Уличката, на която православната, католическата и арменската църква се събират

От началото на XXI век три различни храма в Русе си помагат и отбелязват Възкресението заедно, когато то съвпада в календарите им

© Деана Христова

От началото на XXI век три различни храма в Русе си помагат и отбелязват Възкресението заедно, когато то съвпада в календарите имАко се вярва на "Гугъл", в света има една-единствена улица, на която една срещу друга да се издигат православна и католическа църква. Тази улица е в Русе и се нарича "Епископ Босилков" - в памет на католическия духовник Евгений Босилков, екзекутиран през 1952 г. от комунистическата власт. А свещениците от двата храма се смятат за задължени да поддържат близки отношения, вместо да се делят, и дори да търсят общение и с други. Така вече близо 20 години местните духовници от православната и римо-католическата църква служат заедно на вярата, а олицетворение на отношенията им е една традиция, която може да се види на малко места - посрещат заедно Великден в годините, когато датата на празника съвпада.


Само на улица "Епископ Босилков" в Русе могат да бъдат видени католически и православен храм.

© Деана Христова

Само на улица "Епископ Босилков" в Русе могат да бъдат видени католически и православен храм.


Православната църква "Св. Николай Чудотворец" и катедралата "Св. Павел от Кръста" са разделяни от около 10 метра.
Църквата "Св. Николай Чудотворец" е изградена преди 1869 г.

© Деана Христова

Църквата "Св. Николай Чудотворец" е изградена преди 1869 г.


"Храмовете стоят един срещу друг от един век и не си обяснявам как на никого не е идвало наум да организира нещо подобно. В Пасхалната нощ ние просто излизаме на улицата и си разменяме поздравления като братя в Христа", разказва пред "Дневник" отец Стефан от православния храм. Той прави първата крачка, като предлага на отец Валтер Горра да се поздравят в навечерието на Великден през 2001 г.


Съвместното отбелязване на Великден на 15 април 2018 г. Отец Дираир, отец Стефан и отец Павел (от дясно наляво).

Съвместното отбелязване на Великден на 15 април 2018 г. Отец Дираир, отец Стефан и отец Павел (от дясно наляво).


Оттогава досега, когато Възкресение е на една и съща дата за православни и католици, двамата отци излизат след полунощ на уличката между двата храма, за да поздравят паствата си, да им пожелаят мир и любов, да им дадат от свещения огън и да им напомнят да бъдат добри християни. Към тях често се присъединяват и арменци, водени от отец Дираир Хадавян от храма "Сурп Аствадзадзин" (Света Богородица) в града. Постепенно празнуването по този начин набира популярност до степен, в която миналата година уличката беше препълнена от вярващи, дошли да чуят съвместния пасхален поздрав.


Отец Стефан уточнява, че още от началото на службата си в русенските храмове двамата с отец Валтер са в приятелски отношения и извън църквата. През годините са организирали много събития и съвместни кампании. Като по-млади направили дори футболен турнир. "В отбора ни имаше служители от нашата църква, от католическата и от армено-грегорианската", уточнява отецът.


В отговор на въпрос обяснява, че повечето вярващи подкрепят това сътрудничество с католическата църква. Признава, че не липсват и противници на идеята, но не отдава прекомерно внимание на това, тъй като и двете църкви правят само това, което не противоречи на каноните.


В православния храм се провеждат неделни училища, чрез които свещениците се опитват да приобщят децата към църквата.

© Деана Христова

В православния храм се провеждат неделни училища, чрез които свещениците се опитват да приобщят децата към църквата.


Конгрегацията на пасионистите е католическа религиозна институция и част от мисионерите й тръгват от Рим и се установяват в Северна България през 1781 г. По тяхна инициатива е изградена катедралата "Св. Павел от Кръста". Отец Валтер, който понастоящем е начело на конгрегацията в България, пристига в Русе през 1999 г. Италианският свещеник встъпва в длъжност заедно с отец Стефан и приема предложението му за сътрудничество. По инициатива на католическата общност през годините са пристигали помощи от Италия, но те са били споделяни и с хора в нужда от православното вероизповедание, и с арменците в града.


Последния път, в който трите църкви отпразнуваха заедно Великден, бе през 2017 г.

© Деана Христова

Последния път, в който трите църкви отпразнуваха заедно Великден, бе през 2017 г.


"Тъй като започнахме работа в храмовете по едно и също време, решихме да си помагаме от самото начало. Една от най-значимите съвместни инициативи, които сме имали, е шествието за мир в центъра на Русе. Повод за него беше началото на войната в Ирак", спомня си отец Валтер. Допълва, че в шествието тогава се включил и отец Дираир. Заедно засадили и дръвче пред Съдебната палата като символ на мира.


В катедралата "Св. Павел от Кръста" се помещава най-старият орган в България, монтиран през 1907 г.

© Деана Христова

В катедралата "Св. Павел от Кръста" се помещава най-старият орган в България, монтиран през 1907 г.


"Католиците в Русе са около 1000 души. Има семейства, в които единият партньор е православен, а другият е католик. Смятам, че близките отношения между двете общности се приемат положително от хората тук", добави още италианецът.


В момента всички от катедралата се готвят за посещението на папа Франциск. Според отеца това, че едва 16 години след гостуването на Йоан Павел II идва неговият наследник, говори, че "България е в сърцето му и католическата общност тук получава необходимата подкрепа".


Католиците в града са около 1000 според последното преброяване през 2011 г.

© Деана Христова

Католиците в града са около 1000 според последното преброяване през 2011 г.


Въпреки че арменската църква "Света Богородица" не се намира в близост до останалите два храма, тя също участва активно в съвместните инициативи. Когато Великден съвпадне, свещеникът Дираир Хадавян заедно със своите съмишленици пристига на ул. "Епископ Босилков" и отбелязва празника заедно с отец Стефан и отец Валтер.


Всяка година пък на 24 април в града се провежда шествие в памет на жертвите от арменския геноцид. То завършва пред арменската църква, а в него в знак на съпричастност се включват и служители от "Св. Николай Чудотворец" и от "Св. Павел от Кръста".

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  липсва синагога , джамия и статуя на многоръкия шива и рама .

 2. 2 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 831 Разстроено

  Човечеството е страно творение... обича да се дели на бели, черни, леви, десни, мюсюлмани, християни, индуисти...

  не само това, ами дори да вярват в едно и също, пак се делят... уж християни пък православни, католици, протестанти, арменци...

  Всеки е уникален.

 3. 3 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#1] от "pavur":

  За това трябва да отидеш в Бургас да видиш:

  Вярно, не на една улица, но в диаметър 150-200 метра: Православен храм"Света Богородица", Синагога, Арменската църква "Свети Хач", Римско-католическа църква"Дева Мария", и Източно-католически храм "Успение Богородично". в Бургас джамия няма:-)

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Всички религии трябва да съжителстват мирно ,за доброто на всички.

 5. 5 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Икуменическа литература за балами. Белким някой се хване на думите за "любов".
  Не били нарушавали каноните. Те и болшевиките като сложиха Сергий за глава на МП след 1925 г. най-много това повтаряха, че не нарушавали каноните. Лукавостта на икуменистите и на болшевиките е безкрайна, защото техният баща е дявола.
  БПЦ и без това си е икуменистическа болшевишка организация. Сега очаквам пак някой икуменист болшевик от БПЦ да започне да ръси глупости тук. Как БПЦ била канонична... Как може да е канонична, като непрекъснато нарушава каноните?
  "Правило 10. Ако някой, макар и вкъщи, се помоли с отлъчен от църковно общение, да бъде (и сам той) отлъчен." (Правила на светите апостоли).

  ДБ=БКП
 6. 6 Профил на qch09356398
  qch09356398
  Рейтинг: 237 Неутрално

  до 5
  До колкото знам, вече не са отлъчени една-друга.

 7. 7 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 457 Неутрално

  "Ако се вярва на "Гугъл", в света има една-единствена улица, на която една срещу друга да се издигат православна и католическа църква."

  Дори обикновената логика подсказва, че няма как да е единствена в света. В румънския Ласи католическата катедрала е точно срещу една от двете православни църкви в двора на митрополията.
  https://goo.gl/maps/Pf8qxEa5GPtVCmvDA

  До коментар [#1] от "pavur":За това трябва да отидеш в Бургас да видиш:Вярно, не на една улица, но в диаметър 150-200 метра
  —цитат от коментар 3 на ohg30520577


  Също и в центъра на София: джамия, синагога, румънската църква, католическата и Света Петка. На още 100 метра е Св. Неделя. Католическата и румънската са на една улица - "Княз Борис".

 8. 8 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 457 Весело

  В румънския Ласи...
  —цитат от коментар 7 на tamada


  Тъй де - Яш, че се заблеях и аз. :)

 9. 9 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#7] от "tamada":

  Прав си:-)

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  Това сме ние българите!
  Браво!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на petebo
  petebo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Папа Бенедикт ХV| гостувал в България? Май че беше Йоан Павел ||, но за автора на статията явно няма голяма разлика...

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Прекрасен текст!!!
  Чудно, вълшебно място!!!

 14. 14 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Само вижте християнството колко много разклонения има, отделно и другите религии. Нека всеки си вярва в каквото иска, за мен религията е нещо дълбоко лично и целия тоя цирк с храмове, ритуали, служители, които ти казват как е "правилно" да се вярва е твърде изкуствено и направено, за да се събират пари. Свещениците ни са на заплата (WTF???), взимат се пари за кръщене, сватба, погребения. За всеки "божи" ритуал има ценоразпис. Това за мен си е бизнес, не е вяра.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 15. 15 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#14] от "Darcas":

  Една от ересите на БПЦ е симонията.

  ДБ=БКП
 16. 16 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  До коментар [#3] от "ohg30520577":

  Абе и джамия имаше - бутнаха я безбожните комунисти около 1980, за да отворят място за партийния дом (днес съдебната палата на Тройката). Бургаската джамия нямаше минаре. Беше малка.
  Около 1880 година в града е имало 3 джамии - едната е била долу по Манафлъ сокак (улица манафска (или градинарска) - спори се защо се е казвала така) - днес Александровска - някъде между хотел България и гарата е била. Втората е въпросната джамия на Татар бурну (Татарския кладенец) - дето я събориха комунистите, третата не се сещам къде е била. Така или иначе, след Съединението мюсюлманското население на града намалява и две от джамиите са продадени и после съборени - построени са къщи на тяхно място. Остава третата - Татарбунарската.

  E PLVRIBVS VNVM
 17. 17 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Авторът не знае как да търси, само в едно каунти в Ню Джърси знам две такива места.
  В Роки Хил, Съмърсет каунти Ст Елисавета Руска е на една и съща поляна с Тринити, имат дори общ паркинг. В Манвил, Съмърсет каунти има 3 православни до 5 католически и протестантски църкви.

 18. 18 Профил на RadiMiles
  RadiMiles
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Първа спирка от обиколката на Папата да е , за да ни запомни с добро , но към Лъвов мост да не тръгва

 19. 19 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Само вижте християнството колко много разклонения има, отделно и другите религии. Нека всеки си вярва в каквото иска, за мен религията е нещо дълбоко лично и целия тоя цирк с храмове, ритуали, служители, които ти казват как е "правилно" да се вярва е твърде изкуствено и направено, за да се събират пари. Свещениците ни са на заплата (WTF???), взимат се пари за кръщене, сватба, погребения. За всеки "божи" ритуал има ценоразпис. Това за мен си е бизнес, не е вяра.
  —цитат от коментар 14 на Darcas


  Вземат нашите попове. Протестантите не вземат. Не знам как е при католиците и нормалните православни, бих се изненадал ако вземат.

 20. 20 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#3] от "ohg30520577":
  джамия няма защото преди десетина години успяхме да спрем строежа като незаконосъобразен и сега е в недовършен вид в Комлука . Но има много по проблемни т.н вероизповедания, които нямат място не в града а в страната.

  ум море, глава шамандура
 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4223 Весело

  До коментар [#10] от "penetrating":

  Обобщаването не е особено вярно за всички българи, по-скоро подобни примери трябва да се насърчават. Иначе е хубаво да си вдигаме самочувствието с високи самооценки когато живеем далеч от България. :-)

 22. 22 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#20] от "DonKey Hot":

  Например?

 23. 23 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#16] от "PavelCZ":

  Тази на Тройката я помня, тоест, знам, че е имало джамия, макар никога да не съм я виждал.Беше зад кебапчийница "Люлин". Като ученици в "Кирил и Методий" си разправяхме какви ли не глупости за кварталчето между Тройката, Сливница, Баба Ганка, и бившето Руско консулство, тоест на мястото на сегашния гьол на Тройката. Беше тъмно, загадъчно, без улици, само с пътеки между стари паянтови къщи. И там беше джамията.

 24. 24 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  До коментар [#20] от "DonKey Hot":

  Няма вяра, която да не си е на мястото където и да е по Света. Ако аз реша да вярвам в нещо или да не вярвам, нищо не може да ме застави да е инак. И никой няма право да ми казва в какво да вярвам.
  Така че, ако са се събрали вярващи и са решили да си построят храм, то той ще възникне рано или късно.
  Ако в Комлука са решили да имат джамия, ще направят каквото трябва, ще я узаконят.
  Поинтересувайте се как възниква Свв. Кирил и Методий в Бургас през 1869 - в частен двор, дарен за целта. Гърците са правили каквото са могли, но не са успели да попречат.


  E PLVRIBVS VNVM
 25. 25 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  Хубаво е да се разбират и обичат хората независимо от етнос и религия.

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Весело

  До коментар [#21] от "daskal1":

  Аз обичам да прилагам положителното пожелателно мислене :)
  То е като редбул - дава криле :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4223 Весело

  До коментар [#26] от "penetrating":

  Само да не се повтори историята на Икар и Дедал :-)

 28. 28 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#19] от "Rex":
  Вземат нашите попове. Протестантите не вземат. Не знам как е при католиците и нормалните православни, бих се изненадал ако вземат.

  Вземат и те, не се изненадвайте. По принцип не би трябвало да има тарифа ама някои отчета си я имат. Зависи до каква степен е духовен водач а до каква степен го теглят земните благинки.


 29. 29 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1511 Любопитно

  До коментар [#24] от "PavelCZ":
  Предполагам че ако строежа на джамията бе финансиран от местните мюсулмани, а не както е от фондации от суадитска арабия, едва ли щеше да се надигне такава съпротива в града срещу изграждането и. Целта ,а предполагам и си остава такава е радикализация на турчеещите се цигани в мах *лата . По сходен начин действат и така наречените евангелизатори. Странно ли е че се насочват към най бедните и маргинализирани прослойки?!

  ум море, глава шамандура
 30. 30 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  Х 0000 2019

  Неразумний юроде, зомбиран си от марксистки болшевизм,
  крадлив на вяра, символи и до каквото се докопа.

  Християнска БПЦ (Българска Православна Църква) има поне от времето на княз Борис I,
  а в 917 г (по времето на цар Симеон) става автокефална църква.

  1000 години по-късно (в 1917) е марксисткият болшевишки преврат в Русия.
  От там идва изопачението и заблуда.
  Марксизмът "идва" малко по-рано, в 1848 г.

  Коригирай си записките, аноним эретико 440 грешний.

  The Timetables of History by Bernard Grun

  www.sluntse.com
  Вечните книги
  Християнска етика

  До коментар [#5] от "anonim440":

  Икуменическа литература за балами. Белким някой се хване на думите за "любов".

  Не били нарушавали каноните. Те и болшевиките като сложиха Сергий за глава на МП след 1925 г. най-много това повтаряха, че не нарушавали каноните. Лукавостта на икуменистите и на болшевиките е безкрайна, защото техният баща е дявола.

  БПЦ и без това си е икуменистическа болшевишка организация...

 31. 31 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Явно е възможно "синхрон" само с тази комбинация.

 32. 32 Профил на stef_vt
  stef_vt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "penetrating":

  Това сме ние българите!Браво!
  —цитат от коментар 10 на penetrating


  За съжаление, това е изключение... "Ние българите" сме Динко, Парата, и мразим всички различни: цигани, турци, "джендъри", мигранти, умни, хора с очила, и т.н. В мразенето най-ни бива.

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Весело

  До коментар [#32] от "stef_vt":

  Имаме всякакви. Важно е кого избираме да следваме :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#7] от "tamada":"Ако се вярва на "Гугъл"
  >>> На Гугъл ...не бива да се вярва.:) Обаче темата е интересна. Струва ми се, че не особената толерантност на българите е причина за подобно миролюбиво съседство.
  По-скоро империите(османската в случая) са принудени да насърчават подобно съседство.
  Арменският геноцид е продукт на нова епоха, на строителството на национална и ...шовинистична държава.

 35. 35 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 425 Весело

  "Ако се вярва на "Гугъл", в света има една-единствена улица, на която една срещу друга да се издигат православна и католическа църква."Дори обикновената логика подсказва, че няма как да е единствена в света. В румънския Ласи католическата катедрала е точно срещу една от двете православни църкви в двора на митрополията.https://goo.gl/maps/Pf8qxEa5GPtVCmvDA
  —цитат от коментар 7 на tamada


  "Ласи"?
  Ама ти сериозно ли?!?
  Това е румънският град Яш, на латиница - Iasi :-))

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 36. 36 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Великден трябва да бъде на една дата за всички християнски деноминации, както е Рождеството. И абсолютно не трябва да се делиме, или мразиме, защото ...е защото всички се наричаме Християни. Аз работя в католическа институция и мога да твърдя, че католиците много ни уважават и ценят. Православна съм и те го знаят, но получавам само прекрасно отношение от тях.

 37. 37 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Ама какво дза делят - нали Бог е един и единен?

  Малинчо
 38. 38 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Време е да кажем в прав текст, че една църква, която определя милиард католици и милиони протестанти за неверници (еретици), връз основата на дребнав спор отпреди
  1000 години няма повече право да се нарича ХРИСТИЯНСКА. Т.н. „православни църкви“ са автокефални и могат да се определят самостоятелно по този въпрос през ХХ1 век. Иначе Господ може да ги отлъчи от християнството. Иисус не е делил своето учение на правоверни и еретици!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK