Как се охранява папа и кой е д-р Доменико Джани

Как се охранява папа и кой е д-р Доменико Джани

© ReutersОхраната на световноизвестни личности е предизвикатерство, а за такива, които трябва - и обичат като папа Франциск - да се смесват с множеството, става още по-сложна задача. Защитата на Светия отец, особено при пътуванията му в чужбина, във времена на религиозен екстремизъм и тероризъм е свързана с логистика и подготовка, започваща месеци преди отпътуването му.


Най-видимата част от охраната на папата са швейцарските гвардейци, които от 1506 г. самоотвержено и професионално си вършат работата. Техен отряд пристигна в София на 1 май и ще остане до 7 май.


Светът ги познава по колоритните им церемониални средновековни доспехи и алебарди, но те принадлежат към много добре обучена и модерно въоръжена военна част. Всъщност това е и основата на най-малката държавна армия в света, защото в гвардията служат около 130 войници и офицери. На територията на Ватикана те изпълняват и ролята на телохранители, засилена след покушението през 1981 г. срещу папа Йоан-Павел Втори.
Името ѝ не отразява просто факта, че през XV век швейцарците са се доказали сред най-добрите наемници в Европа. И днес сред основните условия за започване на служба там е това да си гражданин на Швейцария. Други изисквания са кандидатът да е младеж между 19 и 30 години, отслужил в швейцарската армия, висок поне 178 см с добри препоръки от офицерите в родината си. Разбира се, трябва да е католик и да е завършил поне гимназия. Желаещият да стане гвардеец трябва да е ерген, но му е позволено да се ожени, ако е навършил 25 години, служил е поне 3 години във Ватикана и има договор за още 3, както и да е с чин поне ефрейтор.Ако докаже физическа подготовка, военни умения, интелигентност и изключителна преданост на Светия престол, младежът полага клетва пред папата, като това обикновено се случва на 6 май. Обучението включва широк спектър от умения като контрол на тълпи, защита на особено важни лица, смъртоносна и несмъртоносна употреба на оръжие, наблюдение и тактически действия.


Това впрочем означава и способност да се върти меч и да се посича с алебарда, така че не си мислете, че при появата си те носят само някакъв театрален реквизит.


Как се охранява папа и кой е д-р Доменико Джани

© Reuters


Арсеналът на гвардията е един от най-екзотичните в западния свят. Всяко оръжие е маркирано с герба на Светия престол и буквите AG (Ausrustung der Garde, или Оборудване на гвардията) и не се продава, което влудява най-запалените колекционери. В оръжейната рядко се допускат външни лица, а това допълнително поражда всякакви слухове и митове за съдържанието ѝ.


Не е мястото тук да се навлиза в технически подробности, но швейцарците трябва да боравят с модели от XIX до XXI век: пушки T59, Vetterli Model 1871 и M1867 r, полуавтоматичния Hisso MP43-44 и карабината Schmidt Rubin K31, а от 1990 г. основното им въоръжение е SIG SG550, един от най-прецизните и безаварийни примери в НАТО. Гвардията има стандартната пушка StW90 с извит като ятаган щик, както и компактния SG 552 Commando.


Извън церемониалните поводи гвардейците носят сини униформи с плащ за студените и дъждовни месеци. Част от тях са и цивилни телохранители със специално ушити костюми. Под сакото може да се прикрие Heckler & Koch MP7, способен да стреля и с бронебойни куршуми - оръжие, популярно и сред военните командоси или охранители на президенти.


До нападението на Али Агджа в продължение на почти 80 години защитниците на Ватикана имаха пистолети Dreyse Model 1907 на Шмайзер (брутално 7.65-милиметрово германско изобретение за близка стрелба), който смениха със Sig Sauer P220. Когато оръжието трябва да се носи по-дискретно - например при визита в чужбина - се използва 9-милиметров Glock Model 19.


Как се охранява папа и кой е д-р Доменико Джани

© Reuters


Но това не е основната част, охраняваща папата при появата му сред хилядите вярващи на площад "Св. Петър" или при визита зад граница. С това се занимава Корпусът на жандармерията на града-държава Ватикана. Жандармерията е на 203 години и числеността ѝ е приблизително колкото тази на Швейцарската гвардия.


Това са специалисти по тактическо разузнаване и оценка на обстановката, планиране, управление на трафика, защита от и отблъскване на нападение, отряд за предотвратяване на саботажи и обезвреждане на експлозиви. Въоръжението им е с различен обсег и любопитните познавачи са забелязвали, че то включва пистолети Glock и автоматични и полуавтоматични Heckler&Koch, Beretta, представители на серията Carbon 15 (основана на дизайна на Colt AR-15) и пушки-помпи на италианската FABARM.


Началник на ватиканската жандармерия и личен телохранител на папата е д-р Доменико Джани, който често може да бъде видян да съпровожда папомобила.


Той е на 56 години и идва от Финансовата полиция на външното разузнаване на Италия, през 1999 г. е заместник-ръководител, а през 2006 г. (по времето на папа Бенедикт XVI) става Главен инспектор на ватиканския Corpo della Gendarmeria. Роден е в Арецо и е завършил педагогика в Сиена.


"Заплахата съществува и това се потвърждава от разговорите ни с италианските и чуждестранните колеги", споделя Джани през 2015 г. в интервю за списание Polizia Moderna. "Но заплахата е едно нещо, а планираната атака - съвсем различно."


Как се охранява папа и кой е д-р Доменико Джани

© Reuters


"Винаги сме много бдителни и то според обстоятелствата. Не става дума само за "Ислямска държава", а и за риск от изолирани нападения, които са по-опасни, защото са непредвидими. Имам предвид фанатици, психически нестабилни хора, маниаци или просто такива, на които може да им щукне да направят нещо за привличане на медийно внимание", разказва още телохранителят.


Той описва, че Франциск няма намерение да променя стила си, основан на по-голяма близост и директен контакт с хората. "Дори като папа той си остава свещеник, който не иска да изгуби контакт с паството си. Дългът ни е да го защитаваме и да се пригодим към него, а не обратното. Трябва да сторим всичко, за да може той да продължи да проповядва така, както иска." Джани посочва още, че Франциск е наясно със заплахите, но е изразявал повече загриженост за идващите във Ватикана вярващи и гости, които са десетки хиляди всеки ден.


Главният инспектор на жандармерията казва, че има добро сътрудничество с мюсюлманските държави, "които не само ми изпращат ценна информация, но и почитанията си към Светия отец. Днес мога да заявя, че ислямският свят го уважава като най-влиятелния морален авторитет в света".


В интервюто той разкрива и част от изискванията за попадане сред телохранителите на папата. "Кандидатът трябва да е добър християнин и да обича Църквата. Да е завършил образованието си и да е поне 1.73 м висок. Не е задължително да е служил в армията, но това дава предимство". Жени не се допускат. "Неотдавна имаше 20 свободни позиции, за които се явиха около 1000 кандидати", допълва Джани и споделя, че би искал да разполага с повече от тези около 130 служители, "но и ние имаме нашите бюджетни ограничения".


Как се охранява папа и кой е д-р Доменико Джани

© Reuters


Третата институция, която е свързвана със сигурността на папата, е SIV (Servizio Informazione del Vaticano). По медиите се спори за естеството на тази информационна служба на Ватикана, като версиите се движат от спекулативните, че това е подобие на ЦРУ или Мосад с "корени в Инквизицията" и "агенти с лиценз да убиват", до доста по-близките до реалността - че е аналог на Foreign Service на Държавния департамент на САЩ. В обяснението на американците какви кандидати търсят за своята служба се казва, че казва, че те трябва да са "мотивирани, със способност за преценка и лидерски качества, запазващи хладнокръвие в моменти на огромен стрес или дори безнадеждни обстоятелства като военен преврат или голямо природно бедствие".


Иначе казано, в SIV са хората, които се смята, че ненатрапчиво събират информация в чужбина, без да са служители на разузнавателни служби. Това е особено важно за пътуванията на папата зад граница. И не бива да се забравя, че от векове Светият престол разполага с вероятно най-обширната мрежа за събиране на информация в света.


Как се охранява папа и кой е д-р Доменико Джани

© Reuters


Швейцарската гвардия и жандармерията на Ватикана работят в тясно сътрудничество с местните полиция и въоръжени сили на страната, където гостува папата.


Преди последната визита на Франциск в САЩ за координане на действията до Ватикана пътува екип на Сикрет сървис, включително тогавашният директор Джоузеф Кланси. Подробностите бяха обсъждани между телохранителите на Светия отец и агентите на Сикрет сървис, назначени за личната му защита, съобщи ABC News.


Те трябва да имат подробна информация за местата на срещите и публичните появи, както и варианти за действие. Но макар придвижването на папата да е контролирано, Франциск е склонен към импровизации. Все пак последна дума за планирането на сигурността има приемащата държава.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Гледай ти, нито един коментар!

 2. 2 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  "Гвардията има стандартната пушка StW90 с извит като ятаган щик..."

  Не е StW, а StgW 90 (леко променен вариант на SG 550). Щикът не е като ятаган - при днешните пушки вече няма толкова дълги щикове. Нейният си е нож, около 30 см.
  А на ятаган прилича щикът на Vetterli 1871.

 3. 3 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#2] от "tamada":

  абе мумше- ората ти пускат секи ден матряли за католицизма и папата по пропагандни причини , ти си тръгнал да се заяждаш за подробностите около пушкалата на швейцарската гвардия . пиши там нещо за ченгесарското ,омразно православие на гундяев и не си мъчи зелката с глупости,ама ха .

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  До коментар [#3] от "pavur":

  "... ората ти пускат секи ден матряли за католицизма..."

  Вие от ДС гледайте да не стане пак някой сакатлък, че го няма Боян Трайков да дава пресконференции...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  Харесвам този човек!!!!
  Не се държи като богоподобен!
  Общува непосредствено!
  Има харизма, визия и смелост да отстоява позициите си, които често не са популярни!
  Иска да реформира католическата църква, като припомня, че не сме 12-ти век!?
  Опитва се да намери път за обединяването на всички християни!!!

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  "Опитва се да намери път за обединяването на всички християни!!!"

  Ето това не биваше да го казваш - ще ядосаш новопокръстените "православни", вече обединени около плешивата папеса.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  опа ,появиха се дежурните , ама аз ги преварих хахахаха . единия пуска стандартните хвалебствия за дъ поуп , другия пак яде краката на десарите и папесата .

 8. 8 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Никой охранител не може да се мери с нашия силовак.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 9. 9 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  чеки да го пуснем и тука , та да подразним новопокръстените католици и ревностно-вярващи безбожници : https://www.youtube.com/watch?v=7KfuRW1c5Mk

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на idh56603793
  idh56603793
  Рейтинг: 103 Неутрално

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  Дедо и да посрещнете делегацията по протокол,поне 7-8 дечица да ги чакат у резиденцията за предпочитане момченца. Така де да спазите католическата традиция

  Оти се кикоти под г*зо ти!
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12259 Неутрално

  Папата е "...най-влиятелния морален авторитет в света..."
  Това е, другото е пълнеж.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  До коментар [#11] от "idh56603793":

  "... поне 7-8 дечица да ги чакат у резиденцията за предпочитане момченца. "

  Путин ли ще идва? Нямам нищо общо, оправяйте се с атакистите.

  Може да облечете Волен в детски дрешки. :))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Дано не се стига до атентати или инциденти, налагащи намесата на охраната и използването на оръжие. Успешна и ползотворна визита на папата у нас и с Бога напред !

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1468 Весело

  Гледай ти... Само двама ругаят Светия отец. Дали някои са поумнели, или троловете още не са изтрезнели от вчера?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 17. 17 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#2] от "tamada":абе мумше- ората ти пускат секи ден матряли за католицизма и папата по пропагандни причини...
  —цитат от коментар 3 на pavur

  Бате ,по 10 статии за некъв дедак. Абе на кои освен на еретиците от Раковски му пука за тия бе
  —цитат от коментар 10 на idh56603793


  Човекът е влиятелен държавен глава, независимо дали ни харесва. При положение, че на почти никого навън не му пука за нас (включително в Европа) е нормално такова посещение да бъде отразявано по-подробно.

 18. 18 Профил на idh56603793
  idh56603793
  Рейтинг: 103 Неутрално

  До коментар [#13] от "Norman Granz":

  Путин не съм чувал да тресе момченца,ама виж еретиците от Рим си обичат,там си е традиция. Линкове искаш ли?

  Оти се кикоти под г*зо ти!
 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  Светият отец, главата на Римо-Католическата църква, всъщност става дума за наследника на Св. Петър, и в йерархията той е над всички архиепископи в католическия свят.

  Константинополския патриарх е бил втори по ранг, след Римския папа. След схизмата нещата малко се поразмиват. През 1235 г., благодарение на цар Иван Асен II. Търновската патриаршия е призната от всички древни църкви – Рим, Константинопол, Александрия, Антиохия и Йерусалим, и става шеста по ред. След падането на България под османска власт, и с липсата на Цар, българската църква загубва автокефалността си.

  Вселенският (Константинополският) патриарх е Пръв между равните, а Българският Патриарх е Предстоятел на БПЦ, Софийски митрополит, Председател на Светия синод, и отново Пръв между равните български митрополити. У нас, а и в целия православен свят е приета системата на Цезаропапизма - Цезарят (Царят) е миропомазан, наместник на Бог на Земята, и май Патриархът е бил назначаван с неговото одобрение. От 1946г. зар нямаме, и цезаропапизма е нещо поразвален. И светите владици са много щастливи, защото над тях е само Господ! Е, и Гундяев.

 20. 20 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#13] от "Norman Granz":Путин не съм чувал да тресе момченца,ама виж еретиците от Рим си обичат,там си е традиция. Линкове искаш ли?
  —цитат от коментар 18 на idh56603793


  Да покажа линкове с извращения в България в домове за малолетни???..........
  И без да са католици,просто изверги

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  Комуноидите, които не знаят как да направят кръстният знак, не знаят "Отче наш" и "Символ на вярата"опитват да се окопаят в някакво тяхно, пунинско "източно православие" и да гои използват не за спасение на безсмъртната си Душа, а като политически ресурс в борбата за парите, които смучат от Кремъл!!!

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  До коментар [#21] от "selqnin":

  "Комуноидите ... опитват да се окопаят в някакво тяхно, пунинско "източно православие"... "

  Каквото ги изкомандват от Кремъл.

  Вчера в простодушието си Сарандю Говедаров се издаде, че Путин разчита на Рамзан Кадиров да му изпълнява мръсните поръчки из Европа.

  Е да де, ама това е нож с две остриета. В един момент Рамзан Кадиров може да измести Путин от трона (не без помощта на четирите милиона млади мъже-мъсълмани, временно или трайно пребиваващи в "християнска" Москва) и да обяви Русия за халифат.

  И какво правим тогава?

  Бъди сигурен, колега, че на сегашните старообредни "ристиени" ще са им нужни 48 часа да вържат чалмите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#19] от "historama":

  Над владиците е само Господ. Но тук не става дума за божиите дела, а вероятно и за финансите на митрополията им.

 24. 24 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Следва материал за любимата котка на папата.

 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  Тези "хора" са позор за Отечеството!
  В ситуация, в която няма световни лидери с топки и визия се появява папа Франциск, който работи за единството на християните, когато християнската цивилизация реално е застрашена и изскачат едни рубладжийски тролове, които обясняват, че "Папата е еретик..."???
  Оставиха ме без думи....

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  До коментар [#25] от "selqnin":

  "... изскачат едни рубладжийски тролове, които обясняват, че "Папата е еретик..."???"

  Еее, ти сякаш сефте попадаш на комунисти-безродници.

  Иначе имаш пълната ми подкрепа за мъдрите и навременни коментари дотук.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 759 Неутрално  Като стана въпрос за ереси, да споменем решението на Втория ватикански събор (1962 - 1965), което обяви папата за напълно безгрешен. Той и дотогава си беше 'безгрешен', но само когато говореше 'ex cathedra'.

 28. 28 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Да не дава Господ да се случи произшествие на Негово Светейшество в България. Просто не можете да си представите какъв дипломатически удар би бил това. България и без друго няма добро име и никой не ни вярва особено.

  E PLVRIBVS VNVM
 29. 29 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  епитети с които се описва дъ поуп:"Most Divine of all Heads."
  "Holy Father of Fathers."
  "Pontiff Supreme Over Prelates."
  "Overseer of the Christian Religion."
  "Pastor of Pastors."
  "Christ by Unction."
  "Abraham by Patriachate."
  "Melchisedec in Order."
  "Moses in Authority."
  "Samuel in the Judicial Office."
  "High Priest, Supreme Bishop."
  "Heir to the Apostles; Peter in Power."
  "Key-bearer of the Kingdom of Heaven."
  "Pontiff Appointed with Plenitude of Power."
  "Vicar of Christ."
  "Vicar of the Son of God."
  "Sovereign Priest."
  "Head of all the Holy Churches."
  "Chief of the Universal Church."
  "Bishop of Bishops."
  "Ruler of the House of the Lord."
  "Apostolic Lord and Father of Fathers."
  "Chief Pastor and Teacher."
  "Physician of Souls."
  "Rock against which the proud gates of hell prevail not."
  "Infallible Pope."
  "Head of All the Holy Priests of God"
  "Chief bridge maker"

  кой бил ''пръв сред равни''и дали православния патриарх е толкоз ''могъщ'',а?

 30. 30 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3164 Неутрално
 31. 31 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#20] от "nessarox":

  И това какво общо има?

 32. 32 Профил на V. Uzunov
  V. Uzunov
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Попа е само началник на католическата корпоация и няма никакъв монопол над вярата... както и другите тежки попове.
  Това са самозванци и манипулатори... Госпад-Бог не е давал специални права на никого...

 33. 33 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Как се охранява папа и кой е д-р Доменико Джани

  Ами наистина отлично се охранява Папата . Но едва ли е нужно да се обяснява с подробности какво и как се случва . Защото , ако подобни подробности са били известни на Али Агджа , резултатите за предшественика на папа Франциск , може би щяха да са още по- трагични за него . Би било много по- добре доста хора да си държат езика зад зъбите , но това си е работа на охраняващите . Бог да пази папата , но той само помага , но в кошара не вкарва .

 34. 34 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2061 Весело

  До коментар [#1] от "otg46594191":Гледай ти, нито един коментар!

  Ако беше направил такъв а не констатация , щеше да има барем един .

 35. 35 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Познато но всеки път интересно да прочета нещо по въпроса. Много добра организация, екипировка от високо ниво и, разбира се, щателен подбор.

 36. 36 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#25] от "selqnin":

  Не е еретик, тапата е прост фашага и слуга на хунтата в Аржентина.

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#19] от "historama":Над владиците е само Господ. Но тук не става дума за божиите дела, а вероятно и за финансите на митрополията им.
  —цитат от коментар 23 на historama


  т.е. най-големите противници за обединението на Римската и Константинополската църква ще са владиците?

 38. 38 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  т.е. най-големите противници за обединението на Римската и Константинополската църква ще са владиците?
  —цитат от коментар 37 на historama


  православните страни обикновено са по-занемарени от католическите, да не говорим за протестантските. Защо ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK