Прокуратурата, ДАНС и МВР разследват Миню Стайков за злоупотреба с евросредства

Миню Стайков

© Юлия Лазарова

Миню Стайков



Ново разследване срещу бизнесмена Миню Стайков започна днес, след кат агенти на ДАНС и прокурори влязоха в негов офис в Карнобат. Акцията е в още четири града - София, Бургас, Сливен и Пловдив, съобщи БНТ. От прокуратурата по-рано съобщиха, че съвместно с ДАНС и МВР разследват злоупотреби с пари от европейски фондове.


Рано тази сутрин агенти на ДАНС и прокурори влизат на няколко адреса в Карнобат и района. Основният е офис в центъра на града - той е на Миню Стайков и е известен с това, че в него се изкупуват земеделски земи.


"Те не купуват само земя. Ако са купували, то е може би за масивите, които правят. Мисля, че основната им дейност е, те са арендатори. Сключват договори, раздават ренти", каза пред БНТ Таня Савова, адвокат на дружество за изкупуване на земи и арендаторство.




За четири часа са събрани няколко чувала с документи. Разследването е за измами с пари от европейските фондове и се води по две посоки. Първата е по програмата за Развитие на селските райони. Според източници на БНТ там се е злоупотребявало с пари по една от мерките, свързана с инвестиции в земеделски стопанства. Предположенията са, че са усвоявани пари за едно оборудване, а е купувано друго. Запознати с разследването твърдят пред БНТ, че има данни една и съща земеделска техника да е отчитана като купена два пъти. Втората линия на разследване е по националната програма за подпомагане на лозаровинарския сектор.


Подозренията са, че са отчитани дейности като популяризиране на продукцията в трети страни, които реално не са извършвани. Проверяват се инвестициите в техника за обработка на лозята, тъй като има съмнения, че и там едно и също оборудване е отчитано по два пъти. Голяма част от лозовите масиви на бизнесмена се намират между село Венец и Сливен. От областната служба "Земеделие" в града бяха иззети няколко кашона с документи.


Миню Стайков беше задържан миналата есен по друго разследване - за данъчни престъпления и нелегално производство на цигари. Тогава бяха открити доказателства за фиктивно ползване на над 7 милиона евро субсидии по програмата "Млад фермер". Разследващите намериха документи, че 9 младежи, чийто родители работят във фирми на Стайков, са се регистрирали като земеделски производители.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK