Църквата почита днес светите братя Кирил и Методий

Църквата почита днес светите братя Кирил и Методий

© Юлия ЛазароваБългарската православна църква почита днес светите братя Кирил и Методий. Денят ще бъде отбелязан с празнична Света литургия, отслужвана във всички епархии.


11 май е професионален празник на библиотекарите, а също и патронен празник на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и на Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин-Кирил Философ".


Светският празник за св. Кирил и Методий, който днес се отбелязва на 24 май, бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на 11 май, когато църквата вече е почитала създателите са славянската писменост. Първи известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май във възрожденската книжнина има в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.
През 1857 г. денят на светите братя е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград заедно със служба и за св. Иван Рилски.


На страниците на "Цариградски вестник" от 26 април 1858 г. се съобщава, че в Пловдив и други градове българите започнали да честват св. Кирил и Методий вместо Три светии като училищен празник.


От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий, а след Освобождението става общоучилищен празник на славянските първоучители. Тогава се заражда идеята за химн.


Паметникът на Солунските братя пред Националната библиотека

© Юлия Лазарова

Паметникът на Солунските братя пред Националната библиотека


През 1892 г. в Русе Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва "Върви, народе възродени...". През май 1901г. учителят от Петокласното ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към текста и песента се превръща в български училищен химн.


С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държава и Църква, вече се чества на един ден - само на 24 май. След 1969 г. се провежда изкуствена секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес вече има два празника - църковен (11 май) и светски (24 май).


През 1980 г. папа Йоан Павел II обяви славянските първоучители за покровители на Европа.


Имен ден празнуват: Кирил, Кирилка, Кирчо, Киро, Методи, Методий.


Навършват се 1150 г. от успението на св. Кирил.

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  Честит празник на всички, носещи имената им!

  Еретик
 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  Честит празник на всички именници, както и на просветните дейци! За първи път чета правилно поднесени факти, за разликата по Юлиянски(стар стил) и Грегориански(нов стил) календари и защо празнуваме на 11 и 24 май.

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vlado Nikolov":

  Може би трябва да се добави, че двамата братя са светци на двете църкви, а в православната са почитани и като част от светите седмочисленици заедно с учениците им Климент, Сава Горазд, Наум и Ангеларий.

  Еретик
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5482 Неутрално

  Голям Празник. Радвайте се и празнувайте грамотни българи. НА ИМЕННИЦИТЕ МНОГО ЗДРАВЕ И ДА ПОЧЕРПЯТ ОТ СЪРЦЕ !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 457 Весело

  'Айде честито !
  А на 24 пак ще честитиме- за всеки случай ;-)

 6. 6 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Светъл празник.Ще почетат светеца Националната библиотека,много църкви.Тая в Ловеч е най-голяма.

 7. 7 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 957 Неутрално

  За църквата , дето прави водосвет на армия и оръжия, светостта е алъш-вериш.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 9. 9 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Не знам кому е нужен този цирк?
  Защо БПЦ след като падна комунизма веднага не се върна към православният календар, а остана към календара наложен насила от комунистите през 1968 г.?
  Толкова ли е трудно?
  Докато това безумие с този нов календар продължава, ще има и неразбория с празниците. Защото се оказва, че държавата, която се води по григорианският календар си чества празника по църковният юлиански календар. А комунистическата "църква" се води по григорианският календар.
  Защото истинският църковен празник е на 24 май (11 май по юлианският календар).
  Именно от църковният празник се е родил и светският празник.

 10. 10 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1962 Весело

  Честит празник на всички българи, тачещи великото дело на Кирил и Методий!
  Наздраве и на именяците!

 11. 11 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#9] от "anonim440":

  Точно тази промяна от 1969 дава възможност на България да празнува Рождество Христово с останалия западен християнски свят ( заедно с православните граждани на Румъния, Гърция и Кипър). А не с Русия, Сърбия и т.н.

 12. 12 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#11] от "Росен съм аз и голем капут":

  И кое му е хубавото?
  Не бъркайте религията с политиката.
  В Гърция има около 2 млн. "старостилци", които си празнуват по юлианският календар. Гърция реално е разделена на 2, заради смяната на календара.
  В Румъния са също много.
  Защо Грузия, Украйна не са хубави държави ли? И те са по юлианският календар.
  Има 3 Всеправославни събора, които анатемосват григорианският календар. Всеки, който го използва за богуслужебни цели попада под анатема.
  Да не говорим, че Великден винаги е по юлианският календар, защото по григориански няма как да бъде празнуван заради много фактори.

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3669 Неутрално

  " През 1892 г. в Русе Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва "Върви, народе възродени...". През май 1901г. учителят от Петокласното ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към текста и песента се превръща в български училищен химн."
  Това дело и последвалата го радушна подкрепа от страна на средновековна България е един от най - значимите приноси на Българщината към просветителската мисия на апостолите тогава, когато тя е била пред пълно отхвърляне и от папата, и от Цариград ! Без тази подкрепа, днес кирилицата нямаше да съществува като общоприета азбука сред толкова много народи и да може Свещенното писание да стигне до сърцата и умовете на голямата част от народите на тогавашните средновековни държави, помогнало им да възприемат и разберат Словото Божие и да станат просветени вярващи на Христовото учение !
  Поклон пред това епохално дело !

 14. 14 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Владимир Путин: "Славянското писмо дойде в Русия от македонската земя".

  Адекватните правителство на страната и църква, за такива думи, би трябвало да спряло всички контакти с Русия. Правителство не само не спряло и не поискало извиненията, но продължи контакти, дори намерили возможност сами да се извинят пред руснаци🤦🏻‍♂️

 15. 15 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 595 Неутрално
 16. 16 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Добре е да празнуваме, но вече кирилицата трябва да остане в музея и да я заменим с латиница. Целия свят си мисли , че пишем на руски заради кирилицата.

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3727 Любопитно

  До коментар [#9] от "anonim440":

  Толкова ли е трудно?
  =======
  Ами не е много лесно.....
  Това, между другото.... е въпрос с доста повишена трудност....

  Когато предходния Папа Бенедикт напусна Службата във Ватикана, едни от последните му думи бяха.... " света живее в грешно време с около 6 дена разлика".....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 644 Весело

  Аз имам имен ден, но не знам дали това е съгласувано със Северно Македонците! Да не стане някоя инфекция.

 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  До коментар [#16] от "eminem9876":

  А поляците си мислят, че чехите пишат с немски букви, американците си мислят, че французите пишат с английски букви а италианците си мислят, че грузинците пишат с индийски букви...😂😂😂😂
  Много ме кефят такива, като Вашите твърдения. В горното ми изречение е пидсказка, как аз реагирам с хумор, когато някой ми каже, че пишеме с руски букви. Ако е поляк, му казвам, че да, пишеме с руски, така,както те пишат с чешки —,и гледай ракция 😂😂😂
  После цял живот помни, че кирилицата не е само руска.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  Не става въпрос за точност Ети.
  Никой не се бърка в календарите на юдеите и мохамеданите, ако и те да са по лунните календари, защото това са религиозните им календари.
  Тук става въпрос за същото. В България за светска употреба е приет григорианският календар още преди 1944 г. Това не е проблем за църквата, защото това е светска власт. Църквата продължава да си празнува празниците по църковният (юлиански) календар.
  Но през 1968 г. комунистите насила карат БПЦ да започне да изпозва григорианският календар, което е пълно безумие. Какво ги интересува по какъв календар ще е църквата?

 21. 21 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 837 Любопитно

  До коментар [#14] от "putinxujlo":
  Какво искаш от държава в която до ден днешен се твърди че Кирил и Методи са създали българската азбука и писменост.Даже и да забравим че тази митология се разпространява във България от приелия руско поданство Найден Геров , друг е въпросът защо тогавашната Руска империя разпространява тази лъжа .
  Но днес сме 21 век , и всеки който иска може да намери истината за създателите и поръчителите на българската азбука .
  Тук даже и не оспорвам ролята на християнските мисионери Кирил и Методи за разпространение на християнството сред езическите народи и идеята им че може да се създаде азбука за Великоморавия , но да продължава да се твърди че създателите на една вече мъртва азбука за една вече изчезнала държава са създатели на българската азбука е абсолютен нонсенс .

 22. 22 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  А иначе ако вече говорим за астрономическа точност, абсолютно точен календар няма, няма и да има. Защото вселената расте (разширява се) и от там вече всичко се мени.

 23. 23 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 969 Неутрално

  С коледните празници стана добре, очаквам един ден и Великден да празнуваме заедно. Няма лошо и никакъв Антихрист не се крие зад това. Сигурен съм!

 24. 24 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#23] от "citoyen":

  Не може всички да са умни. Затова има и глупави хора. Но когато глупака започне да се хвали с това, че е глупав...

 25. 25 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  Добре е да празнуваме, но вече кирилицата трябва да остане в музея и да я заменим с латиница. Целия свят си мисли , че пишем на руски заради кирилицата.
  —цитат от коментар 16 на eminem9876


  Така наречената "кирилица" е

  ГРЪЦКАТА АЗБУКА, адаптирана за БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК !!!!

  Исторически невярната легенда, че уж Кирил и Методий

  уж били измислили това на което пишем в момента за "СЛАВЯНИТЕ"

  е РУСКА ИМПЕРСКА ПРОПАГАДНА за да не лъсне ИСТИНАТА, а тя е, че

  така наречения "РУСКИ ЕЗИК" е СТАРОБЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК,

  че БЪЛГАРИЯ е била ИМПЕРИЯ, но ИМПЕРИЯ НА ДУХА, граматиците на която

  ИМПЕРИЯ са ОГРАМОТЯВАЛИ, давали са ЕЗИК И ПИСМЕНОСТ на много други народи.

  На КИЕВСКАТА РУС, на московското БЛАТНО княжество, на сърби,на румънци....

  Така, че дори и на ЛАТИНИЦА,

  БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК няма да стане от това по-малко БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

 26. 26 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  Владимир Путин: "Славянското писмо дойде в Русия от македонската земя".
  —цитат от коментар 14 на putinxujlo


  Дори и Путин няма как да прикрие факта, че

  ГОВОРИМИЯТ НАРОДЕН, църковен и канцеларски език

  Е ДОШЪЛ В РУСИЯ ОТ БЪЛГАРИЯ

  Донесли са го БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ И ГРАМАТИЦИ, които

  ДАВАТ НА БЛАТНИТЕ ПЛЕМЕНА около Москва ЕЗИК, ПИСМЕНОСТ

  КУЛТУРА и РЕЛИГИЯ

 27. 27 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Някой засегна светите братя и мита за българската писменост. Има много какво да се чисти в бг историята. Трябва да се борави с факти и какъв е бил резултата от една дейност. кирил и Методий създават азбука за славяните, напълно възможно на базата на солунското наречие. Надявам се никой не си мисли, че наистина това е само и изключително техен труд - на двама човека. Както е модерно да се казва, те с абили ръководителите и координаторите на проекта, научните ментори и т.н и сугурно под себе си са имали голям творчески колекти, който добре е познавал славянските наречия. после тази азбука е заминала за Велика Морава - има няма на около 1000 км далече от днешна Бг, както се казва с чартър, транзит през Бг. Как е завършила мисията на Морава и защо - това е отделен въпрос. И до сега чехите тачат светите братя и има през юни национален празник, посветен на тях. На тези празници, приноса на Бг не се споменава. (Единствено в Микулов, но там празниците се организират от бг държавата и поместните бг дружества)
  Безспорен факт е, че цар Борис 1 приютява учениците на Кирил и Методии и им дава "карт бланш" Естествено, че той и неговите наследници (вкл византийски възпитаници) ще видят идеалният инструмент чрез новосъздадената писменост да се борят за влияние в славянският свят (още повече, че те държат "ноу-хауто")
  От тук натаъка трябва да се представя пред света една приемлива за всички и исторически вярна версия, която да подчертава и признава българската заслуга, но да не пизкарва другите глупаци и че трябва да са вечно благодарни.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5573 Неутрално

  Честит празник на всички. Той е от празниците, които обединяват българите

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  За добро или за лошо, на цар Борис 1
  Византия след като го разгромява военно,
  налага на България византийската версия на християнството
  и ГРЪЦКАТА ПИСМЕНОСТ, адаптирана за БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК.

  Прекрасното от историческа гледна точка е,
  че цар Симеон 1 издигайки България до ранга на ИМПЕРИЯ,
  каквато тогава в действителност Е,
  цар Симеон издига България и като ИМПЕРИЯ НА ДУХА,
  разпространявайки БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК И КУЛТУРА
  В ГРАНИЦИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ИМПЕРИЯ - от Будапеща
  до Солун и Одрин...
  Впрочем,
  Имаше едно много готино УНГАРСКО филмче.
  "СЕМЕЙСТВО МЕЙЗГА"
  Знае ли някой как е оригиналното УНГАРСКО заглавие.
  "МЕЙЗГА ЧАЛАД"
  / ЧЕЛЯДТА НА МЕЙЗГА / !!!!

 30. 30 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#14] от "putinxujlo":

  Адекватните правителство на страната и църква, за такива думи, би трябвало да спряло всички контакти с Русия.
  ==========================================================

  Същото трябва да стори незабавно и с Ватикана и сегашния папа.

  Ето какво каза папата пред в-к "Република" след завършването на посещенията си в България и Македония.
  ===================================================================
  - Какво е впечатлението Ви от България и Македония, какво ще си спомните, когато се върнете в къщи?

  - Това са две съвсем различни нации. България има вековни традиции, Македония също има традиция, но не като страна, а като народ, който е успял отлично да се изгради като нация с голяма борба. За нас, християните, Македония е символ на влизането на християнството в Запада – влязло е в Запада посредством македонеца, появил се насън на свети Павел. “Ела с нас”. Той отивал към Азия. Този повик е бил мистерия. Македонският народ е горд с това и не пропуска случай да каже, че християнството е навлязло заради повика на македонеца, отправен към свети Павел.

 31. 31 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Честит празник на всички именници!

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3727 Неутрално

  До коментар [#20] от "anonim440":

  В България за светска употреба е приет григорианският календар още преди 1944 г. Това не е проблем за църквата, защото това е светска власт.
  =======
  Ооо, това вече е друга тема....
  Бг все още не е в състояние да конкретизира деградиращото в понятието" светска държава".....
  С други думи.... вие все още не сте си намерили вашия "ердоан"... за да ви го обясни.... достатъчно и убедително....
  След взривяването на църквата "Света Неделя", на България и се дава ясен и точен "светски наклон"...... без никакви спирачки.....
  На власт са комунистите и тенденция за връщане назад няма....
  БЗНС е само една партийна табела, не надвишаваща 5%.....и оригиналното консервативна Бг дясно е под руините на взривената църква, окончателно.....
  Така, българската държава става светска, дюшеш.....
  А можеше да бъде и друга.....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7535 Неутрално

  Честит празник на именниците!
  Що се отнася до Русия, ако можеше , щеше и азбуката ни да открадне.

 34. 34 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#32] от "eti mehter":

  Не бъркай Царство България с НРБ. Едната държава няма нищо общо с другата.
  НРБ беше открито антихристиянска държава. Пред църквите имаше комунисти, които гледаха кой влиза, и разговаряха с влизащите за да им кажат да не влизат. Доста църкви бяха разрушени. Много църкви и манастири бяха затворени за посещение. Много християни бяха убити, като в това число се включва и митр. Борис, и други клирици.
  В Царство България всеки свободно е изповядвал вярата си.
  А атентатът в църквата "Света Неделя" е дело на антихристи комунисти.
  От светска власт до светска власт има голяма разлика.

 35. 35 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#32] от "eti mehter":

  Що се отнася до Ердоган, не знам какво толкова се спекулира с религията в Турция в момента. Нима преди това на хората да им беше забранено нещо? Само за забрадките, да се влиза в държавни учреждения със забрадка и толкоз.

 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3727 Неутрално

  До коментар [#34] от "anonim440":

  Именно.... разграничил съм ги.... и по средата е разрушената църква...
  На практика този атентат е краха на една.... и милениума на друга(светска) държава......

  :).... А мантри от рода на " от светска до светска има разлика", при мен не минават.....
  Те на всякъде са еднакви.....
  Същите ония които ме изгониха от Бг, ги заварих и в Анадола....
  Култивираха хората чрез преврати и завети....

  Bukalemun
 37. 37 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#32] от "eti mehter":

  И последно засега, ако остане на мен най-добре България да е православна монархия, каквато е била преди турското робство.

 38. 38 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#36] от "eti mehter":

  Както казах, аз съм монархист.
  И да Турция е била най-силна по време на своите султани.
  Всяка държава е най-силна в монархическият си период.
  Но как ще стане да се върне това време? За Турция говоря. Защото има някакви наследници на султаните, но те един по един умират и не знам някой в Турция да иска да връща някой от внуците на власт. А Ердоган какво точно иска?

 39. 39 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#34] от "anonim440":

  Не бъркай Царство България с НРБ. Едната държава няма нищо общо с другата.
  НРБ беше открито антихристиянска държава. Пред църквите имаше комунисти, които гледаха кой влиза, и разговаряха с влизащите за да им кажат да не влизат. Доста църкви бяха разрушени.
  =============================================================

  Стига си приказвал глупости! В НРБ-то във всяко село имаше църква и никой не е стоял на входа да убеждава бабите да не влизат. Аз съм живял 25 години в НРБ-то и съм пряк свидетел какво е било, за разлика от теб.

  Иначе НРБ-то беше повече християнска държава, отколкото е РБ-то сега, ако става въпрос за дела на истинските вярващи. Да, в НРБ-то преди 30-40 години имаше повече истински вярващи християни, отколкото сега има в РБ-то. За ЕС-то, чиито член е РБ-то, няма смисъл и да коментираме- джендър-глобалистите са си най-големите атеисти.

 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3727 Любопитно

  До коментар [#35] от "anonim440":

  :)..... И като ти казвам, че не си компетентен... се цупиш.....
  Колко хора измряха от смъртта на Ататюрк, до идването на Мендерес (12 години).... информация имаш ли?
  Над 500 хиляди.....
  Едва при управлението на Аднан Мендерес, се издава декрет, че молитвите в джамиите могат да бъдат казвани на "свободно избираем език"..... тоест на оригиналния арабски.....
  Но дори и тази плаха промяна изправя идеолозите на тогавашната светска джунта.... на нокти....
  Лека съпоставка..... при прогонването на гръцките агресори, Турция е загубила малко над 9 хиляди души.... а само заради това че хората искали да изповядват религията на арабски, са избити половин милион.....

  Bukalemun
 41. 41 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Светъл празник!
  Да помним, че
  "Народността не пада
  там, дето знаньето живей!"
  На всички именици - много здраве и късмет! :)

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3727 Любопитно

  До коментар [#38] от "anonim440":

  Разбира се, че Ердоан няма да върне Султаната....
  И идеологически и на практика това е невъзможно.....
  Но един трети вариант е в пълната си реализация....
  Към същите реформи прибягват Тръмп, Путин..... дори и Орбан....
  А може би най озадачаващата реформа дойде от Британия... брекзит.

  Bukalemun
 43. 43 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#39] от "Росен съм аз и голем капут":

  С комунисти не ми се спори. Няма смисъл. Вие сте с промити мозъци, нравствено сте увредени. Лъжете винаги.

 44. 44 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#42] от "eti mehter":

  Ако може по конкретно. Защото така само е намек. И още нещо - ето пак всички други държави, които цитираш са християнски. Т. е. пак пътя е проправен от други, вие само следвате. На Ердоган цялата му пропаганда се прави с християнски примери. Начина на живот в Турция сега да не би да е шерият? Турците се сблъскват с християнската култура и черпят от нея. Няма лошо.

 45. 45 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#40] от "eti mehter":

  Сложно е...Наистина, Мустафа Кемал е бил масон. От тази гледна точка е ясно, е нещата, които е правил са били по поръчка.
  Има православни книги (Сергей Нилус "Великое в малом"), които ти сигурно не си чел (на турски най-вероятно ги няма, аз поне не съм намирал, на български също ги няма, чел съм на руски), където пише какви са плановете на юдео-масоните за завладяване на Света. Там се говори за "символичната змия", та тази "символична змия" (т. е. властта на юдеите) трябва да мине последно през Москва, да я завладее (което е станало през 1917 г.), после да мине през Константинопол, да го завладее (което според мен е станало след като е свален последният султан от власт) и да отиде като последна спирка в Йерусалим и да го завладее (което явно още не е станало).

 46. 46 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#9] от "anonim440":

  Все още ни управляват различни превъплъщения на БКП и откровени комунисти са на власт,които управляват България с комунистически методи,част от които е и намесата в църковните дела...

 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3727 Любопитно

  До коментар [#44] от "anonim440":

  Тук религията няма нищо общо....
  Държавите, такива каквитабо ги знаем и сме ги учили, са на път да изчезнат..... това сякаш е неизбежен етап.....
  А лидерите и правителствата които са приели тази неясна прогноза, търсят най градивни варианти за след това.....
  Никой не иска да ляга на мокро....

  Bukalemun
 48. 48 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#47] от "eti mehter":

  Има една книга на Лев Тихомиров "Монархическая государственность" (1905 г.), където той описва какво ще се случи със Света. Общо взето жалко е ако не знаеш руски. Защото на турски и български тези книги според мен ги няма.

 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3727 Весело

  До коментар [#48] от "anonim440":

  :)..... Работя на руски език..... в туризма....
  А http://www.publ.lib.ru/.... ми е един от най посещаемите портали

  Bukalemun
 50. 50 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#49] от "eti mehter":

  Линка, който си дал е орязан.
  Ето линк за книгата на Лев Тихомиров "Монархическая государственность".

  https://www.e-reading.mobi/bookreader.php/141419/Tihomirov_-_Monarhicheskaya_gosudarstvennost '.html

  Общо взето Л. Тихомирович смята, че след като светът започне да се управлява от един само човек (антихриста), то няма как това управление да продължи дълго.

 51. 51 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#49] от "eti mehter":

  Ето и ти линк за книгата на Сергей Нилус "Великое в Малом".

  https://azbyka.ru/fiction/velikoe-v-malom/

 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3727 Неутрално

  До коментар [#50] от "anonim440":

  В какъв смисъл отрязан...?
  При мен си работи.....
  Тоя сайт е пълен със старинни и редки книги в оригинал....
  Архивирал съм най ценното до момента.

  Bukalemun
 53. 53 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#52] от "eti mehter":

  Да отвори ми го накрая. Видях.
  Трябва и аз да се поровя вътре.
  Обикновено книги, които ме интересуват свалям от рутракер.

 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3727 Неутрално

  До коментар [#50] от "anonim440":

  Влез отделно от kn34 silistra..

  Bukalemun
 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3727 Неутрално

  До коментар [#53] от "anonim440":

  Много добре.
  Обърни внимание на книгите от преди 1951 година.....
  Те са шедьовър....

  Bukalemun
 56. 56 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7662 Неутрално

  На 11 май почитаме въздигането на Кирил и Методий като равноапостоли и велики християнски учители в България. Сведения за отбелязване на празника им има още през XII век.

  [email protected]
 57. 57 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7662 Любопитно

  1.Защо БПЦ премести денят на "Св. братя Кирил и Методи" от 24 май на 11 май?
  2.Защо БПЦ премести денят на "Св.Трифон" от 14 февруари на 1 февруари?
  3.Защо БПЦ отказва да премести денят на "Св. Георги" от 6 май на 23 април?

  [email protected]
 58. 58 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#57] от "karabastun":

  Е, не почитането на св. Георги го оставиха на 6 май, защото иначе можеше да се пада във Великденският пост и да не могат да ядат агнешко.

 59. 59 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 759 Неутрално

  После цял живот помни, че кирилицата не е само руска.
  —цитат от коментар 19 на DDR
  бай тичното е азбуката на която пишем да се нарича БЪЛГАРИЦА! ТЯ Е МНОГО УСЪВЪРШЕНСТВАНА КИРИЛИЦА!


 60. 60 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 759 Неутрално

  После цял живот помни, че кирилицата не е само руска.
  —цитат от коментар 19 на DDR
  Най тОчното е азбуката, на която пишем, да се нарича БЪЛГАРИЦА! ТЯ Е МНОГО УСЪВЪРШЕНСТВАНА КИРИЛИЦА!

 61. 61 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  До коментар [#26] от "Hawaii":

  До коментар [#26] от "Hawaii":
  Дори и Путин няма как да прикрие факта, че

  ГОВОРИМИЯТ НАРОДЕН, църковен и канцеларски език

  Е ДОШЪЛ В РУСИЯ ОТ БЪЛГАРИЯ
  ========================
  Малко не е така😏
  Той не казва със сигурност, че произходът на руския език е от български език.
  Дори в Уикипедия започват да управляват. Например в раздела "Руски език" остава само намек за това.
  Както например разделът "Руската азбука" е ясно написано за това:

  "После Кирилла и Мефодия Болгария становится центром распространения славянской письменности. Здесь создаётся первая славянская книжная школа ...."

 62. 62 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 759 Неутрално

  който е съгласен основният ни храм да се нарича "Св. Св. Кирил и Методи" -
  да ми сложи плюс
  който иска основният ни храм да продължи да се нарича на името на несвързан с България мюсюлманин
  - да ми сложи минус!

 63. 63 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  заради това че хората искали да изповядват религията на арабски, са избити половин милион....
  До коментар [#40] от "eti mehter":

  Как пък ги изброихте . В Турция кога не са избивани хора масово?

  А какво стана с проекта на Ердо да построи наново и да превърне в музей казармата на Таксим, в която са паднали чалмите на противниците на Ататюрк. Толкова се силеше. Ердо я бил обещал на днешните чалми, дето с парите си го докараха навласт. Ама има да чакат, щото Ердо обърна палачинката и сега е най-големият последовател на Ататюрк.

 64. 64 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Защо почитаме Кирил и Методий вместо Климент Охридский който създаде Кирилицата?

 65. 65 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  Владимир Путин: "Славянското писмо дойде в Русия от македонската земя". Адекватните правителство на страната и църква, за такива думи, би трябвало да спряло всички контакти с Русия. Правителство не само не спряло и не поискало извиненията, но продължи контакти, дори намерили возможност сами да се извинят пред руснаци🤦🏻‍♂️
  —цитат от коментар 14 на putinxujlo


  Не случайно цветния килим около паметника на Светите братя Кирил и Методи пред националната библиотека в София изобразява македонското знаме. Това личи и на снимката , но много ясно македонското знаме се вижда на Гугъл карти. Цветният килим, изобразяващ македонското знаме стои вече години на паметника на Светите братя и на никой тази македонска провокация не прави впечатление.
  А се сърдим някой като ни каже , че "Славянското писмо дойде в Русия от македонската земя".
  Забележете, ние сами се отказахме от основния културен код на България , като се съгласихме българската азбука да се нарича славянска , само и само да угодим на руснаците, макар , че тази азбука не се ползва от половината славянски страни.

 66. 66 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  Аз имам имен ден, но не знам дали това е съгласувано със Северно Македонците! Да не стане някоя инфекция.
  —цитат от коментар 18 на hanseatic


  Инфекцията вече е станала. Македонците си изрисуваха македонското знаме на паметника на Светите братя Кирил и Методи пред Националната библиотека в София.

 67. 67 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Има един фундаментален проблем, изкуствено създаден от българските врагове. Твърдението, че Светите братя са създали само първото, а не и второто българско писмо, не почива на никакви доказателства.
  Това твърдение е измислено от тези фалшификатори на историята, които искат да докажат, че Кирил и Методий въобще не са стъпвали в България, а са били изпратени от "византийските-гърци" да проповядват на "славяните" в "Чешко-Словашка" Моравия.
  Истината е, че братята провеждат Великоморавската си мисия изцяло на територията на България, това е Моравия ВЪВ Долна Панония, която е южно от Дунава и въобще кракът им не е стъпвал в Чешко-Словашка Моравия (северно от Дунава) през Великоморавската си мисия до 867 г., когато пристигат в Рим по покана на Папата.
  За Великоморавската си мисия Св.Братя отиват по Моравския път "с книгами рамном българскими", заедно с войските на Св. Цар Михаил I Богорис (Борис), който отива на среща с Крал Лудвиг II Германски да сключва военен съюз срещу Римската империя (Константинопол).
  Срещата е станала в гр.Тулумн на Дунава, западно от Виена.
  Втората българска азбука се оказва по-рационална и затова по-късно се налага като основна.
  Изкуственото терминологично разделение на Българската Азбука на "глаголица" и "кирилица" е направено съвсем целенасочено от нашите врагове, за да се прикрие българския произход на Българската азбука.

 68. 68 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6998 Неутрално

  Честит празник на всички и именниците да почерпят. Живи и здрави.

 69. 69 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Двоен празник, не е хубаво.Току са ни отнели 24-май.

 70. 70 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7523 Неутрално

  Честит празник и именниците да почерпят

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 71. 71 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Честит празник на именници те.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK