряват.

 41. 41 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#15] от "4ort":Нещо страх ли надушвам !?!?!?
  —цитат от коментар 17 на КМЕТ В СЯНКА


  Помиярияте винаги душат, истинските кучета пазят територията си.

 42. 42 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Народната власт може да е всякаква, ама членовете на БКП бяха над 1 млн. към 10 ноември 1989 г. Защо ? Защо никой от демократите получили висше образование, че и титли по време на комунизма не се отказаха от тях ? Да, имаше репресии, но животът не бе само репресии. Имаше ли почивти станции ? Жилищата, в които живее поне 80 процента от населението са от времето на комунизма. И т.н. Като всичко е било лагери, затвори и репресии как ги имаше и тия неща ? Впорчем как е бил репресин Бойко Борисов ? Чия внучка е Лиляна Павлова ? Ами партийния секретар Красимир Велчев как е пострадал ? Ами доносника Николай как е пострадал ?
  Колкото и да се мъчите да подмените националната идентичност на българите няма да стане.

 43. 43 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  Комунистите не можеха да конкурират свещениците в обещания за райски живот, затова ги преследваха. Райски живот имаше само за комунистическият елит. Назначените от БКП капиталисти продължават с райския си живот, например Ленчето с милионите, Гергов и Нинова. Кмета с постове си докара дохода, ама с инфлацията на рублата се налага да работи денонощно.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 44. 44 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5232 Неутрално

  Народната власт може да е всякаква, ама членовете на БКП бяха над 1 млн. към 10 ноември 1989 г. Защо ? Защо никой от демократите получили висше образование, че и титли по време на комунизма не се отказаха от тях ? Да, имаше репресии, но животът не бе само репресии. Имаше ли почивти станции ? Жилищата, в които живее поне 80 процента от населението са от времето на комунизма. И т.н. Като всичко е било лагери, затвори и репресии как ги имаше и тия неща ? Впорчем как е бил репресин Бойко Борисов ? Чия внучка е Лиляна Павлова ? Ами партийния секретар Красимир Велчев как е пострадал ? Ами доносника Николай как е пострадал ?Колкото и да се мъчите да подмените националната идентичност на българите няма да стане.
  —цитат от коментар 42 на krf54523578


  Тавариш,
  Всичките тези тъпи ЧЕНГЕДЖИЙСКИ ОПОРКИ
  вече не минават дори на Бузлуджа и на Копринка.
  Първо,
  КАК,аджеба някой ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ОБРАЗОВАНИЕТО СИ ?!?!?!?!
  Например КАК ще ме посъветваш ДА СЕ ОТУЧА ДА ЧЕТА И ДА ПИША ?!?!
  Апропо,
  В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ, като САЩ,например, дето ВСИЧКИ ПУТИНДЖИИ
  се пребихте да си пращате децата,
  КАК ТАМ ХОРАТА СА ПОЛУЧИЛИ ОБРАЗОВАНИЕ
  и БЕЗ да е нужно някой ДА ИМ ГО "ДАВА"
  ОБРАЗОВАНИЕ НЕ СЕ "ДАВА" тавариш !!!!

  ВТОРАТА ГОЛЯМА ЛЪЖА !!!!
  Населението на България НЕ ЖИВЕЕ 80 % в жилища страени преди 1989г.
  За 30 години - от 1989 до 2019 бяха построени ЖИЛИЩА за 80 % от българите

  И ДРУГАТА ЛЪЖА на комунизма лъсна.
  За голямото строителство при комунизма.

  След РЕСТИТУЦИЯТА се оказа, че 80 % от обществените сгради в България
  са се помещавали в ОТКРАДНАТИ и ЗАВЗЕТИ от КОМПАРТИЯТА
  ЧАСТНИ СГРАДИ СТРОЕНИ преди 1945г. !!!!!!!!!!!!

  И ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ СА БИЛИ ЛИШЕНИ 45 години ОТ ТОВА ДА ПОЛЗВАТ
  СОБСТВЕНОСТТА СИ, за което НЕ ПОЛУЧИХА И СТОТИНКА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ

 45. 45 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5232 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":Като резултат днес "православно" се използва като подигравателно нарицание 👏
  —цитат от коментар 39 на aleks ivan


  Във версията му на

  П У Т И Н О С Л А В Н О

  каквото към днешна дата е

 46. 46 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Патриарх Неофит е много болен и лешоядите отдавна работят за неговия наследник. Гледайте тази седмица кой най-гръмогласо ще брани чистото православие, кой най-силно ще се бие в пилешките гърди, кой не само ще обръща гръб на папата, ами ще заголва и тлъсти задни части - за да разберете коя подлога на Гундяев ни готвят за следващ патриарх.
  Аз залагам на Ники Ролекса и очаквам юнашкото му православно сърце да не изтрае, когато папата отиде в Раковски.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 47. 47 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5232 Весело

  До коментар [#22] от "Hawaii":Аз нямам от какво да се срамувам. Да му мислите партийците !
  —цитат от коментар 24 на КМЕТ В СЯНКА


  Това говори лошо за теб.
  По онова време, човек с твоите разбирания,
  да не е поканен да стане член на БКП, значи
  е бил толкова некадърен, че за нищо не е ставал.
  Вярно е,че БКП беше всеядна секта, но пак имаше
  някакъв праг на интелигентност под който не допускаха
  да им станеш партиен член....

 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4313 Неутрално

  До коментар [#44] от "Hawaii":

  "ВТОРАТА ГОЛЯМА ЛЪЖА !!!!
  Населението на България НЕ ЖИВЕЕ 80 % в жилища страени преди 1989г."

  Преди 30 години в София и всички големи градове (въпреки ограниченията за "жителство") имаше ЖИЛИЩНА КРИЗА.

  Поради недостига на построени от държавата жилища имаше КАТЕГОРИЗАЦИЯ НА НУЖДАЕЩИТЕ СЕ от жилище. Познава семейства, които се тъпчеха по 4 поколения в апартамент от 80 квадрата, защото като безпартийни и съмнителни не получаваха заветния панел в Разсадника или Обеля.

  Една моя колежка, която на 33 години беше неомъжена и нямаше деца, посегна на живота си, задето я караха да плаща ЕРГЕНСКИ ДАНЪК и отказваха да я категоризират като НУЖДАЕЩА СЕ, за да й "дадат" (срещу парите й) гарсониера.

  На такива издевателства подлагаше народа "народната власт".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#44] от "Hawaii":

  Да, вероятно и АЕЦ беше построена от демократите. Ами откажи се от висшето, нали си учил от комунистически преподаватели ?! Ти колко години си бил в затвора за антикомунистическа дейност ?

 50. 50 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4313 Неутрално

  До коментар [#47] от "Hawaii":

  "По онова време, човек с твоите разбирания,
  да не е поканен да стане член на БКП, значи
  е бил толкова некадърен, че за нищо не е ставал."

  Аз лично не му вярвам, че не е бил партиен член.

  Вярно, много от тях лъжат, че не са били, защото дори за тях това не е нещо, с което могат да се гордеят; принадлежносдтта към БКП е нещо като гонорея или сифилис - споделя се само с личния лекар.

  Но има признаци, по които можеш да откриеш партиеца.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 51. 51 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 685 Неутрално

  ...Дори не видях никъде свещениците оковани и с пранги на краката. Едва ли са лежали и в подобни нечовешки килии !?!?!?
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА

  Няма как да се видят ,защото комунистическата власт не е допускала подобни неща!:))))
  А,килиите са били добре обзаведени и климатизирани.:)))) Получавали са храна редовно,по три пъти на ден,която е отговаряла на всички здравни норми и е съдържала необходимото количество калории.:))))))
  Е,някои направо са ги ликвидирали,та не са стигали до затвор и лагер,но това са изключения...:))))
  "Ударите върху Църквата от страна на атеизма на комунистите обаче се провеждат в цялата страна, като основен критерий за “революционното възмездие” е сътрудничеството със старата власт. Затова онези духовници, които са имали досег с върховете на обществото преди 9.9.1944 г., стават пръв обект на репресии. Такъв е примерът със съдбата на архимандрит Ириней, протосингел на Софийската света митрополия, безследно изчезнал след 20.9.1944 г.

  Данните в архивите, макар и кратки, разказват за много духовници, които са били обект на репресии. Така например, задържан от органите на властта е свещеник Страхил Сотиров Илиев от гр. Брезник, по-късно обявен за безследно изчезнал. Арестуван е и енорийският свещеник Георги Йорданов Кирилов, служащ в храм “Св. Дух” в квартал Надежда на столицата. На 25.11.1944 г. по решение на местни активисти е убит без съд и присъда отец Лука Радев Юруков от гр. Панагюрище. През месец октомври 1944 г., без да се знае точната дата, от преминаващи ударни групи на новата власт в с. Негованци, Радомирско, късно вечерта по обвинение във “фашизъм” са убити и заровени в нивите край селото свещениците Йордан П. Иванов и Атанас Димитров. На 17.9.1944 г. 32-годишният протосингел на Видинска св. митрополия архимандрит Паладий е заловен от разгневени бивши партизани. Младият духовник е бит, измъчван нечовешки и накрая изгорен жив.

  Повече от 100 свещеника са съдени от Народния съд, част от които са осъдени задочно, защото вече са били убити или са били с неизвестна съдба. В архивите се споменават “13 ликвидирани”, т. е. с изпълнени присъди от трибуналите. В отделни архивни единици съвсем накратко се споменава софийският свещеник Кирчев, ликвидиран без съд и присъда на 9.9.1944 г. На 22.9.1944 г. в местността “Сименов мост” в дефилето на р. Въча, над гр. Кричим, е разстрелян и после изгорен свещеник Стефан Попвасилев от гр. Перущица.

  Свещеник Петър поп Иванов в с. Саранци, Новоселско (по старото име на гр. Елин Пелин - Новоселци, б. р.), през месец септември 1944 г. е бил отвлечен и убит в околностите на селото въпреки напредналата си възраст – 72 години. На 18.9.1944 г. безследно изчезва свещеник Евстатий П. Витошки, предстоятел на храм “Св. Богородица”, старинен “Св.Николай Чудотворец”, изграден през ХІ-ХІІ век и известен в България и чужбина като “Боянската черква”, паметник на културата и музей от световно значение. Нарочен за ликвидиране от партизаните и задържан в първите дни след 9.9.1944 г. е бил и епископ Партений (тогава още архимандрит - б. р.), член на мистичното народностно общество “Бог и България”, арестуван след 9.9.1944 г., но успява да избяга от плена в Неврокоп и заминава в София, където екзарх Стефан І го укрива, назначавайки го на служба в митрополията.

  В списъка на репресираните духовници, жертва на саморазправите без съд и присъда, могат да бъдат прибавени:

  Свещеник Петър Дивизиев от Разлог, жестоко убит след 1944 г., когато в Пиринския край са арестувани 45 свещеника.

  Свещеник Никола Пешев Миленков от с. Подгоре, Белоградчишко, осъден от Народния съд и обесен.

  С решение на Народния съд в гр. Оряхово от 15.2.1945 г. е осъден на смърт и разстрелян свещеник Цветан П. Христов от с. Крушовица, Оряховско.

  Свещеник Борис Делев от с. Батак, Пещерско, намерен обесен в дома си на 21.2.1945 г.

  Свещеник Стефан Минков Тафров от с. Зелениково, Пловдивско.

  Мъчени, убити и “ликвидирани”, по специфичната терминология на "революционерите", са и духовниците:

  Иван Ангелов от гр. Ловеч, Васил Вълков от Горни Дъбник, Плевенско, Стефан поп Христов от с. Загорци, Новозагорско, Атанас Янев от с. Срем, Елховско, Николай Йотов от с. Долни Дъбник, Плевенско, Иван Ал. Камберов от с. Осоица, Новоселско (т. е. Елинпелинско - б. р.), Борис Вълканов от Св. Кирилово, Старозагорско, Иван Н. Цанков от с. Борисово, Поповско, Никола Т. Калайджиев от с. Опълченец, Чирпанско, Петър Киселов от с. Енчовци, Дряновско, Никола поп Тасев от с. Ново село, Казанлъшко, Андон В. Андонов от с. Брястово, Хасковско, Иван К. Попов от с. Мъдрец, Харманлийско, Иван В. Дреновски от с. Бресница, Белослатинско (името на селото или общината вероятно е сгрешено - б. р.), Стефан Георгиев от с. Попица, Белослатинско, Димитър И. Петров от с. Златош, Кюстендилско, Василий Дочев от с. Саламаново, Шуменско, Христо Н. Стоименов от с. Рашка Гращица, Кюстендилско, Андрей И. Стаменов от с. Горна Малина, Новоселско (т. е. Елинпелинско - б. р), Съби Кривошиев от гр. Севлиево, Иван Ангелов Иванов от гр. Ловеч, Димитър Гогев Рублев от с. Жиленци, Кюстендилско, Кирил Минчев Димитров от с. Дебели Лак, Радомирско, Петър Ст. Киселков от гр. Трявна, Никола Вълков Георгиев от с. Верен, Чирпанско, йеромонах Кирил Григоров Дудевски, игумен на манастира в гр. Сопот.

  Най-известният пример за репресиран духовник е Неврокопският митрополит Борис, убит през 1948 г.

  От малкото публикации по въпроса за репресиите на тоталитарната власт над Църквата и от малкото данни, запазени в архивите на МВР и Държавния архив, се вижда, че ударът върху Църквата е бил много силен. Какъв точно е бил той и докъде се простира мащабът на репресиите над духовенството, ще бъде уточнено от следващи публикации."
  Из книгата “Православието и комунизмът в България 1944-1960 г.”
  http://voice-bg.com/nashiiat-krast/2568-jertvi_na_komunizma_kanonizirane.html

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3020 Неутрално

  Нормално за времето си - под миризливия руски ботуш КГБ са приятелската агентура, а всички против комунизЪма са врагове. Който не е роб на Русия е враг на народа (робския) - да си роб на Русия е било цел в живота, чест, достойнство (ест)... 1984-та по Оруел и Фермата, пак по него. Всяка реч е съдържала възхвала от рода на: "Да живее таварищ/другаря Сталин/Ленин/Димитров/Живков"

 54. 54 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  Всяка нова власт за да се закрепи прави същите неща.Веднага след Освобождението е било още по-зле !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 55. 55 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Нищо не се променило. Вижте и днес как русоробите плюят по католиците и папата, щото и те разбират, че сближаване с Ватикана, дори само на държавно ниво, е идн от начините за отслабване на влиянието на превзетата от ДС БПЦ. А и имаме опит с Цар Колоян...

  По-добре католик, отколкото да целувам ръка на Ники Ролекса!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 56. 56 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#54] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Стига евтини лъжи и внушавани паралели с Освобождението!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 57. 57 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Защото софийско-пловдивският Георги Йовчев няма нищо общо с ДеСе, нали?
  Хайде по-трезво...

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 58. 58 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5232 Любопитно

  До коментар [#44] от "Hawaii": Ами откажи се от висшето, нали си учил от комунистически преподаватели ?!
  —цитат от коментар 49 на krf54523578


  От ЖИВОТА СИ, няма ли да поискате ДА СЕ ОТКАЖА СЪЩО ?!?!?!

  Зер, според тъпите ЧЕНГЕДЖИЙСКИ ОПОРКИ

  и ЖИВОТЪТ МИ Е ДАРЕН ОТ ПАРТИЯТА и "народната власт"

  ПО ВРЕМЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО Им.......

 59. 59 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5232 Любопитно

  До коментар [#3] от "Hawaii":Защото софийско-пловдивският Георги Йовчев няма нищо общо с ДеСе, нали?Хайде по-трезво...
  —цитат от коментар 57 на Скакауец


  Тавариш,
  Не прехвърляйте проблема от БОЛНАТА ГЛАВА на здравата.
  Епископ Йовчев е бил ПРИНУДЕН С ПОБОИЩА И ЗАПЛАХИ да сътрудничи.
  И пак НЕ Е ДОНОСНИЧИЛ.
  В смисъл - НЯМА И СЛЕДА ОТ ТОВА ДА Е ДОНОСНИЧИЛ ЗА НЯКОГО !!!!

  Другото е ВАЖНОТО

  ПАЛАЧИТЕ, които СА ГО РАЗРАБОТВАЛИ.

  ДС-арите КОИТО СА ГО РЕКЕТИРАЛИ И ВЕРБУВАЛИ

  НЕГО и ХИЛЯДИТЕ КАТО НЕГО.

  ТЕ КОИ СА

  КАК СЕ КАЗВАТ

  СЕГА КАКВИ СА

  КАКВИ СА БИЛИ ОТ 1989г. ДО ДНЕС

  ВСИЧКИТЕ

  От ЛЕЙТЕНАНТА от ДС до ГЕНЕРАЛА и до ЧЛЕНОВЕТЕ НА ПОЛИТБЮРО

  РАЗБИВАЛИ ЧОВЕШКИ СЪДБИ на базата на ДОНОСИТЕ ?!?!?!?

  ТОВА Е НЕЩОТО, което една следваща ЛУСТРИРАЩА ВЛАСТ

  трябва да направи в БЪЛГАРИЯ

 60. 60 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#22] от "Hawaii":Аз нямам от какво да се срамувам. Да му мислите партийците !
  —цитат от коментар 24 на КМЕТ В СЯНКА


  Така е, комунистите не се срамуват...

 61. 61 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":Само да те попитам - Кога точно е имало Комунизъм в България?
  —цитат от коментар 12 на КМЕТ В СЯНКА


  Селски, научи първо какво е комунизъм, после задавай тъпи въпроси...

 62. 62 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":При време на Костов, имаше... ..... на всекимо според потребностите....
  —цитат от коментар 13 на eti mehter


  Турчино, коментираш неща, които не разбираш. Не се хаби.

  Спасявай Истанбул от лепкавите лапи на гюленистите и трий от паметта си заветите на Ататюрк.

 63. 63 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#15] от "4ort":Нещо страх ли надушвам !?!?!?
  —цитат от коментар 17 на КМЕТ В СЯНКА


  Друго надушваш.

 64. 64 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  [quote#60:"bez_ime2"][/quote]

  Те вярват. Достатъчно им е.

  И са засукани енолози.

 65. 65 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 833 Неутрално

  [quote#60:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 64 на До руските мекерета
  Те вярват. Достатъчно им е.И са засукани енолози.[/quote]

  Надеждата крепи човека и комуниста... :)

 66. 66 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#18] от "sashobal":и не се бъркай=======Що, бе.... жегна ли те?Господата, Ф. Димитров и И. Костов..... на практика реализираха заръките от последния пленум..... Прехода между управлението на двамата, е преминаване от развития соц, към комунизма..... Кратка, но изпълнена заръка,започната от първия и приключила при втория.....
  —цитат от коментар 33 на eti mehter


  Я, сюрприз.

  Изглежда турскоговорящото комунофилство се вписва в профила на заклет ердоганист и в това си качество на окъснял гюленофоб.

 67. 67 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  ".... др. Цола Драгойчева (партизанка, първата жена министър - на пощите, телеграфите и телефоните, в историята на България - бел. авт.)".
  ------------
  Всичко хубаво е написано от автора, ама докога терористите ще бъдат именувани "партизани"? Терминологията трябва да се изправи малко.

  CONTADOR GRATUITO!
 68. 68 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2897 Весело

  До коментар [#56] от "c.b.o.":

  Да четеш повече и да се стараеш да разбираш какво четеш !!
  Като се почувстваш готов ще те изпитам !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 69. 69 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 833 Неутрално

  ".... др. Цола Драгойчева (партизанка, първата жена министър - на пощите, телеграфите и телефоните, в историята на България - бел. авт.)".------------Всичко хубаво е написано от автора, ама докога терористите ще бъдат именувани "партизани"? Терминологията трябва да се изправи малко.
  —цитат от коментар 67 на г-н Думанов


  Народът ги е нарекъл много добре - шумкари...

 70. 70 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Комунистическата власт е характерна с войнстващ атеизъм. Робите в комунистическата държава имаха само една вяра - в комунистическата Партия. Нямаше вероизповедания у нас, които да не бяха линчувани публично в пропагандната машина на червената диктатура. И докато в СССР подпалваха храмове, изтръгваха икони и ги изгаряха пред руините на опожарените храмове, нашите верноподаници на сталинистката чума изоставяха великолепни храмове до пълно разрушаване, до днес по села и градчета църквите са в окаяно състояние. Десетилетия наред на хората бе втълпявано, че религията е опиум, а възрастните жени носеха надолу над лицата си забрадки, отивайки да запалят свещ за покойниците в църквите, за да не ги познаят по улиците. Самите свещеници бяха унижавани, бродеха по гробищата на Задушница с извехтели раса, предимно стари попове, младите семинаристи бяха натикани да учат извън София, а Семинарията беше превърната в ... Пионерски дворец, като църквата там бе залостена. Преследванията на католическите свещеници също бе злобно начинание, да си спомним прогонването на отец Паоло Кортези. Спомнете си преследването в Полша на отец Попиелушко. Единствено в Чехия и Унгария властите имаха по-меко отношение към религията, но и не смееха да се противопоставят, дори след инвазиите на съветските танкове там. Нашите манастири бяха превърнати в туристическа атракция за чужденците, а християнското изкуство се изучаваше до краяна турското робство. Сетне прекрасни паметници на следосвобожденската християнска архитектура, стенописи в храмовете останаха извън полезрението, ярки художници и архитекти останаха в нарочно забвение и анонимност. Състоянието на тези храмове днес е плачевно. Ако видите репродукции отпреди 50 години със стенописи в Александър Невски ще се изумите - ярки, чисти, прекрасни цветове. Днес цялата украса на храма, правена от изумителни български и руски художници е съсипана, опушена изронена, пожълтяла, поразена безвъзвратно.
  А и самият ни Патриарх е Първослужител на ДС.

  Дедо Крум
 71. 71 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#47] от "Hawaii":"По онова време, човек с твоите разбирания,да не е поканен да стане член на БКП, значие бил толкова некадърен, че за нищо не е ставал."Аз лично не му вярвам, че не е бил партиен член.Вярно, много от тях лъжат, че не са били, защото дори за тях това не е нещо, с което могат да се гордеят; принадлежносдтта към БКП е нещо като гонорея или сифилис - споделя се само с личния лекар.Но има признаци, по които можеш да откриеш партиеца.
  —цитат от коментар 50 на Norman Granz


  А втвърденият партиец излъчва сигнали като въшка на чело.

 72. 72 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Но какво да кажем за Пловдив, където облепиха стенописите в храма с ... принтирани тапети . Това е ГЕРБ

  Дедо Крум
 73. 73 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  До коментар [#37] от "Калиманата":

  Русокоске , не се напъвай. Мисленето не е за теб. Важното е , че еднокнижния ти вожд е по-по -най в Мутростан. И ако обичаш пиши за репресираните жертви на началниците ви.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 74. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  До коментар [#41] от "4ort":

  русокоска мъдрее !!! Нещо за жертвит сред католическите свещеници имаш ли или милиционерите никога не си признавате убийствата ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 75. 75 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#37] от "Калиманата":Русокоске , не се напъвай. Мисленето не е за теб. Важното е , че еднокнижния ти вожд е по-по -най в Мутростан. И ако обичаш пиши за репресираните жертви на началниците ви.
  —цитат от коментар 73 на КМЕТ В СЯНКА


  Селски, що се напъваш да пишеш глупости?

 76. 76 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  До коментар [#43] от "korc":

  Я кажи за асансьорите на ония и на твоите и ние ще преценим.
  Кажи и защо свещениците не са били с пранги като иванчева !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 77. 77 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  До коментар [#51] от "objektivist96":

  Бог да ги прости и накаже виновните !!!
  Да беше казал една молитва поне за душите им невернико !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 78. 78 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  До коментар [#48] от "Norman Granz":

  верно лъжата за нищо я нямаш. Старата мома се самоубила заради данъка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 79. 79 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Весело

  До коментар [#61] от "bez_ime2":

  какво е градски ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 80. 80 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Весело

  До коментар [#63] от "До руските мекерета":

  Исках да съм възпитан с Момата !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 81. 81 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Весело

  До коментар [#47] от "Hawaii":

  Там приемаха партийците и кариеристите като теб. Вероятно и доносник си бил. Искаш ли да отидем заедно в комисията и да проверим ии за теб и за мен кой какво?
  СТИСКА ЛИ ТИ !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 82. 82 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Весело

  До коментар [#48] от "Norman Granz":

  Виж стенограмата от първата мисия на СБ в София. Шокирани са от процента лични жилища. Няма аналог в света. много обичаш празните приказки и лъжите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 83. 83 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  [quote#75:"bez_ime2"][/quote]

  Това може, това прави.

 84. 84 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#48] от "Norman Granz":Виж стенограмата от първата мисия на СБ в София. Шокирани са от процента лични жилища. Няма аналог в света. много обичаш празните приказки и лъжите.
  —цитат от коментар 82 на КМЕТ В СЯНКА


  Глупости. На 6-то място сме в Европа.
  https://www.statista.com/statistics/246355/home-ownership-rate-in-europe/

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 85. 85 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#63] от "До руските мекерета":Исках да съм възпитан с Момата !
  —цитат от коментар 80 на КМЕТ В СЯНКА


  Неуспешно, но не се фрустрирай. Горе главата!

 86. 86 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Весело

  До коментар [#36] от "gmbh":

  Интересно. Имам много приятели католици и никой не ми се е оплаквал от отношение. Нещо послъгваш. Ти какво си усетил лично ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 87. 87 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Весело

  До коментар [#75] от "bez_ime2":

  Вожда ли браниш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 88. 88 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  До коментар [#83] от "До руските мекерета":

  Не ги дразнете, че ще им съсипете дежурството. Пропищяха в РПУ-то.
  Вместо да кажат поне една молитва за свещениците, милиционерите антихристи.ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 89. 89 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#87] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#75] от "bez_ime2":Вожда ли браниш ?
  —цитат от коментар 87 на КМЕТ В СЯНКА


  Ревнуваш ли? Недей! До тук най-ярко изпъкваш ти в отбраната на вожда и учителя-Гого тарабата. Същински Матросов си! Молодец!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 90. 90 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  До коментар [#84] от "espresso":

  Дай към 1990 година. Малко си се изложил.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 91. 91 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Весело

  До коментар [#89] от "todor._89":

  Това къде го прочете ? нещо съвсем се объркахте.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 92. 92 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#91] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#89] от "todor._89":Това къде го прочете ? нещо съвсем се объркахте.
  —цитат от коментар 91 на КМЕТ В СЯНКА


  Един от малкото "объркани" във форума си ти, но пък се чувстваш великолепно защото не го осъзнаваш.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 93. 93 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#73] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Аха, друго освен русокоске като аргумент, чогун червен? Всички които не са на твоето мнение са гербери а параноик умрел? Дразниш ли се червена смрад?

 94. 94 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#86] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Интересно. Имам много приятели католици и никой не ми се е оплаквал от отношение. Нещо послъгваш. Ти какво си усетил лично ?""

  Къде ти много католици, че и твои приятели!?
  През 70-те свещениците католици не бяха повече от двадесетина в цяла България.
  Какви ги плещиш? Няма да лъжеш и заблуждаваш днешните млади.
  Познавал бил той много католици...

 95. 95 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Весело

  До коментар [#94] от "gmbh":

  Верно ли си толкова бос ? Къде съм споменал думата свещеник Сред приятелите ми католици. Ти май и да четеш се затрудняваш . Боже опази !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 96. 96 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Весело

  До коментар [#94] от "gmbh":

  Забрави да кажеш ти какво си усетил горкия католик и през коя година си го усетил. И ако може да казваш само истинТА, ЧЕ бОГ ТЕ ГЛЕДА И ШЕ ТЕ СЪДИ СПОРЕД ДЕЛАТА. нАЛИ СИ ОЩЕ ВЯРВАЩ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 97. 97 Профил на ehb40596580
  ehb40596580
  Рейтинг: 46 Неутрално

  "... обяви за ... агентура".
  Е, и? Да не би да е сгрешила? Както и за лутеранските извращения...

 98. 98 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално

  То за комунистите всички нормални хора бяха врагове.

 99. 99 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#96] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да не си от християните влезли в черква на 24.12.1989 година?
  Я се замисли, защо толкова православни попове и владици излязоха с принадлежност към тоталитарни служби?
  При нас действаха по друг начин. Бяхме "съветвани" да си гледаме бъдещето и да не изпадаме под вражеско, западно влияние. Попитай твоите приятели да ти кажат колко от тях са посещавали църква преди промените. Колко от тях са кръстили децата си и са ги възпитавали във вяра. Питай ги дали открито и пред всеки са споменавали, че са вярващи католици.

 100. 100 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  За назидание - прочети това ! Дългичко е , но пък е достоверно !

  ПРИСЪДА

  № 895 а
  гр. София, 3 октомври 1952 год.  В ИМЕТО НА НАРОДА
  Върховният съд на Народна Република България, III наказателно отделение в съдебно заседание на 29 септември до 3 октомври хиляда деветстотин петдесет и втора година в състав:
  Председател: Ст.Величков
  Членове: Дим. Спасов
  Найден Малеев
  Драгой Коджанов, с. з.
  Христо Калайджиев, с. з.
  Васил Михайлов, с. з.
  Илия Игнатов, с. з.
  при секретаря К. Траянов и съд[ебни] стенографи и в присъствието на прокурора П. Петрински и П. Спасов изслуша докладването от председателя дело № 452 по описа за 1952 година  ПРИСЪДИ:


  1. Признава подсъдимите: КАМЕН ВИЧЕВ ЙОНКОВ, роден на 23. V. [1]883 година в с. Срем, Елховско, жител на гр. Пловдив, българин, бълг. гражданин, неженен, неосъждан, с висше богословско образование, викарий на отците „Августино-успенци., главен директор на семинарията на Източно-католическата екзархия в България;
  ПАВЕЛ ЙОЗОВ ДЖИДЖОВ, роден на 13. VII. [1]919 година в гр. Пловдив, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с висше богословско образование, католически свещеник, домакин на католическата семинария в Пловдив; д-р ПЕТЬР ПЕТРОВ САРИЙСКИ, роден на 27. Х. [1]912 година в с. Ген. Николаево, Пловдивско, жител на гр. Пловдив, доктор по каноническо право, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с висше богословско образование; ЙОСАФАТ АНДРЕЕВ ШИШКОВ, роден на 9. 11. [1]884 година в гр. Пловдив, жител на гр. Сталин, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с висше богословско образование, католически свещеник; д-р ЕВГЕНИЙ ЛИВИДЖОВ БОСИЛКОВ, роден на 29. IX. [1]900 година в с. Белене, Свищовско, жител на гр. Русе, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с висше богословско образование, католически владика на Никополска епархия, доктор по църковна история, и МАРИСЛАВ АНТОНОВ БАНЧЕВ, роден на 19. VIII. [1]899 година в с. Брегаре, Оряховско, жител на село Гостиля, същата околия, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с висше богословско образование, католически свещеник, бивш директор на католическата семинария в Ямбол, за В И Н О В Н И в това, загдето след 9 септември 1944 година до лятото на 1952 година в страната са образували и ръководили нелегална организация, агентура на папското и империалистическото разузнаване, която си поставила за цел да събори, подрови и отслаби народно-демократическата власт на HP България чрез преврат, бунт, метеж, терористически действия, общо опасни престъпления и чужда военна интервенция, поради което и по силата на чл. 70, ал. I от НЗ, във връзка с чл. 35 от с. з. ги О С Ъ Ж Д А да изтърпят наказания, както следва: подсъдимите КАМЕН ВИЧЕВ ЙОНКОВ, ПАВЕЛ ЙОЗОВ ДЖИДЖЕВ, ЙОСАФАТ АНДРЕЕВ ШИШКОВ и д-р ЕВГЕНИЙ ЛИВИДЖОВ БОСИЛКОВ на СМЪРТ ЧРЕЗ РАЗСТРЕЛВАНЕ, с лишение от права по чл. 28 от НЗ завинаги, като им конфискува в полза на държавата цялото имущество на всеки един по отделно; подсъдимите д-р ПЕТЬР ПЕТРОВ САРИЙСКИ и МАРИСЛАВ АНТОНОВ БАНЧЕВ - от по 20 (двадесет) ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, с лишение от правата по чл. 28 от НЗ за срок от по 22 !двадесет и две! години, като им конфискува в полза на държавата цялото имущество.
  11. Признава подсъдимите: ПЕТЬР ЙОЗОВ ЛАВРЕНОВ, роден на 20. 1. [1]921 година в Пловдив, жител на същия град, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с висше богословско образование, католически свещеник; НИКОЛА ИВАНОВ БАРБОВ, роден на 22. VI. [1]914 година в гр. Пловдив, жител на същия Град, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с висше богословско образование, католически свещеник; КУПЕН МИХАЙЛОВ ГЕОРГИЕВ, роден на 24. 1. [1]920 год. в гр. Малко Търново, жител на гр. Русе, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с висше богословско образование, католически свещеник, преподавател в католическата семинария в Русе; НИКОЛА ДИМИТРОВ САКЬОВ, роден на 1. IX. [1]921 год. в гр. Пловдив, жител на същия град, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, грамотен, агроном; инж. АНТОН БАНКОВ ВЪЛЧЕВ, роден на 6. VIII. [11922 год. в Пловдив, жител на гр. София, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, грамотен; СТЕФАН ИВАНОВ ГОЧЕВ, род [ен] на 9. IV. [1]890 г. в с. Студен, Свиленградска околия, жител на с[ъщото] с[ело], бълг[арин], неженен, неосъждан, католически свещеник; инж. ДИМИТЪР АНДЕЕВ ЗАЯКОВ, роден на 16. VI. [1]926 година в гр. Пловдив, жител на същия град, българин, български гражданин, неженен, неос[ъждан], грамотен; ГЕОРГИ АРНЕСТОВ ГЕОРГИЕВ, роден на 10. Х. [1]905 година в с. Мир, Карловско, жител на с. Кричим, Пловдивско, шофьор, българин, български гражданин, женен, грамотен, неосъждан; д-р КЛИМЕНТ ПАСКАЛЕВ ИСПИРОВ, роден на 28. V. [1]899 година в с. Каяджик, Софлужко, Гърция, жител на София, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с висше богословско образование, архимандрит, доктор по каноническо право; д-р СТЕФАН НИКОЛОВ КАРАДЖОВ, роден на 18. VII. [1]904 година в с. Хирево, Севлиевско, жител на София, българин, български гражданин, женен, с висше образование, католик, чиновник, осъждан от Народния съд; д-р ХРИСТОФОР ИВАНОВ ДРАГОВ, роден на 21. Х. [1]892 година в гр. Одрин, жител на София, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с висше богословско образование, журналист; ЛИНО МАРИНОВ ДРАГАНОВ, роден на 19. 11. [1]916 година в с. Дунавли, Пловдивско, жител на с. Ген. Николаево, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с висше богословско образование, католически свещеник, ИВАН ПЕТРВ Х[АДЖИ] ПЕТРОВ, роден на 16. XI. [1]911 год. В София, жител на Ямбол, българин, български гражданин, женен, неосъждан, с висше образование, бивш индустриалец; МЕТОДИ ДИМИТРОВ СТРАТИЕВ, роден на 11. 1. [1]916 година в с. Срем, Елховско, жител на Ямбол, българин, български гражданин, неженен, грамотен, неосъждан, с висше богословско образование, католически свещеник; САМУИЛ СЕРАФИМОВ ДЖУНДРИН, роден на 26. IV [1]920 година в с. Ген. Николаево, Пловдивско, жител на гр. Пловдив, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, грамотен, с висше богословско образование, католически свещеник; ГЕОРГИ /ЕФТИМ/ МАНОЛОВ ГЕОРГИЕВ, роден на 6. IV. [1]920 година в с. Каеджик, Софлужко, Гърция, жител на гр. Свиленград, българин, български гражданин, неженен, грамотен, с висше богословско образование, неосъждан, католически свещеник; НИКОЛА /ГОРАЗД/ КОСТАДИНОВ КУРТЕВ, роден на 1. IV. [1]920 година в с. Устрем, Тополовградско, жител на с. Правдино, Ямболско, българин, бълг[арски] гражданин, неженен, неосъждан, с висше богословско образование, католически свещени; РАФАИЛ СЕРАФИМОВ СТАНЕВ, роден на 10. VIII. [1]911 година в с. Житница, Пловдивско, жител на с. Миромир, Карловско, българин,
  български гражданин, неженен, неосъждан, с висше богословско образование, католически свещеник; ЛЪВ БОНЕВ РОНЧЕВ, роден на 6. XI. [1]911 година в с. ГеН. Николаево, Пловдивско, жител на същото село, българин, български гражданин, J-jеженен, неосъждан, с висше богословско образование, католически свещеник; йОСИФ /ТИМОТЕЙ/ ИВАНОВ ЗАЙКОВ, роден на 21. VIII. [1]914 година в с. Ген. Николаево, Пловидвско, жител на село Белозем, същата околия, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с висше богословско образование, католически свещеник; САМУИЛ ЙОЗОВ РОНЧЕВ, роден на 19. 11. [1]893 година в с. Ген. Николаево, Пловдивско, жител на с. Дуванлий, същата околия, българин, бълг[арски] гражданин, неженен, неосъждан, с висше богословско образование, католически свещеник; ЛАВРЕНТИ СЕРАФИМОВ СТРЕХИН, роден на 11. XI. [1]908 година в с. Ген. Николаево, Пловдивско, жител на с. Секирово, същата околия, българин, бълг[арски] гражданин, неженен, неосъждан, с висше богословско образование, католически свещеник; МАРИН ЙОЗОВ ПЕТКОВ, роден на 8. VI. [1]908 год. в с. Секирово, Пловдвиско, жител на същото село, българин, бълг[арски] гражданин, неженен, неосъждан, с висше богословско оразование, католически свещеник; АНТОН ИВАНОВ КАРАГЬОЗОВ, роден на 16 . V. [1]895 год. в с. Ген. Николаево, Пловдивско, жител на с. Калояново, същата околия, българин, бълг[арски] гражданин, неженен, неосъждан, с висше богословско образование, католически свещеник; ТОБИЯ /ФРАНЦ/ ТОБИЕВ НОНОВ, роден на 26. 11. [1]916 година в с. Секирово, Пловдивско, жител на София, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с висше богословско образование, католически свещеник; ГЕОРГИ ПЕТРОВ МИТОВ, роден на 9. 1. [1]916 год. в с. Секирово, Пловдивско, жител на с. Покрован, Ивайловградско, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с висше богословско образование, католически свещеник; ХРАБЪР /ТАДЕЙ/ МАРКОВ ИВАНОВ, роден на 6. Х. [1]916 година в гр. Пловдив, жител на същия град, български гражданин, неженен, неосъждан, с висше богословско образование, католически свещеник; ГЕОРГИ ДИМИТРОВ САРАФОВ, роден на 21. 111. [1]888 година в гр. Малко Търново, жител на гр. Сталин, българин, български гражданин, женен, неосъждан, грамотен, служител; СТЕФАН АНДРЕЕВ КОКОВ, роден на 16. VII. [1]899 г. в гр. Пловдив, жител на гр. Толбухин, българин, български гражданин, женен, грамотен, неосъждан, бивш търговец, и ТОДОР КИРЯКОВ ФИЛКОВ, роден на 27.IX. [1]890 година в гр. Разград, жител на град Сталин, бълг[арин], български гражданин, женен, грамотен, бивш търговец, неосъждан, за В И Н О В Н И в това, за гдето по същото време и място са станали членове на нелегалната организация, образувана и ръководена от първите шестима подсъдими, Която си поставила за цел да събори, подрови и отслаби народнодемократическата Власт в HP България чрез преврат, бунт, метеж, терористически действия, общоопасни престъпления и чужда военна интервенция, поради което и по силата на чл. 70, ал. 11, първо предложение, а за четвъртия, петия, шестия и седмия - по чл. 70, ал. 11, второ предложение, във връзка с чл. 35 от с. з. ги О С Ъ Ж Д А да изтърпят наказание, както следва: подсъдимите ПЕТЪР ЙОЗОВ ЛАВРЕНОВ, НИКОЛА ИВАНОВ БАРБОВ, НИКОЛА ДИМИТРОВ САКЬОВ, ГЕОРГИ АРНЕСТОВ ГЕОРГИЕВ, д-р КЛИМЕНТ ПАСКАЛЕВ ИСПИРОВ и ТОДОР КИРЯКОВ ФИЛКОВ - от по 15 /петнадесет/ години ЛИШЕНИЕ ОТ СВОБОДА, с лишение от правата по чл. 28 от НЗ за срок от по 16 /шестнадесет/ години, като им конфискува в полза на държавата цялото имущество на всеки един: на подсъдимите ЛИНО МАРИНОВ ДРАГАНОВ и МЕТОДИ ДИМИТРОВ СТРАТИЕВ. от по 14/четиринадесет/ ГОДИНИ ЛИШЕНИЕ ОТ СВОБОДА, с лишение от правата по чл. 28 от НЗ за срок от 15/петнадесет/ години, като им конфискува в полза На държавата цялото имущество; КУПЕН МИХАЙЛОВ ГЕОРГИЕВ, д-р СТЕФАН ТИКОЛОВ КРАДЖОВ, д-р ХРИСТОФОР ИВАНОВ ДРАГОВ, ИВАН ПЕТРОВ Х[АДЖИ]ПЕТРОВ, САМУИЛ СЕРАФИМОВ ДЖУНДРИН, ЛЪВ БОНЕВ РОНЧЕВ, ЙОСИФ /ТИМОТЕЙI ИВАНОВ ЗАЙКОВ, САМУИЛ ЙОЗОВ РОНЧЕВ, ЛАВРЕНТИ СЕРАФИМОВ СТРЕХИН, МАРИЯН ЙОЗОВ ПЕТКОВ и СТЕФАН АНДРЕЕВ КОКОВ от по 12/дванадесет/ години ЛИШЕНИЕ ОТ СВОБОДА, с лишение от правата по чл. 28 от НЗ за срок от 14 /четиринадесет/ година, като им конфискува в полза на държавата цялото имущество; подсъдимите инж. АНТОН БАНКОВ ВЪЛЧЕВ, ГЕОРГИ IEФТИМ/ МАНОЛОВ ГЕОРГИЕВ, НИКОЛА 1Г0PA3ДI КОСТАДИНОВ КУРТЕВ, РАФАИЛ СЕРАФИМОВ СТАНЕВ, АНТОН ИВАНОВ КАРАГЬОЗОВ, ТОБИЯ /ФРАНLV ТОБИ ЕВ НОНОВ, ГЕОРГИ ПЕТРОВ МИТОВ, СТЕФАН ИВАНОВ ГОЧЕВ и ГЕОРГИ ДИМИТРОВ САРАФОВ - от по 10 /десет/ ГОДИНИ ЛИШЕНИЕ ОТ СВОБОДА, с лишение от правата по чл. 28 от НЗ за срок от 12 /дванадесет/ години, като им конфискува в полза на държавата по половината от имуществата им; подсъдимия инж. ДИМИТЪР АНДРЕЕВ ЗАЙКОВ - от 8/oceм/ ГОДИНИ ЛИШЕНИЕ ОТ СВОБОДА, с лишение от правата по чл. 28 от НЗ за срок от 10 /десет/ години, като му конфискува в полза на държавата половината от имуществото му и ХРАБЪР /т АДЕЙ/ МАРКОВ ИВАНОВ - от 6/шест/ ГОДИНИ ЛИШЕНИЕ ОТ СВОБОДА, с лишение от правата по чл. 28 от НЗ за срок от 8 /осем/ години, като му конфискува в полза на държавата 1/4/една четвърт/ от имуществото му.
  111. Признава посочените по-горе тридесет и шестима подсъдими за В И Н О В¬Н И в това, за гдето по същото време в интерес на чужда държава, са събирали и издавали на ватиканското, френското и други империалистически разузнавания сведения от стопански, военен и политически характер, съставляващи държавна тайна, неузнаването на които от друга държава е необходимо за интересите на HP България и особено за нейната безопасност, поради което и по силата на чл. 83, ал. I от НЗ във връзка с чл. 35 от с. з. ги О С Ъ Ж Д А да изтърпят наказания, както следва: подсъдимите КАМЕН ВИЧЕВ ИОНКОВ, ПАВЕЛ ИОЗОВ ДЖИДЖОВ, ЙОСАФАТ АНДРЕЕВ ШИШКОВ и д-р ЕВГЕНИЙ ЛИВИДЖОВ БОСИЛКОВ на СМЪРТ ЧРЕЗ РАЗСТРЕЛВАНЕ, с лишение от правата по чл. 28 от НЗ завинаги, като им конфискува в полза на държавата цялото имущество; подсъдимите д-р ПЕТЪР ПЕТРОВ САРИЙСКИ и МАРИСЛАВ АНТОНОВ БАНЧЕВ от по 20 /двадесет/ ГОДИНИ ЛИШЕНИЕ ОТ СВОБОДА, с лишение от правата по чл. 28 от НЗ за срок от по 22 /двадесет и две/ години, като им конфискува в полза на държавата цялото имущество; подсъдимите ПЕТЪР ЙОЗОВ ЛАВРЕНОВ, НИКОЛА ИВАНОВ БАРБОВ, НИКОЛА ДИМИТРОВ САКЬОВ, ГЕОРГИ АРНЕСТОВ ГЕОРГИЕВ, д-р КЛИМЕНТ ПАСКАЛЕВ ИСПИРОВ И ТОДОР КИРЯКОВ ФИЛКОВ от по 15 /петнадесет/ ГОДИНИ ЛИШЕНИЕ ОТ СВОБОДА, с лишение от правата по чл. 28 от НЗ за срок от 16 /шестнадесет/ години, като им конфискува в полза на държавата цялото имущество; на подсъдимите КУПЕН МИХАЙЛОВ ГЕОРГИЕВ, д-р СТЕФАН НИКОЛОВ КАРАДЖОВ, д-р ХРИСТОФОР ИВАНОВ ДРАГОВ, ИВАН ПЕТРОВ х. ПЕТРОВ, САМУИЛ СЕРАФИМОВ ДЖУНДРИН, ЛЪВ БОНЕВ РОНЧЕВ, ЙОСИФ /ТИМОФЕЙ/ ИВАНОВ ЗАЙКОВ, САМУИЛ ЙОЗОВ РОНЧЕВ, ЛАВРЕНТИ СЕРАФИМОВ СТРЕХИН, МАРИЯН ЙОЗОВ ПЕТКОВ и СТЕФАН АНДРЕЕВ КОКОВ - от по 12/дванадесет/ ГОДИНИ ЛИШЕНИЕ ОТ СВОБОДА, с лишение от правата по чл. 28 от НЗ за срок от по 14/четиринадесет/ години, като им конфискува в полза на държавата цялото имущество; на подсъдимите ЛИНО МАРИНОВ ДРАГАНОВ и МЕТОДИ ДИМИТРОВ СТРАТИЕВ - от по 14/четиринадесет/ ГОДИНИ ЛИШЕНИЕ ОТ СВОБОДА, с лишение от правата по чл. 28 от НЗ за срок от по 15 /петнадесет/ години, като им конфискува в полза на държавата цялото имущество; на подсъдимите инж. АНТОН БАНКОВ ВЪЛЧЕВ, ГЕОРГИ /ЕФТИМ/ МАНОЛОВ ГЕОРГИЕВ, НИКОЛА /ГОРАЗД/ КОСТАДИНОВ КУРТЕВ, РАФАИЛ СЕРАФИМОВ СТАНЕВ, АНТОН ИВАНОВ КАРАГЬЗОВ, ТОБИЯ /ФРАНLVТОБИЕВ НОНОВ, ГЕОРГИ ПЕТРОВ МИТОВ, СТЕФАН ИВАНОВ ГОЧЕВ И ГЕОРГИ ДИМИМТРОВ САРАФОВ - от по 1 О /десет/ ГОДНИ ЛИШЕНИЕ ОТ СВОБОДА, с лишение от правата по чл. 28 от НЗ за срок от по 12 /дванадесет/ години, като ИМ конфискува в полза на държавата по половината от имуществата им на всеки един по отделно; на подсъдимия инженер ДИМИТЪР АНДРЕЕВ ЗАЯКОВ . от 8 /осем/ ГОДИНИ ЛИШЕНИЕ ОТ СВОБОДА, с лишение от правата по чл. 28 от НЗ за срок ОТ.10 /десет/ години, като му конфискува в полза на държавата половината от имуществото и ХРАБЪР /ТАДЕЙ/ МАРКОВ ИВАНОВ - от 6/шест/ ГОДИНИ ЛИШЕНИЕ ОТ СВОБОДА, с лишение от правата по чл. 28 от НЗ за срок от 8/0сем/ ГОДИНИ, като му конфискува в Полза на държавата 1/4/една четвърт/ от имуществото му.
  IV. По правилата на съвкупността съгласно чл. 39 от НЗ определя на горните Подсъдими да изтърпят за извършените от тях престъпни деяния по едно общо Наказание както следва: подсъдимите КАМЕН ВИЧЕВ ЙОНКОВ, ПАВЕЛ ЙОЗОВ ДЖИДЖОВ, ЙОСАФА Т АНДРЕЕВ ШИШКОВ и д-р ЕВГЕНИЙ ЛИВИДЖОВ БОСИЛКОВ на СМЪ Р Т ЧРЕЗ РАЗСТРЕЛВАНЕ, с лишение от правата по чл. 28 от НЗ завинаги, като им конфискува в полза на държавата цялото имущество; подсъдимите д-р П~ТЪР ПЕТРОВ САРИЙСКИ и МАРИСЛАВ АНТОНОВ БАНЧЕВ от по 20 /двадесет/ ГОДИНИ ЛИШЕНИЕ ОТ СВОБОДА, с лишение от правата по чл. 28 от НЗ за срок от по 22 /двадесет и две/ години, като им конфискува в полза на държавата цялото имущество; подсъдимите ПЕТЪР ЙОЗОВ ЛАВРЕНОВ, НИКОЛА ИВАНОВ БАРБОВ, НИКОЛА ДИМИТРОВ САКЪОВ, ГЕОРГИ АРНЕСТОВ ГЕОРГИЕВ, Д-Р КЛИМЕНТ ПАСКАЛЕВ ИСПИРОВ и ТОДОР КИРЯКОВ ФИЛКОВ от по 15 /петнадесет/ ГОДИНИ ЛИШЕНИЕ ОТ СВОБОДА, с лишение от правата по чл. 28 от НЗ за срок от 16 /шестнадесет/ години, като им конфискува в полза на държавата цялото имущество; подсъдимите ЛИНО МАРИНОВ ДРАГАНОВ и МЕТОДИ ДИМИТРОВ СТРАТИЕВ от по 14 /четиринадесет/ години ЛИШЕНИЕ ОТ СВОБОДА, с лишение от правата по чл. 28 от НЗ за срок от по 15 /петнадесет/ години, като им конфискува в полза на държавата цялото имущество; на подсъдимите КУПЕН МИХАЙЛОВ ~ЕОРГИЕВ, д-р СТЕФАН НИКОЛОВ КАРАДЖОВ, д-р ХРИСТОФОР ИВАНОВ ДРАГОВ, ИВАН ПЕТРОВ Х[АДЖИ]ПЕТРОВ, САМУИЛ СЕРАФИМОВДЖУНДРИН, ЛЪВ БОНЕВ РОНЧЕВ, ЙОСИФ /ТИМОТЕЙ/ ИВАНОВ ЗАЙКОВ, САМУИЛ ЙОЗОВ РОНЧЕВ, ЛАВРЕНТИ СЕРАФИМОВ СТРЕХИН, МАРИЯН ЙОЗОВ ПЕТКОВ и СТЕФАН АНДРЕЕВ КОКОВ - от по 12 /дванадесет/ ГОДИНИ ЛИШЕНИЕ ОТ СВОБОДА, с лишение от правата по чл. 28 от НЗ за срок от по 14 /четиринадесет/ години, като им конфискува в полза на държавата цялото имущество; на подсъдимите инж. АНТОН БАНКОВ ВЪЛЧЕВ, ГЕОРГИ /ЕФТИМ/ МАНОЛОВ ГЕОРГИЕВ, НИКОЛА /ГОРАЗД/ КОСТАДИНОВ КУРТЕВ, РАФАИЛ СЕРАФИМОВ СТАНЕВ, АНТОН ИВАНОВ КАРАГЬЗОВ, ТОБИЯ /ФРАНLV ТОБИЕВ НОНОВ, ГЕОРГИ ПЕТРОВ МИТОВ, СТЕФАН ИВАНОВ ГОЧЕВ и ГЕОРГИ ДИМИМТРОВ САРАФОВ - от по 10 /десет/ ГОДНИ ЛИШЕНИЕ ОТ СВОБОДА, с лишение от правата по чл. 28 от НЗ за срок от по 12 /дванадесет/ години, като им конфискува в полза на държавата по половината от имуществата им; на подсъдимия инженер ДИМИТЪР АНДРЕЕВ ЗАЯКОВ - от 8 /осем/ ГОДИНИ ЛИШЕНИЕ ОТ СВОБОДА, с лишение от правата по чл. 28 от НЗ за срок от 1 О /десет/ години, като му конфискува в полза на държавата половината от имуществото, и ХРАБЪР /ТАДЕЙ/ МАРКОВ ИВАНОВ - от 6/шест/ ГОДИНИ ЛИШЕНИЕ ОТ СВОБОДА, с лишение от правата по чл. 28 от НЗ за срок от 8/осем/ години, като му конфискува в полза на държавата 1/4/една четвърт/ от имуществото му.
  V. Признава подсъдимите: СВОБОДА /СЕРАФИМА/ ДИМИТРОВА АНГЮШЕВА, родена на 15. XI. [1]915 година в Ксанти, жителка на София, българка, българска гражданка, неомъжена, неосъждана, с висше образование, монахиня, и НАДЕЖДА ХРИСТОФОРОВА ЗАФИРОВА, родена на 26. XI. [1]908 година в гр. Одрин, жителка на Пловдив, бълг [арка], българска гражданка, неомъжена, грамотна, неосъждана, за В И Н О В Н И в това, гдето по същото време умишлено са улеснявали подсъдимите КдМЕН ВИЧЕВ ЙОНКОВ и ПАВЕЛ ЙОЗОВ ДЖИДЖОВ в извършвания от тях шпионаж в полза на чуждите разузнавателни централи, поради което и по силата на чл. 83, ал. I от НЗ, във връзка с чл. 18, ал. IV от с. з. и чл. 36 ги О С Ъ Ж Д А да изтърпят наказания, както следва: подсъдимата СВОБОДА /СЕРАФИМA/ ДИМИТРОВА АНГЮШЕВА - от 5 /ПЕТ/ ГОДИНИ ЛИШЕНИЕ ОТ СВОБОДА, с лишение от правата по чл. 28 от НЗ за срок от 6/шест/ години, като и конфискува в полза на държавата 1/4/една четвърт/ от имуществото, и подсъдим ата НАДЕЖДА ХРИСТОФОРОВА ЗАФИРОВА от 3 /триl ГОДИНИ ЛИШЕНИЕ ОТ СВОБОДА, с лишение от правата по чл. 28 от НЗ за срок от 5 /пет/ години, като й конфискува в полза на държавата 1/4 /една четвърт/ от имуществото й.
  VI. Признава подсъдимия ИВАН ПАВЛОВ СТАНЕВ, роден на 2. XI. [1]921 година в с. Житница, Пловдивско, жител на гр. Пловдив, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, грамотен, с висше богословско образование, католически свещеник, и подсъдимия СЛАВЧО НИКОЛОВ СОТИРОВ, роден на 27. VII. [1]899 год. в село Насалевци, Трънско, жител на София, българин, български гражданин, женен, неосъждан, адвокат за В И Н О В Н И в това, за гдето по същото време са станали причина да бъде разкрита държавна тайна по непредпазливост и поради не проявена бдителност, поради което и по силата на чл. 300 от НЗ, ал. I във връзка с чл. 35 от с. з. ги О С Ъ Ж Д А да изтърпят наказание от 11/2/една и половинaI година ЛИШЕНИЕ ОТ СВОБОДА.
  VII. Признава подсъдимия ИВАН ПАВЛОВ СТАНЕВ с установена по-горе самоличност за Н Е В И Н О В Е Н, в това да е през същото време и място станал член на горната нелегална организация и да е събирал и предавал в интерес на чужда държава сведения от военен, стопански и политически характер, съставляващи държавна тайна, поради което го О ПРА В Д А В А по обвиненият му по чл. 70, ал. 11 и чл. 83, ал. I от НЗ
  VIII. Признава подсъдимия СЛАВЧО СОТИРОВ НИКОЛОВ с установена по-горе самоличност за Н Е В И Н О В Е Н в това да е по същото време и място в интерес на чужда държава събирал и издавал на чуждите разузнавания сведения от стопански, Политически и военен характер, съставляващи държавна тайна, както и да е дал каквато и да е имотна облага на длъжностното лице МИХАИЛ КОЛАРОВ, за да го склони да наруши службата си, поради което го ОПРАВДАВА и освобождава от отговорност по обвиненията му по чл. 83, ал. I и чл. 281, ал. I от НЗ.
  IX. 3 А Ч И ТАна всички подсъдими предварителния арест от датата на задържането им.
  Х. О С Ъ Ж Д А всички подсъдими да заплатят СОЛИДАРНО в полза на държавата станалите по делото разноски в размер на 6, 721/шест хиляди седемстотин двадесет и един/ лева, и 3 379 20 /три хиляди триста седемдесет и девет лева и двадесет стотинки/ за стенографите.
  IX. ВЕЩЕСТВЕНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО, състоящо се от: две радиоприемателни станции, поставени в два куфара с необходимите части и принадлежност, две газови маски с необходимите принадлежности, една циклостилна машина с восъчни листове, една американска картечница, една английска пушка марка „Енфилт. N2 3 - 89, с едни пълнител, един пистолет система „Валтер. 9 м. М. N!! 7109, с три пълнителя, един пистолет система „Валтер. 7/65 с три пълнителя, 379 /триста седемдесет и девет/ патрона, една ръчна картечница марка „Бревета., един дъгообразен пълнител за картечница, две яйцевидни бомби - нападателни със сини капачета, заредени, една бомба бухалка, отбранителна, заредена, една стоманена лента за ръчна картечница с 22 патрона, два пистолета - единият марка „Бревета”, а другият „Делтер”, ~50 патрона, един руски пистолет, една противогазова маска, една артилерийска бусола - измервателен уред N2 960, една торбичка черен заряд за снаряди на квадратчета, една напълно запазена пушка, работена в немската оръжейна работилница „Берлинг” N2 78775, кодове-шифър и множество медикаменти и санитарни материали се КОНФИСКУВАТ в полза на държавата

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK